Csere helyett javítás

Sokan gondolják, hogy egy nagyobb fürdőszoba-felújítás, a burkolat teljes cseréje a konyhában, a parketta felújítása a nappaliban hetekbe is belekerül, hisz az építést mindig megelőzi a pusztítás, a burkolat lebontása, ezért aztán a porral, feldúlt környezettel járó procedúra miatt halogatják a korszerűsítést. Alábbi összeállításunkban bemutatunk néhány kíméletesebb felújítási módszert hideg és meleg burkolatokra.

cserehelyettjavitas 720

Apró hibák és fugák javítása
A dekoratív, könnyen tisztán tartható kerámialapok érzékenyek a leeső súlyos, éles tárgyakra, kellő ügyességgel, apróbb javításokkal azonban alig észrevehetőkké tehetjük a sérüléseket. Elpiszkolódva ugyanis még inkább szemet szúrnak. Fogjunk hozzá hát frissiben: áttetsző anyagú, kétkomponensű ragasztóval töltsük szintbe, majd csiszoljuk és polírozzuk simára, finom köszörűvel, nedvesen. A színes mázú padlókerámiáknál nehéz hasonló színt keverni a ragasztóba, a gres lapoknál egy pótlap hátoldali széléből belecsiszolhatunk egy kevéske port. Mázas lap kagylós kitörése esetén üvegragasztásra alkalmas pillanatragasztóval dolgozzunk, pontosan visszaillesztve és lepréselve a darabkát, a kitüremkedő és már megkötött ragasztót pedig éles szikével hántolva távolítsuk el. Közepes szemcséjű, 600-as polírozó papírral nedvesen koptassuk simára. Amennyiben nemcsak egy kis kráter, hanem hosszú repedés keletkezett vagy a lap sarka is letörött, új lappal kell kicserélni (ezért őrizzünk néhány darabot), ezt azonban bízzuk szakemberre.

A leggondosabb munka ellenére az idő múlásával a fugázás, a kádak, mosdók és vécék körüli szilikonos szigetelés elfeketedik a gombától, berepedezik, besárgul. Ha úgy látjuk, a tisztítás már mit sem ér, elkerülhetetlen a fugák kicserélése. A régi fugát alaposan véssük ki csavarhúzóval vagy tompa vésővel, kenjük át hipós ecsettel a helyét, és a gombaölő és penészgátló fugázó anyagot spaklival vigyük fel, alaposan beletömködve a lyukakba. 25 óra száradás után kezeljük a felületet fele-fele arányban kevert PVA víz oldatával, majd száradása után fessük át fugavédővel.

Bontás helyett ráburkolás
Ha korábbi megunt burkolatunk szilárdan tapad az aljzathoz, felbontás helyett felhasználhatjuk hidegburkolat aljzataként. A kerámialapokat egy zsírtalanító felmosást követően közvetlenül erre fektethetjük, a bennmaradó PVC padló ráadásul az alattunk lakót is megóvja a kopogó hangoktól. Az egyenetlen járófelületet cementkötésű ragasztóval 15 mm-es vastagságkülönbségig kiegyenlíthetjük, de a korszerű anyagokkal az is megoldható, hogy a fürdőszobai új csempék a régire kerüljenek, bontás és törmelék nélkül. A korszerű kenhető vízszigetelő anyagokkal a felújítás során a vizes helyiségek utólagos víz elleni szigetelése is megoldható.

Ráburkolásnál számolni kell néhány technikai problémával. Szerencsésebb esetben a szintemelkedés csak 10 mm, de akár 20 mm is lehet, ami küszöb nélküli helyiségek esetén már jelentős. Egy magasabb küszöb vagy speciális burkolatváltó idom beépítésével orvosolhatjuk a bajt, befelé nyíló ajtó esetén azonban csak a fűrész segít. Ajtó híján a burkolat jelentősen magasabbra kerülő szélét megfelelő magasságú és a szokásosnál szélesebb áthidaló fémidommal zárhatjuk le.Amennyiben a régi burkolat egyenetlen felületű, az első teendő a régi padló síkjának széltében, hosszában és átlós irányban is elvégzett szintellenőrzése. 3-5 mm-nél nagyobb különbség már jelentős szintemelkedést eredményez, pláne, ha az új járólapok a szokásos 7 mm-nél vastagabbak. Az új burkolat lefektetésekor ez a hiba csak vastagabb ragasztóhabarcsba ágyazva, pontos szintbeállítással korrigálható, ezért az új lapok kiválasztásánál nagyon figyeljünk a vastagságra (a greslapok csak 5-7 mm vastagok).

Ráburkolás mázas lapokra
Közvetlenül a meglévő mázas padlólapokra, régi esztrich burkolatokra nem tapadnak kielégítően a padlólapragasztók, ehhez speciális alapozó, tapadóhíd szükséges. Elkerülendő a későbbi felválást, csak olyan alapozókat használjunk, amelyeket kifejezetten nem-nedvszívó felületre fejlesztették ki. Ezek általában epoxigyanta alapú diszperziók, erős kötést biztosítva az új lapok leragasztásához. Rétegvastagságuk szinte elhanyagolható, használatuk azonban alapvető. Az alapfelületként szolgáló régi burkolatot tisztítsunk meg minden zsíros szennyeződéstől, esetenként a felületet durva csiszolással érdesítsük fel (a korszerűbb összetételűeknél elegendő csak tisztítani). A tapadóhíd anyagának felhordása hengereléssel vagy széles ecsettel történhet, a 24 órás kötési idő után kezdhető a leragasztás. Jó, ha az új lapok nagyobbak az eredetinél, és fontos, hogy a fugák ne essenek egybe az alul lévőkkel (ideálisabb az átlós fektetés), bár ez bonyolultabb és több hulladékkal is jár.

