Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ki ne akarna egy új lakásba, házba költözéskor valami igazán modern, trendi dolgot beépíteni? Ilyenkor a család hölgytagjai modern fürdőszobákat, dizájn bútorokat keresnek a neten, a férfiak pedig jobb híján a korszerű fűtésmegoldásoknál időznek többet, mint máskor tennék.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 720


A jó döntéshez először ismerjük meg önmagunkat, majd ezt követően a különböző fűtésmegoldások előnyeit és hátrányait. Kezdjük a könnyebbel, beszéljünk először a különböző tüzelőanyagokról.

Az egyszerű és drága megoldás: földgáz
Magyarország 96 százaléka elérhető a vezetékes földgázzal, ami lényegesen magasabb arány, mint bármely szomszédos országban. Gyermekkorunk óta nap, mint nap találkozunk vele, egyszerű, tiszta, kényelmes, nincs nagy helyigénye, nem kell szaktudás a használatához, és ha gond van, könnyen találhatunk szakembert a készülékek javításához. De mindennek van árnyoldala is: környezetvédelem, környezettudatosság, a gázárak meglódulása (ma hazánkban ez a legdrágább tüzelőanyag), maga a gáz bevezetésének egyszeri magas beruházási költsége, rendszeres szervizeltetés, és a menetrendszerű hír, hogy „az oroszok elzárják a gázcsapot”. Érthető, hogy sok fogyasztóban vet fel kétségeket, tényleg ez-e a legjobb megoldás?

Fedezzük föl újból a fát!
A hetvenes-nyolcvanas évek gázosítási hulláma az akkoriban olcsó gázárakkal szinte ki is ölték az emberekből a más, megújuló energiaforrásokat felhasználó kazánok használatát, egy generáció szinte nem is látott működő szilárd tüzelésű kazánt. Pedig a fa újra reneszánszát éli, az elmúlt évtizedben megteltek még a barkácsáruházak polcai is a különféle vízteres – azaz a központi fűtésbe köthető – kandallókkal, fatüzelésű kazánokkal, és ha az internetet böngésszük, gyönyörű szilárd tüzelésű berendezéseket találhatunk, amelyek különböző fa tüzelőanyagot képesek elégetni. Következzen pár szó ezekről, a legnagyobbtól a legkisebbig.


HASÁBFA. A hagyományos fatüzelésű kazánokat fahasábok, kisebb rönkök eltüzelésére találták ki. Az ezekhez szükséges fa beszerzése egyszerű még a nagyvárosokban is, vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne ősszel hozassuk meg a tüzelőnket, mert ilyenkor a frissen kivágott fának nagy a víztartalma, elérheti a 40-50 százalékot is, és a vizet fizetjük ki a fa árában, tüzeléskor pedig az energia nagy része e víz felforralására megy el, majd a kéményen forró gőz formájában kiengedjük a szabadba. A sok gőz alacsony égési hőmérsékletet, sok kormot, kátrányt eredményez, ami tönkreteszi, de mindenképpen rontja kazánunk hatásfokát. A fából kinyerhető fűtési hőmennyiség nedves fa esetén akár a negyedére is csökkenhet. A jó tűzifa nedvességtartalma 15-20 százalék között van, ezért próbáljunk tavasszal fát vásárolni, amikor kevésbé keresett és szárazabb, és még egy egész nyáron át portánkon tovább száradhat. Ha azután még meg is védjük az esőtől, és szellős, száraz helyen tároljuk, ősszel öröm vele a tüzelés.
A hasábfa elégetésére fatüzelésű kazánokon belül is különböző megoldások vannak. A leggyakoribb a hagyományos rostélyos kazán, amelyben a fa alul van és lángja felfelé ég, az égéshez szükséges levegő pedig az ajtón lévő változtatható méretű nyílásokon áramlik be. A korszerű fáskazánokat a nagyobb hatásfok érdekében ( jobb oxigénellátás és magasabb égési hőmérséklet elérése érdekében) égéslevegő-ventillátorral szerelték fel. Ezek a kazánok gyakran fordítva égnek, azaz fölülre rakjuk a fát, és a ventilátor a levegővel együtt a lángot lefelé viszi. Az intenzívebb égés során a fa jobban elég, több energia szabadul fel, és kevesebb hamu marad. Ezeket a kazánokat gyakran összekeverik a faelgázosító kazánokkal – utóbbiak a hasábfatüzelés Rolls-Royce-ai. Kevés oxigénnel magas hőmérsékletre hevítik a fát, és a keletkező fagázokat gyújtják meg, majd égetik el. Ezzel a módszerrel lehet a legtöbb energiát kinyerni a tüzelőanyagból, de ezek ára már legtöbbször hét számjegyből áll. Ma már nálunk is elérhetők, bár elsősorban azokban az országokban használják, ahol régi hagyománya van a fafűtésnek, és beruházáskor, építkezéskor nem kell a malacpersejt is feltörni, nem riadnak vissza attól sem, hogy a fatüzeléssel bizony fizikai munka is együttjár.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 1
FAAPRÍTÉK. A kisebb méretű fadarabokat hasznosító kazánok az úgynevezett aprítékkazánok. Ezek olyan, a fafeldolgozás során keletkező nagyobbacska faaprítékot képesek eltüzelni, amelyek mérete nem nagyobb 5-10 cm-nél. Előnye, hogy viszonylag jól automatizálható az apríték adagolása és tüzelése, a berendezés helyigénye azonban viszonylag nagy. Általában egy nagyszobányi helyiséget kell építeni a tüzelőanyag tárolására, amelyből szállító csiga segítésével egy automatikusan működő szerkezet szállítja a tüzelőanyagot a kazánba. A mérete miatt ez jellemzően nem háztartási berendezés, kezelése gyakorlatot, szaktudást és rendszeres kazántisztítást igényel, egy társasház számára már pénztárcabarát üzemeltetést tesz lehetővé.

PELLET. A még kisebb fadarabokból készített tüzelőanyag a pellet, gyakorlatilag a fűrészpor extrudált, tömörített, elégethető méretűre alakított formája. A zizire hasonlító apró darabok méretükből adódóan már alkalmasak arra is, hogy háztartási méretben is felhasználható legyen. Vannak olyan üvegajtóval ellátott kandalló kinézetű pelletkazánok, amelyek akár a nappali díszei is lehetnek, és egy távirányítóval kezelhetők. Ezek a kicsi tüzelőanyag-darabok forró levegővel begyújthatók, és égésük jól szabályozható, így könnyebben illeszthető egy lakás hőigényeihez. Nálunk nem nagyon terjed el, mert a jó minőségű pellet drága, világpiaci ára együtt mozog a földgáz árával, és minősége nehezen ellenőrizhető, ezért aki ebbe vág bele, számítson a kezdeti nehézségekre.

Most akkor fa vagy gáz?
E fontos kérdésről akkor tudunk jó döntést hozni, ha elsősorban magunkat és igényeinket ismerjük jól. A fatüzelés mindenkinek javasolt, aki szeret spórolni, van elég helye a tároláshoz, szeret időt tölteni kerti munkával, favágással, tüzeléssel. Ha valaki nem fanatikus e téren, akkor is mindenképpen javasolt kiegészítő fűtésként használni. Gázkazán mellett már száz-kétszázezer forintos kazánt is jól be tudunk illeszteni fűtési rendszerünkbe, de építhetünk a jól működő gázos fűtésünk mellett egy cserépkályhát is vagy vízteres kandallót, ami nyugalmasabb napokon vagy csendes téli estéken barátságos hangulatot teremtve fűti otthonunkat.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}