Erdő mellett

Pataki Ági szangvinikus természetű, így egyre inkább szenvedélyévé vált a nyugalom megteremtése környezetében. Ezért kezdett el építkezni tíz évvel ezelőtt egy, a nyüzsgő várostól messze eső telken, közvetlenül az erdő mellett. A dél-franciaországi stílusban felépült ház pedig minden pillanatban felkínálja a nyugalmat.

 

 

Van, aki attól boldogtalan, ha nem vásárolhat repülőgépet, vagy nem utazhat el a Déli sarkra – mondja Ági. – Én képtelen lennék bánatba zuhanni ilyen dolgok miatt. Ellenben kétségbeesnék, ha szétesne a családom. Éppen ezért igyekeztem olyan otthont teremteni számunkra, amely simulékonyan alkalmazkodik az elképzeléseinkhez, egyszerre varázslatos és titokzatos. Engedi magát átalakítani, ugyanakkor felkínálja a megszokás nyugalmát.

Ági sokáig a belvárosban élt, és sokáig élvezte is a folytonos nyüzsgést, pörgést. Aztán elérkezett az idő, amikor másféle életre vágyott, csendesebb környezetre. Távol a várostól nézett ki magának egy telket, amelyben első pillanatban meglátta a majdan ott épülő ház szépségét. Lassan és körültekintően fogott bele az építkezésbe. Látta maga körül, hogy sokan úgy gondolják, ha meg tudták keresni a pénzt egy házra, akkor meg is tudják tervezni. És ezek az építmények kivétel nélkül mind stílustalanok, kívül és belül egyaránt. Ezért elsősorban egy jó építészt keresett, akit meg is talált Turányi Gábor személyében. Ők ketten tökéletesen egy hullámhosszon fogtak bele a tervezésbe, egyetértettek abban is, hogy az építtető felelőssége az is, hogy milyen látványt mutat a ház azok számára, akik elmennek mellette, és látják. Ági számára alapvető elvárás volt, hogy a ház illeszkedjen a környezetbe, és, hogy ne unja meg három év múlva. Olyannak épüljön meg, amely elbírja az átalakításokat is, ha éppen ahhoz van kedve.

Gyűjtögető típus vagyok – mondja -, nekem a tárgyaim jelentik a múltat. Veszélyes lenne azonban minden szépséges üvegtojást, teababát, szőnyeget és képet láthatóvá tenni, ezért sok minden dobozokban várja, hogy nézegetni akarjam, és lecseréljem azokat a tárgyaimat, amelyek most vesznek körül.

Az otthon különlegessége, hogy különböző színes pontok kapcsolódnak egymáshoz. Van kék, narancs vagy zöld enteriőr. Vannak olyan részei a háznak, amelyek a látványt szolgálják, nincs igazi, gyakorlati funkciójuk, de jó elidőzni e terekben. A család kedvenc helye az üvegtetővel fedett hatalmas terasz, amely csak később épült a házhoz. Esténként gyakran kiülnek ide, beszélgetnek a gyertyák lobogó fényében, és figyelik a borospohárban az ital fel-fellángoló színét.

Ági nem stílus vagy forma szerint válogatja össze a berendezési tárgyait. Sokkal fontosabb számára a hangulat, amit megteremthet. A fürdőben például a keleti, az art deco és a biedermeier stílus keveredik, a konyha egyszerre idézi a high tech-et és a boldog békeidőket. A falon lebegő üvegpocokon számtalan különleges tárgy sorakozik, amelyek csupán a látványukkal el tudnak simítani minden rossz hangulatot.

A kert engedelmes egyszerűséggel simul az erdőhöz, ahonnan hűvös levegő és titkok áradnak a napsütötte pázsitra. Nincs beültetve mindenféle növénnyel, szép, szabad tér zöldell körös-körül. Ági különben is úgy gondolja, a zsúfoltság öregít.

A ház természetesen sosem lesz teljesen kész, mindig van valami, ami változik, ami átalakul, amitől jobb és élhetőbb lesz. És éppen ez a tulajdonsága az, amitől jó otthon lenni.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop