Okos teraszajtó, okos tetőablak

Igénytől és vérmérséklettől függően a digitalizált háztartás több vagy kevesebb eleme sokunk otthonában jelen van. Ezek a köznyelv szerint „okos” megoldások emelik komfortérzetünket, biztonságot vagy éppen védelmet nyújtanak. Nem képeznek kivételt ez alól a legkülönfélébb nyílászárók sem, mint a számos kényelmi funkciót kínáló tetőablakok vagy éppen a teraszajtók.

okosteraszajtookosablak 720

Az elmúlt években életünk természetes részévé váltak az „okosotthon” jellegű műszaki megoldások. A minden területen tapasztalható ugrásszerű fejlesztések a háztartási gépeket sem kerülték el, mára otthon is alig találunk olyan eszközt, amely ne lenne távolból irányítható: programozható a mosó- vagy szárítógép, a világítás, a fűtés, no és persze távvezérelhetők, működésükben programozhatók az ajtók és ablakok is.

okosteraszajtookosablak 1

Mire jó egy távvezérelhető tetőablak vagy teraszajtó?
Az „okosotthon” megoldások gyakran főleg kényelmi funkciót látnak el, nincs ez másként a nyílászárók esetén sem. Gondoljunk bele: tetőtéri ablakaink gyakran kényelmetlen magasságban vannak, vagy egy trendi egy légterű nappaliban a tető felső részébe kerülnek, ahol esély sincs arra, hogy elérjük. Ugyanakkor a nyílászárók a falazattal és a tetővel azonos módon az épület fő védelmi vonalának is nevezhetők, mégis ezek között a legkönnyebben áthatolhatók, rajtuk keresztül vagyunk kitéve a környezeti behatásoknak is. Okos nyílászáróink éppen ezekre a kérdésekre fókuszálva kínálnak nem csupán kényelmi, de funkcionális megoldásokat is.
Persze azért, hogy távvezérléssel nyitni-csukni és akár programozni is lehessen például egy magasra beépített tetőablakot, nem nehéz belátni, hogy egy, a nyílászáró méretéhez képest aprócska, mégis számtalan esetben döntő fontosságú alkatrésznek, a vasalatnak elvitathatatlan szerepe van. Az egyik ilyen vezetékmentes megoldás a Roto intelligens megoldásokhoz igazítható csúcsminőségű Com-Tec vasalat, amelyhez nyitásérzékelők és hálózati eszközök tartoznak, és nem csak okos megoldásokhoz alkalmazható, de az épület biztonságát is szolgálja. És vajon milyen vasalatot találunk a minőségi Roto tetőablakokban, ha nem Roto vasalatot?
Ez persze közel nem meglepő, hiszen ha Magyarországon bárki kinyitja valamelyik nyílászáróját – ablakot, ajtót, tetőablakot, teraszajtót – 50 százalék az esélye, hogy abban Roto vasalatot talál.

okosteraszajtookosablak 2

„Benne van az anyag…”
…szokták mondani azokra a termékekre, amelyek már ránézésre is minőséginek tűnnek. Ilyenek a Roto tetőtéri ablakok is. Térjünk vissza tehát egy pillanatra a Roto tetőablakokhoz, amelyek között motorral működtethető, okosotthonba passzoló tetőablakok és a hozzájuk tartozó vezérlések is választhatók különböző kivitelben. Az egyszerűbb fali kapcsolós vagy távirányítós mozgatású modellen túl dönthetünk a szolár modullal rendelkező vagy saját akkumulátorral ellátott mellett is, utóbbi esetén még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszerrel pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók okosotthonunk kényelmünket szolgáló megoldásai közé.

okosteraszajtookosablak 3

Túl a kényelmen: klíma és energia
Nem túlzás, ha a szél- vagy csapadékérzékelőkkel felszerelt ablakokat az okosotthon jellegű megoldások között nem csupán kényelmi célúnak tartjuk. Megnyugtató, ha az otthonunk környékére éppen lecsapó zivatar vagy szélvihar miatt nem kell aggódnunk, hiszen a véletlenül vagy akár széndékosan nyitva hagyott tetőablakaink érzékelői programjuk szerint azonnal munkához látnak, és megvédik például tetőtéri hálószobánkat az esőtől. De igaz lehet ez fordítva is: a lakásban megnövekedett páratartalom esetén is számíthatunk a korszerű berendezésre, amely egy gyors szellőztetést beiktatva vagy az árnyékolót leeresztve kellemes klímát teremt, mire hazaérünk. És erre nem csupán előre programozottan van mód, hanem megfelelő eszközhöz csatlakoztatva számítógépen keresztül magunk is megtehetjük mindezt: a távolból nyithatjuk-csukhatjuk az ablakokat, húzhatjuk le és fel az árnyékolókat belátásunk szerint.
Az ablakszárnyakra szerelhető nyitásérzékelők – amelyből három különböző félét találhatunk a Roto termékpalettáján – lehetővé teszik a vasalat pozíciójának pontos és megbízható érzékelését, ez alapján kap értesítést az épületautomatizálási központ. Okos telefonunk mobil alkalmazásának segítségével valós időben információt nyerhetünk otthonunk aktuális biztonsági és energetikai állapotáról, azaz kvázi „élőben” követhetjük, hogyan csökken a hőmérséklet, és mikor záródik be félig nyitva hagyott tetőablakunk ahhoz, hogy a beltér ne hűljön le a kívántnál jobban, és ne kapcsoljon be feleslegesen a fűtés.

okosteraszajtookosablak 5
A Roto különböző üvegezéssel ellátott Designo R4, R6, Designo I8 és RotoQ-4 motoros tetőablakai egyaránt alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. A különböző modellek a Roto különböző igényekre szabott, de kivétel nélkül prémium minőségű tetőtéri nyílászárói. Ehhez társulnak a Roto intelligens megoldásokhoz igazodó, az épületet fizikai behatásoktól is védő, csúcsminőségű Com-Tec vasalatai. Az otthonautomatizálási rendszerek átlagos élettartama ma 20-25 évre tehető. A Roto automatizált termékei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen a Roto tetőablakainak megfelelő „üzemidőt” garantálják.

okosteraszajtookosablak 4

…biztonság más veszéllyel szemben is
Az automatizálással azonban egy másik fajta kockázat kérdése is jogosan merül fel: vajon mennyire vagyunk védve a nemkívánt visszaéléstől, „hackeléstől” vagy illetéktelen „behatolásoktól”? A visszaélések megelőzéséről az információk végponttól-végpontig történő erős titkosítása révén gondoskodik a Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic). Induljunk ki abból, hogy egy jól biztosított rendszerrel nem tudnak visszaélni a „támadók”!

További információk a Roto tetőablakokról, vasalatokról és a Roto okos megoldásairól.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop