Ideje váltani –

HA NOVEMBER, AKKOR KÖTELEZÕ FELELÕSSÉGBIZTOSÍTÁS – ÉVENTE EGYSZER EKKOR NYÍLIK LEHETÕSÉGÜNK BIZTOSÍTÓTÁRSASÁGOT VÁLTANI. A JELENLEGI SZABÁLYOK SZERINT A BIZTOSÍTÓKNAK OKTÓBER 30-IG KELL NYILVÁNOSSÁGRA HOZNIUK A KÖVETKEZÕ ÉVRE VONATKOZÓ DÍJSZABÁSAIKAT. EZEK ISMERETÉBEN NOVEMBERBEN MINDEN GÉPJÁRMÛ ÜZEMBEN TARTÓ SZABADON DÖNTHET ARRÓL, HOGY MARAD-E JELENLEGI BIZTOSÍTÓJÁNÁL, VAGY AZT FELMONDJA, ÉS „ÚJ” BIZTOSÍTÓT VÁLASZT.

 

 

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását szabályozó rendelet szerint minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles egy biztosítóval a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére felelősségbiztosítási szerződést kötni, és azt folyamatos díjfizetéssel hatályban tartani. Gépjármű a Magyar Köztársaság területén kizárólag e fenti két feltétel fennállása esetén üzemeltethető.

 

 

MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉG?

 

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása kiterjed azoknak a megalapozott kártérítési igényeknek a kielégítésére, illetve azoknak a megalapozatlan kártérítési igényeknek az elhárítására, amelyeket a biztosított személyekkel szemben a gépjárművével okozott kár miatt támasztanak. A felelősségbiztosítási szerződés alapján ugyanis a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben térítse meg helyette azt a kárt a károsultnak, amelyért jogszabály szerint felelős.

A BONUS ÉS MALUS
A kötelező felelősségbiztosítás díjait a biztosítótársaságok az úgynevezett bonus-malus rendszer figyelembevételével alakítják ki. Ez a szabályrendszer azt jelenti, hogy a meghatározott biztosítótársaság díjszabási rendszerétől függően az üzemben tartó kármentes vezetésért engedményre (bonus) jogosult, illetve az okozott és a biztosító teljesítési kötelezettségét kiváltó káresemények számához igazodóan pótdíj (malus) fizetésére köteles. Kiemelendő, hogy az érintett szerződés vonatkozásában a bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok a szerződő üzemben tartó személyéhez fűződnek, függetlenül attól, hogy az üzemben tartó gépjárművét ki vezette.

A FELELÕSSÉGBIZTOSÍTÁS IGAZOLÁSA
Az üzemben tartó a gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésének és díjfizetéssel történő folyamatos fennállásának igazolására köteles. Ezt az adott időszakra vonatkozó, a befizetést igazoló készpénz-átutalási megbízás feladóvevénye (vagyis a csekk feladóvevénye), vagy a biztosító által kiadott bizonylat tanúsítja. A gépjármű vezetője köteles magánál tartani és közúti ellenőrzés során a rendőrnek bemutatni a kötelező felelősségbiztosítás fennállását igazoló csekket vagy bizonylatot. Ennek hiányában a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat a vezetővel szemben.

HOGYAN VÁLTSUNK BIZTOSÍTÓT?
A biztosítóváltásra évente egyszer, novemberben van lehetőség. Amennyiben a következő évre vonatkozó, októberben közzétett biztosítási díjak alapján a váltás mellett döntünk, akkor a biztosítási év végére, azt legalább 30 nappal megelőzően a szerződést írásban, indoklás nélkül felmondhatjuk. A felmondást célszerű ajánlva vagy tértivevényesen feladni, mert ezzel igazolható az időben történt feladás ténye. A felmondás csak akkor hatályos, ha az a biztosítóhoz határidőben megérkezik. A felmondással egyidőben foglalkoznunk kell az új szerződés megkötésének gondolatával is: az év utolsó napjáig meg kell kötnünk az új felelősségbiztosítási szerződést. Két időpontot kell tehát szem előtt tartanunk váltáskor: az egyik a „régi” biztosítás felmondásának határideje (minden év november 30.), a másik az „új” biztosítás megkötésének határideje azaz a felmondás évének utolsó napja, azaz december 31.

D.A.S. – Európa vezető jogvédelmi specialistája
www.das.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop