Akadálymentesítés otthon

Akadálymentesítés otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Alig húsz éve még kevesen tudták, mit is kell akadálymentesítés alatt érteni, napjainkra pedig már valóságos iparággá nőtte ki magát a fogyatékkal élők számára specializált termékek gyártása. Lépcsőjáró emelőszerkezet, rámpa, felvonó, távirányítható nyílászárók, okos villanykapcsolók, utólag beépített fürdőkádajtók…

akadalymentesitesotthon2019 720


Nem nagy öröm, ha otthonunkat át kell alakítani akadálymentessé, mert kerekesszékes családtagunk részére élhetővé kell tenni a lakást. Az átalakítás nagysága természetesen függ a mozgáskorlátozottság mértékétől, hiszen az akadálymentesítés egy idősebb családtag vagy éppen a kismamák számára is fontos lehet. Mindenesetre alapvetés, hogy ne zsúfoljuk a lakást felesleges dolgokkal, balesetveszélyt jelentő éles és kiálló sarkok ne legyenek sehol, a legjobb, ha a küszöböket meg tudjuk szüntetni burkolatváltó profillal, ellenkező esetben cseréljük gömbölyített élűre, amelyek 2 cm-nél ne legyenek magasabbak. Jó, ha tudjuk, egy kerekesszék teljes megfordulásához másfél méter átmérőjű tér szükséges, és a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm.

akadalymentesitesotthon2019 2
Segítő megoldások a fürdőszobában
Kerekesszékes és idős használók számára a legideálisabb fürdési lehetőség a küszöb nélküli zuhany, mert a legnagyobb gondot mindig a kádba való belépés jelenti. Zuhanyfülkébe a kapaszkodón kívül ülőkét is szerelhetünk, a falra felcsapható kisszék a család többi tagját sem zavarja. Kerekesszékes számára a fürdőkád használatát úgy tehetjük lehetővé, ha a kerekesszék ülőmagasságával azonos magasságú ülőfelületet biztosítunk a kád végében, ahonnan a falon rögzített kapaszkodók segítségével be lehet ereszkedni a kádba. Idősebb hozzátartozó számára jó megoldás lehet (igaz, kicsit zsebbenyúlósan) egy vízzáró műanyag kádajtó utólagos beépítése a kád oldalába. Mindössze azzal kell megbarátkozni, hogy a kádba a víz töltése előtt kell besétálni, és csak a víz leengedése után lehet kijönni. Ha módunkban áll, valódi kényelmet nyújt a bidé funkciókkal ellátott vécéülőke, de vannak már olyan megoldások is, amelyek meleg levegő befúvásával a papírhasználatot is feleslegessé teszik. A mosdónál is használhatunk könnyítést, kapható már dönthető mosdó, de az is nagy segítség, ha olyan csaptelepet szerelünk fel, amelynek hosszú kifolyócsöve egészen a mosdókagyló elejéhez ér.
A legolcsóbb e célra a mosogató csaptelep, de megfizethető egy orvosi csaptelep is, amely könyökkel kényelmesen nyitható, a legjobb megoldás persze a hőfokszabályzós vagy az érintés nélküli csaptelep. A bútorozásnál figyeljünk arra, hogy a kerekesszékkel a mosdó alá be lehessen gurulni, ezért az alját nem lehet beépíteni. A fürdőszobában nagy segítséget jelentenek a jó kapaszkodók, amelyeket úgy kell elhelyezni, hogy abban biztos támaszt találjon a rászoruló személy. Kerekesszékes számára nagyon fontos, hogy segítség nélkül tudjon átülni székből a vécéülőkére, ezért az akadálymentes vécé magasságának meg kell egyeznie a kerekesszék magasságával. A vécé két oldalán kapaszkodók legyenek beépítve úgy, hogy a padlószinttől 0,75 m magasan helyezkedjenek el, a nagyobb hely oldalán (oldalain) célszerű a felhajtható megoldás. Az akadálymentes használhatóság érdekében a vécécsésze oldalán 90 cm, előtte pedig minimum 1,35 m hosszú hely biztosítandó. A fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, baleset esetén így a legkönnyebb a bejutás a segítségnyújtáshoz. A fürdőszoba padlója vizesen nagyon csúszásveszélyes (a legtöbb háztartási baleset is itt történik), ezért gondoskodjunk csúszásmentes burkolatról.

akadalymentesitesotthon2019 5
Célszerű magasságok a konyhában
Ahogy már említettük, ne zsúfoljuk tele a konyhát, inkább hagyjunk ki egy-egy konyhaelemet a szabad mozgástér érdekében. Könnyebb a kerekesszékkel negyed vagy fél fordulatot venni, mint oldalirányban elmozdulni, ezért a derékszögû vagy ívelt térszervezés, vagy akár a kétsoros konyha az ideális megoldás. Sok fárasztó hajlogatástól mentjük meg a nehezen mozgó rászorulót, ha minden eszköz és a bútorok ideális magasságba kerülnek: például, ha a sütő nem a főzőlap alá kerül, hanem alsó síkját a padlótól 70-75 cm távolságra tesszük, nem kell tornázni a használatkor. A konyha alsó tároló elemei lehetôleg fiókosak legyenek, a legalsó elérhetô magasság 40 cm. A mikrosütő helyének praktikus megválasztása is nagyon fontos: a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm, ezért a felső szekrényeket legfeljebb ebben a magasságban kell elhelyezni. Célszerű, ha a konyhapult alá fölszerelünk egy kihúzható munkalapot, az apróbb fogantyúk helyett pedig hosszabb kapaszkodókat rakunk. Kerekesszékes használó esetén a hűtőszekrény is legyen megemelve 40-50 cmrel, a munkafelület magassága fix pult esetén 85-90 cm között legyen, az ideális munkapult szélessége pedig 60 cm. A munkapultnak legyen legalább egy 0,90 m hosszú szakasza, a mosogató és a tűzhely legyen térdszabad kialakítású, hogy a kerekesszékkel alá lehessen gurulni.

Fűtés, világítás, okos megoldások
A távirányítható nyílászárók, árnyékolók, kaputelefonok (video), világítás, fűtés, szellőzés már elvezet bennünket az okosotthonok irányába. Mindössze egy kapcsolócserével megoldható a villanykapcsolók okosítása is, beépítéséhez nem kell átalakítani a lakás elektromos hálózatát, és telefonunkról kényelmesen tudjuk kezelni a lámpák fel- és lekapcsolását. A világítással kapcsolatban különösen az idősek számára fontos, hogy a helyiségekben egyenletes, erős megvilágítás legyen, mert a bizonytalanság akár egyensúlyvesztést is okozhat.
Mozgássérültek számára ideálisabb a padlófűtés, különösen fürdőszobában, feleslegessé téve a botlásveszélyes kilépőt. Egy Wifi-s termosztáttal a fotelből vagy ágyból is tudjuk a fűtést lejjebb vagy feljebb állítani. Fontos, hogy fűtőtestek csöveiben és a fűtőtestben se akadjon el a kerekesszék, ezért min. 30-40 centiméterrel a padló fölé kerüljenek, a villanykapcsolók ideális magassága pedig a 0,90- 1,10 m közötti sáv. Egy mozgáskorlátozott számára óriási segítség a takarítási feladatok minimálisra csökkentése is, egy robot porszívó mellett a hagyományos porszívó szinte nyugdíjba mehet.

Kapaszkodók, lépcsőliftek
A közintézmények akadálymentességére vonatkozó előírások otthonainkban is erős ajánlások. Mozgássérültek lépcsőmagassága nem több mint 15 cm, a lépcső mindkét oldalán kétsoros, a járófelülettől 0,70 – 0,95 m magasság szereljünk kapaszkodót, az ajtók szabad nyílásmérete 0,90 m-nél csak nagyobb lehet, magassága 2,10 m. Emeletes házban praktikus, ám költséges megoldás a lépcsőlift, amelynek vezetősíne korlátként is használható. Az akkumulátorral üzemelő lift használatához nincs szükség külső segítségre, szűk lépcsőfeljáróra, kanyarodó lépcsőre is telepíthető, távirányítóval vagy kézi vezérléssel működtethető, és a szék/kerekesszék szállításra alkalmas része használaton kívül felhajtott állapotban parkoltatható.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}