Pereg a vakolat, mállik a fal?

Pereg a vakolat, mállik a fal?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Házunknál nemegyszer okoz problémát a vizesedő, penészesedő fal, a lepergő, felpúposodó vakolat. Ennek több oka lehet, elsősorban az elégtelen vízszigetelés, de a nem megfelelő hőszigetelés, illetve a légcsere hiánya is okozhat ilyen gondokat. Rossz a szigetelés vagy nem is készült? Mit lehet tenni?

peregavakolatmal 720


Ha a felsorolt okokból vizesedést tapasztalunk a talajhoz közeli falrészeken, nincs más hátra, mint az utólagos szigetelés. Erre több módszer létezik, viszont óvakodjunk attól, hogy csak függőlegesen szigetelünk vagy valamilyen eltakarást alkalmazunk – rabitz vakolat, hőszigetelés lábazati vakolattal vagy ugyanezt hőszigetelés nélkül –, mert vízszintes szigetelés nélkül egyik megoldás sem vezet hosszú távon eredményre. A víz ilyenkor a tégla kapilláris járatain szivárog fel a takarás fölé, ott „nyomja le” a festést, majd a vakolatot, így az egész ráfordítás veszendőbe megy.

BITUMENES LEMEZSZIGETELÉS
Az utólagos bitumenes lemezszigetelés az egyik legrégebbi szigetelési módszer. Ekkor a falat szakaszosan átvésik (egy ehhez hasonló technológiánál átvágják), a téglára rakott habarcskiegyenlítésre fektetik a szigetelő lemezt, majd visszafalazzák a kivésett részt, kiékeléssel. Ez után a ház egy másik részén csinálják ugyanezt, amíg körbe nem érnek, ez után készítik el a szigetelés függőleges részét, a lábazat tetejéig, ami így már toldható a vízszintes szigeteléshez. E módszer hátránya, hogy lassú és házilag nem nagyon kivitelezhető, nagy hozzáértést igényel, mert a födémeket alá kell dúcolni!

UTÓLAGOS VEGYI FALSZIGETELÉS
Az utólagos vegyi falszigetelésnél, tervezett módon, furatokat készítenek a falba, és ezt töltik ki egy speciális szilikofób anhydro anyaggal. Ha a fal anyaga nem tömör, vegyi falszigetelést ne készítsünk, ugyanis az üreges falból a furatokba betöltött szigetelőanyag elfolyik, így szigetelés sem készíthető. A furatok egymástól 12-16 cm-re legyenek (terv szerint), két sorba is rakhatók, függően a fal vastagságától, szerkezetétől, illetve két oldalról is fúrhatók, ha a fal vastagsága ezt megköveteli. Ez után a furatok tisztítása következik, majd feltöltése – gravitációs módon – a szigetelő anyaggal. A töltésnél a folyadék felszivárog a falba, így a töltést (lehetőleg folyamatosan) mindaddig folytatni/pótolni kell, ameddig az előírt mennyiséget be nem töltöttük.

UTÓLAGOS FALINJEKTÁLÁS
Ennél a módszernél bejelöljük a furatok helyét, távolságát (kb. 10 cm), majd a keletkezett furatokat megtisztítva pakkereket helyezünk el bennük. A pakker lehet műanyag, egyszer használatos vagy többször is felhasználható fém, amelyeken nyomással a falazatba injektáljuk a megfelelő vegyi anyagot.

peregavakolatmal 3
ACÉLLEMEZ UTÓLAGOS BESAJTOLÁSA
Utólagos acéllemezbesajtolásos szigetelés csak olyan falaknál alkalmazható, ahol összefüggő vízszintes fuga található a téglasorok között. Ezekbe a vízszintes fugákba sajtolnak be speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, egymásba kapcsolódó acéllemezeket, elvágva a felszivárgó talajvíz útját. A rozsdamentes acéllemez időt állóbb, a horganyzott acéllemez felületi védelme sérülhet a besajtolás során, így a lemez korrodálni fog.

ELEKTROMOS FALSZIGETELÉS
Az elektromos falszigetelési (elektrokinetikus, elektromágneses) eljárásokban a nedves falat a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely vezetőképessége révén áram segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő. Tehát a vízrészecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, a kapilláris felszívódás megszűnik. Itt a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítják az áram útvonalát. Az áramfogyasztás minimális, karbantartást nem igényel.

SZIGETELŐ VAKOLAT
Szigetelő vakolat használata inkább pincék szigetelésénél gyakori, amikor is a vakolatot a megtisztított és kikapart fugájú téglafelületre kell felhordani, 2-3 cm vastagságban. Elkészülte után meggátolja a víz, nedvesség bejutását a pincébe. azonban két dolgot ne felejtsünk el a vakolat elkészülte után: egyrészt gondoskodni kell a belső szellőztetésről, akár gravitációs, akár tervezett gépi úton, másrészt, mivel elzártuk a víz útját a pince felé, az felfelé fog szivárogni a falban, ezért ennek a felszivárgó víznek a kezeléséről gondoskodni kell. E módszer is szigorúan megköveteli a technológia betartását, ezért házilag ne próbálkozzunk vele!

peregavakolatmal 1
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Bármely utólagos szigetelési módszer esetén a vakolatot a vizesedő helyről rátartással mindig le kell verni, a salétromosodást megfelelő vegyszerekkel kezelni kell, majd a vakolatot általában speciális vakolóanyaggal kell visszajavítani. Utólagos falszigetelést kizárólag szakemberrel végeztessünk. Penészesedés, nedvesedés kialakulhat elégtelen vagy inkább rossz hőszigetelés miatt is. Ilyenkor vagy a homlokzati hőszigetelésben van néhol nagyságrendi különbség, azaz egyes helyekre nem vagy csak vékonyabb hőszigetelés készült (vagy csak szorosan nekitoltuk a ruhásszekrényt a falnak). Ilyen esetben a javítás viszonylag egyszerű, a hiányzó hőszigetelést pótoljuk. Végül, ha a penészesedés nem párosul a vakolat mállásával, felpúposodásával, mértéke nem nagy, megpróbálhatjuk speciális, nem túl drága vegyszerekkel egyszerűen lemosni is, biztosítva a helyiség folyamatos szellőztetését.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}