Grandiózus elegancia

Vendéglátónk, Tamás otthona Budapest egyik legszebb környezetében épült, az Andrássy úton. A lakást egy egészen sajátos – egyszerre nagyvilági és műemléki – környezet veszi körül. Tamás nem kért fel lakberendezőt, maga tervezte meg otthonát a francia luxus és elegancia igényével.

Vendéglátónk két éve vásárolta meg a belvárosi, 210 négyzetméteres saroklakást. A Világörökség részét képező Andrássy út több okból is speciális: Budapest egyetlen sugárútja a párizsi Champs-Élysées mintájára épült, a villák túlnyomó többsége műemléki védettségű. Bár a környezet valóban káprázatos – a lakás négy ablaka, két erkélye a sugárútra néz –, a falak, a csőrendszer, a parketta, a nyílászárók, az ajtóbetétek az elmúlt százhúsz év során olyannyira tönkrementek, hogy mindent le kellett cserélni. Több ezer zsák sittet szállítottak el, mire elkezdődhetett az építkezés – mondja Tamás, aki feleségével egy elegáns, nagy terekkel kialakított, három hálószobás otthonban gondolkodott, ami két kamasz gyermeküknek is kényelmes. Nagy társasági életük miatt az intim zónák mellett olyan közösségi terekre volt szükség, ahol több tucat látogatót is gond nélkül fogadhatnak. A lakás minden adottsága megfelelt a francia luxus és elegancia ismérveinek, ezért döntöttek a neoklasszikus enteriőr mellett.

„A munka során fontos volt, hogy a stílustól ne térjünk el, még ha időközben más burkolat vagy bútor is megtetszik. Talán ez volt a legnehezebb” – emlékszik vissza a tulajdonos. A technológia high-tech és láthatatlan: hőszivattyús rendszer biztosítja a padlófűtést-hűtést, a mennyezeti fűtést-hűtést és a melegvíz-ellátást is. A teljes tér egyik legszebb része a száz négyzetméteres nappali, amelyben a finom matériák, a klasszikus és modern formavilág, az esztétikum és funkcionalitás tökéletesen összehangolt. Tematikája is nagyon átgondolt: szükség volt tévézős-beszélgetős lougne részre, dohányzó-italozó sarokra bárszekrénnyel, valamint egy meghittebb zónára, a kandalló melletti olvasgatásra. Ennek megfelelő a Chesterfieldjellegű kanapé, a fotelek, tárolók és asztalok. Különösen sok időt fordított a tulajdonos a megvilágításra, a kristálycsillárokat Csehországban gyártották le. Fontos volt – éppen a nagy társasági élet miatt –, hogy a hálószobát és a fürdőszobát jól elválasszák a közösségi terekről. Érdekesség, hogy a téralkotás során Tamás először a fürdőszoba nagyméretű, elegáns fekete csempéit választotta ki, csak utána jelent meg a pontos vízió a tér egészéről. „Kevesen vállalják be a fekete színt a komorsága miatt” – mondja, de ő fantáziát látott benne, egyediséget és főleg luxust. A háló színeit is a fürdő határozta meg, az aranyos tapéta és a fahéj színű parketta szépen összecseng. A varázslatosság és az esztétikum amúgy is téralkotó elem vendéglátónk otthonában. Akárcsak az idő vagy az időtlenség, a vintage és a modern keveredése, ami tetten érhető az évszázadokon átívelő, mégis abszolút kortárs lakás történetében.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop