Gőzsütők

Az alapanyagok megfelelő feldolgozása legalább akkora szerepet játszik az egészséges étkezésben, mint a hozzávalók kiválasztása, így nem csoda, hogy a gőz egyre népszerűbb a konyhában. A gőzsütők hagyományos és gőz programokkal is segítenek az ízletes fogások elkészítésében. De mikor melyiket és hogyan célszerű használni? Szakértőnk ebben segít.

 

 

Mire figyeljünk a sütővásárlásnál?
Az elektromos sütők műszakilag összetettebbek, többféle sütési módot tudnak, mint a csak alsó sütéssel dolgozó gázüzemű sütők. Ha ritkán sütünk, jó választás az alapszintű elektromos sütő, alsó és felső sütéssel, grillel. Ha bátran kísérletezünk, válasszunk légkeringetéses sütőt, amiben két tepsiben is készülhet egyszerre az étel, illetve hőlégbefúvásos sütőt, amikor egy plusz fűtőszál helyezkedik el a ventilátor körül, még több sütőfunkciót kínálva. Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem! Minden készülékhez jár legalább egy sütőtepsi, de hasznos a grillcsirkéhez való forgónyárs, és a húsmérő a nagyméretű húsokhoz.

Kombinált vagy multifunkciós sütő?
A legalább öt különböző sütőfunkciót kínáló légkeringetéses sütőt hívjuk multifunkciós sütőnek, ám nem ez jelenti a háztartási sütők csúcsát. Egy ideje már a háztartások számára is elérhető a gőzsütő, amely olyan sütőprogramokat is kínál, melyeket sokáig csak az éttermi konyhák profi szakácsai használtak. A kombinált gőzsütőkben forró levegő és gőz kombinációjával készülnek az ételek.

Hogyan használjuk a gőzsütőt?
Mielőtt elindítjuk valamelyik gőzprogramot, töltsük fel a sütő víztartályát kb. 0,5 liter csapvízzel. A sütő egy szeleprendszeren keresztül adagolja a vizet a gőzgenerátorba, ami a sütőtérben előállítja a programnak megfelelő páratartalmat. Különböző programot használunk köretekhez, zöldségek párolásához, ételek újramelegítéséhez, kenyérfélék vagy hús sütéséhez. Ha sütés közben a víz kifogy a tartályból, a készülék figyelmeztet, hogy töltsük újra. A visszamaradt víz összegyűlik a sütőtér alján egy mélyedésben, ahonnan egy szivaccsal egyszerűen eltávolíthatjuk.

Mire jó a gőzpárolás?
Páradús, nedves környezetben alacsonyabb sütési hőmérséklet is elegendő az étel elkészítéséhez, így a vitaminok, ásványi anyagok nem bomlanak le a sütés során. Ételeink ízletesebbek, egészségesebbek lesznek, és a párás közeg miatt kevésbé száradnak ki: a húsok szaftosak, a zöldségek roppanósak maradnak.

Mire jó a sütősín?
Az ételeket gyorsan, biztonságosan vehetjük ki a forró sütőből a sütősín segítségével. A tepsit egy teleszkópos sínrendszerrel ki tudjuk húzni a sütőtérből, és stabilan megfoghatjuk. Hasznos segítség akkor is, ha csak ízesíteni akarjuk a sülő, félig kész ételt.

Tisztítás vegyszer és szivacs nélkül?
A legismertebb megoldások a katalitikus oldalfal és a pirolitika. A katalitikus sütő tapintásra kissé érdes bevonata mikroszkopikus járataiban folyamatosan elnyeli és lebontja a sütéskor keletkező zsírokat és égéstermékeket, így mentesít bennünket a kellemetlen karbantartási műveletektől. A pirolitikus tisztítás egy külön elindítandó tisztítóprogramot jelent, ami 500 °C-os hőmérsékleten leégeti a sütő falairól a szennyeződéseket.

Energiabarátság?
A forgalomban lévő sütők nagy része A, vagyis a legjobb energiaosztályú, azonban itt is fellelhetünk különbségeket. Például nem mindegy, hogy a sütő ajtaja hány üvegréteget tartalmaz – minél többet, annál jobb, ugyanis annál jobban szigetel. A külső ajtóüveg nem forrósodik át, ezért, ha egy óvatlan kéz vagy kisgyerek a sütőajtóhoz ér, nem égeti meg magát.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop