Rejtett tartalékok avagy lapostetők szigetelése helyett magastető

Rejtett tartalékok avagy lapostetők szigetelése helyett magastető

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor a lakásbérlők végre lakástulajdonosokká válnak, első felbuzdulásukban szépen rendbeteszik lakásukat. Varázslatra új fürdőszobák, konyhák, burkolatok és festések készülnek, s ez nagyszerű dolog. A privatizáció azonban nem csupán a jól elkülöníthető tulajdonrészekre, hanem a közös tulajdonba kerülő épületrészekre, szerkezetekre is vonatkozik. S itt kezdődnek a problémák. Hiszen többnyire elhanyagolt műszaki állapotú épületek kerültek magántulajdonba, elviselhetetlen terhet róva az új tulajdonosokra.

 

 

Az a szerencsés társasház, ahol a problémákat előre látva stratégiát alakítanak ki a várható problémák leküzdésére, s az még szerencsésebb, ha tisztában vannak a teljes épület értékével, annak valós avultságával, s az épületen belüli rejtett tartalékokkal. Melyek ezek a rejtett tartalékok - Valójában azok a közös tulajdonban levő épületrészek, helyiségek, vagy lehetőségek, melyek átalakításával, eladásával, kiépítésével a társasház jelentős bevételekhez juthat.

 

Két ilyen lehetőséget vizsgálunk meg közelebbről: ezúttal a lapostetős épületek átalakítását magastetősre, következő számunkban pedig a meglévő padlásterek utólagos hasznosítását tetőtér-beépítéssel.

 

A tetőszerkezet az épület kényes része. A mi éghajlatunk mellett a szerkezeteknek igen szélsőséges körülmények között is funkcionálniuk kell, s ehhez a szerkezeteket folyamatosan ellenőrizni, időnként karbantartani szükséges. Családi háznál természetes, hogy vihar után meg kell nézni a cserepeket, helyükön maradtak-e. Társasháznál már nem éreznek az emberek ilyen közvetlen felelősséget a közös tulajdonban lévő tetőért. Csak az az egy-két család lesz ideges, ahol a beázás megjelenik. Mi hát a teendő?
A húszas évek végétől megjelenő Bauhaus épületeknél igen kedvelt megoldás volt a lapostető, sok esetben kéthéjú hidegtetőként (a két héjréteg közötti átszellőzéssel), külső vagy belső csapadékvíz-elvezetéssel, majd a lakótelep-építés is ezt az épületformálást favorizálta, anyagában, kivitelezésében a korra jellemző minőségromlással.
A tetőszerkezet elemei, mint a teherhordó födém (vasbeton, fa, acél), hőszigetelés (salak, salakgyapot tégla, könnyűbeton, polisztirol stb.), vízszigetelés (bitumenes lemezek, műanyagok), magukban hordják a meghibásodási lehetőségeket.
A beázó, avult lapostetős szerkezet felújítására általános receptet nem szabad adni. Ha az egyértelmű, hogy az épületen csak a tető felújítására van szükség, úgy a közösségnek célszerű legalább három szakkivitelező cégtől a felújításra vonatkozó ajánlatot kérni, melyben a szakkivitelező saját szaktervezőjének adatai alapján ajánlkozik. Az ajánlatokat a közgyűlésnek kell értékelni, ebbe - nagyobb költség esetén - független szakembert bevonva.
Az épületek egy részénél elképzelhető, sőt, kívánatos a lapostető helyett magastető kialakítása. Annak eldöntéséhez, hogy adott épület esetében ez lehetséges vagy sem, egyáltalán érdemes vagy sem, építész és statikus szaktudásra van szükség.Az értékelés szempontjai a következők:
- városképi, utcaképi, épületformálási szempontból javasolható-e,
- városrendezési előírások milyen kötöttséget jelentenek az adott helyen (tetőforma, homlokzatmagasság, beépíthető terület stb.),
- meglévő szerkezetek alkalmasak-e (alapozás, tartófalak, tetőfödém),
- lépcsőház, felvonó, strangok továbbvezetése,
- a létrehozható új érték (lakásszám, összes lakásterület), a közösség nyereségei és veszteségei.
Általánosságban elmondható, hogy a magastetős átalakítás abban az esetben tekinthető előnyösnek a közösség számára, ha a tetőráépítési jog ellenértékeként sikerül a társasház közös részeinek egy jelentős részét - lépcsőház, felvonó és homlokzatok - teljesen rendbe hozatni.
A tetőráépítési jog vagy lehetőség (amivel a közösség rendelkezik) értéke az adott helyen létrehozható tetőtéri lakás piaci ára, és az adott helyen megvalósítható lakás bekerülési összegének különbsége. Az előnyös megállapodáshoz - a fentieken túl - a társasházi közösségnek szüksége van az érdekeit jól képviselő, műszaki ismeretekkel rendelkező megbízottra.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.