Pereg a vakolat, mállik a fal?

Pereg a vakolat, mállik a fal?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Házunknál nemegyszer okoz problémát a vizesedő, penészesedő fal, a lepergő, felpúposodó vakolat. Ennek több oka lehet, elsősorban az elégtelen vízszigetelés, de a nem megfelelő hőszigetelés, illetve a légcsere hiánya is okozhat ilyen gondokat. Rossz a szigetelés vagy nem is készült? Mit lehet tenni?

peregavakolatmal 720


Ha a felsorolt okokból vizesedést tapasztalunk a talajhoz közeli falrészeken, nincs más hátra, mint az utólagos szigetelés. Erre több módszer létezik, viszont óvakodjunk attól, hogy csak függőlegesen szigetelünk vagy valamilyen eltakarást alkalmazunk – rabitz vakolat, hőszigetelés lábazati vakolattal vagy ugyanezt hőszigetelés nélkül –, mert vízszintes szigetelés nélkül egyik megoldás sem vezet hosszú távon eredményre. A víz ilyenkor a tégla kapilláris járatain szivárog fel a takarás fölé, ott „nyomja le” a festést, majd a vakolatot, így az egész ráfordítás veszendőbe megy.

BITUMENES LEMEZSZIGETELÉS
Az utólagos bitumenes lemezszigetelés az egyik legrégebbi szigetelési módszer. Ekkor a falat szakaszosan átvésik (egy ehhez hasonló technológiánál átvágják), a téglára rakott habarcskiegyenlítésre fektetik a szigetelő lemezt, majd visszafalazzák a kivésett részt, kiékeléssel. Ez után a ház egy másik részén csinálják ugyanezt, amíg körbe nem érnek, ez után készítik el a szigetelés függőleges részét, a lábazat tetejéig, ami így már toldható a vízszintes szigeteléshez. E módszer hátránya, hogy lassú és házilag nem nagyon kivitelezhető, nagy hozzáértést igényel, mert a födémeket alá kell dúcolni!

UTÓLAGOS VEGYI FALSZIGETELÉS
Az utólagos vegyi falszigetelésnél, tervezett módon, furatokat készítenek a falba, és ezt töltik ki egy speciális szilikofób anhydro anyaggal. Ha a fal anyaga nem tömör, vegyi falszigetelést ne készítsünk, ugyanis az üreges falból a furatokba betöltött szigetelőanyag elfolyik, így szigetelés sem készíthető. A furatok egymástól 12-16 cm-re legyenek (terv szerint), két sorba is rakhatók, függően a fal vastagságától, szerkezetétől, illetve két oldalról is fúrhatók, ha a fal vastagsága ezt megköveteli. Ez után a furatok tisztítása következik, majd feltöltése – gravitációs módon – a szigetelő anyaggal. A töltésnél a folyadék felszivárog a falba, így a töltést (lehetőleg folyamatosan) mindaddig folytatni/pótolni kell, ameddig az előírt mennyiséget be nem töltöttük.

UTÓLAGOS FALINJEKTÁLÁS
Ennél a módszernél bejelöljük a furatok helyét, távolságát (kb. 10 cm), majd a keletkezett furatokat megtisztítva pakkereket helyezünk el bennük. A pakker lehet műanyag, egyszer használatos vagy többször is felhasználható fém, amelyeken nyomással a falazatba injektáljuk a megfelelő vegyi anyagot.

peregavakolatmal 3
ACÉLLEMEZ UTÓLAGOS BESAJTOLÁSA
Utólagos acéllemezbesajtolásos szigetelés csak olyan falaknál alkalmazható, ahol összefüggő vízszintes fuga található a téglasorok között. Ezekbe a vízszintes fugákba sajtolnak be speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, egymásba kapcsolódó acéllemezeket, elvágva a felszivárgó talajvíz útját. A rozsdamentes acéllemez időt állóbb, a horganyzott acéllemez felületi védelme sérülhet a besajtolás során, így a lemez korrodálni fog.

ELEKTROMOS FALSZIGETELÉS
Az elektromos falszigetelési (elektrokinetikus, elektromágneses) eljárásokban a nedves falat a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely vezetőképessége révén áram segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő. Tehát a vízrészecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, a kapilláris felszívódás megszűnik. Itt a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítják az áram útvonalát. Az áramfogyasztás minimális, karbantartást nem igényel.

SZIGETELŐ VAKOLAT
Szigetelő vakolat használata inkább pincék szigetelésénél gyakori, amikor is a vakolatot a megtisztított és kikapart fugájú téglafelületre kell felhordani, 2-3 cm vastagságban. Elkészülte után meggátolja a víz, nedvesség bejutását a pincébe. azonban két dolgot ne felejtsünk el a vakolat elkészülte után: egyrészt gondoskodni kell a belső szellőztetésről, akár gravitációs, akár tervezett gépi úton, másrészt, mivel elzártuk a víz útját a pince felé, az felfelé fog szivárogni a falban, ezért ennek a felszivárgó víznek a kezeléséről gondoskodni kell. E módszer is szigorúan megköveteli a technológia betartását, ezért házilag ne próbálkozzunk vele!

peregavakolatmal 1
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Bármely utólagos szigetelési módszer esetén a vakolatot a vizesedő helyről rátartással mindig le kell verni, a salétromosodást megfelelő vegyszerekkel kezelni kell, majd a vakolatot általában speciális vakolóanyaggal kell visszajavítani. Utólagos falszigetelést kizárólag szakemberrel végeztessünk. Penészesedés, nedvesedés kialakulhat elégtelen vagy inkább rossz hőszigetelés miatt is. Ilyenkor vagy a homlokzati hőszigetelésben van néhol nagyságrendi különbség, azaz egyes helyekre nem vagy csak vékonyabb hőszigetelés készült (vagy csak szorosan nekitoltuk a ruhásszekrényt a falnak). Ilyen esetben a javítás viszonylag egyszerű, a hiányzó hőszigetelést pótoljuk. Végül, ha a penészesedés nem párosul a vakolat mállásával, felpúposodásával, mértéke nem nagy, megpróbálhatjuk speciális, nem túl drága vegyszerekkel egyszerűen lemosni is, biztosítva a helyiség folyamatos szellőztetését.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}