Dekorációs burkolatok

Dekorációs burkolatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Manapság mind több enteriőrben találkozunk a hagyományosnak mondható hideg- vagy melegburkolatok mellett egy-egy falszakaszon vagy a ház külső homlokzatán különleges burkolattal vagy dekorfestéssel. Különösen nagy felületen alkalmazva vagy erősen tagolt, nagy minták esetén törekedjünk a visszafogottságra, mert az erős térformáló hatás miatt könnyen előnytelenné is válhat.

dekoraciosfalburkolatok 720


A dekorációs felületek leginkább enteriőrjeink fókuszpontjába kerülnek, mindig szem előtt vannak, ezért fontos a tartós és szép végeredmény. Elsőként a minőségi anyagok használatát és a tökéletes, precíz kivitelezést javasoljuk, gyakorlat híján ne kísérletezzünk magunk, mert az esztétikai hibák látványa állandó bosszúságot jelent, nem is szólva az utólagos korrigálás okozta újabb felfordulásról és költségekről.

DEKOR FESTÉS Ha az egyszerű falfestésnél többet, érdekesebbet szeretnénk készíteni, jó megoldás a dekor festés. A legnépszerűbb dekor festés, az antikolt, márványfal hatású felület létrehozása nem egyszerű feladat még a szakemberektől sem, komoly tudást, felkészültséget, gyakorlatot igényel, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Kellő rutin nélkül nagy valószínűséggel az anyag ablakon kidobott pénz lesz, létezik azonban néhány technika, amit magunk is bátran kipróbálhatunk, és az eredmény is látványos lesz. Használhatunk festéshez ecset helyett valamilyen tárgyat – szivacs, rongy, glettvas, szinte bármi –, mert a falra szinte minden eszközzel lehet festeni, ennek csak a fantáziánk szab határt. Módosíthatjuk a henger felületét is, különleges mintákat létrehozva a falon. Használhatunk sablonokat is, letölthetünk az internetről számtalan variációt, ezek segítségével a lakás bármelyik helyiségében érdekes kiegészítőkkel, grafikákkal díszíthetjük a falakat.
DEKOR TÉGLABURKOLAT A dekor téglaburkolat általában kisméretű vagy nagyméretű téglából készül. A téglát lehet lapjára fektetve vagy élére állítva is rakni. A fugázás lehet teli, süllyesztett, mélyített. A régi téglákat gyakran felszeletelik kb. 1 cm vastagságúra, és ezeket ragasztják az adott falfelületre, ekkor a tégla két hosszabb vagy két rövidebb oldala használható. Amennyiben még több részt vágunk, akár a hosszabb, akár a rövidebb oldalról, ezeket további csiszolás után használhatjuk, de a vágott rész színe nagy valószínűséggel eltérő lesz. A régi, bontott téglából készült felületeket a munka befejezését követően, de még a fugázás előtt felületkezelni kell impregnáló szerrel, hogy megvédjük a foltosodástól (vörösbor, ráfröccsenő zsír, kávé, maszatos ujjak).
FALKÁRPIT A falkárpitozás (nem tapétázás) tulajdonképpen nem más, mint falra felhelyezett szövetburkolat, tartószerkezetre szerelve. Használatuk hálókban, nappalikban javasolt. A falkárpitok lehetnek brokátból, damasztból, kretonból, bőrből vagy textilbázisú műbőrökből. A különbség a falkárpit és a tapétázás között, hogy tapétázásnál a fal fogadószerkezetét alaposan elő kell készíteni – vakolatjavítás, durva és simító glettelés, csiszolás. –, falkárpitozásnál a falfelületnek síkot kell képeznie ahhoz, hogy a fogadó lécváz egyenes felületet képezzen, és a rákerülő falkárpit fénytörésmentes legyen.
DEKORCSEMPE A dekorcsempe csak felületi mintájában tér el a hagyományos burkolólapoktól, mintázata, színe, változatossága szinte végtelen. Felhelyezése előtt meg kell találnunk a megfelelő arányt a kellemes összhatás érdekében. Építhetünk apró mintás csempéből falburkolatot, léteznek hatszögletű (méh sejt alakú) csempék, csempéből kirakható képek, kapható kő utánzatú csempe, készítenek fa utánzatú csempét is, sőt, saját magunk által készített fényképpel is készíthetünk egyedi mozaik csempefalat.
3D FALPANEL A 3D falpanel egyedi dekoráció, szinte bárhová beépíthető, elsősorban belső térben, és már kis felületen is egyedi hangulatot hoz létre. Az 50x50 cm-es 3D falpanelek gyártása speciális gipszből történik, ezért szinte bármilyen fogadó felületre elhelyezhetők.. Felületük jól tisztítható és javítható, ha sérül gipsz alapanyaga. A 3D falpanel festése utólag történik, egyedi és különleges színeket is kialakíthatunk (króm, metál, arany, márvány). A panelek struktúrája rejtett világítással, surló fénnyel egyedivé tehető. Falpaneleket készítenek bambuszból, fémből, PVC-ből is, de találkozni közöttük a „fajsúlyosabb”, laminált felületű MDF panelekkel is. Ezek négyzetméterenként akár 2 kg-nál is nehezebbek, előnyük a jó hő- és hangszigetelés és a nagy felületi szilárdság. Általában nagyobb falfelületek burkolásához használják, falra ragasztásuk után akril, latex vagy vinyl festékkel lehet a kívánt színűre festeni. Felerősítéséhez szerelési ragasztó, az élek lefedéséhez léces keretszegély az előnyös.
BŐRPANEL. A falra ragasztható burkolóanyagok luxus kategóriája a szivaccsal alápárnázott és textilbőrrel borított bőrpanel. Különféle színű és változó méretű elemeiből elegáns falburkolatok alakíthatók ki, felerősítésükhöz univerzális ragasztót használhatunk.

KŐBURKOLATOK A kőburkolatok egyedisége magától értetődő, több ezer éve használja az emberiség, gondoljunk csak az antik oszlopokra, párkányokra, egyéb díszekre. A belső térben elhelyezett faragott kőburkolat egyedivé teheti a belső teret, változtathatjuk a kő színét, formáját, világosabb falfelülethez rakhatunk sötétebb színű követ, illetve fordítva. Rakhatunk eltérő színű kövekből mintákat, az egyszerű „sakktáblamintától” a bonyolultabb nonfiguratív formákig. Manapság nagyon divatos az onyx – általában faragásokhoz, ékszerekhez és gyöngy formájában használt –, a kőtáblákat acél tartókonzolok segítségével helyezik a falra, természetesen led világítással. Ezt a látványt gyakran azzal fokozzák, hogy a tábla két oldalát befordítják (vagy falfülkébe helyezik), így akadályozva meg, hogy a faltól 6-8 cm-re elhelyezett onyx mögé be lehessen látni. A fából készült falburkolat is időtálló, természetes anyag, amely nagyon jól harmonizál szinte minden stíluselemmel. Jól párosítható egyéb anyagokkal, kővel, fémmel vagy üveggel. A falburkolatnak több előnye is van: egyedi, 3 dimenziós megjelenés, meleg, barátságos színek, formai sokszínűség, természetesség, könnyű, hosszú élettartam, dekoratív, könnyen készíthető.
ÜVEGFAL Az üvegnek, mint díszítő anyagnak, valamint az üvegművességnek szintén több ezer éves a hagyománya. Mára az üvegipar igen magas színvonalra jutott, üvegből készíthetünk falburkolatot anyagában színezetten, lehet rátett fénykép, mintás üveg, struktúrált üveg, intelligens üveg… Itt is, ahogy az előzőekben, szinte csak képzeletünk szab határt a megvalósítható ötleteknek.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}