Gyöngyszem a Koppány völgyében

Somogydöröcske festői fekvésű település a Koppány-patak völgyében. Valószínűleg errefelé lehetett Koppány vezér nyári szállása Géza fejedelem idejében. Neve az 1400-as évekből származik, amikor is a Döröcske-nembeliek birtoka, később az Esterházy családé, majd a Hunyadyakhoz kerül. A falu közepén folyó patak két oldalán a Keleti és Nyugati utcák szebbnél szebb házai szinte érintetlenül őrzik a múlt század és századforduló építészeti hagyományait. Új építési engedélyt ugyanis több mint negyven évig nem adtak ki a faluban.

 

 

A Somogy megye keleti részén fekvő, akkor elnéptelenedett kis pusztába a Hunyadyak telepítettek be 1758-ban hetven német családot a távoli Stuttgart környékéről. Az áttelepülés, a letelepedés, és az elmúlt 250 év történetét máig őrzik a falu német nyelvű krónikájában.

 

Műemlék jellegű evangélikus temploma 1836-ban épült, klasszicizáló, késő barokk stílusban. A falu jellegzetes népviselete híres volt a környéken. A németek mindig jó egyetértésben éltek itt a magyarokkal. A századforduló körül már 1800 fő lakja a falut, ez a szám 1945 után 945 főre csökkent, ma pedig alig haladja meg a kétszázat. 1970-ben az akkori körzetesítési program keretében Törökkoppányhoz csatolták, társközségi szerepkörben.

 

Új építési engedélyt negyven évig, 1951-től 1990-ig nem adtak ki a faluban. E ténynek is köszönhető, hogy a falu szerkezete, a fésűs beépítés, a telkek elrendezése, a házak vakolatdíszes homlokzata épségben megmaradt, és a megyében szinte egyedülállóan őrzi sajátos építészeti hagyományait.

 

A környék látnivalókban gazdag, erdővel borított domboldalak kínálják a kirándulóhelyeket, alig egy kilométerre délre pálos kolostor romjait rejti a föld. Az igali termálfürdőt négy kilométeres úton lehet elérni. A környék legmagasabb pontja a József-hegyi kilátó, ahonnan szép időben a Balatonig ellátni. Felfigyelve a falu és a környék értékeire, a Somogy Megyei Önkormányzatnál 1991-ben felkértük a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola tanárait és hallgatóit, hogy féléves terv keretében a főiskolások készítsék el a – falufelmérést?. Így került sor 53 lakóház fotózására, építészeti felmérésére, azoknak az építészeti szempontoknak a rögzítésére, amelyet részben a meglévő házak felújításánál, részben a foghíjtelkek beépítésekor figyelembe kell venni. Szándékunk az volt, hogy a Kaposterv által rendszerezett, és album formában dokumentált anyagot a helyi önkormányzatnak átadjuk, ezzel is segítve a falusi turizmus beindítását, és ehhez vállalkozók keresését. Gyakorlatilag a helyi védelemre került itt sor, és ezt a helyi önkormányzat szívügyének tekintette.

 

A tenni akarásról, a falu megmentési szándékáról az itt élő emberek tanúbizonyságot tettek. Felelősségünk velük közös, hiszen – Somogyországban – kevés Somogydöröcskéhez hasonló, érintetlen település maradt fenn napjainkra. Összefogással még megmenthetőek voltak az itt lévő értékek, így méltán érdemelte ki a település 1998-ban az Európai Falufelújítás Díját.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop