Építmények a kertben

Építmények a kertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy otthonunk része egy kert is, hasznosíthatjuk konyhakertként, de alakíthatjuk díszkertté is, sokféle, pihenésünket szolgáló műtárggyal. Tervezzük a házzal, kerttel arányos méreture, és stílusában harmonizáljon meglévő építményeinkkel.

epitmenyekakertben 720


Kerti teraszok, szaletlik, grillezők
Kerti teraszt többféle módon és anyagból készíthetünk, létrehozhatjuk hagyományos módon beton aljzaton burkolattal, vagy kavicságyazatba rakott burkólanyaggal. Előbbit akkor érdemes építeni, ha házunk nappalija közvetlenül kapcsolódhat hozzá, és a burkolatot a nappali és a terasz között folyamatossá akarjuk tenni. Fokozottan figyeljünk a vízszigetelésre és -elvezetésre a burkolólapok téli felfagyása miatt. Ha házunktól távolabb építjük a teraszt, kavicságyazatba rakott cement, mosott kavicslapokkal vagy betonkocka burkolóanyaggal építhetjük, itt is figyelve a vízelvezetésre. Teraszunk készülhet fából is, a terepből általában kiemelten, víztűrő trópusi fából, telifából vagy hőkezelt fából. A trópusi burkolat készülhet jatobából, keruingból, massarandubából, merbauból, tatajubából, számunkra ismeretlen fafajokból, amelyek rendkívül dekoratív egyedi rajzolattal, színvilággal rendelkeznek. E trópusi fa teraszburkolatot keményfára vagy alumínium szerkezetre szabad csak építeni. A hőkezelt (thermowood) eljárás drága és összetett művelet, de vegyszer nélkül is ellenállóvá teszi a fát a kültéri viszontagságokkal szemben. A termikus kezeléssel erőteljesen megváltozik a fa szerkezete, színe sötétebb lesz a natúr fenyőénél, kellemes meleg tónusúvá válik. A telifa egy speciális faanyag védő szerrel telített termék, amelynek hosszú élettartalma a nagynyomású telítési eljárásnak köszönhető. Telíteni csak puhafát szokás, elsősorban erdei (borovi) fenyőt, a lucfenyőt cellaszerkezete miatt nehéz telíteni, a drágábbakat pedig magas áruk miatt nincs túl sok értelme.
A szaletli oldalról nyitott, fedett kerti kiülős építmény, általában fából készül, cserép vagy zsindelyfedéssel, alapja beton/vasbeton legyen. Készíthetjük a tartós telifából vagy hagyományos fenyőből, utóbbi esetben pár évente át kell festenünk, és ne feledkezzünk meg a világításról, csatlakozókról sem. Találjuk ki jól a méretét, hogy kényelmesen elférjen benne az asztal és az ülőhelyek is.
Épített grillezőt vásárolhatunk készen, de magunk is építhetünk. Mindkettő nagy kihívás, figyeljünk elhelyezésére, nehogy felgyújtsuk a környezetünket, legyen hely tüzelőnek, evőeszközöknek, és itt is gondoskodjunk világításról. Alapját építsük meg jól, mert a visszatöltött talajra épített grillező könnyen megdől, látványa nyomasztó.

epitmenyekakertben 1
Gabionfalak
A gabionfalakat leggyakrabban támfalként, kerítéstámfalként használják, amikor is egy előre elkészített alapra rakják a kosarakat, majd erre a soron következőt, mígnem eléri a kívánt magasságot. Ebben az esetben töltősúlyuknál fogva biztosítják a rézsű állékonyságát. Gabionból készíthetünk az utcai telekhatárra vékony kerítést is a „hagyományos” dróthálós kerítés helyett. A ponthegesztett hálóból 25 cm széles szerkezetet hoznak létre, alapozásuk itt már kavicságyazat helyett pontalap, az oszlopokat ezekbe az alapokba kell beállítanunk. A kerítés tömör mivolta biztosítja kertünk intimitását, ugyanakkor megjelenése esztétikus környezetet teremt. A kerti térelválasztót, díszfalat készíthetjük vastagabb gabionból is, ez esetben is ponthegesztett hálóból készülnek a kosarak, de vastagságuk már 30-50 cm. Külső lépcsőket megvalósíthatunk egyedi gabionkosárból, gabionelemek segítségével, illetve lépcső támfalakat is könnyen, gazdaságosan és gyorsan alakíthatunk ki. Alárendelt, ritkábban használt lépcsőknél a gabion felülete maga is lehet a lépcsőfok.

epitmenyekakertben 2
Kerti medence
Kerti medence készülhet helyszínen, lehet előre gyártott elemekből (polipropilén) és teljesen előre gyártott is. A teljesen előre gyártott medencéket egyben szállítják, ezért méretbeli korlátjuk van. A helyszínen készített medencék anyaga zsalukő vagy helyszíni monolit vasbeton szerkezet, illetve merev polipropilén lemez. A vasbeton a jobb megoldás, de bonyolultabb a kivitelezése. A polipropilén lemezből készült medencetest alá kavicsterítés és egy vasbeton/vasalt beton lemez szükséges. Az elkészült monolit vasbeton szerkezetet kibélelhetjük fóliával, illetve burkolhatjuk is hagyományos csempével, üvegmozaikkal. A vasbeton medencéket kívülről körbe kell szigetelni a talajvíz káros hatásainak kiküszöbölésére (bitumenes lemezszigeteléssel vagy PVC szigeteléssel), belülről, a burkolat alá szintén szigetelnünk kell egy kent szigeteléssel, célszerűen hálóerősítéssel. A tervezés során ne feledkezzünk meg a világításról, a vízgépészetről és a környezetrol sem (vízgépészetnél egy kisebb vízgépészeti helyiségre is szükség lesz). A világítás nem kötelező, de feldobja az esti fürdőzést, a falakba is tervezhetünk reflektorokat, spot lámpákat. Vízforgatóra szinte mindenképpen szükség van, vízfűtés nélkül pedig medencénk csak a nyári egy-két hónapban használható. Tavasztól őszig tartó üzemeltetésnél is szükségünk lesz medencetakaróra, meggátlandó a kihülést és elszennyeződést. A takaró kerülhet a medencén kívülre látható vagy rejtett módon, de rakhatjuk a medencén belülre is. Építhetünk szekcionáltan eltolható, sínben gördülő „üvegtetőt” is, az ily módon fedett medencében télen is úszhatunk a tető eltolása nélkül. A medence környezetét szépen megemeli egy jól kiválasztott burkolat, ha anyagi erőforrásunk engedi, kőburkolatot tegyünk valamilyen csúszásgátló kivitelben, de a faburkolat is szép.

epitmenyekakertben 4
Gépkocsi beálló
A gépkocsi beálló burkolt felületet jelent, tetővel vagy tető nélkül (elhelyezésénél figyeljünk, hogy a kerti kapu nyitható maradjon), ügyeljünk az alap lejtésére, hogy megfelelő irányba folyjon le a víz. Burkolata lehet beton, betonkocka, a tető és a szerkezet többnyire fa nyereg vagy fél nyeregtető, cserép vagy zsindelyfedés. Építhetünk gépkocsi beállót acélból, polikarbonátfedéssel is, extrémebb formában is, megfelelő vállalkozókedv megléte esetén akár saját magunk is.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}