Akadálymentesítés otthon

Akadálymentesítés otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Alig húsz éve még kevesen tudták, mit is kell akadálymentesítés alatt érteni, napjainkra pedig már valóságos iparággá nőtte ki magát a fogyatékkal élők számára specializált termékek gyártása. Lépcsőjáró emelőszerkezet, rámpa, felvonó, távirányítható nyílászárók, okos villanykapcsolók, utólag beépített fürdőkádajtók…

akadalymentesitesotthon2019 720


Nem nagy öröm, ha otthonunkat át kell alakítani akadálymentessé, mert kerekesszékes családtagunk részére élhetővé kell tenni a lakást. Az átalakítás nagysága természetesen függ a mozgáskorlátozottság mértékétől, hiszen az akadálymentesítés egy idősebb családtag vagy éppen a kismamák számára is fontos lehet. Mindenesetre alapvetés, hogy ne zsúfoljuk a lakást felesleges dolgokkal, balesetveszélyt jelentő éles és kiálló sarkok ne legyenek sehol, a legjobb, ha a küszöböket meg tudjuk szüntetni burkolatváltó profillal, ellenkező esetben cseréljük gömbölyített élűre, amelyek 2 cm-nél ne legyenek magasabbak. Jó, ha tudjuk, egy kerekesszék teljes megfordulásához másfél méter átmérőjű tér szükséges, és a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm.

akadalymentesitesotthon2019 2
Segítő megoldások a fürdőszobában
Kerekesszékes és idős használók számára a legideálisabb fürdési lehetőség a küszöb nélküli zuhany, mert a legnagyobb gondot mindig a kádba való belépés jelenti. Zuhanyfülkébe a kapaszkodón kívül ülőkét is szerelhetünk, a falra felcsapható kisszék a család többi tagját sem zavarja. Kerekesszékes számára a fürdőkád használatát úgy tehetjük lehetővé, ha a kerekesszék ülőmagasságával azonos magasságú ülőfelületet biztosítunk a kád végében, ahonnan a falon rögzített kapaszkodók segítségével be lehet ereszkedni a kádba. Idősebb hozzátartozó számára jó megoldás lehet (igaz, kicsit zsebbenyúlósan) egy vízzáró műanyag kádajtó utólagos beépítése a kád oldalába. Mindössze azzal kell megbarátkozni, hogy a kádba a víz töltése előtt kell besétálni, és csak a víz leengedése után lehet kijönni. Ha módunkban áll, valódi kényelmet nyújt a bidé funkciókkal ellátott vécéülőke, de vannak már olyan megoldások is, amelyek meleg levegő befúvásával a papírhasználatot is feleslegessé teszik. A mosdónál is használhatunk könnyítést, kapható már dönthető mosdó, de az is nagy segítség, ha olyan csaptelepet szerelünk fel, amelynek hosszú kifolyócsöve egészen a mosdókagyló elejéhez ér.
A legolcsóbb e célra a mosogató csaptelep, de megfizethető egy orvosi csaptelep is, amely könyökkel kényelmesen nyitható, a legjobb megoldás persze a hőfokszabályzós vagy az érintés nélküli csaptelep. A bútorozásnál figyeljünk arra, hogy a kerekesszékkel a mosdó alá be lehessen gurulni, ezért az alját nem lehet beépíteni. A fürdőszobában nagy segítséget jelentenek a jó kapaszkodók, amelyeket úgy kell elhelyezni, hogy abban biztos támaszt találjon a rászoruló személy. Kerekesszékes számára nagyon fontos, hogy segítség nélkül tudjon átülni székből a vécéülőkére, ezért az akadálymentes vécé magasságának meg kell egyeznie a kerekesszék magasságával. A vécé két oldalán kapaszkodók legyenek beépítve úgy, hogy a padlószinttől 0,75 m magasan helyezkedjenek el, a nagyobb hely oldalán (oldalain) célszerű a felhajtható megoldás. Az akadálymentes használhatóság érdekében a vécécsésze oldalán 90 cm, előtte pedig minimum 1,35 m hosszú hely biztosítandó. A fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, baleset esetén így a legkönnyebb a bejutás a segítségnyújtáshoz. A fürdőszoba padlója vizesen nagyon csúszásveszélyes (a legtöbb háztartási baleset is itt történik), ezért gondoskodjunk csúszásmentes burkolatról.

akadalymentesitesotthon2019 5
Célszerű magasságok a konyhában
Ahogy már említettük, ne zsúfoljuk tele a konyhát, inkább hagyjunk ki egy-egy konyhaelemet a szabad mozgástér érdekében. Könnyebb a kerekesszékkel negyed vagy fél fordulatot venni, mint oldalirányban elmozdulni, ezért a derékszögû vagy ívelt térszervezés, vagy akár a kétsoros konyha az ideális megoldás. Sok fárasztó hajlogatástól mentjük meg a nehezen mozgó rászorulót, ha minden eszköz és a bútorok ideális magasságba kerülnek: például, ha a sütő nem a főzőlap alá kerül, hanem alsó síkját a padlótól 70-75 cm távolságra tesszük, nem kell tornázni a használatkor. A konyha alsó tároló elemei lehetôleg fiókosak legyenek, a legalsó elérhetô magasság 40 cm. A mikrosütő helyének praktikus megválasztása is nagyon fontos: a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm, ezért a felső szekrényeket legfeljebb ebben a magasságban kell elhelyezni. Célszerű, ha a konyhapult alá fölszerelünk egy kihúzható munkalapot, az apróbb fogantyúk helyett pedig hosszabb kapaszkodókat rakunk. Kerekesszékes használó esetén a hűtőszekrény is legyen megemelve 40-50 cmrel, a munkafelület magassága fix pult esetén 85-90 cm között legyen, az ideális munkapult szélessége pedig 60 cm. A munkapultnak legyen legalább egy 0,90 m hosszú szakasza, a mosogató és a tűzhely legyen térdszabad kialakítású, hogy a kerekesszékkel alá lehessen gurulni.

Fűtés, világítás, okos megoldások
A távirányítható nyílászárók, árnyékolók, kaputelefonok (video), világítás, fűtés, szellőzés már elvezet bennünket az okosotthonok irányába. Mindössze egy kapcsolócserével megoldható a villanykapcsolók okosítása is, beépítéséhez nem kell átalakítani a lakás elektromos hálózatát, és telefonunkról kényelmesen tudjuk kezelni a lámpák fel- és lekapcsolását. A világítással kapcsolatban különösen az idősek számára fontos, hogy a helyiségekben egyenletes, erős megvilágítás legyen, mert a bizonytalanság akár egyensúlyvesztést is okozhat.
Mozgássérültek számára ideálisabb a padlófűtés, különösen fürdőszobában, feleslegessé téve a botlásveszélyes kilépőt. Egy Wifi-s termosztáttal a fotelből vagy ágyból is tudjuk a fűtést lejjebb vagy feljebb állítani. Fontos, hogy fűtőtestek csöveiben és a fűtőtestben se akadjon el a kerekesszék, ezért min. 30-40 centiméterrel a padló fölé kerüljenek, a villanykapcsolók ideális magassága pedig a 0,90- 1,10 m közötti sáv. Egy mozgáskorlátozott számára óriási segítség a takarítási feladatok minimálisra csökkentése is, egy robot porszívó mellett a hagyományos porszívó szinte nyugdíjba mehet.

Kapaszkodók, lépcsőliftek
A közintézmények akadálymentességére vonatkozó előírások otthonainkban is erős ajánlások. Mozgássérültek lépcsőmagassága nem több mint 15 cm, a lépcső mindkét oldalán kétsoros, a járófelülettől 0,70 – 0,95 m magasság szereljünk kapaszkodót, az ajtók szabad nyílásmérete 0,90 m-nél csak nagyobb lehet, magassága 2,10 m. Emeletes házban praktikus, ám költséges megoldás a lépcsőlift, amelynek vezetősíne korlátként is használható. Az akkumulátorral üzemelő lift használatához nincs szükség külső segítségre, szűk lépcsőfeljáróra, kanyarodó lépcsőre is telepíthető, távirányítóval vagy kézi vezérléssel működtethető, és a szék/kerekesszék szállításra alkalmas része használaton kívül felhajtott állapotban parkoltatható.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.