Új autót vásárolna –

A gépkocsik mindennapjaink szerves részévé váltak. Az ésszerűen és felelősségteljesen használt autó sokszor, sokunk életét teszi könnyebbé. Ha rövid töprengés után megszületett a döntés: „autót veszünk”, érdemes még egyszer átgondolni a részleteket. Az autóvásárlás legfontosabb tudnivalóiról Dr. Vizi Andrással, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértőjével beszélgettünk.

 

 

– Autóvásárláskor az egyik legfontosabb, hogy kellő időt szánjunk a gépkocsival kapcsolatos információk beszerzésére. Hogyan fogjunk neki?

 

– Érdemes a márkakereskedések honlapján, a szalonokban körülnézni, mivel szinte mindegyik kereskedő ajánl valamilyen különleges akciót: árengedményt, extrákat, kedvező hitelkonstrukciót, használt autó- ill. roncsautó beszámítást. Fontos ugyanakkor, hogy elsőre ne higgyünk el mindent, amit látunk. Sokszor az első pillantásra kedvezőnek tűnő hitelfeltételek, vagy egyéb akciók apróbetűs részleteit elolvasva kiderülhet, hogy mégsem „minden arany, ami fénylik”. Adjunk magunknak elég időt a választásra, és ne szégyelljünk tanácsot kérni nálunk tapasztaltabb ismerőseinktől. A márka és típus, valamint a kereskedés kiválasztása után érdeklődjünk a kereskedőnél, hogy milyen iratok szükségesek a vásárláshoz, az esetleges hitelügyintézéshez, a szükséges biztosítások megkötéséhez.

– Mit kell tudni az adásvételi szerződés megkötéséről?

-A hatályos jogszabályok szerint a gépjármű vásárlásának érvényességéhez szükséges, hogy a felek érvényes adásvételi szerződést kössenek. A szerződést mindenképpen írásba kell foglalni, mivel a gépjármű tulajdonjogának megváltozásának bejelentéséhez szükséges, hogy a hatóságnak a vevő az eredeti adásvételi szerződést bemutassa. Mindenképpen ajánlom tanúk közreműködését igénybe vennie, ez ugyanis egy esetleges jogvitában az adásvételi okirat bizonyító erejét megnöveli. Az adásvételi szerződés kötelező tartalmi elemei a gépjármű azonosító adatai (rendszám, motorszám, alvázszám), az eladó és a vevő adatai (név, anyja neve, születési hely, idő, személyi igazolvány szám, lakcím) és az adásvételt illető legfontosabb adatok, körülmények.

– Az autóvásárlás nem kis befektetést jelent a családnak, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel járjunk el az autó átvétele során is…

– Talán bizalmatlanságra utal, ha tüzetesen átnézi az autót az átvétel előtt, mégis sok bosszúságot és problémát takaríthat meg a jövőre nézve. Először is javaslom, hogy vesse össze a forgalmi engedély adatait az autóéval (alvázszám, motorszám, rendszám). Ez a legfontosabb feladata, hiszen ha esetleg nem egyeznek meg a forgalmi engedélyben lévő adatok az autóéval, nem közlekedhet vele.
Az új autón is előfordulhatnak sérülések, vagy lehet gyártási hibás is az autó. Ezért érdemes az autót kívülről és belülről is részletesen átvizsgálni. Ellenőrizze azt is, hogy a megrendelt felszereltséggel akarják-e Önnek az új autót átadni. Az üzembe helyezési költség általában tartalmazza a KRESZ tartozékokat, így azoknak is meg kell lenniük.

– Melyek a legfontosabb szerződési kötelezettségek?

– Gépjármű adásvétele esetén a jármű tulajdonjoga az eladóról átszáll a vevőre. Az eladó kötelezettsége, hogy a jármű tulajdonjogát a vevőre átruházza és részére a gépjárművet átadja, tehát birtokába adja. A vevő köteles a kialkudott vételárat kifizetni és a járművet az eladótól átvenni. Ezek az ún. főkötelezettségek, melyeken túl a szerződő feleknek egyéb kötelezettségeket is teljesíteni kell. Az eladó az adásvétel megkötése során köteles a vevőnek a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, a járműkísérő lapot átadni. Amennyiben az autót hitelből vásárolja, vagy lízingeli, ebben az esetben a forgalmi engedély kivételével az összes egyéb iratot a finanszírozó pénzintézet kapja meg.
Az eladó lényeges kötelezettsége a tájékoztatási kötelezettség, melynek értelmében köteles a vevőt a jármű lényeges tulajdonságairól és a járművel kapcsolatos fontos követelményekről tájékoztatni. Nagyon fontos dokumentum a gépjármű használati utasítása és szervizkönyve. A jármű átadásakor az eladónak szabályszerűen ki kell töltenie a szervizkönyvet és / vagy a garancia füzetet és át kell, adja a vevőnek. Ez azért nagyon fontos, mert ennek hiányában sérülhetnek az Ön jótállási jogai.

-Sokat hallani a szavatosság kifejezést is. Ez mit jelent?

-Létezik az ún. jogszavatosság és a kellékszavatosság. Előbbi azt jelenti, hogy az eladó szavatossággal tartozik a tulajdonjog átruházásáért és tehermentességéért, tehát ezzel azért vállal felelősséget az eladó, hogy a jármű per-, teher-, és igénymentes és azzal kizárólag és teljes mértékben rendelkezni jogosult.
A kellékszavatosság pedig azt jelenti, hogy az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy gépjármű a teljesítés időpontjában, tehát a vevőnek történő átadása idején megfelel a jogszabályban és a szerződésben meghatározott feltételeknek. Ha bármelyik feltétel sérül, akkor a vevő ún. kellékszavatossági igényt érvényesíthet az eladóval szemben. A szavatossági igény érvényesítésére a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül van lehetőség. Ez a 3 éves határidő ún. jogvesztő határidő, ami azt jelenti, hogy a szerződés megkötésétől számított 3 éven túl a vevő akkor sem jogosult szavatossági igényét érvényesíteni az eladóval szemben, ha a hibát csak 3 év elteltével fedezte fel.

– Hogyan tudják ügyfeleiket segíteni az autóvásárlás során?

– Leginkább a szavatossági jog érvényesítésekor kérik ügyfeleink a segítségünket. Volt olyan ügyfelünk, aki azért fordult cégünk jogászaihoz, mert bizonyos sérüléseket nem tüntetett fel az eladó az adásvételi szerződésben, így ügyfelünk abban a hiszemben vásárolta meg az autót, hogy az sérülésmentes. E tény egyébként csak 3 hónap használat után derült ki, mivel a vezetőoldali ablak elviselhetetlenül sípolt nagyobb sebességnél. Társaságunk jogásza, így a teljes javítási költséget, valamint a vételi ár és a tényleges ár közötti különbözet megfizetését követelte a márkakereskedéstől. Jogászunk érvelésének köszönhetően, a kereskedés peren kívül kifizette a követelt összeget. De olyan eset is előfordult, hogy az új autó garanciális javítását a szakszervíz hónapok elteltével sem végezte el, sőt, csereautót sem kínáltak fel az ügyfélnek. Végül többszöri ügyvédi levélváltás és személyes egyeztetések után a kereskedő egy azonos típusú, új gépjárművet ajánlott fel – légkondicionáló berendezéssel felszerelve.

– Hogyan működik a garancia az autóvásárlás esetében?

-Az új autó vásárlásának egyik előnye, hogy meghatározott időn belül történő meghibásodás esetén az eladó vállalja a gépjármű garanciális javítását. Ettől függetlenül a gépjármű-eladókat a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet jótállásra kötelezi. Ez azt jelenti, hogy az értékesítő az üzembe helyezés napjától számított 1 éven keresztül köteles a meghibásodott járművet a jótállás keretében ("garanciában") kijavíttatni. Tudnunk kell, hogy ha a javítás során alkatrészcserére kerülne sor, csak új alkatrész szerelhető be a járműbe. A márkakereskedések nagy többsége új autó vásárlása esetén általában a fenti jogszabályban írtnál hosszabb idejű, minimum 2 éves garanciát vállal.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop