Ésszerű kockázatvállalás

Betörés, tűzkár, vízkár, megannyi, pénztárcánkat apasztó bosszúság. Gyógyírt jelenthet a bajban egy gondosan megválasztott biztosítás. Ám abba is bele kell törődnünk, hogy az ésszerűnél nagyobb kockázatot a biztosítók sem vállalnak.

 

 

A hazai biztosítók mindegyike többféle konstrukciót kínál, a hagyományos lakásbiztosítástól az extra igényeket kielégítő egyedi szerződésekig mindenre van lehetőség, csak győzze pénzzel az ügyfél. Elvben szinte bármilyen kár megtérítésére szerződhetünk, de nem árt tudni, hogy a biztosítók kockázatvállalása összefügg a bekövetkezés valószínűségével, az érintettek körének nagyságával, és a várható kártérítés mértékével.

 

Együtt vagy külön

Köthető egyedi szerződés lakásra, házra vagy egyéb különálló építményre, illetve egy társasház lakóközössége is megállapodhat a biztosítóval, ilyenkor a díj beépül a közös költségbe. Természetesen ebben az esetben is köthet egyéni biztosítást, aki akar. Ma már nemcsak a különböző típusú, értékű ingatlanok, illetve a bennük található ingóságok biztosíthatók, a ma divatos lakópark-komplexumok speciális adottságaihoz igazodó különleges konstrukciókat is találhat az ajánlatok között böngésző: választható a szeméttároló edények, a dísznövények, sőt még az elektromos kapu biztosítása is, igaz, egy csomagba nem kerülhet be mindegyik tétel. A biztosítók által hangsúlyozott igényhez igazítás ebben az esetben azt jelenti, hogy a lakóközösségnek el kell döntenie, milyen kár bekövetkeztétől tart leginkább. Hiába rongálják meg tehát a kaput, nem fizet a biztosító, ha csak a kukalopásból eredő kárra van szerződés.

Enyhíthető csapások

Az egyes intézetek alapcsomagjai kisebb-nagyobb eltérésekkel hasonló kockázatokat tartalmaznak: a különféle elemi csapások közül általában a tűz, robbanás, villámcsapás, hónyomás, vezetékes víz, jégverés, felhőszakadás és a földmozgás okozta kár megtérítését vállalják a biztosítók. Többnyire az alapcsomagba tartozik még valamilyen felelősségbiztosítás, betöréses lopás, valamint különböző idegen tárgy, például ismeretlen jármű okozta kárra vállalt kártérítés. Általában a kisebb vagyoni kárt okozó, de gyakrabban előforduló esetek, illetve a nagy összegű kártérítést maguk után vonó, ám minimális bekövetkezési valószínűségű események szerepelnek a listán: az egyik társaság például alapcsomagban vállalja a lezuhanó repülő okozta kár megtérítését. Az utóbbi évek legtöbbet emlegetett tétele az árvízkár. Ez a kockázati tényező szerepel ugyan a biztosítók kínálatában, ám éppen a legutóbbi árvíz kapcsán derült ki, hogy a hullámtérben vagy az utólag azzá minősített területre építők nem számíthatnak kártérítésre. Ettől függetlenül van társaság, amelynek már az alapcsomagja is kiterjed árvízkárokra, másutt csak a drágább konstrukció része. Ugyanígy más-más csomagban találjuk a bankkártyaletiltás, a zárcsere térítését és az üvegbiztosítást is, van, ahol ezek a kockázatvállalások csak kiegészítésként igényelhetők. Az üvegbiztosítás egyébként általában 3 mm vastagságú üvegre vonatkozik, ennél vastagabb, thermo-, katedrál- stb. üvegeket csak külön díj ellenében biztosítanak, ahogy az extra méretű üvegfelületeket is.

Kiegészítő tételek

Ugyancsak kiegészítő lehetőség a kutyatartói felelősségbiztosítás, vagy a fagyasztó áramkimaradásából származó károkra fedezetet nyújtó biztosítás. A tetőbeázást szintén a póttételek között találhatjuk, ahogy az épületrongálás után is csak külön díj ellenében számíthatunk kártérítésre. Ingatlanunk és ingóságaink biztosításához kapcsolódóan balesetbiztosítást is kínálnak a társaságok, csonttöréstől a halálesetig vállalva a kockázatot. Különösen értékes vagyontárgyakra, ékszerekre, drága műszaki berendezésekre, műtárgyakra az ingatlanhoz kapcsolódó ingóságbiztosítás köthető.
A kiegészítő biztosítások, vagyis a biztosító által az adott csomaghoz engedélyezett bővítések az alapbiztosítással együtt vagy annak érvényessége alatt bármikor megköthetők. Ha valaki több extrát szeretne, annak másik csomagot kell választania, ilyenkor szélesebb a kiegészítő biztosítás tételeinek köre is. Természetesen a több kockázatért többet is kell fizetni.
Persze vannak olyan események, amelyektől ugyan kevésbé kell tartanunk, bekövetkeztük azonban komoly gondot jelente a biztosítóknak; ilyenek például a radioaktív szennyezés, különféle háborús vagy terrorcselekmények, tömegmegmozdulások által okozott károk, amelyek nem szerepelnek a biztosítási tételek között.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop