Gyorsan medencét!

A vírushelyzet egyik pillanatról a másikra átírta az egész társadalom fogyasztói szokásait, egy csapásra megváltoztak az értékrendek, az utazási szokások, az ingatlanok iránti kereslet. Olyan dolgok váltak fontossá, amelyek eddig az érdeklődés perifériáin voltak. De mért is kerültek a kerti medencék a reflektorfénybe?

medencetgyorsan 720

Az idei tengerparti nyaralásról, úgy tűnik, le kell mondanunk, de a családoknak továbbra is kell a szórakozás, a pihenés. Mindössze annyi változott, hogy mindezt az otthonok kerítésén belül kell megoldanunk. A kerti medence pedig egy olyan csodálatos dolog, ami olyanra is képes, amire más nem nagyon, vagyis a fiatalokat is le tudja szakítani a képernyőről, így a család együtt játszhat és mozoghat, a medence körül.

Extra komfort és környezettudatosság?
A vírushelyzet az ingatlanpiacon is érezteti hatását, a kereslet kissé beszűkült, és át is alakul, a jövőben várhatóan a szempontok között sokkal nagyobb hangsúllyal szerepel az ingatlan szabadidő eltöltésére való alkalmassága. A medencés családi házak értéke eddig is körülbelül 20 százalékkal volt magasabb a hasonló, fürdőzésre alkalmatlan társainál, de a jövőben talán az eladhatóság egyik fontos szempontjává is válhat. Mert valóban, egy reggeli vagy ejtőzés a medenceparton, kávészünet a home office-ban dolgozó családtagokkal a vízparton, egy gyertyafényes vacsora fürdés után… A kert, ha kibővítjük egy medencével, új élményeket rejteget: olyan, mintha elutaznánk, de nincs dugó, autópályadíj és még a szállásköltség is nulla.
A medencékről sokszor az a tévhit, hogy összeegyeztethetetlen a modern, környezettudatos magatartással. Pedig ez nem igaz! Ha egy évben akár csak egyszer is otthon marad a család egy balatoni kiruccanás helyett, a medence energiafogyasztása, CO2-kibocsátása már semlegesnek tekinthető, ha két hétvégét is ki tud tölteni a medence, akkor már a CO2 terén megtakarítás érhető el. A vízfogyasztás sem eget rengető, a medence területének éves locsolására elhasznált vízmennyiség kétszerese elegendő a feltöltéséhez és a vízpótláshoz.

medencetgyorsan 1
Mekkora hely kell egy medencéhez?
A legkisebb értelmes medenceméret a 3,6 m átmérőjű kerek medence, ez már elegendő az egész család kényelmesen fürdőzéséhez, kb. 30 m2 szabad kertterülettel. Ha van több hely, a határ a csillagos ég. Fontos, hogy a medence helye legyen teljesen vízszintes, a nap legnagyobb részében napsütéses, lehetőség szerint utcától, szomszédoktól kellőképpen szeparált, ám minél közelebb van a lakóépülethez, teraszhoz, annál jobb használhatóságot biztosít. A víz- és csatornacsatlakozás közelsége nem fontos, hiszen egy jól karbantartott medence nem igényel gyakori leürítést, feltöltést. Évenkénti egyszeri vízcserével teljesen jó vízminőség biztosítható, a titka a jó vegyszerezés és a megfelelő szűrés, vízforgatás. Beépített vagy szabadon álló?
Hely és pénztárca kérdése. Ha kicsi a kert, esetleg még sok is a gyerek, és jó volna a kertet az év hidegebb időszakában is kihasználni, az egyszerű, szabadon álló medence a praktikus, ez a legolcsóbb, szezon végén összecsomagolva felszabadul a vízszintes placc, lehet labdázni, ping-pong asztalt felállítani. Ha a gyerekek már nagyobbak, vagy gyöngyszemet szeretnénk a kertbe, és a kert elég nagy, nem kell a hellyel spórolni, mindenképpen egy épített, beásott verzió a javasolt, medencegépészettel, fűtési lehetőséggel, világítással.

A medence fűtése
Egy kerti medencét nem kell feltétlenül fűteni, de a kellemes vízhőmérséklet megtartása érdekében a legegyszerűbb, ha nem is hagyjuk könnyen kihűlni. A medencék hőveszteségének több mint a felét a párolgás okozza – nagyobb a párolgás, ha meleg a víz vagy fúj a szél –, ám az így elvont hőt szinte teljes mértékben lecsökkenthetjük, ha használaton kívül a vízfelületet letakarjuk fóliával. Ennek további előnye, hogy a szél fújta szennyeződések kevésbé kerülnek a vízbe. A hőveszteségben a második helyen áll a talaj felé leadott hő. Ha lehet úgy telepíteni a medencét, hogy hőszigetelés kerüljön alá, akkor újabb nagy lépést teszünk a melegen tartás irányában. Amennyiben nem csak július-augusztusban akarjuk használni a medencét, akkor érdemes a szezont nyújtani, ehhez viszont nem árt valahogy a vizet melegíteni. Sokféle, napenergiával működő medencefűtő eszköz kapható, van olyan, amit a medence köré lehet leteríteni, és vannak kifejezetten medencéhez tervezett napkollektorok is. Az igazán jó megoldás azonban a hőszivattyú. Medencefűtésre tervezett hőszivattyúkat a kültérbe lehet telepíteni, és közvetlenül a medence vizét kell rajtuk átvezetni. Ezek a berendezések nagyon hatékonyan melegítik a fürdővizet, szükség esetén akár egész éjjel dolgozhatnak, hogy kellemes hőmérsékletet produkáljanak a napsütéstől függetlenül.

medencetgyorsan 2
TIPPEK EGYSZERŰ, MEREV FALÚ KERTI MEDENCE FELÁLLÍTÁSÁHOZ

  • A legtöbb gondot a medence alatti terület előkészítésére kell fordítani: legyen a talaj teljesen vízszintes és a lehető legsimább. Ha füves területre telepítjük, fektessünk alá geotextíliát, beton vagy burkolólap esetén kerüljön 1-2 cm vastag polifoam vagy lépésálló hőszigetelés a medencefólia és a kemény beton közé. Mindez elősegíti a víz gyors felfűtését (a talaj felé sokkal kevesebb hő távozik), s a mi még ennél is fontosabb: a hőszigetelés kellőképpen lágy ahhoz, hogy ne okozzon sérülést a kemény talaj a fürdőzés közben.
  • A merev fém oldalfalú medence telepítésekor érdemes mosott homokkal és üdítős flakonnal holkert készíteni körbe a padló és az oldalfal találkozásánál, így a fólia sokkal kevésbé szakad ki, és takarítani is könnyebb. A homokkal a padló vagy hőszigetelés réseit is könnyen kitömhetjük, ez is nagyon sokat segít a használat során.
  • Válasszunk olyan medencét, aminek van vagy amihez lehet csatlakoztatni homokszűrős vízforgatót, így valóban kristálytiszta marad a medencevíz egész évben.
  • Tegyünk szolár takarót a medencére, mikor éppen nem használjuk, mert a napsütést sokkal jobban lehet hasznosítani, és a vízhőmérséklet akár 4 oC-kal is magasabb lehet, mint használata nélkül.
  • Gondoskodjunk valami tárolóhelyről a medence körül, ahová elrakhatjuk a karbantartáshoz szükséges eszközöket, a szolártakarót, és ahol elfér egy-két összecsukható nyugágy is.
 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop