Akadálymentesítés otthon

Akadálymentesítés otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Alig húsz éve még kevesen tudták, mit is kell akadálymentesítés alatt érteni, napjainkra pedig már valóságos iparággá nőtte ki magát a fogyatékkal élők számára specializált termékek gyártása. Lépcsőjáró emelőszerkezet, rámpa, felvonó, távirányítható nyílászárók, okos villanykapcsolók, utólag beépített fürdőkádajtók…

akadalymentesitesotthon2019 720


Nem nagy öröm, ha otthonunkat át kell alakítani akadálymentessé, mert kerekesszékes családtagunk részére élhetővé kell tenni a lakást. Az átalakítás nagysága természetesen függ a mozgáskorlátozottság mértékétől, hiszen az akadálymentesítés egy idősebb családtag vagy éppen a kismamák számára is fontos lehet. Mindenesetre alapvetés, hogy ne zsúfoljuk a lakást felesleges dolgokkal, balesetveszélyt jelentő éles és kiálló sarkok ne legyenek sehol, a legjobb, ha a küszöböket meg tudjuk szüntetni burkolatváltó profillal, ellenkező esetben cseréljük gömbölyített élűre, amelyek 2 cm-nél ne legyenek magasabbak. Jó, ha tudjuk, egy kerekesszék teljes megfordulásához másfél méter átmérőjű tér szükséges, és a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm.

akadalymentesitesotthon2019 2
Segítő megoldások a fürdőszobában
Kerekesszékes és idős használók számára a legideálisabb fürdési lehetőség a küszöb nélküli zuhany, mert a legnagyobb gondot mindig a kádba való belépés jelenti. Zuhanyfülkébe a kapaszkodón kívül ülőkét is szerelhetünk, a falra felcsapható kisszék a család többi tagját sem zavarja. Kerekesszékes számára a fürdőkád használatát úgy tehetjük lehetővé, ha a kerekesszék ülőmagasságával azonos magasságú ülőfelületet biztosítunk a kád végében, ahonnan a falon rögzített kapaszkodók segítségével be lehet ereszkedni a kádba. Idősebb hozzátartozó számára jó megoldás lehet (igaz, kicsit zsebbenyúlósan) egy vízzáró műanyag kádajtó utólagos beépítése a kád oldalába. Mindössze azzal kell megbarátkozni, hogy a kádba a víz töltése előtt kell besétálni, és csak a víz leengedése után lehet kijönni. Ha módunkban áll, valódi kényelmet nyújt a bidé funkciókkal ellátott vécéülőke, de vannak már olyan megoldások is, amelyek meleg levegő befúvásával a papírhasználatot is feleslegessé teszik. A mosdónál is használhatunk könnyítést, kapható már dönthető mosdó, de az is nagy segítség, ha olyan csaptelepet szerelünk fel, amelynek hosszú kifolyócsöve egészen a mosdókagyló elejéhez ér.
A legolcsóbb e célra a mosogató csaptelep, de megfizethető egy orvosi csaptelep is, amely könyökkel kényelmesen nyitható, a legjobb megoldás persze a hőfokszabályzós vagy az érintés nélküli csaptelep. A bútorozásnál figyeljünk arra, hogy a kerekesszékkel a mosdó alá be lehessen gurulni, ezért az alját nem lehet beépíteni. A fürdőszobában nagy segítséget jelentenek a jó kapaszkodók, amelyeket úgy kell elhelyezni, hogy abban biztos támaszt találjon a rászoruló személy. Kerekesszékes számára nagyon fontos, hogy segítség nélkül tudjon átülni székből a vécéülőkére, ezért az akadálymentes vécé magasságának meg kell egyeznie a kerekesszék magasságával. A vécé két oldalán kapaszkodók legyenek beépítve úgy, hogy a padlószinttől 0,75 m magasan helyezkedjenek el, a nagyobb hely oldalán (oldalain) célszerű a felhajtható megoldás. Az akadálymentes használhatóság érdekében a vécécsésze oldalán 90 cm, előtte pedig minimum 1,35 m hosszú hely biztosítandó. A fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, baleset esetén így a legkönnyebb a bejutás a segítségnyújtáshoz. A fürdőszoba padlója vizesen nagyon csúszásveszélyes (a legtöbb háztartási baleset is itt történik), ezért gondoskodjunk csúszásmentes burkolatról.

akadalymentesitesotthon2019 5
Célszerű magasságok a konyhában
Ahogy már említettük, ne zsúfoljuk tele a konyhát, inkább hagyjunk ki egy-egy konyhaelemet a szabad mozgástér érdekében. Könnyebb a kerekesszékkel negyed vagy fél fordulatot venni, mint oldalirányban elmozdulni, ezért a derékszögû vagy ívelt térszervezés, vagy akár a kétsoros konyha az ideális megoldás. Sok fárasztó hajlogatástól mentjük meg a nehezen mozgó rászorulót, ha minden eszköz és a bútorok ideális magasságba kerülnek: például, ha a sütő nem a főzőlap alá kerül, hanem alsó síkját a padlótól 70-75 cm távolságra tesszük, nem kell tornázni a használatkor. A konyha alsó tároló elemei lehetôleg fiókosak legyenek, a legalsó elérhetô magasság 40 cm. A mikrosütő helyének praktikus megválasztása is nagyon fontos: a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm, ezért a felső szekrényeket legfeljebb ebben a magasságban kell elhelyezni. Célszerű, ha a konyhapult alá fölszerelünk egy kihúzható munkalapot, az apróbb fogantyúk helyett pedig hosszabb kapaszkodókat rakunk. Kerekesszékes használó esetén a hűtőszekrény is legyen megemelve 40-50 cmrel, a munkafelület magassága fix pult esetén 85-90 cm között legyen, az ideális munkapult szélessége pedig 60 cm. A munkapultnak legyen legalább egy 0,90 m hosszú szakasza, a mosogató és a tűzhely legyen térdszabad kialakítású, hogy a kerekesszékkel alá lehessen gurulni.

Fűtés, világítás, okos megoldások
A távirányítható nyílászárók, árnyékolók, kaputelefonok (video), világítás, fűtés, szellőzés már elvezet bennünket az okosotthonok irányába. Mindössze egy kapcsolócserével megoldható a villanykapcsolók okosítása is, beépítéséhez nem kell átalakítani a lakás elektromos hálózatát, és telefonunkról kényelmesen tudjuk kezelni a lámpák fel- és lekapcsolását. A világítással kapcsolatban különösen az idősek számára fontos, hogy a helyiségekben egyenletes, erős megvilágítás legyen, mert a bizonytalanság akár egyensúlyvesztést is okozhat.
Mozgássérültek számára ideálisabb a padlófűtés, különösen fürdőszobában, feleslegessé téve a botlásveszélyes kilépőt. Egy Wifi-s termosztáttal a fotelből vagy ágyból is tudjuk a fűtést lejjebb vagy feljebb állítani. Fontos, hogy fűtőtestek csöveiben és a fűtőtestben se akadjon el a kerekesszék, ezért min. 30-40 centiméterrel a padló fölé kerüljenek, a villanykapcsolók ideális magassága pedig a 0,90- 1,10 m közötti sáv. Egy mozgáskorlátozott számára óriási segítség a takarítási feladatok minimálisra csökkentése is, egy robot porszívó mellett a hagyományos porszívó szinte nyugdíjba mehet.

Kapaszkodók, lépcsőliftek
A közintézmények akadálymentességére vonatkozó előírások otthonainkban is erős ajánlások. Mozgássérültek lépcsőmagassága nem több mint 15 cm, a lépcső mindkét oldalán kétsoros, a járófelülettől 0,70 – 0,95 m magasság szereljünk kapaszkodót, az ajtók szabad nyílásmérete 0,90 m-nél csak nagyobb lehet, magassága 2,10 m. Emeletes házban praktikus, ám költséges megoldás a lépcsőlift, amelynek vezetősíne korlátként is használható. Az akkumulátorral üzemelő lift használatához nincs szükség külső segítségre, szűk lépcsőfeljáróra, kanyarodó lépcsőre is telepíthető, távirányítóval vagy kézi vezérléssel működtethető, és a szék/kerekesszék szállításra alkalmas része használaton kívül felhajtott állapotban parkoltatható.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.