Napfénnyel a jövőbe

Napfénnyel a jövőbe

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az elektromos áramot termelő napelemek világpiaci ára az elmúlt öt évben 65 százalékot csökkent, ami Magyarországon is jelentősen megélénkítette az ilyen rendszerek háztartási alkalmazását. Új építésű és energetikailag nemrég felújított házba hosszú távon gondolkodva még annak ellenére is megéri áramönellátásra berendezkedni, hogy márciustól két csapás is érte a zöldipar ezen ágát.

napjovo 720


A napelemekre kivetett termékdíj, valamint a kötelezően beépítendő tűzvédelmi eszköz negyven százalékkal is megdrágíthat egy kisebb házi napelem-beruházást. Hőszigetelés nélküli, elavult, huzatos ablakokkal, ajtókkal rendelkező régi épületnél értelmetlen házi naperőműről álmodozni, sokkal racionálisabb lépés a falak, főleg a mennyezeti födém hathatós hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, amivel több mint 60 százalékos rezsicsökkentés érhető el.

Mielőtt napelemben gondolkodunk

Ha felmerül a napelemes rendszer kiépítésének terve, mindenképpen számoljunk, hogy megéri-e a beruházás. Szempontjaink sokfélék lehetnek: a beruházás költségei, a megtérülés, a környezettudatosság, a hosszú távon minimális rezsijű otthon kialakítása, függetlenség a szolgáltatóktól és az energiaáraktól stb. Korszerű házba is takarékosságot előtérbe helyező szemlélettel kell felülvizsgálnunk az áramot fogyasztó készülékeinket, hogy a saját magunknak megtermelt villamos energia ne kerüljön sokba. Lássuk, mit is jelent ez részleteiben? Fényforrásainkat cseréljük le nagy fényerejű, alacsony fogyasztásúakra, háztartási gépeinket energiatakarékosra, fűtési rendszerünk legyen komfortos és energiatakarékos. Mivel előállítani csak elektromos áramot tudunk, elsősorban hőszivattyús, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerben kell gondolkodnunk, ami akár le is nullázhatja fűtési rezsinket. Ehhez azonban, ha nem passzívházban lakunk, komoly beruházást kell vállalnunk: legalább 9-10 kW-os házi naperőművel válthatjuk ki a gázszámlát. Nem biztos azonban, hogy mindenkinek rendelkezésére áll az ideális benapozottságú déli fekvés, ahol a napelemek képesek is a megfelelő energiahozamra. Az így korszerűsített ingatlanok piaci értéke azonban jelentősen megnő a korábbi állapothoz képest.

Csakis minőséget válasszunk!

Általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer – amely egy átlagos magyar háztartás éves háztartási villamosenergia-igényét fedezni tudja – munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad. A napelemeknél ugyanakkor nagyon számít a minőség. A sorba kötött tábláknál ugyanis, ha csak az egyik is hibás, az egész rendszer használhatatlan lesz. Ha egy panelt rosszul gyártanak, néhány évvel később jelent majd problémát. Ebből egyértelműen következik, hogy a némileg drágább napelemeknél a gyártó által nyújtott biztonságot, szervizhátteret kell megfizetnünk. Egy megbízható cég terméke ugyanis évek múltán is biztosan működik, de ha mégis elromlana, könnyedén érvényesíthetjük garanciális igényünket. Ugyanez vonatkozik a napelemek termelte egyenáramot megfelelő minőségű (230V, 50Hz, színuszos) váltakozó feszültséggé átalakító inverterre, ami még számos védelmi funkciót is ellát, és intelligensen szinkronban dolgozik a hálózattal. Az olcsónak egyáltalán nem mondható áramátalakító élettartamát nagyban befolyásolja annak elhelyezése, szabadban tíz évre, belső térben tizenöt-húsz évre lehet számítani. Érdemes a helyi áramszolgáltató véleményére támaszkodni, illetve célszerű jó évtizede a piacon lévő, ellenőrizhető referenciákkal rendelkező vállalkozáshoz fordulnunk, amely a beszerzéstől a szerelésen, üzembe helyezésen, engedélyek beszerzésén át a beüzemelésig és szükség esetén a szervizelésig mindent egy kézben tart. A hálózatra tápláló napelemes rendszer folyamatosan a hálózatra kapcsolódik, így amikor nem dolgozik a rendszer, vagy nem termel eleget, a hálózatból vételezzük a szükséges áramot. A szaldós elszámolással az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltatóval.

Mekkora rendszert építsünk?

A napelemek felszerelése nem okoz rumlit: mindössze néhány cserép felhúzásával, majd visszahelyezésével jár a tetőn. A tetőszerkezetek bőven túl vannak méretezve, napfarmunk semmilyen jelentős többletterhelést nem okoz. A napelemes rendszer többi része, az inverter elhelyezése és kábelezése minimális villanyszerelési munkálatokkal jár. Fontos tanács: nem érdemes nagyobb rendszert építeni, mint amennyi a család szükséglete, mert a többlet megtérülése bizonytalan. Jelenleg az éves szaldóelszámolás van érvényben, ami azt jelenti, hogy ha többet termelünk (tavasztól őszig), mint amennyit elhasználunk, akkor a felesleget visszatáplálhatjuk a hálózatba. Évente egyszer elszámolunk a szolgáltatóval, és ha többet termeltünk a fogyasztásunknál, a szolgáltató számla ellenében visszafizeti. A beruházást megelőzően a következőképpen kalkuláljunk: egy 200 kWh havi energiafogyasztású ingatlan esetén 2400 kWh az éves fogyasztás, s optimális telepítési körülmények között ennek 0,8 szorosa, vagyis 1920 Wp, azaz 1,92 kWp névleges teljesítményű rendszerre van szükségünk. Az optimálistól eltérő tájolási körülmények között nagyobb rendszert kell telepíteni, mert csak akkor tudjuk a villanyszámlánkat teljes mértékben kiváltani, ez pedig a pontos tájolási értékektől függ. A szükséges terület nagysága a napelemek hatásfokától is függ: magasabb hatásfokú napelem kisebb területen is képes ugyanakkora energiahozamra, mint az alacsonyabb hatásfokú, ezért erről is egyeztetés szükséges a kivitelezővel.

1. Tervezési szempontok

A telepíteni kívánt napelemes rendszer méretét több dolog határozza meg. Miután megállapítottuk, hogy a telepítésre szánt felület vagy pedig terület tájolása optimális, illetve a napelemeket megfelelően el tudjuk helyezni, meg lehet határozni a rendszer méretét. Ehhez a következő kérdésekre kell válaszolnunk. Mekkora az éves villamos energia-fogyasztásunk? A teljes fogyasztást akarjuk kiváltani vagy csak egy részét? Megfelelő-e a telepítésre kiszemelt hely tájolása? Elegendő-e a hely a szükséges mennyiségű napelemek elhelyezésére? Magyarországi viszonyok között a szaldós elszámolás miatt érdemes akkora rendszert kiépíteni, amelynek egész éves termelése lefedi az egész éves energiafogyasztást. Amennyiben megfelelő mennyiségű napelem elhelyezésére van lehetőség, már csak a pénztárcánk szabhat határt terveinknek.

2. Megtérülési idő

gy 3,6 kW-os teljesítményű, délnyugati fekvésű napelem telep éves szinten 4000 kilowattóra energiát termel, ami rezsicsökkentés előtti áron nagyjából 200 ezer forint volt. Tehát, ha előre kifizette valaki, akkor tíz év alatt megtérül a beruházás. Banki hitelektől azonban óvakodjunk, a legoptimistább kalkulációk szerint még tíz év után is jócskán mínuszba megyünk.

3. Rendszerméretezés

A teljes éves áramfogyasztásunk lefedésére szükséges rendszer méretét a következő egyszerű számítással tudhatjuk meg: havi villamosenergia-fogyasztásunkat szorozzuk meg 12-vel, ekkor megkapjuk a teljes éves energiafogyasztásunkat. Ezután a kapott értéket szorozzuk meg 0,8-cal, s ez megadja kWp-ben, hogy mekkora teljesítményű rendszerre lehet szükségünk.

4. Átfutási idő

Ha megérett az elha tározás, megtaláltuk a legszimpatikusabb tervező, kivitelező céget, kezdődhet a beruházás. A leghosszabb időt az engedélyeztetés veszi igénybe, ez a folyamat a megrendeléstől számított egy-másfél hónap. A szerelési munkálatok azonban ennél már jóval flottabbul mennek: a rendszer telepítése egy nap alatt elkészül, komolyabb felfordulás nélkül. A szakemberek természetesen előzetesen felmérik a tető tájolását, de a tapasztalatok szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszernél körülbelül 25 négyzetmétert, ami 15 napelem táblából áll), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Legrosszabb esetben a megfelelő tájolás érdekében az elemekből lehet előtetőt is képezni.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}