Mit is tudhat egy intelligens nyílászáró?

Az intelligens otthon alapvető funkciója, hogy szenzorok sokaságával és internetkapcsolattal élhetőbbé és energiatakarékosabbá tegyük otthonunkat, mindennapjainkat. Már csak néhány év választ el minket attól, hogy hétköznapi használati tárgyaink is „okossá” váljanak. Szakemberek szerint tíz év, és nem lehet majd olyan hűtőszekrényt, ajtót, ablakot kapni, amit ne lehetne internetre kötni, például hogy a hűtőszekrény szinkronizáljon telefonunk bevásárló listájával.

mitistudhategyintelligensnyilaszar 720

De maradjunk inkább a földön, és lássunk néhány olyan példát, ami már a jelen, amelyekkel egy jól átgondolt, a jövő változásaira is figyelő ház, lakás építésekor érdemes számolnunk. Persze azért nemcsak otthonunkat kell intelligensé tenni, hanem szürkeállományunkat is trenírozni kell, hogy el ne szaladjon mellettünk a technika! Hisz telefonunk már most is tele van érzékelőkkel.

Intelligens ajtózár
Várhatóan a telefonjaink még jobban hozzánk nőnek, és életünk elválaszthatatlan részei lesznek: ezzel fizetünk majd, ezzel lépünk be a munkahelyünkre, azaz telefonjainkkal azonosítjuk magunkat. Ez az azonosítás az otthonunkban is fontos lehet, hiszen ha azt akarjuk, hogy lakásunkba csak mi juthassunk be, de mi egyszerűen, akkor már itt is van a megoldás. Hasonlóan, mint ahogy az autók jelentős részénél, van kulcs nélküli bejutás, tehát lakásunkat is felszerelhetjük ilyen zárral. Az okos zár lehetővé teszi, hogy ne hordozzunk kulcscsomókat, hanem, ha mi állunk az ajtó előtt, a zár azonosítson bennünket, és már nyissa is az ajtót, hogy a csomagokkal kényelmesen besétálhassunk az előszobába. Persze ennek vannak más előnyei is, például beállíthatjuk azt is, hogy a takarítónő csak az előre megbeszélt időpontban tudjon bejönni.

Intelligens ablakfóliák, redőnyök
Léteznek olyan átlátszó fóliák, amelyek szükség szerint képesek változtatni átlátszóságukat. Ezeknek alapvetően inkább irodai funkciójuk van, de a hálószobán és a fürdőszobán igazán jól tud jönni egy ilyen funkció. S ha már a sötétítésnél tartunk, akkor a redőnyök és mozgatható árnyékolók elektromos mozgatásával, valamint sok-sok napfény-, hő-, szél-, páraérzékelővel megspékelve igazán okos rendszert építhetünk ki nyílászáróinkon, amelyek optimálissá teszik lakásunk megvilágítását, figyelnek a viharokra, javítják az épület hőkomfortját, ,és nem utolsósorban a biztonsági rendszerrel összekötve, segíthet a betolakodók távoltartásában, lefekvésünket és ébredésünket is segítheti az intelligens redőnyrendszer.

mitistudhategyintelligensnyilaszar 1
Ablakok okosan
Az okosított ablakok Japánból indultak ki, ahol már régi hagyománya van a miniatürizálásnak. A hővisszanyerős lakásszellőztető berendezések és a páraérzékelős ablakszellőzők egyesítésével olyan különlegesen megépített tokszerkezetet képesek készíteni, amiben egy komplett hővisszanyerős szellőztető berendezés kap helyet. A miniatűr alkatrészek tartalmaznak zajtalan ventilátort és milliméteres hővisszanyerőt, az egész konstrukciónak csak a hatásfoka nem parányi. A különleges tokszerkezetek nemcsak beépített gépészeti berendezéseket tartalmazhatnak, hanem minimál stílusú lakásunkhoz még az ablakainkat is úgy illeszthetjük, hogy a keretek és az ablaküveg síkban találkozzon egymással, ezzel emelve a lakás dizájnját. A funkcionalitás mellett egyre inkább a letisztult formáké a jövő, és persze egyre kisebb keretek és nagyobb üvegek jönnek divatba. A jövőben a hagyományos vasalatok is eltűnnek, a különböző mechanizmusok beköltöznek a keretbe, az ablakok láthatatlan résszerű zárószerkezetekkel záródnak majd, megkönnyítve ezzel a tisztítást, növelve beáramló fény mennyiségét. A vékonyabb keretek és kisebb méretek nem mehetnek a hőszigetelés rovására, ezért a szerkezetek még több kamrát és kevesebb merevítő acélbetétet fognak tartalmazni, ami a szerkezetek merevségének másfajta javításához vezet. Ha a merevítők kimaradnak a szerkezetből, akkor a többrétegű üvegek fizikai tulajdonságait kell a jó merevség érdekében felhasználni. Ezt pedig ragasztással lehet elérni, azaz az ablakkeret és a benne levő akár 5 rétegű üveg egy egységet képez, így az ablak betörése esetén majd az egész nyílászárót cserélni kell.

Kijelző vagy napelem?
Amennyiben az ablak nem egy fából készült keret és egy külön gyárban készített üveg kényszerházasságából születik, hanem gondos kezek egy termékként kezelik, akkor már ott tartunk, hogy ablakunk nem sokban különbözik egy mobiltelefontól. A keret és üveg síkillesztése, a maximális üvegfelület, a vasalat elrejtése révén az ablak ránézésre sem sokban különbözik egy túlméretes táblagéptől, hát akkor már adja magát. hogy használjuk is ki ezeket a lehetőségeket további csodák beépítésére. Az ablaküvegek közötti fóliáknak már nemcsak behatolásvédelmi szerepe lesz, az új átlátszó napelemek és átlátszó kijelzők és más fóliák révén okosan képesek a bejutó hő és fény mennyiségét szabályozni, energiát termelni vagy éppen sötétíteni, mikor éppen mire van szükség. Ezek a különleges fóliák akár fűtőtestként is működhetnek, nagy felületük révén jó hatékonyságú elektromos fűtést tudnak biztosítani, így egy nagyobb üvegportál nyáron napelemként, esti időszakban függönyként, téli napokon fűtőtestként üzemelhet.

Modern stílus, modern küszöb
A minimál dizjn manapság mindent visz: egyszerű, elegáns vonalak, letisztult formák, nagyméretű síkfelületek, az ilyen terekben nincs helye a felületeket megtörő küszöböknek. Pedig egy küszöb sokszor bizony jól jön! Biztosítja az ajtók jó hang- és hőszigetelő képességét, megakadályozza a szellőzést és egyben a szagok áramlását is. Ezen funkciók legalább egyike minden ajtónál fontos tulajdonság. A látható küszöb eltüntetése viszont nemcsak az építészek szépérzékéből adódik, hanem sokunknak gyűlik meg vele a baja, amikor megakad benne a háromkerekű kisbicikli, vagy harmincharmadszor is elesünk benne. A legtöbb ilyen problémára az automata küszöb a megoldás. Ezek az ajtóba épített szerkezetek a nyílászárók alján csak akkor kerülnek elő, amikor az ajtó bezáródik, akkor viszont betölti mind a lég-, szag-, fény- és hőáramlás zárását, kinyitva pedig kecsesen visszahúzódik, és máris akadálytalanul gurulhat a kisbicikli az egész lakásban.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop