Építőszakmák életpálya modellje

Nemzetközi szinten is egyedülálló életpálya modellt dolgozott ki a Mapei Kft. – jelentette be sajtótájékoztatóján a vállalat. A program célja vonzóbbá tenni az építőszakmákat, amire égető szükség van, hiszen még maguk a szakemberek sem nagyon szeretnék, ha gyermekük a nyomdokaikba lépnének.

epitoszakmakeletpalya 720

A Mapei Kft. 2017 februárjában több mint 1500 magánembert kérdezett egy online felmérés keretében, hogy szívesen adnák-e építőipari szakembernek a gyermeküket? 51 százalékuk felelt kategorikus nemmel, legtöbben azért, mert alulfizetettnek, piszkos és nehéz fizikai munkának látják. Nem sokkal jobb a helyzet a kőműves és burkoló szakember esetében sem. A megkérdezett szakemberek 40 százaléka nem szeretné, ha gyermekük építőipari szakemberként dolgozna. Úgy érzik, hiányzik a szakma megbecsülése mind anyagi, mind pedig erkölcsi szempontból. A valóságban azonban sokkal kevesebb fiatal választja az építőipart, és a számuk egyre csökken. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az életpályamodell.

Út a kezdetektől a szakmai csúcsig
„Az az álmunk, hogy megváltozzon az építőipari szakemberekről élő kép. Azt szeretnénk, hogy egyre több legyen a szakmáját szenvedélyesen szerető, mesteri szinten művelő, modern szemléletű szakember, aki igényes a munkájával, környezetével és önmagával szemben is, és ezzel kivívja a társadalom megbecsülését” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A program első lépéseként nagyszabású kommunikációs kampány indul általános és középiskolások számára az építési szakmák népszerűsítésére. Ennek keretében a Magyar Építőipari Szakember Közösség legjobb szakemberei az iskolákban mutatják be a szakma szépségeit és perspektíváit. Emellett arra ösztönzik a Szakember Közösség tagjait, hogy minél többen kapcsolódjanak be a gyakorlati szakmai képzésbe, és minél több diáknak adják át a tudásukat. Ez egyben elhelyezkedési lehetőséget is biztosít a fiataloknak.

Az életpályamodell részeként a Mapei útjára indítja az Ideális Szakember Képzést, amelynek célja egy kimagasló szintű szakmai továbbképzési rendszer megteremtése. A képzésen nemcsak szakmai, hanem vállalkozási ismereteket és szakmai kultúrát is átadnának. „A képzést elvégző szakember képes lesz családi ház szinten szinte minden építési problémára professzionális megoldást adni, és mindehhez jogosult lesz a Mapei szakember védjegy használatára” – tájékoztatott Markovich Béla.

Az életpálya modell harmadik eleme a Szakember Közösség és a Mapei szakemberajánló rendszere. Előbbi szakmai fejlődés lehetőségét, gazdasági és szakmai előnyöket kínál, míg az utóbbi összekapcsolja a szakembereket és a megrendelőket. Végül a szakmai pályafutás csúcsaként a szakemberek – kellő gyakorlattal és referenciával a hátuk mögött – nevezhetnek az évente kiosztásra kerülő Mesterek Mestere díjra, amely kimagasló erkölcsi elismerést jelent.

Optimista tervek
„Nagyon optimistán vágtunk a 2017-es évbe. Úgy gondoljuk, hogy idén végre elmozdul az ágazat a mélypontról. Az előjelek nagyon biztatóak: jelentős a generálkivitelezők szerződésállománya; sok komoly értékű projekt van a tervezés fázisában; várható az Uniós finanszírozású projektek elindulása; valamint az 5 %-osáfa, a CSOK és a kedvező hitelkamatok tovább ösztönzik a lakás és családiházépítéseket” – számolt be a várakozásokról Markovich Béla. A vállalat optimizmusát mutatja, hogy éves szinten 10 százalékos növekedést tervez 2017-ben Magyarországon. Stratégiájának alappillérei az innováció, a tudásmegosztás és az intenzív marketing, mely folyamatosan vizsgálja az építtetők változó igényeit.

www.mapei.hu

 

 
 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop