Gigászi teljesítmény, törpülő zajhatással

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet. 2008 óta mind nagyobb teljesítmények kapcsolódtak be az országos hálózatba, így indokolttá vált a géppark működéséhez kapcsolt és növekvő teljesítményű gépészet zajhatásának csökkentése is.

A 2011 március végén üzembe helyezett szuperszámítógép a többi magyar HPC géppel együtt nemcsak az egyetem, de a teljes magyar felsőoktatás, illetve akadémiai kutatás számára is képes biztosítani a korszerű szuperszámítástechnikai szolgáltatást.” Az épület bővítése során a gépészeti egységeket (kompresszorok, ventilátorok) a tetőre telepítették, több méterrel magasítva az attikafalakat. A hangelnyelésről, hangcsillapításról ezen falak belső borításaként beépített Tektalan 037 A2 típusú építőlemezek gondoskodnak. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő, 50 mm és 75 mm vastag Tektalan 037/2 kompozit táblák hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak leginkább megfelelnek.

Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:
αw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése érdekében alapvető szempont a zajcsökkentő felület kialakítása, ugyanis a megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő gépészeti rendszer használatát. Jelen esetben amiatt is lényeges a fokozott zajcsökkentési igény, mert a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható, és a közelben egyetemi kollégium és a kerítésen kívül lakóövezet is található.

A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság megteremtése, ezért a Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozás védi meg a csapadéktól (a „gépház” felülről nyitott). A lapok rögzítését követően javaslatunk szerint festés/lakkozás volt szükséges a táblák időjárásállóságának növelésére, ám a hangelnyelés megtartása érdekében a lapok porózus felületének megőrzése is fontos. Emiatt a sűrű diszperziós festés helyett csak hidrofóbizáló alapozó vagy vékony struktúrájú (szilikát vagy szilikon bázisú) homlokzati festék alkalmazható.

További források:
http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/szuperszamitogep-kozpont-debrecen
https://hpc.unideb.hu/hu/node/199

Calibri LightCsökkentett decibel, megnövelt teraflop*


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop