Rácsok helyett biztonsági üveg

Az üveget kiváló tulajdonságai következtében (fényáteresztő képesség, átláthatóság, keménység, esztétikum, vegyi ellenálló képesség stb.) egyre szélesebb körben alkalmazzák. Az előnyök mellett azonban szembesülnünk kell az üveg törékenységével, balesetveszélyességével is. Ennek kiküszöbölésére alakította ki az üvegipar, a technika a – biztonsági üveget”.

 

 

Alapvetően kétféle biztonsági üveget különböztetünk meg: a speciális hőkezelési eljárással gyártott, úgynevezett edzett üveget, továbbá a két-, vagy többrétegű ragasztott biztonsági üveget.

 

n Edzett üveg
Az egyrétegű edzett biztonsági üvegek ütésállósága, hajlítószilárdsága a hőkezelési eljárás során többszörösére növekszik, magasabb lesz a hőmérsékleti ellenállása, tehát jóval – többet tud” a normál üvegnél. Az eljárás során a méretre vágott üveglapot kb. 650 fokra hevítik, majd hideg levegővel lefújják. A hirtelen lehűtéstől az üvegfelület és az üvegmag hőmérséklet-eltérése következtében húzófeszültség, és ennek megfelelő nyomófeszültség ébred az üvegben. Erőteljes ütésre ezen feszültségi pontok mentén esik szét az anyag. Éppen ebből fakad a biztonságossága, ugyanis törésekor 30 milliméteres, nem szilánkos, tompa élű darabokra hullik szét, amelyek nem okoznak sérülést.
Az edzett üveget vágni, fúrni nem lehet, nincs vagyonvédelmi funkciója, elsősorban a járműipar használja.

n Ragasztott üveg
A ragasztott üvegek nyújtják a legmagasabb biztonságot. Az üveglapokat egy- vagy többkomponensű műgyantával ragasztják össze, vagy az üvegrétegeket ún. PVB (polivinil-butirol) fóliával laminálják. A gyakorlatban az utóbbi elterjedtebb, bár a műgyantával ragasztott üvegeknél változatos színvilág jeleníthető meg, míg a fóliák csak néhány standard színben kaphatók.
Mindkét ragasztott üvegtípussal jelentősen csökkenthető a zajterhelés, de a fő funkció az aktív és passzív biztonság. Ha összetörik az üveg, a fólia- vagy gyantaréteg megköti a szilánkokat, melyek nem okozhatnak sérülést, valamint jelentősen megnehezítik az üvegen keresztüli áthatolást. A standard ragasztott üvegek 3+3, 4+4, 5+5, 6+6 rétegrendű szerkezetek. A két azonos vastagságú üveglapot 0,38 milliméteres fóliaréteggel laminálják.
Az egyszerű ragasztott üvegek tulajdonságait jóval felülmúlják az A, B, C, D osztályokba sorolt biztonsági üvegek. Az A0, A1, A2, A3 kategóriájú üvegek az ún. átdobásgátló üvegek. Minősítésük meghatározott súlyú acélgolyók adott magasságból a tesztüvegre való ejtésével történik. A vasgolyó nem szakíthatja át az üveget. Felhasználási terület: lakóházak, villák, hétvégi házak, üzletek üvegezése.
A B1, B2, B3 jelölésű üvegek erősen ütésállóak, betörésvédelemre, rácsok helyettesítésére alkalmasak. Múzeumok, pénzintézetek, postahivatalok, ékszerüzletek, video-audio szaküzletek, számítógépközpontok védelmét szolgálják. Teszteléskor azt vizsgálják, hogy a különböző kategóriák hány fejszecsapásnak képesek ellenállni.
Az úgynevezett golyóálló üvegek kizárólag a megrendelt méretek alapján készülnek. Kategóriái C1, C2, C3, C4, C5 annak megfelelően, hogy milyen lőfegyvernek állnak ellen.A golyóálló üvegek jelölésénél feltüntetik még az SA vagy SF rövidítést, ami azt jelzi, hogy az adott kategóriában a védett tér felől megengedett-e a szilánkleválás, vagy sem. Az SA jelzésnél ez megengedett. Ilyen terméket oda szabad beszerelni, ahol a védett térben nem tartózkodik ember. Az SF jelű üvegnél nem hasadhat le szilánk.
Robbanás elleni védelemre használják a D1, D2, D3 kategóriájú üvegeket, amelyek megvédik az objektumot a robbanás vagy bombatámadás hatásától.

n Üvegfóliák
A biztonsági üvegfólia 100 mikron, vagy annál vastagabb műanyag fólia, amelyet az üveg belső felületére vizes ragasztásos technikával ragasztanak fel. A tizenöt önálló rétegből felépített biztonsági fólia egyik rétege maga a ragasztó, ezt követi tizenhárom független szálirányultságú, nagy szakító- és vágásszilárdságú biztonsági réteg, valamint egy karcolásvédő legfelső réteg annak érdekében, hogy a felület a fólia felhelyezését követően is tisztítható maradjon. Az ablaküveg belső, ritkább esetben külső felületére ragasztott átlátszó fólia torzítás- és fénytörésmentesen biztosítja a fény- és hővédelmet, illetve a betörésvédelmet, vagy ezek kombinációját.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop