A vízminőség javítása, optimalizálása otthonainkban

A vízminőség javítása, optimalizálása otthonainkban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Idén tavasszal Frankfurtban jártunk, az ISH hatalmas kiállításán, ahol Európa vezető víztechnológia cégcsoportja, a Best Water Technology (BWT) is bemutatta legújabb fejlesztésű innovációját. Volt szerencsénk személyesen megtapasztalni a Magnesium Mineralizered szűrt víz ízét, előadásokat hallottunk a vízszűrés és -lágyítás előnyeiről. Nem is gondolnánk, hogy a víz mekkora hatással van egész életminőségünkre!

avizminosegjavitasaoptimalizalasa 720

Sokszor csak akkor gondolunk bele, milyen fontos szerepet játszik életünk során a víz, amikor otthonunk vízellátása meghibásodik. Ám nemcsak akkor cselekedhetünk, ha baj van: ma már rendelkezésünkre állnak olyan innovatív és megbízható technológiák is, amelyekkel házunk vagy lakásunk vízellátása optimalizálható. Legyen az akár a konyha, akár a fürdőszoba – valamennyi területre megvan az egységes, optimális megoldás, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csapvizünk kevesebb lebegő szennyeződést tartalmazzon, ételeinknek és italainknak kiteljesedhessen az aromája, és otthonunkban kevesebb problémát okozzon a felületeken és a háztartási készülékekben lerakódó vízkő, így csökkentve a kiadásainkat is. Kinek köszönhető, és hogyan integrálhatjuk mi is ezt az innovatív technológiát otthonunkba? A lágyvizet – amelyet a BWT selyemvíznek nevez – a BWT innovatív vízlágyító berendezése szolgáltatja, amely pincétől a padlásig, fürdőtől a konyháig optimálisan kezelt vizet biztosít számunkra. Nézzük meg lépésről lépésre, azaz helyiségről helyiségre, hogy milyen hatással van ránk a víz, hogyan érintkezünk vele, illetve mit tehetünk otthonunk vízminőségének javításáért.

A konyha – a családok nélkülözhetetlen élettere…
Markus Nachtmann, a BWT osztrák értékesítési vezetője avat be bennünket a részletekbe, egy gyönyörű konyha- és étkezőenteriőrben, amelyet bármelyikünk elfogadna saját otthonába is. Nos, vajon hogyan mutat egy ilyen letisztult térben egy nagy vízszűrő monstrum? A modern minimalizmus híveiként bizony tartottunk ettől jó páran, amikor manapság a szépség és a dizájn alapvető jelentőséggel bír, elvégre a konyha eggyé olvadt a nappalival, a családi, baráti találkozók élettere, így bizony nagyon nem mindegy az itt elhelyezett gépek esztétikai minősége sem.
Aggodalomra pedig semmi ok: ezek a modern vízszűrő berendezések gyönyörűen elrejthetők a mosogató alá, ahol diszkrét megoldásukkal garantálják a legmodernebb otthonok, irodák vagy akár elegáns szalonok optimális vízminőségét. Sőt, a gyártó legújabb fejlesztései között dizájn díjas termékeket is találunk!

Álomba illően finom ételek és italok? Nem is hinnénk, milyen egyszerű összetevőn múlik, hogy minden tökéletes legyen a konyhában. Például a jó víz a legjobb szakács a konyhában! Mert a víz voltaképpen élelmiszer, s míg Németországban kifejezetten büszkék az emberek a vezetékes vízre, addig ez nálunk, Magyarországon sajnos nem mondható el: a vezetékes víz az ország nagy részén kemény, ráadásul a hazai lakosságot még mindig nagyon nehéz rávezetni a pozitív változásra, elvégre a víz folyik a csapból, van, ízre finom is…
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 11 
BWT Penguin konyhai vízszűrő kancsó halványrózsaszínben

Vajon belegondolunk abban, hogy bolygónk 70 százaléka víz, ennek csupán 1-2 százaléka édesvíz, és ennek is csak 0,4 százalékát érjük el és használjuk ma, s ez a mennyiség fordul meg, jön vissza hozzánk 15-20 esztendő elteltével. Mennyire fontos tehát, hogy az elfogyasztott víz tiszta, szűrt legyen, hiszen megisszuk, főzünk vele, tehát bekerül a szervezetünkbe. Magunk is megtapasztaltuk a BWT stand páratlan éttermének és kávézójának ízletes kínálatából, hogy az ételek és italok íze mennyire kiteljesedett, a rejtett aromák hogy kibontakoztak a jó minőségű szűrt víz hozzáadásától.

BWT beWell – ízesített vizeket adagoló automata
Hamarosan egy extra újdonság is napvilágot lát a még jobb közérzetünkért, egészségünkért… Az idei év végétől piacra kerülő forradalmi újdonság nem más, mint a BWT beWell ízesített vizeket adagoló automata, amely a tiszta, natúr, szűrt, Magnesium Minerlized víz mellett különböző ízkombinációkban összeállított, vitaminokkal és ásványi sókkal dúsított ízesített vizet, wellness-vizet készít számunkra.
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 2
Frissít, vitalizál és feltölt – miközben mennyein finom: a BWT BeWell+15 készülékeivel akár otthon, akár a wellness programunk közben tökéletesen feltöltődhetünk


A jóleső frissítő nedűket a lime-menta (Green Hope), a grapefruit és moringa (Pink Positive), a Lime-menta-citrom-gyömbér-oliva (Body Guard), valamint a zöld tea-ginseng-moringa (Herb Happinez) ízekben, 15 féle extra hatóanyaggal: B, C, E vitaminokkal, biotinnal, utántöltő tasakokban vásárolhatjuk majd meg gépünkhöz. A jelenleg még tesztelés alatt álló vízadagolóból egy kisebb, irodai felhasználású változatot terveztek a gyártók, valamint egy ennél jóval nagyobb, látványában is gyönyörű, hangulatvilágítással ellátott modern vízadagoló gép kerülhet a wellness szállodák, elegánsabb fitnesztermek szolgálatába. Mi már megkóstoltuk, kellemes az állaga, frissítő, ízei természetesek, nincs „műérzésünk”, mint a legtöbb palackozott vitaminos ásványvíz, üdítő fogyasztásakor.
A gyártó azonban mindenkire gondolt, így számos lehetőséget terveztek, hogy a Magnezium Mineralized víz bármikor és bármilyen kicsi konyhában is elérhető legyen. A szűrt, hozzáadott magnéziumot tartalmazó Magnesium Mineralized víz ugyanis több kivitelben is elérhető: „folyhat” közvetlenül a konyhai csapból, asztali szűrőkancsóból vagy vízadagoló automatából – ezekkel a megoldásokkal ráadásul spórolhatunk és a műanyag-felhalmozást is csökkenthetjük.

A jó hír pedig, hogy ma már a piacon lévő három utas csaptelepekkel külön „kis csap” beépítése nélkül is élvezhetjük a frissítő, szűrt ivóvizet, amellyel valóban jobban járunk, mint a bolti palackozott ásványvizekkel. Hiszen a víz frissen jó!

Fürdőszoba – házi szépségszalonunk
A BWT vízlágyító berendezései a ház minden szegletében, így a fürdőszobákban is selymesen lágy vizet biztosítanak, ily módon az optimális vízzel a méregdrága otthoni szépségápolást is hatékonyabbá tehetjük. Mert ha nem sajnáljuk magunktól a drága minőségi kozmetikumokat, akkor miért is nem fordítunk különös gondot bőrünk és hajunk egyik legfőbb tisztító és ápoló szerére, a víz minőségére? A lágy vízzel mosva bőrünk hidratáltságának mértéke nő, hajunk megőrizheti bársonyos tapintását, fényes ragyogását, megnőhet az ápolószerek hatékonysága. Akár egy pezsdítő szépségkezeléssel is felér, ha zuhanyzás vagy fürdés során lágy vizet használunk. Lágy víz használatával lényegesen kevesebb tisztítószer is elegendő, a fürdőszoba takarítása is jóval egyszerűbb, nehezebben alakul ki vízkő, újszerűbb marad a kényes csempe, a vízkő miatt kialakult meghibásodások pedig elkerülhetők.

Ahogyan a Magnesium Mineralizered szűrt vízzel készült ételek és mennyei italok páratlan ízét megízlelhettük, úgy saját tapintásunkkal győződhettünk meg a lágy víz jótékony hatásáról akkor is, amikor megérintettük a normál, átlagos keménységű, majd a lágy selyemvízzel kimosott törölközőket a standon kialakított fürdőszobába, ahol egyúttal a Grohe csaptelepek és zuhanyszettek legújabb innovációit is megcsodálhattuk.

avizminosegjavitasaoptimalizalasa 5
BWT AQA Perla vízlágyító készülék a ház alagsorában – noha a termék dizájnja igazán esztétikus


Tanácsok a beépítéshez
A BWT AQA PERLA csúcskategóriás vízlágyító berendezését az okosotthon-trendekkel összhangban tervezték. Mobiltelefonon keresztül kapcsolatban irányítható, a rendszer jelzi a készülék meghibásodását. A vízlágyító berendezés beépítésével új ház, új otthon tervezésekor van a legkönnyebb dolgunk, ám a tervezőknek jelentős szerepe van mindebben. Amennyiben magunk tervezzük meg otthonunkat, az alábbi főbb szempontokra kell odafigyelni: építtessünk be egy lebegő szennyeződést szűrő központi vízszűrőt oda, ahol a víz belép otthonunkba. A vízkezelés ugyanis már ezen a ponton elkezdődik! A központi vízszűrő berendezés, a vízvezeték hálózat és házi vízvezeték rendszer kapcsolódási pontján beszerelve, védőgátat képezve gondoskodik arról, hogy otthonunk készülékeit, csaptelepeit olykor eltömítő parányi szemcsék – homok, vízkő- és rozsdadarabkák - ne juthassanak be a rendszerbe. Ezek a központi vízszűrők azonban mégis gyakran a háztartás „problémásabb gyermekei”, hiszen legtöbbször a pincék legmélye rejti őket, s mivel a berendezés nincsen szem előtt, karbantartásukat halogatjuk vagy elfelejtjük. A nem megfelelő karbantartás következtében azonban olyan higiéniai problémák is felmerülhetnek, amelyeket egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetünk.

Következő lépés a vízlágyítás, de a beszerelési pont előtt célszerű a konyhában egy külön vízágat kiépíteni, hiszen, amíg berendezéseinknek a lágy víz lesz az ideális, addig nekünk, ivóvízként a közepesen kemény víz. Ha az építkezés végén fogytán a keret a komplett berendezésre, legalább a helyét alakítsuk ki: célszerű beterveznünk és kiépíttetni egy multiblock-ot, azaz elkerülő ágat, valamint egy hozzá tartozó szennyvízcsatlakozást és elektromos hálózatot, ahova a későbbiekben beszerelhető a vízlágyító készülék.
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 6
BWT egykezes vízszűrő szűrő elemét erőkifejtés nélkül, mindössze három kézmozdulattal, egyetlen szempillantás alatt ki tudnak cserélni még a háziasszonyok is.


Nemcsak a mosakodás, főzés, de házunk fűtési rendszere is hálás a magasabb vízminőségért. Mivel fűtési rendszerünk is vízzel működik, kifogástalan működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű, a rendszerre optimalizált vízminőséget használjunk.  
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 7
BWT AQUA Term fűtési program

A víz tisztasága, optimalizálása tehát számtalan helyen és helyzetben teheti jobbá az életünket, életminőségünket – amelyhez nem is kell oly messzire utaznunk: az óriáscég kedves, családias és közvetlen hazai leányvállalata készséggel áll rendelkezésünkre, hogy a mi otthonunkban is elérhető legyen a legoptimálisabb víz!

További információ a magyarországi leányvállalatról: www.bwtviz.hu
További információk a vállalatcsoportról: www.bwt.com

A cikkben található fotó – és képanyagok forrása: BWT AG


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}