Rejtett tartalékok, avagy a padlásterek beépítése

A lakások privatizációja után az új tulajdonosok döbbenten szembesülnek a mellékesen nyakukba szakadt gondokkal: a tető beázik, a homlokzatról potyognak a tagozatok, a lépcsőfokok kimozdulnak, és balesetveszélyes az egész ház. A felújításhoz viszont pénzt kell teremteni. De honnan?

 

 

Korábbi számunkban azt taglaltuk, mikor tekinthető előnyösnek a közösség számára a lapos tető ráépítési jogának értékesítése, ezúttal arról szólunk, mikor előnyös a meglévő padlásterek utólagos hasznosítása tetőtér-beépítéssel.

 

A meglévő padlásterek két főbb szerkezeti rendszerben épültek:

 

– a legfelső szint feletti tetőfödémmel egybeszerkesztett fedélszék, együttes teherhordással, csökkentett terhelhetőségű padlásfödémmel, többnyire tisztán faanyag felhasználásával;
– teherhordó falakra támaszkodó, fedélszéktől független zárófödém, fa vagy szilárd anyag, vasbeton, acél alkalmazásával.
Annak a kérdésnek az eldöntésénél, hogy egy adott tetőtér beépíthető-e vagy sem, a szakemberek az alábbi körülményeket veszik figyelembe:
– az adott fedélszék méretei és rendszere, tekintettel a padlástérbe beálló elemekre (oszlopok, gerendák, szerkezeti falak, szellőzők, kémények stb.);
– a meglévő épületszerkezetek – alapok, teherhordó falak, padlásfödém, ácsszerkezetek – anyaga, állapota, teherhordó képessége, felhasználhatósága;
– a kívánatos tetőformálás megjelenítése a homlokzaton az épület és az utcakép szempontjából;
– vonatkozó városrendezési előírások (védettségek, beépíthető négyzetméter-korlátozások stb.);
– lépcsőház, felvonó strangok továbbvezetése.
A magastetős lakóépületek ma már többnyire beépített tetőtérrel épülnek, részben a tetőtéri lakóterek kedveltsége, részben a magas telekárak miatt.
A tetőtér-beépítés kialakításának legnehezebb területei a zömében eklektikus városias bérházak erőteljes ácsszerkezetű padlásterei, illetve a régi, kis épületek (családi házak, parasztházak, kúriák) egyesített födém és fedélszék szerkezeteinek átalakítása. Ezek a padlásterek meghatározott funkciót láttak el, mint tárolás, szárítás, s a padlás alatti lakószint klimatikus védelme. Funkcióváltásuk némi erőszakot, s egyúttal igen nagy gondosságot és alkalmazkodóképességet kíván a tervezőtől és építtetőtől egyaránt. Ezek egyedi jellegű feladatok, ezért általánosságban nem lehet meghatározni építészeti, gazdaságossági értékelésüket.
A létrehozható új lakások (műtermek, irodák stb.) piaci értékét – a közösség felhasználható nyereségét – az alábbiak valószínűsítik:
– az ingatlan előnyös fekvése, kedvelt városrészek, panoráma, jó levegő, infrastruktúra;
– az épület építészeti értékei (elegáns bérpalota, kedves parasztház stb.);
– az épületszerkezetek megfelelő állapota, felhasználhatósága.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop