Mi várható a lakáspiacon?

Jelentős visszaeséssel indult az év a lakáspiacon, aztán a lakástámogatási szigorításoktól való félelem jelentős ösztönzést jelentett a vásárlók számára.

 

ingatlankalkulator

 

A második negyedéves felfutás azonban az év hátralévő részére vonatkozóan nem sok jót jelent – idézi a portfolio.hu az Otthon Centrum elemzését.

Egyelőre nem került sor látványos árzuhanásra a lakáspiacon. A kínálati árakban alig tapasztalható csökkenés, viszont az alkupozíció erősebbé vált: átlagosan 6-10 százalékot, nehezen eladható ingatlanoknál, elsősorban családi házaknál akár 20 százalékot is lehet alkudni.

Az új lakások vonatkozásában jelentős változást hozott a július 1-jén hatályba lépett új ÁFA-szabályozás, amely szerint 20 százalék helyett már 25 százalék terheli a lakásokat. Ezt a beruházók igyekeznek a leendő tulajdonosokra hárítani, így egy adott újépítésű lakáshoz a korábbiaknál drágábban lehet csak hozzájutni, ráadásul jelenleg az újlakások nem élveznek plusz támogatást, nincs szocpol ami ebbe az irányba terelné a vásárlókat. Így azt lehet mondani, hogy a használt lakások egyértelműen vonzóbbak most a piacon. Ezt bizonyítja az is, hogy jelentősen megnövekedett, 2900 lett az eladatlan új lakások száma.

Az Otthon Centrum júniusi felmérése szerint az idén 9000 új lakást adhatnak át, általában már megkezdett projektek keretében, bár a korábbi évek tapasztalati szerint körülbelül egyharmaduk a következő évre csúszik. Az idén átadásra kerülő lakásszám így 30 százalékkal maradhat el a tavalyitól, míg jövőre a visszaesés mértéke az idei volumenhez képest 60 százalékos is lehet.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop