Gyorsan medencét!

Gyorsan medencét!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A vírushelyzet egyik pillanatról a másikra átírta az egész társadalom fogyasztói szokásait, egy csapásra megváltoztak az értékrendek, az utazási szokások, az ingatlanok iránti kereslet. Olyan dolgok váltak fontossá, amelyek eddig az érdeklődés perifériáin voltak. De mért is kerültek a kerti medencék a reflektorfénybe?

medencetgyorsan 720


Az idei tengerparti nyaralásról, úgy tűnik, le kell mondanunk, de a családoknak továbbra is kell a szórakozás, a pihenés. Mindössze annyi változott, hogy mindezt az otthonok kerítésén belül kell megoldanunk. A kerti medence pedig egy olyan csodálatos dolog, ami olyanra is képes, amire más nem nagyon, vagyis a fiatalokat is le tudja szakítani a képernyőről, így a család együtt játszhat és mozoghat, a medence körül.

Extra komfort és környezettudatosság?
A vírushelyzet az ingatlanpiacon is érezteti hatását, a kereslet kissé beszűkült, és át is alakul, a jövőben várhatóan a szempontok között sokkal nagyobb hangsúllyal szerepel az ingatlan szabadidő eltöltésére való alkalmassága. A medencés családi házak értéke eddig is körülbelül 20 százalékkal volt magasabb a hasonló, fürdőzésre alkalmatlan társainál, de a jövőben talán az eladhatóság egyik fontos szempontjává is válhat. Mert valóban, egy reggeli vagy ejtőzés a medenceparton, kávészünet a home office-ban dolgozó családtagokkal a vízparton, egy gyertyafényes vacsora fürdés után… A kert, ha kibővítjük egy medencével, új élményeket rejteget: olyan, mintha elutaznánk, de nincs dugó, autópályadíj és még a szállásköltség is nulla.
A medencékről sokszor az a tévhit, hogy összeegyeztethetetlen a modern, környezettudatos magatartással. Pedig ez nem igaz! Ha egy évben akár csak egyszer is otthon marad a család egy balatoni kiruccanás helyett, a medence energiafogyasztása, CO2-kibocsátása már semlegesnek tekinthető, ha két hétvégét is ki tud tölteni a medence, akkor már a CO2 terén megtakarítás érhető el. A vízfogyasztás sem eget rengető, a medence területének éves locsolására elhasznált vízmennyiség kétszerese elegendő a feltöltéséhez és a vízpótláshoz.

medencetgyorsan 1
Mekkora hely kell egy medencéhez?
A legkisebb értelmes medenceméret a 3,6 m átmérőjű kerek medence, ez már elegendő az egész család kényelmesen fürdőzéséhez, kb. 30 m2 szabad kertterülettel. Ha van több hely, a határ a csillagos ég. Fontos, hogy a medence helye legyen teljesen vízszintes, a nap legnagyobb részében napsütéses, lehetőség szerint utcától, szomszédoktól kellőképpen szeparált, ám minél közelebb van a lakóépülethez, teraszhoz, annál jobb használhatóságot biztosít. A víz- és csatornacsatlakozás közelsége nem fontos, hiszen egy jól karbantartott medence nem igényel gyakori leürítést, feltöltést. Évenkénti egyszeri vízcserével teljesen jó vízminőség biztosítható, a titka a jó vegyszerezés és a megfelelő szűrés, vízforgatás. Beépített vagy szabadon álló?
Hely és pénztárca kérdése. Ha kicsi a kert, esetleg még sok is a gyerek, és jó volna a kertet az év hidegebb időszakában is kihasználni, az egyszerű, szabadon álló medence a praktikus, ez a legolcsóbb, szezon végén összecsomagolva felszabadul a vízszintes placc, lehet labdázni, ping-pong asztalt felállítani. Ha a gyerekek már nagyobbak, vagy gyöngyszemet szeretnénk a kertbe, és a kert elég nagy, nem kell a hellyel spórolni, mindenképpen egy épített, beásott verzió a javasolt, medencegépészettel, fűtési lehetőséggel, világítással.

A medence fűtése
Egy kerti medencét nem kell feltétlenül fűteni, de a kellemes vízhőmérséklet megtartása érdekében a legegyszerűbb, ha nem is hagyjuk könnyen kihűlni. A medencék hőveszteségének több mint a felét a párolgás okozza – nagyobb a párolgás, ha meleg a víz vagy fúj a szél –, ám az így elvont hőt szinte teljes mértékben lecsökkenthetjük, ha használaton kívül a vízfelületet letakarjuk fóliával. Ennek további előnye, hogy a szél fújta szennyeződések kevésbé kerülnek a vízbe. A hőveszteségben a második helyen áll a talaj felé leadott hő. Ha lehet úgy telepíteni a medencét, hogy hőszigetelés kerüljön alá, akkor újabb nagy lépést teszünk a melegen tartás irányában. Amennyiben nem csak július-augusztusban akarjuk használni a medencét, akkor érdemes a szezont nyújtani, ehhez viszont nem árt valahogy a vizet melegíteni. Sokféle, napenergiával működő medencefűtő eszköz kapható, van olyan, amit a medence köré lehet leteríteni, és vannak kifejezetten medencéhez tervezett napkollektorok is. Az igazán jó megoldás azonban a hőszivattyú. Medencefűtésre tervezett hőszivattyúkat a kültérbe lehet telepíteni, és közvetlenül a medence vizét kell rajtuk átvezetni. Ezek a berendezések nagyon hatékonyan melegítik a fürdővizet, szükség esetén akár egész éjjel dolgozhatnak, hogy kellemes hőmérsékletet produkáljanak a napsütéstől függetlenül.

medencetgyorsan 2
TIPPEK EGYSZERŰ, MEREV FALÚ KERTI MEDENCE FELÁLLÍTÁSÁHOZ

  • A legtöbb gondot a medence alatti terület előkészítésére kell fordítani: legyen a talaj teljesen vízszintes és a lehető legsimább. Ha füves területre telepítjük, fektessünk alá geotextíliát, beton vagy burkolólap esetén kerüljön 1-2 cm vastag polifoam vagy lépésálló hőszigetelés a medencefólia és a kemény beton közé. Mindez elősegíti a víz gyors felfűtését (a talaj felé sokkal kevesebb hő távozik), s a mi még ennél is fontosabb: a hőszigetelés kellőképpen lágy ahhoz, hogy ne okozzon sérülést a kemény talaj a fürdőzés közben.
  • A merev fém oldalfalú medence telepítésekor érdemes mosott homokkal és üdítős flakonnal holkert készíteni körbe a padló és az oldalfal találkozásánál, így a fólia sokkal kevésbé szakad ki, és takarítani is könnyebb. A homokkal a padló vagy hőszigetelés réseit is könnyen kitömhetjük, ez is nagyon sokat segít a használat során.
  • Válasszunk olyan medencét, aminek van vagy amihez lehet csatlakoztatni homokszűrős vízforgatót, így valóban kristálytiszta marad a medencevíz egész évben.
  • Tegyünk szolár takarót a medencére, mikor éppen nem használjuk, mert a napsütést sokkal jobban lehet hasznosítani, és a vízhőmérséklet akár 4 oC-kal is magasabb lehet, mint használata nélkül.
  • Gondoskodjunk valami tárolóhelyről a medence körül, ahová elrakhatjuk a karbantartáshoz szükséges eszközöket, a szolártakarót, és ahol elfér egy-két összecsukható nyugágy is.
 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.