Trükkök parketta szépítéséhez
A parketta karcolásait zsírkrétás kezeléssel tüntethetjük el. Olvasszuk meg a zsírkrétát mikrohullámú vagy konyhai sütőben, majd óvatosan egy tompa kés vagy spakli segítségével töltsük ki a karcolásokat, és várjuk meg, míg megkeményedik. A tartós eredmény érdekében óvatosan átkenhetjük színtelen körömlakkal is, majd a lakkozott részt csiszoljuk meg nagyon finom szemcséjű dörzspapírral, hogy a fénye ugyanolyan legyen, mint a parketta többi részén.

Ha épp csak régi fényét veszítette el parkettánk vagy nagyobb felülete megkopott, különféle fényezőszerekkel – parkettaolaj, parkettaviasz – is látványos változás érhető el, a kezelést félévente ismételjük.

A recsegő parketta elleni házi orvosság a szintetikus, vízben oldható PVA gyanta (nagyobb barkácsboltokban beszerezhető). Keverjük el meleg vízzel, áztassunk bele a résnél hosszabbra hagyott természetes anyagból készült spárgát, figyelve arra, hogy csak a rések kitöltéséhez szükséges vastagságút legyen. Óvatosan tegyük a résekbe a PVA-s zsinórdarabokat, egyengessük el a kitüremkedett részeket, gyorsan visszatörölve a felesleget, és várjunk. Ha sikerült a művelet, a PVA-s zsinórok megdagadnak, kitöltve a hézagokat.

Ha a parketta azért recseg, mert egyenetlen az aljzat, semmilyen házi praktika nem segít, muszáj felszedni, ha pedig padlófelülete a nyers fáig lekopott, sérülésekkel tarkított, a lakkozás még markánsabbá teszi a foltosodásokat. Ilyen esetben csak a csere jöhet szóba, vagy a felülfedés szalagparkettával, laminált padlóval.

Így javítanak parkettát a bátrabbak
Aki kellőképpen ügyesnek érzi magát a felújításhoz, kölcsönözzön egy profi parkettacsiszoló gépet (két emberes a szállítása) a szükséges csiszolóvászonnal stb. A szegélylécek eltávolítása után kétszer menjünk át a felületen a durva szemcséjű papírral – csak a gép jobb oldala csiszol a fal mellett. Folyamatosan, megállás nélkül haladjunk, különben mélyedést csiszolunk a padlóba, és figyeljünk a porzsákra is, gyorsan megtelik, porol. Miután előbukkant a parketta gyönyörű erezete, alapos porszívózás után tapaszolhatjuk a nagyobb réseket (a csiszoláskor keletkezett faport keverjük össze parkettalakkal, majd egy spatulával tömködjük bele), a felesleget pedig távolítsuk el. Ezután várnunk kell, hogy a tapasz megszáradjon, közbe cseréljük ki a csiszolópapírt a közepes szemcséjűre, addig csiszolva, amíg a parkettát egyenletesnek nem találjuk. Végül jön a legfinomabb szemcséjű, majd a lakkozás több rétegben. A lecsiszolt anyagvastagság befolyásolja a további felújítások lehetőségét: a tömör parketta akár ötször, a szalagparketta csak egy-kétszer csiszolható.

PVC és linóleum felújítása
A PVC és a linóleum padlók viszonylag gyorsan kopnak, felületük elcsúnyul, ezért fordítsunk nagy gondot újszerű állapotuk megőrzésére. A védőréteg tartóssága alapvetően a használat jellegétől és intenzitásától függ, és hogy a takarítás során használunk -e agresszív tisztítószereket. A padlót leginkább a por és más behordott mechanikai részecskék károsítják, járásunkkal mintha csiszolóvászonnal dolgoznánk a felületén, ezért hangsúlyos a takarítás gyakorisága (a padozat védelmére nagy szolgálatot tesz a bejáratoknál kialakított szennyfogó zóna). A port száraz vagy impregnált feltörléssel távolítsuk el, nyirkos feltörlésre csak folt eltávolítása esetén kerüljön sor, minél kíméletesebben.

Ha a védőréteg a megfelelő öt rétegben készült, és a gondos használat ellenére mégis megkopott, egyszerűen felújítható, ha pedig annyira lekopott, hogy felújítása már nem lehetséges, új bevonatot kell készíteni. A felújítás első lépése az alapos tisztítás: letakarítva a gyártáskor ráhordott viasz réteget, oda nem való anyagokat, a padló visszanyeri eredeti színét, árnyalatát, sérülések, karcolások nem látszódnak. Ha a PVC vagy linóleum nem volt új, az alaptisztítást követően a felületet semlegesítik és szárítják. A harmadik lépés a polimer védőréteg elkészítése, végül a padozat polírozása.

Ha a padló felületéről már a minta is lekopott, kilátszik az alap, nem marad más hátra, mint cserélése.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop