Havasszépék virágpompában

A Rhododendronok nemzetsége – magyar nevükön havasszépék vagy azáleák – Az erikafélék családjának tagja, megközelítően 5-600 fajt számlál, míg a fajták száma a szorgos gyűjtő és nemesítő munkának köszönhetően több ezerre tehető.

 

 

Többnyire az északi féltekén, Kína, Kelet-Ázsia, Japán területén honos, de Európa déli területein is találkozhatunk ritka, vadon élő fajokkal. Hidegtűrő és trópusi fajok egyaránt ismertek, virágzási idejük kora tavasztól nyár közepéig tart, amikor a kék kivételével a színskála minden színében pompáznak.

 

A legszebb virágdíszt adó díszcserjék közé tartoznak, Nyugat-Európában – a mészben szegény, savanyú talajokon – sokan találkozhattunk már kertekbe, parkokba ültetett fajtáikkal.

 

Magyarországon kertdíszítő jelentőségük csekély, hiszen a nálunk ültethető fajok mindegyike mészkerülő, páraigényes, igen gondos törődést igényel. Emiatt inkább csak a Nyugat-Dunántúlon, esetleg a mészben szegény észak-magyarországi területeken érdemes velük foglalkozni, illetve a tűrőképesebb lombhullató fajaikat ajánlott ültetni. Telepítésükhöz tehát csak akkor fogjunk hozzá, ha szerető és értő gondoskodással biztosítani tudjuk környezeti igényeiket, azaz a laza, savanyú talajt és megfelelő páratartalmat.

 

Sekélyen gyökeresednek, ezért ne ültessük őket mélyre. Amennyiben nem rendelkezünk savanyú talajú területtel, mindenképpen szükség van talajcserére. Ehhez igazán nagyobb területen érdemes hozzáfogni, hiszen a környező meszes talaj mindig visszaszennyezi a területet. A talajcseréhez fenyőtűt, fakérget vagy savanyú tőzeget (40 százalék), fenyőföldet (20 százalék), továbbá érett marhatrágyát (30 százalék), homokot vagy sódert használjunk (10 százalék), a lejtős területeket pedig külön védjük a mészbemosódástól. A növények környékét ezután évről évre hintsük be friss, savanyú tőzeggel vagy fenyőtűvel, ellenkező esetben a levelek sárgulni kezdenek. A kertészetekben ma már kaphatók mésztűrő fajták is, de ezek ára az amúgy is drága növényt még borsosabbá teszik.
A Rhododendron állandóan nyirkos talajt igényel, ezért rendszeresen öntözzünk lágyított vagy esővízzel. Általában félárnyékos helyre ültessük, míg néhány fajuk a tűző napot kedveli. Virágzáskor az elnyílt virágokat tövüknél lepattintva, óvatosan távolítsuk el, megakadályozva a magtokok kialakulását.
Szaporításuk tavaszi, üvegházi magvetéssel (fényen csíráznak), dugványozással, nyári bujtással, a nehezen gyökeresedő nagyvirágú fajtáknál téli üvegházi oltással történik. Gyökeres példányait nagyobb faiskolákban és arborétumokban megvásárolhatjuk.
Hazánkban két csodálatos, gazdag Rhododendron-gyűjtemény áll nyitva a nagyközönség számára: a jeli erdészeti botanikus kertben (Kám), valamint a kámoni arborétumban (Szombathely). Májusban, a lombhullató és örökzöld havasszépék fő virágzási idejében részesei lehetünk a feledhetetlen illatnak és színpompának.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop