Hordozható lakáshitel-támogatást ajánl a GVH

A jelzálog-hitelezéssel kapcsolatos szabályozás fejlesztését ajánlja a parlamentnek a Gazdasági Versenyhivatal a múlt évi tevékenységét összegző elnöki beszámolóban. A tapasztalatok alapján ugyanis nincs hatékony verseny a jelzáloghitel-piacokon, az eredetvizsgálat társadalmi költségei pedig igen magasak – idézte a Világgazdaság Online.

 

 

A versenyhatóság a bankszférát érintő vizsgálat tapasztalatait ez év februárjában hozta nyilvánosságra. Ebben a hatásosabb verseny érdekében az egyoldalú szerződésmódosítások szigorú újraszabályozását, a végtörlesztési díjak maximálását, összehasonlítható árinformációkat és az állami támogatások hordozhatóságát tartotta a legsürgetőbbnek. Megállapította: a hosszú távú banki üzleti kapcsolatokban, a szerződésekben a pénzügyi szolgáltatók javára billen a mérleg, és ez káros a versenyre.

 

A lakossági hitelek piacán bizonyos szerződéstípusok esetében fontos változás történt az egyoldalú szerződésmódosítások szabályozásában, ugyanakkor a kedvező rendelkezések nem terjednek ki a jelzáloghitelekre. A GVH rámutatott: a fogyasztó helyzetét jelentősen megkönnyítené, ha a hitele kiváltásával nem veszítené el az állami támogatást, ezért a támogatás hordozhatóságát ajánlják. Mivel a fogyasztói mobilitás lényeges kérdése a határidő előtti visszafizetés esetén felszámítható törlesztési díjak mértéke, a GVH fontosnak tartja a fogyasztási hitelekre vonatkozó kedvező uniós előtörlesztési szabályok kiterjesztését a jelzálog-hitelezésre.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop