Hamarosan kezdődik a kertgondozás

A kerttulajdonosok számára a közelgő tavasz az egyik legfontosabb időszak. Ahhoz, hogy kertünk hosszú éveken át a lehető legjobb formáját nyújtsa, megfelelő gondozást, karbantartást igényel. De vajon mit tegyünk, hogy valóban a mi kertünk legyen az egyik legszebb a környéken?

Hol kezdjük a kertgondozást?

A kert karbantartása többlépcsős folyamat. Minél hamarabb kezdünk kertészkedni, annál jobb, az első meleg tavaszi napok tökéletes lehetőséget kínálnak erre. A munkálatokhoz ne felejtsük el beszerezni a megfelelő Euronics kerti szerszámok darabjait! Az olyan alapvető gondozási munkák, mint az ásás és a talaj előkészítése, a cserjék és a fák metszése, a fűnyírás, a pázsit rekultivációja és levegőztetése, a komposzt szórása és a fák oltása csak néhány az első lépések sorából. Az előkészítő munka a veteményes, virágágyás vagy sziklakert új helyre történő áthelyezésére is kiváló alkalmat kínál, ami egy lelkes kertésznek minden bizonnyal örömet okoz.

A pázsit előkészítése a szezonra

A fű nehéz és igényes növény, különösen tavasszal és nyáron, vagyis a legnagyobb növekedési fázis idején. A gondozott pázsit tökéletes kirakata a háznak, és barátságos hely a kikapcsolódásra. Az egészséges gyep a kertben termő többi növény fejlődésére is pozitív hatással van. A pázsit szezonra való felkészítését azzal kell kezdeni, hogy megtisztítjuk a területet a levelektől, régi ágaktól és egyéb biohulladékoktól. Az élénkítés következő szakasza a gyep lazítása vagy levegőztetése, amelyhez általában speciális gépeket használnak. Mivel télen a pázsit csak korlátozottan jut levegőhöz, ezek a kezelések a fű megfelelő szellőztetését célozzák. Ezután már el lehet kezdeni a gyep trágyázási folyamatát is. A tökéletes megoldás egy többkomponensű műtrágya lesz, amely foszfort, nitrogént és káliumot is tartalmaz. Azokon a helyeken, ahol a gyep szemmel láthatóan nyitott, a korábban használt fűmagot kell elvetni. Az első fűnyírásra akkor kerülhet sor, amikor a fű már láthatóan kiserken, vagyis az újonnan elvetett fű elkezd gyökerezni.

Gyümölcsfák és cserjék a házi kertben

A megfelelően gondozott pázsitos kert ideális hely a gyümölcsfák és cserjék termesztésére is. A gyümölcsfák nagyon igényes növények, sok időbe és erőfeszítésbe kerül, hogy gyümölcsöt teremjenek, ezért rendkívül fontos az optimális gondozás. A tavasz kezdete az utolsó pillanat a ritkítások elvégzésére, a fiatal fák hajtásainak beoltására, vagy éppen e törzsek meszelésére. A házikertbe ültetett legnépszerűbb gyümölcsfák a cseresznye, a meggy, az alma, a körte és a barack. A fiatal fákat megfelelően meg kell metszeni, és nem árt gombaölő szert alkalmazni a vágásokra. Az ősszel ültetett fák a talaj sekély ásását és a halmok szétterítését igénylik. Az első meleg napokban kell megfontolni egy saját kis veteményeskert kialakítását is. A saját zöldség nem csupán a bolti vásárlással járó megtakarítást jelenti, de gyakorlatilag a tavaszi-nyári szezonban a friss és ellenőrzött zöldségeket is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop