Fújható ásványgyapot termékek fejlesztése

Kényelem egy kattintásra!
SMEG – Stílusos technológia
Az otthon melege

A Knauf Insulation Kft. 2012. évtől forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket. A táblákban vagy tekercsekben kapható „gyárilag előállított” hőszigetelő anyagokkal szemben az ilyen anyag ömlesztett formában kerül a kivitelezőkhöz, akik megfelelő gépekkel elvégzik a beépítést.

fujhatoasvanygyapottermek 720

Alapanyag szempontjából a Supafil termékek a kötőanyagot nem tartalmazó (ún. virgin wool) gyártmányokhoz tartoznak. Ez megkönnyíti beépítésüket, mert a tulajdonságaikat kifejezetten a megcélzott alkalmazási területekhez lehet optimalizálni. A kötőanyagot nem tartalmazó, kifejezetten befújáshoz készülő, fehér színű Supafil szigetelőanyagok előnyei, hogy természetes alapanyagokból készülnek; nincsenek egészségre káros alkotórészeik; végül az MSZ EN 13501-1 szerint A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztályba tartoznak.

fujhatoasvanygyapottermek 1
A befújható anyagok honosított magyar szabványa, az MSZ EN 14064 szerint a következő alapvető követelmények állnak fenn e termékekkel szemben: hővezetési tényező/hőszigetelő képesség, vízfelvétel, páraátbocsátás,áramlási ellenállás. Az ülepedési (roskadási) osztály (jelölése Si) a gyári készítésű termékeknél ismeretlen fogalom, és azt fejezi ki, hogy 25 év időtartamot feltételezve mekkora ülepedés (vastagságcsökkenés) várható a beépítés után.
A szabvány három alapvető alkalmazási területet különböztet meg:

  • vízszintes épületelemek szabadon befújt szigetelése: épületek zárófödémei (loft insulation);
  • falazott, üreges falak: előtétfalas szerkezetek;
  • vázas (keret) szerkezetek: tartóvázas épületek vízszintes, ferde és függőleges elemei.

fujhatoasvanygyapottermek 3
A gyári vizsgálatok alapján a gyártó megadhatja azt a testsűrűséget, amely esetén tartható az S1 osztály követelménye. Ha nem ír ilyet elő, akkor az alkalmazási területtől függően a szabvány szerinti alábbi minimális testsűrűségeket kell megkövetelni a beépítés során.

fujhatoasvanygyapottermek 4

Példa a CE jelölési kódra: MW EN 14064 – 1 – S1 – AF38 – WS – MU1
A „loft” szigetelés esetén bármilyen ülepedés megengedhető, mivel a beépített anyagra itt utólag is rátölthető újabb réteg. A másik két területen az utólagos szigetelés nehezen kivitelezhető, ezért itt S1 osztály az előírás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján cégünk pontosította a beépítési feltételeket, illetve új terméket is bevezetett az üregek kitöltéséhez.

fujhatoasvanygyapottermek 2

Az aktuális javaslatok alapján ilyen célra már két típusból választhatnak a tervezők, és kivitelezők. Az egyik a Supafil Cavity alaptermék, amelyet finomabb szálszerkezete miatt kisebb méretű (mélységű) üregek kitöltésére ajánlunk. A másik a Supafil Timber Frame, amelyet nevével ellentétben nemcsak fémszerkezetekhez, hanem minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánljuk, mivel szálai nagyobb üregekben jobban megkapaszkodnak.
A termékhez új műszaki adatlapokkal és frissített beépítési útmutatókkal állunk az érdeklődők rendelkezésre.

 

kanufnewlogo


 
Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop