Faalapú burkolatok kültéri használatra

Amikor kültéri járófelületek burkolásáról van szó, a választott termék felé számos követelményt támasztunk. Mivel az időjárás viszontagságainak biztosan ki lesz téve a burkolóanyag, ezért fontos, hogy ellenálló legyen, ne gombásodjon, valamint a rovartámadások se jelentsenek veszélyt rá nézve. Az időtálló minőség mellett természetesen fontos az is, hogy mechanikailag megfelelően funkcionáljon, és ne legyen sérülékeny.

 

wpc-teraszburkolat

 

Mivel a faalapú kültéri burkolóanyagok remekül illeszkednek a természetes környezetbe, így mind többen teszik le voksukat az úgynevezett „DECK-felülettel” ellátott termékek mellett, amelyek kialakításuknak köszönhetően nem csúsznak, és remek választásnak bizonyulnak teraszokra, erkélyekre, stégekre, vagy például a medencét övező járófelületekre.

Bár a fa élettartama meghosszabbítható festéssel, merítéssel, melyek során felületkezelő anyagok kerülnek felvitelre rá, de az is nagyon fontos, hogy olyan fafajtákból készüljenek a burkolófelületek, amelyek kültéri célokra kifejezetten alkalmasak. Erre remek választásnak bizonyulnak egyes trópusi fafajok. Lássuk most, melyek azok a kültéri burkolóanyagok, amelyek a leginkább elterjedtek jellemzőiknél fogva!

WPC

A műanyag-fa kompozitok természetes megjelenését a környezetbarát műanyagok előnyös tulajdonságaival társítják a gyártás során, így jönnek létre az időtálló minőséget képviselő kültéri WPC burkolatok. A wpcdeck.hu weboldalon minden információt megtalál e, sokak által választott teraszburkolat típusról.

Trópusi fa alapanyagú burkolatok

A vörösesbarna, rendkívül ellenálló típus, a Macaranduba Dél-Amerikából származik, választásakor a rögzítésre érdemes nagyon odafigyelni, hiszen aránylag gyenge stabilitással bír. A Cumaru, vagy ismertebb nevén a brazil teak barna színű, szintén igen ellenálló fafajta, mely keményebb előző társánál. Többféle színben beszerezhető a Bangkirai típus, amely kültéri használatra kifejezetten elterjedt kontinensünkön. Mivel mindegyik trópusi fafajta magas gyanta-, olaj-, és savtartalommal rendelkezik, így a rögzítéskor speciális, e típusok számára gyártott csavarok használata javasolt.

Telített fa

Fenyőféléknél és tölgynél alkalmazzák a gyártás során az úgynevezett mély telítő technológiákat, melyekkel eltávolítják a levegőt  egy vákuumos előkezeléssel, s a sejtüregekbe olyan anyagot juttatnak, amely védi a fát, és korhadásgátló hatással rendelkezik. Bár az így kezelt fa némileg keményebb lesz, de alapvető tulajdonságai nem változnak. A telített fa kültéri burkolatok a lefektetés után szürkésbarna színt vesznek fel néhány hét alatt a napfény hatására, viszont lazúrral, faolajjal ez is kezelhető.

Hőkezelt fa

Az úgynevezett Thermowood burkolatok mérete lecsökken, hasonlóképp nedvességtartalmához, aminek hatására a gombák és a baktériumok nem képesek megélni benne. Az időtálló minőséghez a világosbarnától egészen a dióbarnáig terjedő szín társul, s a kissé repedezett, durva felületet utólag még meg lehet munkálni.

Válassza bármelyiket a felsoroltakból a kültéri burkoláshoz, arról ne feledkezzen meg, hogy az UV-sugárzás ellen csak utólagos felületkezeléssel lehet védekezni. A lazúr és a faolaj remek választásnak bizonyulnak e célra. A víz és a fagy is mindenképpen hatást gyakorol a fára, ez ellen egyik típus sem nyújt száz százalékos védelmet.

Fa teraszburkolatról szeretne még többet tudni?
Kattintson ide és nézze meg a WpCdeck oldalán.

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop