Készházak átalakítása

Az építtetőkben gyakran már a tervezés idején felvetődik, hogy a családtagok számának gyarapodása, az igények változása esetén milyen módon bővíthető otthonuk, mivel jár majd egy-egy felújítás. A kérdés természetesen megfogalmazódik a könnyűszerkezetes házat választókban is.

 

 

A bővítés, felújítás a könnyűszerkezetes épületeknél sem okoz nagyobb nehézséget, mint a hagyományos technológiával készült társaiknál, sőt bizonyos típusoknál még egyszerűbb is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen átalakítások a könnyűszerkezetes technológiánál kevesebb szeméttel, és rövidebb idő alatt kivitelezhetők. Megkönnyíti az építtető helyzetét, ha a kivitelező cég olyan dokumentációt is az ügyfél rendelkezésére bocsát, amelybe berajzolták a gerendákat, jelölték a teherhordó falakat, válaszfalakat. Így a szerkezet ismeretében könnyen megoldhatóak a kiváltások, új ajtók, ablakok kialakítása, vagy falak áthelyezése. Az átalakításokat érdemes a tervező-kivitelező céggel egyeztetni, vagy tőlük tanácsot, segítséget kérni.

 

Az elektromos hálózat is egyszerűen módosítható (pl. utólagosan konnektorok kialakítása), nem kell vésni, betont fúrni. Csupán a kapcsoló vagy konnektorok helyét kell kifúrni, és a födém felől függőlegesen egy új védőcsövet levezetni a furatig. A csőben végighúzható az új kábel, a furatban pedig elhelyezhető az új szerelődoboz és a kapcsoló, illetve konnektor.
A vízvezetékek átépítése bonyolultabb, mert a vezetékek kiépítése – már a hagyományos technológiánál is – az aljzatban történik. Ma már a legtöbb cég szárazaljzatot alkalmaz, ahol ez a pótlólagos módosítás a burkolat felszedése, a gipszrostlap megbontása után könnyedén elvégezhető.
Az épület alapterületét érintő bővítés – plusz falakkal – szintén megoldható feladat, de ügyelni kell a régi és új alaptest egymáshoz való megfelelő rögzítésére, illetve az új tetősíkok, új tetőszerkezet kialakítására. Az ilyen munkálatok megkezdése előtt tájékozódni kell a helyi önkormányzatnál, hogy az adott telken lehetőség van-e bővítésre. Ha igen, ezt is, mint egy új épületet, tervezővel kell megterveztetni, és a polgármesteri hivatalnál engedélyeztetni kell. Amennyiben ez elmarad, az építési hatóságnak jogában áll az eredeti állapot visszaállítását elrendelni. A nagypanelos technológiánál – bővítés esetén is – a gyárban legyártott új falak összeszerelése csak néhány órát vesz igénybe. Az átalakítási munkálatok ennél a technológiánál is külön szervezéssel és anyagi ráfordítással járnak, de a műveletek egyszerűen és gyorsan kivitelezhetők.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop