A tetőn át is szökik!

Egyre több ház falát szigetelik utólagosan, ám a födémről, tetőről sokan megfeledkeznek, pedig ezen keresztül távozik a ház hőveszteségének 20-30 százaléka. Hosszú távon tehát nem úszható meg ezek felújítása sem.

atetonatisszokik 720

A tetőtér beépítésénél a tetősíkban, egyébként a padlásfödémen kell elhelyezni a hőszigetelő réteget. A tetőablak hőszigetelő képessége is fontos szempont, a piacon már akár passzív házakhoz alkalmas üvegezésű tetőtéri ablakot is vásárolhatunk.

Amennyiben meglévő tető beépítésére készülünk, először vizsgáljuk meg a tetőszerkezet faelemeit. Látható korhadás, rovarkár esetén jobb, ha faanyagvédelmi szakvéleményt kérünk. A tetőben célszerű a páravédelemre is ügyelni. A szerkezet alátétfóliával történő befedésekor, a cserépléc alatt 5 cm-es időmcserepekkel kiszellőztetett légrést kell hagyni. A fóliázás után jöhet a 20-25 cm-es, a szarufák hőhídhatását is csökkentő, vízszintes gerendákkal rögzített hőszigetelés. Ablakok, kémények, oromfalak, vápák (konkáv tetősíkok) csatlakozásainál különösen ügyeljünk a megfelelő hőszigetelés, vízelvezetés, bádogozás kialakítására, mert utólag nehezen orvosolható párásodási, beázási gondokat okozhatnak.

Poliuretán keményhabtáblák
A felújításra szoruló régi tetők leggyakoribb problémáit a hiányos héjazat, töredezett tetőcserepek, a csekély mértékű és kiegészítést igénylő hőszigetelés, pl. a tetőszerkezet hőhidas kialakítása okozza. Ez többnyire abból adódik, hogy csak a szarufák között van hőszigetelő anyag., ami hőveszteséget, penészesedést és további épületkárokat is okoz. Az is gyakori fogyatékossága az ilyen tetőknek, hogy nincs vagy nem megfelelő a belső oldali párazáró fólia. E problémák a poliuretán keményhab hőszigetelő táblák beépítésével felszámolhatók. Ennek az anyagnak a használata a tetok szigetelésének a megújításakor számos előnnyel jár. Viszonylag csekély a testsurusége, csak 33 kg/m3 és zárt cellás szerkezeti struktúrájának köszönhetően nem vesz fel nedvességet. Magas, 100 KPa a nyomószilárdsága, és a savaknak, lúgoknak ellenáll, nem gombásodik, nem penészesedik, nem is korhad, és a rágcsálókkal szemben is ellenálló. Az ebbol az anyagból készült szigetelőtábláknak kiváló az alaktartásuk és időtállóak. A tetőtér belső megbontása nélkül, a szarufák síkján kívül elhelyezett keményhab hőszigetelő táblákkal nemcsak a hőszigetelés mértéke növelhető jelentős mértékben, hanem a fent felsorolt egyéb problémák is megoldhatók. A táblák ugyanis kétoldali üvegfátyol, alufólia, bitumenes lemez, speciális hangelnyelo EPS rétegű kasírozással készülnek, és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek. Ez lehetové teszi a régi, meglevő hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszelloztetet légrések irányába.

A poliuretán táblák akár közvetlenül, alátámasztás nélkül is a szarufákra fektethetok. Minden ilyen tábla csaphornyos él kiképzésű, így megszakítások nélkül, összefüggő és hőhídmentes hőszigetelő réteg alakítható ki a tetősík teljes külső felületén.

Fújható habok, cellulóz
A fújható, vízbázisú habok előnye, hogy olyan nehezen elérhető, bonyolult formájú helyek is teljesen kitölthetők, mint tetőzugok, sarkok, szelemenek. Utólagos tetőszigetelés, illetve felújítás során a lehető legkevesebb bontással és a legalacsonyabb költséggel és gyorsan elvégezhető a munka (mérettől függően akár 4-5 óra alatt ). A tetőterekben a hőszigetelőhabot vagy közvetlenül a biztonsági vízszigetelő fóliára vagy a födémszerkezetre viszik fel. A felvitelt követoen a habot szükség szerint egyszerűen a kívánt vastagságra lehet igazítani. Tetőszigetelés esetében mind a zárt, mind a nyitott cellás habtípus alkalmazható. A zártcellás előnye, hogy közvetlenül a cserépre is fújható, mivel vízzáró réteget hoz létre, így nem szükséges külön párazárást kialakítani.

Népszerű a befújható cellulózszigetelés is. Rendkívül jó védelmet nyújt télen a hideg, nyáron pedig a meleg ellen. A fújt, lott habokhoz hasonlóan ez is homogén hézag- és résmentes felületet képez.

Szálas hőszigetelők
A szálas hőszigetelők előnye, hogy éghetetlenek, nagyon alacsony a hővezető tényezőjük, biztosítják az épület szellozését, akadályozva a penészesedést, rágcsálók, rovarok, gombák nem károsítják. Legismertebb a többféle kiszerelésben – kigurítható tekercs, falakra tábla – kapható üveggyapot, de létezik belőle fújható is. Az üveggyapotok szálainak megkötéséhez ma már több gyártó veszélytelen kötőanyagot használ a korábbi egészségkárosító formaldehid helyett. A nagyobb testsűrűségű kőzetgyapotok között létezik lépésálló, homlokzati-vakolható, valamint lépéshang-szigetelő is.

Lapos tetők sajátosságai, újdonság
A lapos tetők vízszigetelésének felújítása alkalmas időpont lehet arra, hogy hőszigeteléssel egészítsük ki, amit lejtésképzéssel is párosíthatunk. Ügyelni kell arra, hogy a beépítendő anyag kellően hőálló, alaktartó és korhadásmentes legyen. A lapos tető hőszigetelés hőtechnikai irányelvei a gyakorlatban 14-16 cm vastag hőszigetelést jelentenek. Kivitelezői tapasztalatok szerint azonban célszerű a hőszigetelést két 8 cm vastag rétegből összeállítani, elkerülve az átmenő hézagok okozta hőhidat. Egyenes rétegrendu, egyhéjú tetőknél csakis megfelelő szilárdságú (lépésálló) hőszigetelés építhető be. Fordított tetőt csak egy rétegben fektetett, zárt cellás, extrudált polisztirolhab (XPS) hőszigeteléssel szabad kivitelezni, és a táblákat a szél szívó hatása ellen előírásszerűen rögzíteni kell.

Újdonság a palettán
Nemrég szinte berobbant a hazai piacra egy különleges angol hőszigetelő, a SuperQuilt fólia. A 19 rétegű hő- és fényvisszaverő polietilén, alumínium membrán hőszigetelő terméknél a hővisszaverő rétegeket speciális poliészter hőszigetelő szövetrétegek választják el egymástól. Mérések szerint egyetlen réteg SuperQuilt fólia hőszigetelés megközelítően 12 cm vastag üveggyapottal vagy 6 cm PUR táblaszigeteléssel ér fel.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop