Otthonunk fényei

Otthonunk fényei

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az éltető napfény nemcsak ahhoz kell, hogy lássunk, hanem, hogy szervezetünk is egészségesen üzemeljen. Sötétben azonban mesterséges megoldásra van szükség. Elődeink számára nagyon sokáig a tűz volt az egyetlen sötétben is elérhető fényforrás, így meg kellett azt szelidíteniük. Jóval később megszületett az olajmécses, majd 1800 körül felfedezték az elektromos áramot és általa az izzót is, az elmúlt szűk hat évben pedig már a ledtechnológia szárnyalását kísérhetjük figyelemmel.

otthonunkfenyei 720

 

Különleges megoldások
A hangulatfények egyik legelterjedtebb típusa a falikar, de mostanra már ez is számtalan formában létezik. Sorolhatunk egymás mellé fénycsöveket, vagy kirakhatunk sormintát hagyományos falikarokból is, de feltehetünk a falra világító betűket, feliratokat is. Izgalmas megoldás egy önmagában apró világítótest képkerettel történő kiemelése is.


otthonunkfenyei 1
EMILY HENDERSON 

 

Fényforrások a falon
Fontos, hogy a mennyezeten a kellő menynyiségű általános fény biztosításához mindig legyen egy jól méretezett fényforrás, de a helyi és a hangulatfények is legalább olyan szükségesek, mert együtt teszik praktikussá és otthonossá a tereket.

otthonunkfenyei 2 
STUDIOPEPE 

 

Függesztett lámpák
A mennyezetről belógatott lámpák csak egy kis területét fedik le a világítótestek nagy családjának, de mint a mellékelt fotók is mutatják, a formák és kiosztások tárháza kimeríthetetlen. Fényforrásaink lehetnek már egyenesek, hosszúk, ívesek, keskenyek, szélesek, vonal mentén elszórtak, bútorba integráltak, szabályosak, randomok, csokorba rendezettek, és még hosszan sorolhatnánk…

otthonunkfenyei 3 SIEMATICotthonunkfenyei 4
LUMENET


Hangulatfények
Ahhoz, hogy egy-egy helyiség különböző funkcióit teljes mértékben kihasználhassuk, szükség lehet arra, hogy egy lámpa kicsit többet tudjon annál, minthogy le-és felkapcsolható. A fényerő-szabályozással, azaz dimmeléssel és az RGB színek használatával elegendő fényt és általa megfelelő hangulatot csempészhetünk a térbe, illetve fókuszpontokat, dekorációkat is kiemelhetünk. Ezek a megoldások természetesen a négy falon kívül, teraszainkon, kertünkben is alkalmazhatók.

otthonunkfenyei 5
CRISTINA CELESTINO

Fényerő-szabályozás
A fényerő-szabályozásról, vagyis dimmelésről már esett szó az előző oldalakon. A képeken bemutatott példák azt hivatottak szolgálni, hogy ha a házban eredetileg nem alakították ki a megfelelő vezetékezést, korszerű rádiós, távirányítós megoldásokkal elérhető ugyanaz a hatás. A munkavégzéshez, főzéshez, takarításhoz például sok fény szükségeltetik, de egy romantikus estére vagy egy fárasztó nap végére már elegendő a „pislákoló” fény is.

Szekrényvilágítás
Szekrényeinkben sokszor hiába próbáljuk megkülönböztetni a sötétkék vagy sötétbarna zokninkat a feketétől, ám egy távirányítással vezérelt vagy egy nyitásra nyíló világítással kihúzhatjuk a probléma méregfogát. Ha pedig dekorációs tárgyainkat szeretnénk kihangsúlyozni, a polcrendszerbe integrált fényforrások egy kapcsoló megnyomásával máris segítségünkre sietnek.
  

TOP 5 TREND

otthonunkfenyei 6

  • TOVÁBBRA IS DÍVIK az egyszerre elegáns és laza ipari stílusú, a fémes hatású lámpák trendje, de a minimalista, a vintage és a bohém megjelenés is divatos.
  • A VILÁGÍTÓRENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL, a különálló elemek sorolásával mi magunk is megtervezhetjük azt a fajta elrendezést, ami a legideálisabb a hely „felöltöztetése” és bevilágítása szempontjából.
  • A NAGYMÉRETŰ BÚRÁK, a szobrászati igényességgel kidolgozott formák, a természetes alapanyagok (például uszadékfa, rattan, márvány), illetve a különböző stílusok keverése mind-mind divatosnak számít 2019-ben.
  • EGYRE ELTERJEDTEBBEK A LED - panelek és a vezérelhető világítótestek.
  • A FÉNYES FELÜLETEKET most a matt felületek váltják fel, de a fémes színek továbbra is népszerűek (a sárgaréz az új króm). A legdivatosabb azonban a környezetbarát fényforrás használata!

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.