Csere helyett javítás

Csere helyett javítás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokan gondolják, hogy egy nagyobb fürdőszoba-felújítás, a burkolat teljes cseréje a konyhában, a parketta felújítása a nappaliban hetekbe is belekerül, hisz az építést mindig megelőzi a pusztítás, a burkolat lebontása, ezért aztán a porral, feldúlt környezettel járó procedúra miatt halogatják a korszerűsítést. Alábbi összeállításunkban bemutatunk néhány kíméletesebb felújítási módszert hideg és meleg burkolatokra.

cserehelyettjavitas 720


Apró hibák és fugák javítása
A dekoratív, könnyen tisztán tartható kerámialapok érzékenyek a leeső súlyos, éles tárgyakra, kellő ügyességgel, apróbb javításokkal azonban alig észrevehetőkké tehetjük a sérüléseket. Elpiszkolódva ugyanis még inkább szemet szúrnak. Fogjunk hozzá hát frissiben: áttetsző anyagú, kétkomponensű ragasztóval töltsük szintbe, majd csiszoljuk és polírozzuk simára, finom köszörűvel, nedvesen. A színes mázú padlókerámiáknál nehéz hasonló színt keverni a ragasztóba, a gres lapoknál egy pótlap hátoldali széléből belecsiszolhatunk egy kevéske port. Mázas lap kagylós kitörése esetén üvegragasztásra alkalmas pillanatragasztóval dolgozzunk, pontosan visszaillesztve és lepréselve a darabkát, a kitüremkedő és már megkötött ragasztót pedig éles szikével hántolva távolítsuk el. Közepes szemcséjű, 600-as polírozó papírral nedvesen koptassuk simára. Amennyiben nemcsak egy kis kráter, hanem hosszú repedés keletkezett vagy a lap sarka is letörött, új lappal kell kicserélni (ezért őrizzünk néhány darabot), ezt azonban bízzuk szakemberre.

A leggondosabb munka ellenére az idő múlásával a fugázás, a kádak, mosdók és vécék körüli szilikonos szigetelés elfeketedik a gombától, berepedezik, besárgul. Ha úgy látjuk, a tisztítás már mit sem ér, elkerülhetetlen a fugák kicserélése. A régi fugát alaposan véssük ki csavarhúzóval vagy tompa vésővel, kenjük át hipós ecsettel a helyét, és a gombaölő és penészgátló fugázó anyagot spaklival vigyük fel, alaposan beletömködve a lyukakba. 25 óra száradás után kezeljük a felületet fele-fele arányban kevert PVA víz oldatával, majd száradása után fessük át fugavédővel.

Bontás helyett ráburkolás
Ha korábbi megunt burkolatunk szilárdan tapad az aljzathoz, felbontás helyett felhasználhatjuk hidegburkolat aljzataként. A kerámialapokat egy zsírtalanító felmosást követően közvetlenül erre fektethetjük, a bennmaradó PVC padló ráadásul az alattunk lakót is megóvja a kopogó hangoktól. Az egyenetlen járófelületet cementkötésű ragasztóval 15 mm-es vastagságkülönbségig kiegyenlíthetjük, de a korszerű anyagokkal az is megoldható, hogy a fürdőszobai új csempék a régire kerüljenek, bontás és törmelék nélkül. A korszerű kenhető vízszigetelő anyagokkal a felújítás során a vizes helyiségek utólagos víz elleni szigetelése is megoldható.

Ráburkolásnál számolni kell néhány technikai problémával. Szerencsésebb esetben a szintemelkedés csak 10 mm, de akár 20 mm is lehet, ami küszöb nélküli helyiségek esetén már jelentős. Egy magasabb küszöb vagy speciális burkolatváltó idom beépítésével orvosolhatjuk a bajt, befelé nyíló ajtó esetén azonban csak a fűrész segít. Ajtó híján a burkolat jelentősen magasabbra kerülő szélét megfelelő magasságú és a szokásosnál szélesebb áthidaló fémidommal zárhatjuk le.Amennyiben a régi burkolat egyenetlen felületű, az első teendő a régi padló síkjának széltében, hosszában és átlós irányban is elvégzett szintellenőrzése. 3-5 mm-nél nagyobb különbség már jelentős szintemelkedést eredményez, pláne, ha az új járólapok a szokásos 7 mm-nél vastagabbak. Az új burkolat lefektetésekor ez a hiba csak vastagabb ragasztóhabarcsba ágyazva, pontos szintbeállítással korrigálható, ezért az új lapok kiválasztásánál nagyon figyeljünk a vastagságra (a greslapok csak 5-7 mm vastagok).

Ráburkolás mázas lapokra
Közvetlenül a meglévő mázas padlólapokra, régi esztrich burkolatokra nem tapadnak kielégítően a padlólapragasztók, ehhez speciális alapozó, tapadóhíd szükséges. Elkerülendő a későbbi felválást, csak olyan alapozókat használjunk, amelyeket kifejezetten nem-nedvszívó felületre fejlesztették ki. Ezek általában epoxigyanta alapú diszperziók, erős kötést biztosítva az új lapok leragasztásához. Rétegvastagságuk szinte elhanyagolható, használatuk azonban alapvető. Az alapfelületként szolgáló régi burkolatot tisztítsunk meg minden zsíros szennyeződéstől, esetenként a felületet durva csiszolással érdesítsük fel (a korszerűbb összetételűeknél elegendő csak tisztítani). A tapadóhíd anyagának felhordása hengereléssel vagy széles ecsettel történhet, a 24 órás kötési idő után kezdhető a leragasztás. Jó, ha az új lapok nagyobbak az eredetinél, és fontos, hogy a fugák ne essenek egybe az alul lévőkkel (ideálisabb az átlós fektetés), bár ez bonyolultabb és több hulladékkal is jár.

