Félbemaradt lakópark

Üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt feljelentést tettek a veresegyházi Csiki-Berek lakópark ingatlantulajdonosai – adta hírül az [origo]. A lakópark beruházója az ismert vállalkozó, Csiki-Bege Lajos tulajdonában álló Csiki-Bege csoport egyik cége.

 

A projekt eredetileg tervezett 158 lakásából tízet sikerült eladni, további 62 építését elkezdték, de nem mindegyiket fejezték be. Az autókereskedelemből az év elején – ezzel foglalkozó cégének csődvédelme után – már kivonuló Csiki-Bege csoport nem tudja folytatni a fejlesztést, a lakóparkot vélhetően hamarosan átveszi a finanszírozó CIB Bank. A beköltözöttek elsősorban azt nehezményezik, hogy a takarékos üzeműnek hirdetett lakóparkban a beruházó szerintük nem építette meg az ígért, geotermikus energiával működő fűtő- és hűtőrendszert, így egyrészt maguknak kell gondoskodniuk a fűtőrendszerről, másrészt nyoma sincs a reklámokban belengetett alacsony rezsinek. “A beruházó a normál fűtéses ingatlanoknál megszokotthoz képest legalább 20-30 százalékkal olcsóbb üzemeltetést ígért, de így semmivel sem alacsonyabbak a díjak. Ráadásul a cég a nyáron jelezte, nem tudja folytatni a jelenlegi szolgáltatást sem, ezért többmilliós ráfordítással magunknak kellett saját kazánt vagy hőszivattyút – kinek, mennyi pénze volt rá – beüzemelni, nehogy télre fűtés nélkül maradjunk. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a geotermikus energiával működő hőközpont hiánya csökkenti a lakás értékét” – magyarázta Sütő László lakó.

Az [origo] megkereste Csiki-Bege Lajost, aki a csalás felvetését “teljesen nevetséges megközelítésnek” nevezte. “A lakóknak, bármennyire paradoxon, van kellemetlensége, de nincs pénzügyi kára, ha az általános ingatlanpiaci folyamatokat is figyelembe vesszük” – jelentette ki, a részletek kifejtése nélkül. “A lakóparkban a hőközpont, annak távfűtési gerincei kapcsán a lakók egyetlen forintot sem fizettek, közműfejlesztési hozzájárulásként sem. A mostani műszaki tartalom, amit a körülmények miatt beruháznak, azon alapdíjak kiváltása, amit a szolgáltatás kapcsán fizettek volna évek alatt, ezáltal ez egy előrehozott beruházás.” Az érintettek másképp látják. “Ez az indok akkor állná meg a helyét, ha a hőközpont beruházása nem lett volna része a műszaki tartalomnak, hanem egy külön projektként kellett volna megvenni” – reagált a fentiekre az egyik lakó. “Ebben az esetben akár egyszeri közműfejlesztési vagy csatlakozási díj megfizetésével, akár halasztott, alapdíjakból történő fizetéssel lehetne a beruházást finanszírozni. Az aláírt szerződések alapján azonban a működő geotermikus rendszer része volt a műszaki tartalomnak, a vételárban ennek a költsége benne volt. Az üzemeltetési díj nem halasztott közműfejlesztési díj” – tette hozzá. A lakók tájékoztatása szerint az alapdíjak az elmúlt másfél évben lakásonként havi 12-17 ezer forintra rúgtak.

Csiki-Bege Lajos az [origo]-nak küldött levelében a finanszírozó banknak a gazdasági válság kirobbanása után tanúsított magatartásával (például állítólagos szerződésszegésével) magyarázta a kialakult helyzetet. A lakástulajdonosok azonban azt állítják, a geotermikus rendszernek már 2008 nyarára el kellett volna készülnie, amikor még nem volt hitelválság. A CIB-bel folytatott vitáról az üzletember egyebek mellett azt állítja, a bank “visszaélt a helyzettel”, “kényszerpályára terelte” a döntéseket, és legutóbb a “legfelsőbb szinten történt megállapodást” az aláírás előtt visszamondta. Inkorrektnek nevezte a CIB hozzáállását, és utalt rá, hogy kártérítési eljárást fog indítani. A CIB ellenben úgy tudja, hogy nem volt megállapodás, a cégvezető csupán felvetett egy javaslatot, amit megvizsgáltak, de elutasítottak. A bank ezen túlmenően sem tartja magát hibásnak.

A lakóknak más természetű problémáik is vannak. Többen azt állítják, hogy ingatlanjuk vizesedik, beázik, és nincsenek megelégedve a garanciális javításra kötelezett eladó szolgáltatásával. Egyikük azt állítja, van a birtokában olyan igazságügyi szakértői vélemény, amely megállapítja, hogy a már eleve hibás tervezési koncepciótól még el is tért a kivitelező, ez okozza a falak vizesedését. Az említett tulajdonos állítása szerint e hiba garanciális javítását hiába kérte, a beruházó tagadja annak jogosságát, és összesen 40 ezer forintot ajánlott fel, az újrafestés költségeinek fedezésére. A lakók azért is sürgetik a garanciális kötelezettség teljesítését, mert az üzemeltetési jogokat a projektcégtől, a Geos Ingatlanfejlesztő Kft.-től átvette a cégcsoport egy másik tagja, a CSB Immo Kft. Attól félnek, hogy a Geos Kft. felszámolása után nem tudják majd érvényesíteni a jogaikat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop