A vízminőség javítása, optimalizálása otthonainkban

A vízminőség javítása, optimalizálása otthonainkban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Idén tavasszal Frankfurtban jártunk, az ISH hatalmas kiállításán, ahol Európa vezető víztechnológia cégcsoportja, a Best Water Technology (BWT) is bemutatta legújabb fejlesztésű innovációját. Volt szerencsénk személyesen megtapasztalni a Magnesium Mineralizered szűrt víz ízét, előadásokat hallottunk a vízszűrés és -lágyítás előnyeiről. Nem is gondolnánk, hogy a víz mekkora hatással van egész életminőségünkre!

avizminosegjavitasaoptimalizalasa 720

Sokszor csak akkor gondolunk bele, milyen fontos szerepet játszik életünk során a víz, amikor otthonunk vízellátása meghibásodik. Ám nemcsak akkor cselekedhetünk, ha baj van: ma már rendelkezésünkre állnak olyan innovatív és megbízható technológiák is, amelyekkel házunk vagy lakásunk vízellátása optimalizálható. Legyen az akár a konyha, akár a fürdőszoba – valamennyi területre megvan az egységes, optimális megoldás, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csapvizünk kevesebb lebegő szennyeződést tartalmazzon, ételeinknek és italainknak kiteljesedhessen az aromája, és otthonunkban kevesebb problémát okozzon a felületeken és a háztartási készülékekben lerakódó vízkő, így csökkentve a kiadásainkat is. Kinek köszönhető, és hogyan integrálhatjuk mi is ezt az innovatív technológiát otthonunkba? A lágyvizet – amelyet a BWT selyemvíznek nevez – a BWT innovatív vízlágyító berendezése szolgáltatja, amely pincétől a padlásig, fürdőtől a konyháig optimálisan kezelt vizet biztosít számunkra. Nézzük meg lépésről lépésre, azaz helyiségről helyiségre, hogy milyen hatással van ránk a víz, hogyan érintkezünk vele, illetve mit tehetünk otthonunk vízminőségének javításáért.

A konyha – a családok nélkülözhetetlen élettere…
Markus Nachtmann, a BWT osztrák értékesítési vezetője avat be bennünket a részletekbe, egy gyönyörű konyha- és étkezőenteriőrben, amelyet bármelyikünk elfogadna saját otthonába is. Nos, vajon hogyan mutat egy ilyen letisztult térben egy nagy vízszűrő monstrum? A modern minimalizmus híveiként bizony tartottunk ettől jó páran, amikor manapság a szépség és a dizájn alapvető jelentőséggel bír, elvégre a konyha eggyé olvadt a nappalival, a családi, baráti találkozók élettere, így bizony nagyon nem mindegy az itt elhelyezett gépek esztétikai minősége sem.
Aggodalomra pedig semmi ok: ezek a modern vízszűrő berendezések gyönyörűen elrejthetők a mosogató alá, ahol diszkrét megoldásukkal garantálják a legmodernebb otthonok, irodák vagy akár elegáns szalonok optimális vízminőségét. Sőt, a gyártó legújabb fejlesztései között dizájn díjas termékeket is találunk!

Álomba illően finom ételek és italok? Nem is hinnénk, milyen egyszerű összetevőn múlik, hogy minden tökéletes legyen a konyhában. Például a jó víz a legjobb szakács a konyhában! Mert a víz voltaképpen élelmiszer, s míg Németországban kifejezetten büszkék az emberek a vezetékes vízre, addig ez nálunk, Magyarországon sajnos nem mondható el: a vezetékes víz az ország nagy részén kemény, ráadásul a hazai lakosságot még mindig nagyon nehéz rávezetni a pozitív változásra, elvégre a víz folyik a csapból, van, ízre finom is…
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 11 
BWT Penguin konyhai vízszűrő kancsó halványrózsaszínben

Vajon belegondolunk abban, hogy bolygónk 70 százaléka víz, ennek csupán 1-2 százaléka édesvíz, és ennek is csak 0,4 százalékát érjük el és használjuk ma, s ez a mennyiség fordul meg, jön vissza hozzánk 15-20 esztendő elteltével. Mennyire fontos tehát, hogy az elfogyasztott víz tiszta, szűrt legyen, hiszen megisszuk, főzünk vele, tehát bekerül a szervezetünkbe. Magunk is megtapasztaltuk a BWT stand páratlan éttermének és kávézójának ízletes kínálatából, hogy az ételek és italok íze mennyire kiteljesedett, a rejtett aromák hogy kibontakoztak a jó minőségű szűrt víz hozzáadásától.

BWT beWell – ízesített vizeket adagoló automata
Hamarosan egy extra újdonság is napvilágot lát a még jobb közérzetünkért, egészségünkért… Az idei év végétől piacra kerülő forradalmi újdonság nem más, mint a BWT beWell ízesített vizeket adagoló automata, amely a tiszta, natúr, szűrt, Magnesium Minerlized víz mellett különböző ízkombinációkban összeállított, vitaminokkal és ásványi sókkal dúsított ízesített vizet, wellness-vizet készít számunkra.
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 2
Frissít, vitalizál és feltölt – miközben mennyein finom: a BWT BeWell+15 készülékeivel akár otthon, akár a wellness programunk közben tökéletesen feltöltődhetünk


A jóleső frissítő nedűket a lime-menta (Green Hope), a grapefruit és moringa (Pink Positive), a Lime-menta-citrom-gyömbér-oliva (Body Guard), valamint a zöld tea-ginseng-moringa (Herb Happinez) ízekben, 15 féle extra hatóanyaggal: B, C, E vitaminokkal, biotinnal, utántöltő tasakokban vásárolhatjuk majd meg gépünkhöz. A jelenleg még tesztelés alatt álló vízadagolóból egy kisebb, irodai felhasználású változatot terveztek a gyártók, valamint egy ennél jóval nagyobb, látványában is gyönyörű, hangulatvilágítással ellátott modern vízadagoló gép kerülhet a wellness szállodák, elegánsabb fitnesztermek szolgálatába. Mi már megkóstoltuk, kellemes az állaga, frissítő, ízei természetesek, nincs „műérzésünk”, mint a legtöbb palackozott vitaminos ásványvíz, üdítő fogyasztásakor.
A gyártó azonban mindenkire gondolt, így számos lehetőséget terveztek, hogy a Magnezium Mineralized víz bármikor és bármilyen kicsi konyhában is elérhető legyen. A szűrt, hozzáadott magnéziumot tartalmazó Magnesium Mineralized víz ugyanis több kivitelben is elérhető: „folyhat” közvetlenül a konyhai csapból, asztali szűrőkancsóból vagy vízadagoló automatából – ezekkel a megoldásokkal ráadásul spórolhatunk és a műanyag-felhalmozást is csökkenthetjük.

A jó hír pedig, hogy ma már a piacon lévő három utas csaptelepekkel külön „kis csap” beépítése nélkül is élvezhetjük a frissítő, szűrt ivóvizet, amellyel valóban jobban járunk, mint a bolti palackozott ásványvizekkel. Hiszen a víz frissen jó!

Fürdőszoba – házi szépségszalonunk
A BWT vízlágyító berendezései a ház minden szegletében, így a fürdőszobákban is selymesen lágy vizet biztosítanak, ily módon az optimális vízzel a méregdrága otthoni szépségápolást is hatékonyabbá tehetjük. Mert ha nem sajnáljuk magunktól a drága minőségi kozmetikumokat, akkor miért is nem fordítunk különös gondot bőrünk és hajunk egyik legfőbb tisztító és ápoló szerére, a víz minőségére? A lágy vízzel mosva bőrünk hidratáltságának mértéke nő, hajunk megőrizheti bársonyos tapintását, fényes ragyogását, megnőhet az ápolószerek hatékonysága. Akár egy pezsdítő szépségkezeléssel is felér, ha zuhanyzás vagy fürdés során lágy vizet használunk. Lágy víz használatával lényegesen kevesebb tisztítószer is elegendő, a fürdőszoba takarítása is jóval egyszerűbb, nehezebben alakul ki vízkő, újszerűbb marad a kényes csempe, a vízkő miatt kialakult meghibásodások pedig elkerülhetők.

Ahogyan a Magnesium Mineralizered szűrt vízzel készült ételek és mennyei italok páratlan ízét megízlelhettük, úgy saját tapintásunkkal győződhettünk meg a lágy víz jótékony hatásáról akkor is, amikor megérintettük a normál, átlagos keménységű, majd a lágy selyemvízzel kimosott törölközőket a standon kialakított fürdőszobába, ahol egyúttal a Grohe csaptelepek és zuhanyszettek legújabb innovációit is megcsodálhattuk.

avizminosegjavitasaoptimalizalasa 5
BWT AQA Perla vízlágyító készülék a ház alagsorában – noha a termék dizájnja igazán esztétikus


Tanácsok a beépítéshez
A BWT AQA PERLA csúcskategóriás vízlágyító berendezését az okosotthon-trendekkel összhangban tervezték. Mobiltelefonon keresztül kapcsolatban irányítható, a rendszer jelzi a készülék meghibásodását. A vízlágyító berendezés beépítésével új ház, új otthon tervezésekor van a legkönnyebb dolgunk, ám a tervezőknek jelentős szerepe van mindebben. Amennyiben magunk tervezzük meg otthonunkat, az alábbi főbb szempontokra kell odafigyelni: építtessünk be egy lebegő szennyeződést szűrő központi vízszűrőt oda, ahol a víz belép otthonunkba. A vízkezelés ugyanis már ezen a ponton elkezdődik! A központi vízszűrő berendezés, a vízvezeték hálózat és házi vízvezeték rendszer kapcsolódási pontján beszerelve, védőgátat képezve gondoskodik arról, hogy otthonunk készülékeit, csaptelepeit olykor eltömítő parányi szemcsék – homok, vízkő- és rozsdadarabkák - ne juthassanak be a rendszerbe. Ezek a központi vízszűrők azonban mégis gyakran a háztartás „problémásabb gyermekei”, hiszen legtöbbször a pincék legmélye rejti őket, s mivel a berendezés nincsen szem előtt, karbantartásukat halogatjuk vagy elfelejtjük. A nem megfelelő karbantartás következtében azonban olyan higiéniai problémák is felmerülhetnek, amelyeket egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetünk.

Következő lépés a vízlágyítás, de a beszerelési pont előtt célszerű a konyhában egy külön vízágat kiépíteni, hiszen, amíg berendezéseinknek a lágy víz lesz az ideális, addig nekünk, ivóvízként a közepesen kemény víz. Ha az építkezés végén fogytán a keret a komplett berendezésre, legalább a helyét alakítsuk ki: célszerű beterveznünk és kiépíttetni egy multiblock-ot, azaz elkerülő ágat, valamint egy hozzá tartozó szennyvízcsatlakozást és elektromos hálózatot, ahova a későbbiekben beszerelhető a vízlágyító készülék.
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 6
BWT egykezes vízszűrő szűrő elemét erőkifejtés nélkül, mindössze három kézmozdulattal, egyetlen szempillantás alatt ki tudnak cserélni még a háziasszonyok is.


Nemcsak a mosakodás, főzés, de házunk fűtési rendszere is hálás a magasabb vízminőségért. Mivel fűtési rendszerünk is vízzel működik, kifogástalan működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű, a rendszerre optimalizált vízminőséget használjunk.  
avizminosegjavitasaoptimalizalasa 7
BWT AQUA Term fűtési program

A víz tisztasága, optimalizálása tehát számtalan helyen és helyzetben teheti jobbá az életünket, életminőségünket – amelyhez nem is kell oly messzire utaznunk: az óriáscég kedves, családias és közvetlen hazai leányvállalata készséggel áll rendelkezésünkre, hogy a mi otthonunkban is elérhető legyen a legoptimálisabb víz!

További információ a magyarországi leányvállalatról: www.bwtviz.hu
További információk a vállalatcsoportról: www.bwt.com

A cikkben található fotó – és képanyagok forrása: BWT AG


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}