Trükkök parketta szépítéséhez
A parketta karcolásait zsírkrétás kezeléssel tüntethetjük el. Olvasszuk meg a zsírkrétát mikrohullámú vagy konyhai sütőben, majd óvatosan egy tompa kés vagy spakli segítségével töltsük ki a karcolásokat, és várjuk meg, míg megkeményedik. A tartós eredmény érdekében óvatosan átkenhetjük színtelen körömlakkal is, majd a lakkozott részt csiszoljuk meg nagyon finom szemcséjű dörzspapírral, hogy a fénye ugyanolyan legyen, mint a parketta többi részén.

Ha épp csak régi fényét veszítette el parkettánk vagy nagyobb felülete megkopott, különféle fényezőszerekkel – parkettaolaj, parkettaviasz – is látványos változás érhető el, a kezelést félévente ismételjük.

A recsegő parketta elleni házi orvosság a szintetikus, vízben oldható PVA gyanta (nagyobb barkácsboltokban beszerezhető). Keverjük el meleg vízzel, áztassunk bele a résnél hosszabbra hagyott természetes anyagból készült spárgát, figyelve arra, hogy csak a rések kitöltéséhez szükséges vastagságút legyen. Óvatosan tegyük a résekbe a PVA-s zsinórdarabokat, egyengessük el a kitüremkedett részeket, gyorsan visszatörölve a felesleget, és várjunk. Ha sikerült a művelet, a PVA-s zsinórok megdagadnak, kitöltve a hézagokat.

Ha a parketta azért recseg, mert egyenetlen az aljzat, semmilyen házi praktika nem segít, muszáj felszedni, ha pedig padlófelülete a nyers fáig lekopott, sérülésekkel tarkított, a lakkozás még markánsabbá teszi a foltosodásokat. Ilyen esetben csak a csere jöhet szóba, vagy a felülfedés szalagparkettával, laminált padlóval.

Így javítanak parkettát a bátrabbak
Aki kellőképpen ügyesnek érzi magát a felújításhoz, kölcsönözzön egy profi parkettacsiszoló gépet (két emberes a szállítása) a szükséges csiszolóvászonnal stb. A szegélylécek eltávolítása után kétszer menjünk át a felületen a durva szemcséjű papírral – csak a gép jobb oldala csiszol a fal mellett. Folyamatosan, megállás nélkül haladjunk, különben mélyedést csiszolunk a padlóba, és figyeljünk a porzsákra is, gyorsan megtelik, porol. Miután előbukkant a parketta gyönyörű erezete, alapos porszívózás után tapaszolhatjuk a nagyobb réseket (a csiszoláskor keletkezett faport keverjük össze parkettalakkal, majd egy spatulával tömködjük bele), a felesleget pedig távolítsuk el. Ezután várnunk kell, hogy a tapasz megszáradjon, közbe cseréljük ki a csiszolópapírt a közepes szemcséjűre, addig csiszolva, amíg a parkettát egyenletesnek nem találjuk. Végül jön a legfinomabb szemcséjű, majd a lakkozás több rétegben. A lecsiszolt anyagvastagság befolyásolja a további felújítások lehetőségét: a tömör parketta akár ötször, a szalagparketta csak egy-kétszer csiszolható.

PVC és linóleum felújítása
A PVC és a linóleum padlók viszonylag gyorsan kopnak, felületük elcsúnyul, ezért fordítsunk nagy gondot újszerű állapotuk megőrzésére. A védőréteg tartóssága alapvetően a használat jellegétől és intenzitásától függ, és hogy a takarítás során használunk -e agresszív tisztítószereket. A padlót leginkább a por és más behordott mechanikai részecskék károsítják, járásunkkal mintha csiszolóvászonnal dolgoznánk a felületén, ezért hangsúlyos a takarítás gyakorisága (a padozat védelmére nagy szolgálatot tesz a bejáratoknál kialakított szennyfogó zóna). A port száraz vagy impregnált feltörléssel távolítsuk el, nyirkos feltörlésre csak folt eltávolítása esetén kerüljön sor, minél kíméletesebben.

Ha a védőréteg a megfelelő öt rétegben készült, és a gondos használat ellenére mégis megkopott, egyszerűen felújítható, ha pedig annyira lekopott, hogy felújítása már nem lehetséges, új bevonatot kell készíteni. A felújítás első lépése az alapos tisztítás: letakarítva a gyártáskor ráhordott viasz réteget, oda nem való anyagokat, a padló visszanyeri eredeti színét, árnyalatát, sérülések, karcolások nem látszódnak. Ha a PVC vagy linóleum nem volt új, az alaptisztítást követően a felületet semlegesítik és szárítják. A harmadik lépés a polimer védőréteg elkészítése, végül a padozat polírozása.

Ha a padló felületéről már a minta is lekopott, kilátszik az alap, nem marad más hátra, mint cserélése.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}