Építmények a kertben

Építmények a kertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy otthonunk része egy kert is, hasznosíthatjuk konyhakertként, de alakíthatjuk díszkertté is, sokféle, pihenésünket szolgáló műtárggyal. Tervezzük a házzal, kerttel arányos méreture, és stílusában harmonizáljon meglévő építményeinkkel.

epitmenyekakertben 720


Kerti teraszok, szaletlik, grillezők
Kerti teraszt többféle módon és anyagból készíthetünk, létrehozhatjuk hagyományos módon beton aljzaton burkolattal, vagy kavicságyazatba rakott burkólanyaggal. Előbbit akkor érdemes építeni, ha házunk nappalija közvetlenül kapcsolódhat hozzá, és a burkolatot a nappali és a terasz között folyamatossá akarjuk tenni. Fokozottan figyeljünk a vízszigetelésre és -elvezetésre a burkolólapok téli felfagyása miatt. Ha házunktól távolabb építjük a teraszt, kavicságyazatba rakott cement, mosott kavicslapokkal vagy betonkocka burkolóanyaggal építhetjük, itt is figyelve a vízelvezetésre. Teraszunk készülhet fából is, a terepből általában kiemelten, víztűrő trópusi fából, telifából vagy hőkezelt fából. A trópusi burkolat készülhet jatobából, keruingból, massarandubából, merbauból, tatajubából, számunkra ismeretlen fafajokból, amelyek rendkívül dekoratív egyedi rajzolattal, színvilággal rendelkeznek. E trópusi fa teraszburkolatot keményfára vagy alumínium szerkezetre szabad csak építeni. A hőkezelt (thermowood) eljárás drága és összetett művelet, de vegyszer nélkül is ellenállóvá teszi a fát a kültéri viszontagságokkal szemben. A termikus kezeléssel erőteljesen megváltozik a fa szerkezete, színe sötétebb lesz a natúr fenyőénél, kellemes meleg tónusúvá válik. A telifa egy speciális faanyag védő szerrel telített termék, amelynek hosszú élettartalma a nagynyomású telítési eljárásnak köszönhető. Telíteni csak puhafát szokás, elsősorban erdei (borovi) fenyőt, a lucfenyőt cellaszerkezete miatt nehéz telíteni, a drágábbakat pedig magas áruk miatt nincs túl sok értelme.
A szaletli oldalról nyitott, fedett kerti kiülős építmény, általában fából készül, cserép vagy zsindelyfedéssel, alapja beton/vasbeton legyen. Készíthetjük a tartós telifából vagy hagyományos fenyőből, utóbbi esetben pár évente át kell festenünk, és ne feledkezzünk meg a világításról, csatlakozókról sem. Találjuk ki jól a méretét, hogy kényelmesen elférjen benne az asztal és az ülőhelyek is.
Épített grillezőt vásárolhatunk készen, de magunk is építhetünk. Mindkettő nagy kihívás, figyeljünk elhelyezésére, nehogy felgyújtsuk a környezetünket, legyen hely tüzelőnek, evőeszközöknek, és itt is gondoskodjunk világításról. Alapját építsük meg jól, mert a visszatöltött talajra épített grillező könnyen megdől, látványa nyomasztó.

epitmenyekakertben 1
Gabionfalak
A gabionfalakat leggyakrabban támfalként, kerítéstámfalként használják, amikor is egy előre elkészített alapra rakják a kosarakat, majd erre a soron következőt, mígnem eléri a kívánt magasságot. Ebben az esetben töltősúlyuknál fogva biztosítják a rézsű állékonyságát. Gabionból készíthetünk az utcai telekhatárra vékony kerítést is a „hagyományos” dróthálós kerítés helyett. A ponthegesztett hálóból 25 cm széles szerkezetet hoznak létre, alapozásuk itt már kavicságyazat helyett pontalap, az oszlopokat ezekbe az alapokba kell beállítanunk. A kerítés tömör mivolta biztosítja kertünk intimitását, ugyanakkor megjelenése esztétikus környezetet teremt. A kerti térelválasztót, díszfalat készíthetjük vastagabb gabionból is, ez esetben is ponthegesztett hálóból készülnek a kosarak, de vastagságuk már 30-50 cm. Külső lépcsőket megvalósíthatunk egyedi gabionkosárból, gabionelemek segítségével, illetve lépcső támfalakat is könnyen, gazdaságosan és gyorsan alakíthatunk ki. Alárendelt, ritkábban használt lépcsőknél a gabion felülete maga is lehet a lépcsőfok.

epitmenyekakertben 2
Kerti medence
Kerti medence készülhet helyszínen, lehet előre gyártott elemekből (polipropilén) és teljesen előre gyártott is. A teljesen előre gyártott medencéket egyben szállítják, ezért méretbeli korlátjuk van. A helyszínen készített medencék anyaga zsalukő vagy helyszíni monolit vasbeton szerkezet, illetve merev polipropilén lemez. A vasbeton a jobb megoldás, de bonyolultabb a kivitelezése. A polipropilén lemezből készült medencetest alá kavicsterítés és egy vasbeton/vasalt beton lemez szükséges. Az elkészült monolit vasbeton szerkezetet kibélelhetjük fóliával, illetve burkolhatjuk is hagyományos csempével, üvegmozaikkal. A vasbeton medencéket kívülről körbe kell szigetelni a talajvíz káros hatásainak kiküszöbölésére (bitumenes lemezszigeteléssel vagy PVC szigeteléssel), belülről, a burkolat alá szintén szigetelnünk kell egy kent szigeteléssel, célszerűen hálóerősítéssel. A tervezés során ne feledkezzünk meg a világításról, a vízgépészetről és a környezetrol sem (vízgépészetnél egy kisebb vízgépészeti helyiségre is szükség lesz). A világítás nem kötelező, de feldobja az esti fürdőzést, a falakba is tervezhetünk reflektorokat, spot lámpákat. Vízforgatóra szinte mindenképpen szükség van, vízfűtés nélkül pedig medencénk csak a nyári egy-két hónapban használható. Tavasztól őszig tartó üzemeltetésnél is szükségünk lesz medencetakaróra, meggátlandó a kihülést és elszennyeződést. A takaró kerülhet a medencén kívülre látható vagy rejtett módon, de rakhatjuk a medencén belülre is. Építhetünk szekcionáltan eltolható, sínben gördülő „üvegtetőt” is, az ily módon fedett medencében télen is úszhatunk a tető eltolása nélkül. A medence környezetét szépen megemeli egy jól kiválasztott burkolat, ha anyagi erőforrásunk engedi, kőburkolatot tegyünk valamilyen csúszásgátló kivitelben, de a faburkolat is szép.

epitmenyekakertben 4
Gépkocsi beálló
A gépkocsi beálló burkolt felületet jelent, tetővel vagy tető nélkül (elhelyezésénél figyeljünk, hogy a kerti kapu nyitható maradjon), ügyeljünk az alap lejtésére, hogy megfelelő irányba folyjon le a víz. Burkolata lehet beton, betonkocka, a tető és a szerkezet többnyire fa nyereg vagy fél nyeregtető, cserép vagy zsindelyfedés. Építhetünk gépkocsi beállót acélból, polikarbonátfedéssel is, extrémebb formában is, megfelelő vállalkozókedv megléte esetén akár saját magunk is.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}