Építmények a kertben

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy otthonunk része egy kert is, hasznosíthatjuk konyhakertként, de alakíthatjuk díszkertté is, sokféle, pihenésünket szolgáló műtárggyal. Tervezzük a házzal, kerttel arányos méreture, és stílusában harmonizáljon meglévő építményeinkkel.

epitmenyekakertben 720

Kerti teraszok, szaletlik, grillezők
Kerti teraszt többféle módon és anyagból készíthetünk, létrehozhatjuk hagyományos módon beton aljzaton burkolattal, vagy kavicságyazatba rakott burkólanyaggal. Előbbit akkor érdemes építeni, ha házunk nappalija közvetlenül kapcsolódhat hozzá, és a burkolatot a nappali és a terasz között folyamatossá akarjuk tenni. Fokozottan figyeljünk a vízszigetelésre és -elvezetésre a burkolólapok téli felfagyása miatt. Ha házunktól távolabb építjük a teraszt, kavicságyazatba rakott cement, mosott kavicslapokkal vagy betonkocka burkolóanyaggal építhetjük, itt is figyelve a vízelvezetésre. Teraszunk készülhet fából is, a terepből általában kiemelten, víztűrő trópusi fából, telifából vagy hőkezelt fából. A trópusi burkolat készülhet jatobából, keruingból, massarandubából, merbauból, tatajubából, számunkra ismeretlen fafajokból, amelyek rendkívül dekoratív egyedi rajzolattal, színvilággal rendelkeznek. E trópusi fa teraszburkolatot keményfára vagy alumínium szerkezetre szabad csak építeni. A hőkezelt (thermowood) eljárás drága és összetett művelet, de vegyszer nélkül is ellenállóvá teszi a fát a kültéri viszontagságokkal szemben. A termikus kezeléssel erőteljesen megváltozik a fa szerkezete, színe sötétebb lesz a natúr fenyőénél, kellemes meleg tónusúvá válik. A telifa egy speciális faanyag védő szerrel telített termék, amelynek hosszú élettartalma a nagynyomású telítési eljárásnak köszönhető. Telíteni csak puhafát szokás, elsősorban erdei (borovi) fenyőt, a lucfenyőt cellaszerkezete miatt nehéz telíteni, a drágábbakat pedig magas áruk miatt nincs túl sok értelme.
A szaletli oldalról nyitott, fedett kerti kiülős építmény, általában fából készül, cserép vagy zsindelyfedéssel, alapja beton/vasbeton legyen. Készíthetjük a tartós telifából vagy hagyományos fenyőből, utóbbi esetben pár évente át kell festenünk, és ne feledkezzünk meg a világításról, csatlakozókról sem. Találjuk ki jól a méretét, hogy kényelmesen elférjen benne az asztal és az ülőhelyek is.
Épített grillezőt vásárolhatunk készen, de magunk is építhetünk. Mindkettő nagy kihívás, figyeljünk elhelyezésére, nehogy felgyújtsuk a környezetünket, legyen hely tüzelőnek, evőeszközöknek, és itt is gondoskodjunk világításról. Alapját építsük meg jól, mert a visszatöltött talajra épített grillező könnyen megdől, látványa nyomasztó.

epitmenyekakertben 1
Gabionfalak
A gabionfalakat leggyakrabban támfalként, kerítéstámfalként használják, amikor is egy előre elkészített alapra rakják a kosarakat, majd erre a soron következőt, mígnem eléri a kívánt magasságot. Ebben az esetben töltősúlyuknál fogva biztosítják a rézsű állékonyságát. Gabionból készíthetünk az utcai telekhatárra vékony kerítést is a „hagyományos” dróthálós kerítés helyett. A ponthegesztett hálóból 25 cm széles szerkezetet hoznak létre, alapozásuk itt már kavicságyazat helyett pontalap, az oszlopokat ezekbe az alapokba kell beállítanunk. A kerítés tömör mivolta biztosítja kertünk intimitását, ugyanakkor megjelenése esztétikus környezetet teremt. A kerti térelválasztót, díszfalat készíthetjük vastagabb gabionból is, ez esetben is ponthegesztett hálóból készülnek a kosarak, de vastagságuk már 30-50 cm. Külső lépcsőket megvalósíthatunk egyedi gabionkosárból, gabionelemek segítségével, illetve lépcső támfalakat is könnyen, gazdaságosan és gyorsan alakíthatunk ki. Alárendelt, ritkábban használt lépcsőknél a gabion felülete maga is lehet a lépcsőfok.

epitmenyekakertben 2
Kerti medence
Kerti medence készülhet helyszínen, lehet előre gyártott elemekből (polipropilén) és teljesen előre gyártott is. A teljesen előre gyártott medencéket egyben szállítják, ezért méretbeli korlátjuk van. A helyszínen készített medencék anyaga zsalukő vagy helyszíni monolit vasbeton szerkezet, illetve merev polipropilén lemez. A vasbeton a jobb megoldás, de bonyolultabb a kivitelezése. A polipropilén lemezből készült medencetest alá kavicsterítés és egy vasbeton/vasalt beton lemez szükséges. Az elkészült monolit vasbeton szerkezetet kibélelhetjük fóliával, illetve burkolhatjuk is hagyományos csempével, üvegmozaikkal. A vasbeton medencéket kívülről körbe kell szigetelni a talajvíz káros hatásainak kiküszöbölésére (bitumenes lemezszigeteléssel vagy PVC szigeteléssel), belülről, a burkolat alá szintén szigetelnünk kell egy kent szigeteléssel, célszerűen hálóerősítéssel. A tervezés során ne feledkezzünk meg a világításról, a vízgépészetről és a környezetrol sem (vízgépészetnél egy kisebb vízgépészeti helyiségre is szükség lesz). A világítás nem kötelező, de feldobja az esti fürdőzést, a falakba is tervezhetünk reflektorokat, spot lámpákat. Vízforgatóra szinte mindenképpen szükség van, vízfűtés nélkül pedig medencénk csak a nyári egy-két hónapban használható. Tavasztól őszig tartó üzemeltetésnél is szükségünk lesz medencetakaróra, meggátlandó a kihülést és elszennyeződést. A takaró kerülhet a medencén kívülre látható vagy rejtett módon, de rakhatjuk a medencén belülre is. Építhetünk szekcionáltan eltolható, sínben gördülő „üvegtetőt” is, az ily módon fedett medencében télen is úszhatunk a tető eltolása nélkül. A medence környezetét szépen megemeli egy jól kiválasztott burkolat, ha anyagi erőforrásunk engedi, kőburkolatot tegyünk valamilyen csúszásgátló kivitelben, de a faburkolat is szép.

epitmenyekakertben 4
Gépkocsi beálló
A gépkocsi beálló burkolt felületet jelent, tetővel vagy tető nélkül (elhelyezésénél figyeljünk, hogy a kerti kapu nyitható maradjon), ügyeljünk az alap lejtésére, hogy megfelelő irányba folyjon le a víz. Burkolata lehet beton, betonkocka, a tető és a szerkezet többnyire fa nyereg vagy fél nyeregtető, cserép vagy zsindelyfedés. Építhetünk gépkocsi beállót acélból, polikarbonátfedéssel is, extrémebb formában is, megfelelő vállalkozókedv megléte esetén akár saját magunk is.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop