Fém, fa és betonfelületek védelme

Fém, fa és betonfelületek védelme

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A korrózió szót hagyományos értelemben a fémek károsodására értjük, amikor is kémiai vagy elektrokémiai folyamatok következtében roncsolódik anyaguk. Manapság azonban már tágabb értelemben használjuk: beszélünk kő korrózióról, beton korrózióról, fa korrózióról és egyéb korrózióról is (pl. talajerózió), természetesen ezen anyagok nem a hagyományos értelemben pusztulnak.

femfafeluletekvedelme1805 720


A korrózió minden anyagnál – fém, fa, beton stb. – bekövetkezik, nem mindegy azonban, hogy milyen gyorsan megy végbe. A korrózióvédelem feladata tehát, hogy a folyamat sebességét (aktív vagy passzív módon) csökkentsük. Nézzük sorra, hogy mit tudunk tenni a korróziós folyamatok meggátlására, elkerülésére, lelassítására, anyagfajták szerint.

femfafeluletekvedelme1805 3
Fémek korrózióvédelme
Fémek esetében alkalmazhatjuk az aktív, illetve a passzív védelmet, továbbá ismert a Cr és Ni tartalmú ötvözetek használata. Az aktív védelemnél (katódos védelem) a fémionok kilépését „védőáram” akadályozza meg, amelyet elsősorban föld alatti csővezetékeknél alkalmaznak. A passzív védelem védőbevonatot jelent, ami lehet kevésbé korrodáló fémbevonat vagy egyéb módon felhordott festékréteg, illetve mindezek kombinációja.
A TÜZIHORGANYZÁS (horganyozás) technológiájánál az acélszerkezeteket üzemi körülmények között olvasztott cinkbe (450 °C) merítik, azok felületén többfázisú horganyréteg alakul ki, ami kohéziósan kapcsolódik a fémalaphoz. A bevonat vastagságát (50-150 μm) a felhasználási körülmények figyelembevételével lehet meghatározni (a bevonatvastagság-vesztés évi mértékével számolnak).
Amennyiben hagyományos módon FESTÉKKEL védjük az acélszerkezetet, több dologra érdemes odafigyelnünk. A felületnek kosztól, portól egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A régi festéket, rozsdát drótkefével, sarokcsiszolóval távolíthatjuk el (létezik más módszer is), és a művelet előtt átkenhetjük rozsdamaróval is. Az így előkészített felületet egy vagy két réteg alapozóval kell ellátni, amely réteg/ek elősegítik a korrózióvédelmet. Utána következhet a fedő mázolás, ahol az összréteg-vastagságra és a külső megjelenés fontosságára kell tekintettel lenni.
Acélszerkezetünk védelmét még megoldhatjuk SZINTEREZÉS/ PORFESTÉS eljárással is (házilag nem kivitelezhető). A tisztítás és zsírtalanítás után elektrosztatikus porfestő pisztollyal felhordják a porfestéket, amely egy a púdernél is finomabb porrá őrölt, a gyártási eljárás során színezett műgyanta. A porfesték lehet kültéri, beltéri vagy különleges minőségű. A tárgyakra felvitt porfestéket kemencében beégetik, 180-190 °C fokon ráolvasztják a felületre, és a „térhálósodás” eléréséig (10-25 perc) ezen a hőmérsékleten tartják.
AZ IDŐJÁRÁSÁLLÓ ACÉL az ötvöző anyagoktól (Cu réz, Cr króm, Si szilícium, P foszfor, N nitrogén) válik időjárásállóvá. A felületén nemes rozsdaréteg (patina) alakul ki, amely folyamatosan vastagszik, majd a tömör patinaréteg kialakulása után a korrózió leáll, és e rozsda/patinaréteg védi az anyagot („rozsdásodó acélburkolat” COR-TEN® acél néven ismert). Ötvözetek (Cr króm és Ni nikkel) – ismertebb nevükön rozsdamentes acél, inox vagy saválló acél – a magas előállítási költség miatt csak ritkán jöhetnek szóba. A minimum 10,5 százalék krómot tartalmazó acélötvözet például már fokozott rozsdaállóságot nyer a közönséges acéllal szemben.

Fafelületek védelme
A fa felületvédelmével megvédjük a fát a kiszáradástól, a napfény káros hatásaitól, illetve a nedvesség és egyéb növényi vagy rovarkároktól. E célból többféle festékbevonatot is használhatunk: színtelen lakk, színes vagy színtelen lazúr, fedőfesték vagy zománcfesték. Mielőtt hozzákezdenénk a munkálatokhoz, vegyük szemügyre a festendő felületet: legyen tiszta, száraz, növényi vagy rovarkártevőktől mentes. Festés előtt fontos a faanyag pórusainak tömítése, ezt a beeresztéssel érhetjük el, leggyakrabban lenolajkencét használva. (Fontos: a pórustömítő beeresztők nem alkalmasak gombafélék és rovarkártevők elleni védelemre! )Fordítva inkább igaz, hogy a favédelemre használatos szerek alkalmasak beeresztésre is, csak kisebb hatékonysággal, kiváltképpen drágaságuk miatt. Beeresztésnél figyeljünk arra, hogy az ne legyen túlzó, mert ha teljesen tömítjük a fa pórusait, nem tud beleszivárogni a fedőfesték, és utóbb gyorsan lepereg, leválik.
A LAZÚROZÁS/PÁCOLÁS kiemeli a fa természetes szépségét. Megkülönböztetünk vékony és vastaglazúrt: a vizes bázisú vékonylazúr mélyen beleivódik a felületbe, ezáltal teszi nedvességgel szemben ellenállóvá a fát. Az oldószeres vékony lazúrt több rétegben kell felvinni, az első réteg után a felületet át kell finom csiszolóvászonnal csiszolni. Külső térre áttetsző lazúrt ne alkalmazzunk! A vastaglazúroknál is megkülönböztethetünk vizes bázisú és oldószeres változatot, utóbbi csak színnel keverve használható.

femfafeluletekvedelme1805 2
Ha a fafelület MÁZOLÁSA mellett döntünk, fontos több rétegben felvinni a festéket, hogy minél vastagabb és rugalmasabb felületet érjünk el. Itt is előbb gomba- és rovarkártevők ellen kezeljük a fát, majd fel kell hordani az alapozófestéket. Natúr fafelület esetén mindig két rétegben, régi zománcozott felületek esetében elegendő egy rétegben alapozni, majd jön a fedőfesték, ami lehet matt, selyemfényű vagy magas fényű zománc. A festékrétegek között várjuk ki a száradási időt. Vigyázat, a zománcfesték kívülről befelé szárad, amikor már száradtnak látjuk, a belső rész még nem szilárdult meg!
LAKKOZNI általában a bútorok egy részét (régi bútorok) és a csiszolt faparkettát szoktuk otthonunkban. A parkettalakk lehet vizes bázisú (1 komponens), illetve oldószeres (2 komponens), utóbbinál mindig használjunk alapozót, ezután általában 2-3 rétegben lakkozzunk. Vigyázat, a túl vastag lakkréteg rideggé válhat és felpattogzik. A lakkrétegek közötti száradási idő függ az időjárástól, általában 6-8 óra, a teljes terhelhetőség/kikeményedés pedig 3-5 napig is eltart.

femfafeluletekvedelme1805 1
Beton és vasbeton felületvédelem
A BETON/VASBETON szerkezetek felületvédelme függ a szerkezet elhelyezkedésétől – földben, beltérben, víz alatt, agresszív közegben vagy időjárásnak kitett helyen – és felhasználásától. A betonkorrózió elkerülését elsősorban a jól megtervezett és kivitelezett betonnal tudjuk elérni., felületvédelmét megoldhatjuk betonfestékkel, vakolással vagy egyéb beton felületvédő szerrel. Ha azonban már a repedéseken beszivárgó nedvesség hatására megindult az acél korróziója, lerepesztette a betonpillér/gerenda/fal sarkait, utólag kell javítani. Első lépésként távolítsuk el a levelesen leváló részeket, tisztítsuk meg a felületet (vésés, stokkolás, csiszolás, marás), a felület állaga és mennyisége szerint gépi homokszórással, gőzborotvával. Ez után a betonacélt kenjük át betonacél-impregnáló szerrel, majd vigyünk fel egy tapadóhídképző anyagot, és ez után pótolhatjuk a betonhiányokat. Végül simítjuk, és védőbevonattal (vakolat) látjuk el.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}