Francia recept szerint

A merészség az egyik legfontosabb tervezői adottság, ehhez jön a szépérzék, a harmóniateremtés igénye, valamint a kompromisszumkészség, aminek létre kell jönnie tervező és megrendelő között, vallják a Bejjani Design szakemberei. E francia lakást, kedvenc munkájukat filozófiájuk „esszenciájának” tartják, bátran írják fel receptre.

 

 

Vendéglátóink azt szeretik legjobban az otthonukban, hogy egyszerre két bejárata is van. Az egyiket az utcafront felől alakították ki, a másik pedig a gyönyörű konyhakertből nyílik, egyenesen a nappaliba. Ez a rendhagyó megoldás még a huszadik század elején épült nagypolgári ház tervezőinek leleményes ötlete volt, de tulajdonosai azóta sem változtattak rajta.

A bejárati ajtónak és a nagyra szabott ablakoknak köszönhető, hogy könnyűnek érezzük a nappalit. A szőnyeg remek választás volt, gyönyörűen illeszkedik az enteriőr egészéhez. A sötétkékkel fűszerezett fehér és barna összeállítás különleges hangulatát remekül erősíti a súlyosabb, modern kanapé és a kecses, századeleji dizájnfotelek együttese. A fekete-fehér fotók a falon a házaspár úti emlékei, amelyek a lakás több pontját díszítik.
Az étkezővel egybenyitott konyhában az acéllábakon álló szigorú kockaasztal formai oldására a rusztikus indiai szobrok sietnek, valamint a finoman cizellált gyertyatartók. A modern konyhabútornak nincs egyetlen fölösleges díszítőeleme sem, teljesen beépítették a konyhagépeket is. Sokat gondolkoztak az étkező pici, ablakozott beugrójáról, de nem volt szívük megszüntetni, éppen az ablak miatt. Így inkább ólomüvegett vágattak a felújított fakeretbe.

Nagyon szép a klasszikus kialakítású lépcsőfeljáró, amelyet egyik oldalról egy szecessziós asztalka, másik oldalról egy modern polc határol. E bátor tervezői ötlet a ház egyik legkidolgozottabb részletévé varázsolja a diófából épített lépcsőt.

A sötét páccal bevont hajópadló a lakás egészén végigvonul, így a hálószobában is ezt a burkolatot rakták le a mesterek. A nappalira jellemző kék fehér itt is megjelenik a kékesfekete padló és a fehér bútorok játékában. Ugyan hagyományos tervezésű az mdf alapú tárolószekrény, ám a széleken végigfutó világosbarna dísz ad némi pikantériát a bútornak, akárcsak a csinos foteleknek az ágy mellett, amelyek szépen belesimulnak a térbe. A fürdőszobában a laminált alapú, acéllábakon álló bútor modern kerámiacsapot kapott. Árad a fény a helyiségbe az óriási homokfúvott üvegtáblákon át.
E helyiség is azt üzeni, hogy érdemes kiváltanunk a tervezőcsapat receptjét: ha otthonunk kialakításáról van szó, legyünk bátrak, de persze vakmerőek ne.

Művészi fokra emelve

Bár már sokszor beszéltem a harmóniáról, talán még egyetlen esetben sem volt ennyire jól megtervezett és kivitelezett, mint az alábbi képen. Hiszen nemcsak a bútorok, nemcsak a színek, formák harmóniáját láthatjuk, hanem mindhármat egyszerre. Tulajdonképpen, ha irodalmi nyelvre próbálnám lefordítani, azt is mondhatnám, hogy ez a lépcsőház nem csupán egy jól megszerkesztett próza, hanem inkább költemény.
A lépcső markáns ívére a fiókos kis asztalka felel lágy vonalaival, az asztal ívére pedig a mennyezeti lámpa rímel. A lépcső fémszerkezetének finom szürkéjére az ajtó ugyanolyan árnyalattal reagál, a lámpa barnája pedig visszaköszön a padlóburkolatban és a lépcső fokaiban, korlátjában.
Minden bizonnyal teljes harmóniát láthatnánk akkor is, ha nem volna ennyire tudatosan megtervezett az enteriőr, de ezúttal kiváló példát kapunk arra, hogy odafigyeléssel, alapos tervezéssel és pontos kivitelezéssel művészi fokra emelhetjük a lakberendezést.

Szépség a részletekben

Nemcsak az ördög rejlik a részletekben, hanem a szépség is. Főként az ördögien megtervezett részletekben. Sokan feltesszük a kérdést egy-egy bútor megöröklésekor: mit tegyek vele, és főleg hova tegyem, ha nincs szívem kidobni. Hogyan tudom beilleszteni modern miliőbe? Valószínűnek tartom, hogy az e fotón látható fotelek nem új bútorok. És zseniálisan oldották meg a felújításukat: a fa váz friss bevonatot, lakkot kapott, a kárpit vadonatúj, hófehér köntösben tündököl.

Jöhet a következő kérdés: hová illik. Még asztaloshoz sem kell fordulni, hogy a fotelekre rímelő komódot készítsen, mert ez a fajta összeállítás több bútorüzletben is megtalálható. Egyetlen dologra kellett csak fókuszálni, arra, hogy a fa „keret” ne legyen túl vaskos, hiszen a foteleken is kecsesen fut körbe.
A kiegészítők választásánál is elegendő volt egyetlen szempont: karcsú elemekből álljanak. Mindkét lámpa tökéletes, hiszen nem törik meg azt a fajta finom eleganciát, amit a fotelek és a komód sugallnak.

Az étkezőkonyha letisztult színvilága, elegáns, egyszerű vonalai praktikumot sejtetnek, persze a receptre felírható „fűszerek” innen sem hiányoznak. A konyhaszekrény visszafogottsága teret enged az acéllábakon álló étkezőasztalnak, az Eames székeknek és a nagy gonddal válogatott kiegészítőknek.

A lépcső a háziak egyik büszkesége. Egyik oldalára leheletvékony fémasztalkát terveztek, és óriási acélpanelt támasztottak rá, ami egy rendhagyó képkeretnek is felfogható. A másik szögből készült fotón látni a legjobban a nagy szegecsektől ipari jelegű, mégis légies lépcsőt. Fokait parkettalakkal kezelt tölgyfával burkolták.

A nyitott tárolórendszerű gardróbszobában egymással szemközt kaptak helyet házigazdánk és háziasszonyunk ruhapolcai. A tároló acélfedelén jól mutatnak a textilburájú lámpák és a kerámiák. A katonaláda családi örökség, most kisasztal.

A modern fürdőszoba kiegyensúlyozott és napfényes. A tükröt egyszerűen a pultra támasztották. A szép kiegészítőknek és a színharmóniának köszönhetően finoman fűszerezett a tér.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop