Ezt érdemes tudni az öntözőrendszer kiépítéséhez

Sokan gondolják úgy, hogy jó lenne slag helyett egy öntözőrendszert kialakítani a kertben, de kiépítése bizonyára túl bonyolult. Cikkünkben összeszedtük a kerti öntözőkonstrukció lefektetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az 5 legfontosabb szempont

 1. Területi paraméterek
  Mindenekelőtt fontos átgondolni, hogy mekkora a kert területe, milyen a növények elrendezése, ugyanis a területi adottságok az egyenletes vízelosztás biztosításában meghatározó szerepet játszanak.
 2. Manuális vagy automata?
  El kell dönteni, hogy manuális vagy automata rendszert szeretnénk-e. Kézi vezérlésű locsolókonstrukció esetében nekünk kell kinyitni és elzárni a vízforrást, automata szerkezetnél viszont előre beállítható, mikor történjen a locsolás.
 3. Vízforrás az öntözőrendszer kiépítése során
  A rendelkezésedre álló vízforrás, vízmennyiség, valamint víznyomás szintén nélkülözhetetlen paraméterek az öntözőrendszer kiépítése során, mert befolyásolhatják, hogy szükség lesz-e engedélyek beszerzésére (például vízórához, kútvízhez stb.) vagy sem.
 4. Milyen eszközök kellenek?
  A szükséges eszközök és szerszámok főleg akkor lehetnek fontosak, ha a locsolókonstrukció lefektetése házilag történik. Ilyenkor ugyanis magunknak kell gondoskodnia rotoros szórófejek, mágnes szelepek vagy éppen a csavarhúzó készlet meglétéről.
 5. Csővezetékek és szórófejek
  Végül, de nem utolsósorban következik a csővezetékek lefektetése és a szórófejek felszerelése. Ehhez először ki kell ásni az adott helyet, majd behelyezni a csöveket, és fontos meghatározni a szórófejek permetezési távolságát.

Miért lehet hasznos az öntözőrendszer kiépítése?

Bármelyik típust is válasszuk, nem kell többet naponta órákig tartani a slagot: olvashatunk, grillezhetünk, sportolhatunk helyette. A konstrukció további előnyei a következők lehetnek:

 • Egyenletes öntözés: a víz folyamatos és egyforma eloszlatása.
 • Tervezhetőség: megfelelően beállított időzítés.
 • Vízmegtakarítás: a vízveszteség minimalizálása.
 • Egészséges növények: a virágzás és a termelés növelése.
 • Jó minőségű talaj: a nedvességtartalom stabilizálása.
 • Rugalmasság: kertészkedés lehetősége „távolból” is.

A szezonális karbantartás jelentősége

Ha szeretnénk, hogy a locsolókonstrukció sokáig szolgáljon, fontos a tavaszi és téli karbantartás. Tavasszal elég a vezető csapjának megnyitása vagy a szivattyú bekapcsolása, télen viszont elengedhetetlen a kompresszoros kifúvatás is.

 


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop