– és itt a nyár

Január, február, és itt a nyár – tartja a mondás. Lassan ébred a természet, nézzünk hát körül a kertben, milyen munkákat is tudunk elkezdeni. vizsgáljuk át kerti szerszámainkat, szükség szerint javítsuk ki, élezzük meg őket, mert a csorba, törött eszközök balesetveszélyesek.

 

 

Első feladat az őszről maradt falevelek összegyűjtése, elsősorban a gyepfelületről. Ez nagyon fontos, mert a gyepen maradt lomb a hó alatt befülled, bomlani kezd, károsítva a füvet. A tél folyamán felfagyott gyepet hengerezzük meg, de csak akkor, ha már nem fagyott. Vizes, tapadós füvet nem szabad hengerezni.

 

Gyep levegőztetése
Sok kertben tapasztaljuk, hogy a néhány éve telepített gyepek mohásodni, foltosodni kezdenek. Ennek leggyakoribb oka a talajszellőztetés elmaradása. A napi használat, a csapadék a talajt tömötté teszi, és ez megakadályozza a levegő és a víz beszivárgását, a gyep növekedése lelassul, a fű szép lassan elhal. A gyep szellőztetésénél arra kell ügyelni, hogy négyzetméterenként 45-50 darab, maximum 10-12 cm mély, 1-1,5 cm átmérőjű lyukat üssünk, így juttatva oxigént a gyökérzónába (ügyes kezűek maguk is készíthetnek fahengerbe vert százas szögekből levegőztetőt, levágva a szögek fejét). Évek óta elhanyagolt gyepek esetén érdemes úgynevezett felülvetést végezni, április második felében. A fűmagot keverjük össze laza termőfölddel, s így szórjuk ki a területre. Gereblyézzük át, és hengerezzük le a felületet, majd folyamatosan tartsuk nedvesen.
Cserjék, rózsák
A gyep után nézzük, mi a teendő a cserjékkel, fákkal. Ezeknél a növényeknél a legfontosabb feladat a metszés, amely a dísznövények esetében talán egyszerűbb (a gyümölcsfák metszésénél használjunk szakkönyvet). A metszésre azért van szükség, hogy eltávolítsuk az elhalt, sérült, fertőzött ágakat, vesszőket, kialakítsuk a fák és cserjék koronaformáját, vagy szabályozzuk a virágzás, és/vagy termés mennyiségét és minőségét.
Kezdjük a rózsával. A parkrózsák és teahibridek esetében minden gyenge és elszáradt hajtást le kell vágni, az ép vesszőket pedig érdemes az eredeti hosszuk felére visszametszeni. Ennek ideje március közepétől április elejéig tart. A futórózsáknál
az oldalhajtásokat a törzstől 5-10 cm-re vágjuk le. Az egyszer nyílókat az elvirágzás után azonnal, a többször virágzókat március-áprilisban kell metszeni.

Ffák metszése
A májusban virágzó lombhullató fák és cserjék esetében minden elszáradt, gyenge és rossz helyen nőtt hajtást le kell vágni. A túl sűrű ágakat is el kell távolítani, valamint az elvirágzott vesszőket is vágjuk vissza. A metszésre az elvirágzás után azonnal kerítsünk sort. A május után virágzó lombhullató fáknál és cserjéknél hasonlóan kell eljárni, mint az előbbi csoportnál, azzal a különbséggel, hogy a régebbi ágakon fás metszést kell végezni, ami tulajdonképpen ritkítást jelent. Ezzel nem szabad megvárni a vegetáció beindulását, januártól márciusig el kell végezni. A lomblevelű örökzöldeknél a metszés
ideje május. A sérült fák beteg részeit vissza kell vágni az ép részig, a sebeket azonnal be kell kenni sebkezelővel, például Cellciddel.
A talajtakaró növényekkel (kúszócserjék, kúszófenyők) beültetett területeket célszerű óvatosan felkapálni, fellazítani, hogy a csapadék és a levegő könnyebben le tudjon jutni a növények gyökeréhez. Természetesen ez csak azokra a helyekre vonatkozik, ahol még nem alkotnak összefüggő felületet a növények (például a tavalyi telepítés esetében).

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop