Fényforrások evolúciója

Milyen az ideális fiúszoba?
Stílusok gyűrűjében – trendi étkezőasztalok
Rendhagyó installáció a klímaválság ellen

A kül- és beltéri világítás igénye folyamatosan nő a világon, s már ma is a Föld elektromos fogyasztásának mintegy 20 százalékát a világítás teszi ki. A teljes átállás a legújabb LED-es technológiára óriási körülbelül 130 milliárd eurós költségcsökkenést jelentene évente, illetőleg 640 közepes méretű erőmű működését tenné feleslegessé. A világítástechnikai ipar legújabb vívmánya az OLED-es (Organic Light-Emitting Diodes – organikus fénykibocsátó dióda) világítás. A félvezetők által generált fény sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb, mint az eddigi megoldások. A kisméretű LED-ek és OLED-ek teljesen új lehetőséget nyitnak a fény használatában, a világítás integrálásában és abban, hogy hogyan „játszunk” a fénnyel otthonainkban, autónkban vagy a városokban.

 

A Philips az OLED kutatást 1991-ben kezdte, az OLED kijelzők fejlesztése kapcsán, azóta élen jár az újabb és újabb OLED innovációk bevezetésében, mely ismét radikális változást eredményez a világítástechnikai iparban. Elsőként mutatta be 2009 áprilisában a kereskedelmi forgalomban is kapható Lumiblade terméket, majd az egyszerűen integrálható szabványos világító OLED panelt fejelés/foglalat rendszerrel együtt – a Philips Lumiblade modult. A Lumiblade panelek eddigi maximális mérete 15 x 15 cm volt, de több panel egyesítésével nagyobb felületek kialakítása is lehetséges. A szimmetrikus formák mellett ovális, kerek, háromszög és egyéb alakú elemek is készíthetők. A Lumiblade modul 12 x 4 cm-es (illetve ha a fém házat is hozzávesszük, 15×5 cm-es). Hatékonysága nagyban függ a színtől: a kék színű OLED-ek előtt még nagy fejlődési lehetőség áll, miközben a zöld vagy piros panelek már nagymértékű hatékonyságot tudnak felmutatni. A fehér színű Lumiblade akár 20W/lm hatékonyságra is képes. Az élettartamot pedig a fényerő befolyásolja leginkább. 3000 cd/m2 mellett a Lumiblade élettartam elérheti a 10.000 órát is (ekkor avul fényereje a kezdeti fényerő 50%-ra). 

Mind a LED-ek, mind az OLED-ek a fényt félvezetők segítségével hozzák létre – gyakorlatilag elektronokat stimulálnak elektromos töltéssel. Különböző színek előállítására is képesek, ami eddig más technológiákkal nem volt lehetséges. A hasonlóság azonban ennyi – a LED-ek és OLED-ek között rengeteg eltérés van felépítésükben, az előállított fény típusában és alkalmazásukban.

Az alapvető különbség, hogy az OLED-ek a fényt szerves félvezetők segítségével állítják elő (ilyen anyagokat használnak például az organikus napelemekben is), míg a LED-ek szervetlen anyagok kristályaiból állnak. Látható különbségek is vannak – a LED-ek kicsi csillogó pontok, lényegében kisméretű LED „izzók”, míg az OLED-ek extrém vékony panelek, melyek a teljes felületükön egyenletesen sugározzák a fényt. Az általuk generált fény sokkal „nyugodtabb”, diffúzabb és nem kápráztat. Az OLED-ek lapos kialakítása újfajta integrálási lehetőségeket is nyújt, ami más világító eszközzel nem megoldható. A LED-ek kompakt méretüknek köszönhetően éles, határozott fénysugarakat és erős kiemelő fényt tudnak előállítani, így kiválóan integrálhatók pl. a régi izzókat kiváltó LED fényforrásokba. Az OLED-ek nem váltják ki a LED-eket – speciális, sajátos alkalmazási lehetőségeket nyújtanak. A két technológia azonban kiválóan egészíti ki egymást egy újfajta, digitális világításban egy egyre inkább energiatudatos világban.

LED-ek és OLED-ek előnyei

A szilárdtest világítási technológia a fogyasztók és a tervezők számára sokkal több lehetőséget kínál, mint bármilyen hagyományos technológia a tervezési szabadság, az alkalmazási területek és a fenntarthatóság szempontjából. A főbb előnyök:

•    bármely szín előállítása lehetséges (az OLED esetében még kísérleti fázisban)
•    játék a dinamikákkal, programozási lehetőségek
•    lágy fény káprázás nélkül (OLED)
•    energiahatékony
•    környezetbarát
•    könnyen újrahasznosítható
•    hosszú élettartam
•    minimális karbantartási igény
•    kisfeszültség: biztonságos alkalmazás, pl. gyermekek környezetében
•    higanymentes
•    kiváló rendszerhatékonyság az OLED esetében (nincs veszteség másodlagos optikákon)
•    nagyobb tervezési szabadág a kis méret (LED) illetve laposság (OLED) miatt
•    minimális tömeg – kiváló a tömegre érzékeny alkalmazásokban
•    integrálható számos olyan anyagba, mint a fa, az üveg vagy a szövet
•    a LED-ek pixelként is használhatók – szövegek, képek megjelenítése

Az OLED-ek működési elve

Az izzólámpa esetében a fény az izzószálon átmenő és azt hevítő, míg a fénycsövek esetében a fényforrásban lévő gázon áthaladó áramnak köszönhetően keletkezik. Az OLED-ek esetében a fényt egy vagy több, hihetetlenül vékony, organikus félvezető rétegeken áthaladó áram állítja elő. Ezek a rétegek szendvicsszerűen helyezkednek el két elektróda között – az egyik pozitív, a másik negatív töltetű. A „szendvics” egy vékony átlátszó lapon vagy üvegen helyezkedik el. Áram hatására az elektródák pozitív vagy negatív töltetű lyukakat és elektronokat sugároznak – ezek a szendvics középső rétegében egyesülve rövid ideig nagy energiájú gerjesztett állapotba kerülnek. Amint a réteg visszatér normális, nem gerjesztett állapotába, az energia egyenletesen áramlik át az organikus filmen, mely így fényt bocsát ki. Más-más anyag felhasználásával eltérő színű OLED-ek állíthatók elő.
A Philips már számos OLED panelt hozott kereskedelmi forgalomba és elsőként létesített gyártósort OLED-ek számára Aachenben, Németországban, ami lehetővé teszi a különleges gyártási körülményeket igénylő OLED panelek sorozatgyártását. A Lumiblade néven futó lapok akár 50cm2 méretűek is lehetnek és számos formában, színben rendelhetők.
Egyik első, idén szeptembertől kereskedelemben is elérhető OLED terméke az interaktív OLED tükör – kikapcsolt állapotban egy rendkívül elegáns, modern formatervezésű tükör, míg bekapcsolva decens világítótest. Bekapcsolt állapotban a tükröt pl. sminkeléshez használva csak a tükörképet körülvevő OLED-ek világítanak, míg az arcra szabad a rálátás – a szemből érkező fény egyenletes megvilágítást nyújt, ami fontos a szépen felvitt smink kialakításához.

Az OLED jövője

A fejlett OLED-alapú koncepciók demonstrálják, hogy a technológia már ma készen áll számtalan otthoni és professzionális alkalmazásra. Sok formatervező dolgozik OLED elemekkel, a fejlesztés pedig hihetetlen iramban halad, újabb, eddig felfedezetlen területeket meghódítva. Képzeljünk el világító mennyezeteket vagy üvegfalakat, melyek a kezünk intésére akár színesben felvilágítanak. Vagy ablakokat, melyek sötétedés után fényt bocsátanak a szobába. Számtalan olyan felület képzelhető el, melyen a fényerő vagy a szín állítható – szinte bármilyen felületen és formában. Ez az OLED-ek izgalmas jövője.
Az OLED-ek felülete jelenleg fényvisszaverő, tükörszerű, amikor nem világítanak. A kutatás egyik irányvonala az átlátszó OLED kifejlesztése, mely kaput nyit újabb alkalmazási területekre – az OLED-ek működhetnek szokványos ablakként nappal és világíthatnak éjszaka, akár a természetes fényt utánozva, akár kellemes, meghitt belső világítást létrehozva. Nappal működhetnek vizuális védőpajzsként is otthonokban, irodákban – 3-5 éven belül ezek már nemcsak álmok lesznek.
Az OLED-ek jelenleg üvegfelületre szerelve kaphatók. Az üveg jelenleg az egyetlen olyan anyag, amely megfelelően védi az OLED-et a nedvesség és a levegő hatásaitól. Kutatások zajlanak jelenleg az új alkalmazási lehetőségeket nyújtó rugalmas, hajlítható vagy összehajtható műanyag lapok használatával kapcsolatban – ezekkel rugalmas, íves világító felületek lennének létrehozhatók. Kísérletek zajlanak világító falak, függönyök, mennyezetek és bútorok kialakítására. A flexibilis OLED panelek várhatóan 5-8 éven belül lesznek széleskörűen elérhetők.

Megoldások hangulatteremtésre

Szállodákban, éttermekben, bárokban a természetes fénynek és az emberi bioritmusnak megfelelőn fontos elvárás a friss, éberséget fokozó, erős fény a reggeli időpontban, a kellemes, semleges fény ebédidőben és a lágy, meleg, tompított világítás az esti órákban a vacsorához, baráti összejövetelhez. A vendéglátó iparban az energiaszámla körülbelül 18%-át a világítás adja. A jelenleg használt installációk 70%-a elavult, gyakran izzólámpás vagy standard fénycsöves technológia. Mivel többnyire nagy területeket világítanak be és gyakran folyamatosan működnek (pl. szállodai előtér- és folyosó világítás), az áttérés energia-hatékony és hosszú élettartamuknak köszönhetően minimális karbantartást igénylő LED lámpákra optimális megoldás. A szállodai és éttermi szektor ezzel az egyik legnagyobb energiamegtakarítási potenciállal rendelkező ipari szegmens – a korszerűsítés jelentős mértékben hozzájárulhat az energiamegtakarítási törekvésekhez és így a környezetünk védelméhez.

A LED-ek a fényerő szabályozásakor (a fények tompításakor) ugyan kevesebb fénnyel világítanak, de színhőmérsékletük nem változik. Ezzel szemben az izzólámpák és halogénlámpák a fényerő csökkentésével a színhőmérsékletüket is változtatják – egyre melegebben, azaz sárgásabban világítanak, akár csak a naplemente vagy a kandallóban leégő fahasábok. A Philips új DimTone lámpái most ezt a fényhatást is képesek utánozni – a fényt leszabályozva az izzók, a nap vagy a tűz által keltett meghitt hangulatot képesek megteremteni. Természetesen szabályozva az energiafelhasználás is csökken, így további megtakarítás érhető el. A hotelekben, éttermekben, de akár az otthonokban is a LED lámpák így most már valóban mind műszakilag, mind hangulatilag valós alternatívái a 2012. szeptemberben végleg kivonásra kerülő izzólámpáknak. A DimTone technológia egy GU10-es fejelésű halogén szpot és egy E27-es fejelésű izzólámpa kiváltó formában érhető el.

Az új 17W teljesítményű MASTER LEDbulb az első, 75W-os izzólámpa kiváltó, ezzel a piacon kapható jelenleg legerősebb fényű retrofit LED fényforrás. Fénye kompromisszumok nélkül szabályozható hagyományos dimmerekkel, így ideális megoldás általános világítási célokra, mint például a szállodai előterek, lépcsőházak vagy az otthoni központi világítás.

Gyakran elsődleges fontosságú az esztétikum is – főleg a modern formatervezésű, nyitott vagy átlátszó burájú lámpatestek, csillárok esetében, ahol a fényforrás külalakja, az erős, de nem kápráztató fény is fontos tényező. Az ilyen alkalmazásokhoz fejlesztette ki a Philips a MASTER LEDbulb Designer lámpát, mely az áttetsző, konkáv vagy ezüstszínű konvex burájával szemet gyönyörködtető látvány. A „csupasz” fényforráshoz az enteriőrhöz leginkább illő bura szabadon választható vagy akár cserélhető is. A kiváló fényminőségű, szabályozható Designer LED lámpák hosszú élettartammal rendelkeznek, így akár éveken át nyújtanak gazdaságos és egyben kellemes világítást.

 

Fény és textúra

A Philips Luminous Textile névre hallgató új megoldása a fényt és a szövetet egyesíti az egyedi vizuális tartalom megjelenítésének érdekében. A gyakorlatilag bármilyen méterben kialakítható, különböző színeket, mintákat vagy kisfelbontású filmeket is megjeleníteni képes termék teljesen új perspektívákat nyit a belsőépítészetben. A Luminous Textile egy néhány centiméter vastag panel, mely többszínű LED modulokat tartalmaz. A panelt borító speciális szövet a Kvadrat Architects terméke – a belsőépítészek, lakberendezők szabadon választhatnak számos szövet közül, a megjelenítendő képek, logók, filmek könnyen programozhatók, így a helyszín arculatához, egy-egy alkalomhoz igazíthatók. A tér megjelenése egyetlen gombnyomással teljesen átalakítható – ennél egyszerűbb megoldás egy üzlet, szálloda vagy étterem arculatának, hangulatának megváltoztatására talán nem is létezik.
A Philips LED-technológiájú termékei megoldást nyújtanak gyakorlatilag bármilyen elavult technológiájú fényforrás kiváltására. A szállodák, éttermek üzemeltetőit a Philips energia audit szolgáltatással segíti az optimális megoldás kiválasztásában. Egy alapos helyszíni felmérést követően a lehetséges opciók által elérhető energia-megtakarításról és a megtérülési időről részletes kimutatás készül, mely segíti a beruházási döntést. A javasolt új installációk a legkorszerűbb LED-es fényforrásokon túl hatékony lámpatest alternatívákat és természetesen intelligens szabályozási megoldásokat is tartalmaznak a szükséges szoftverekkel és eszközökkel – így a Philips komplett megoldásokat kínál egy hatékony, korszerű, a vevő igényének leginkább megfelelő világításra.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop