Dekorációs burkolatok

Dekorációs burkolatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Manapság mind több enteriőrben találkozunk a hagyományosnak mondható hideg- vagy melegburkolatok mellett egy-egy falszakaszon vagy a ház külső homlokzatán különleges burkolattal vagy dekorfestéssel. Különösen nagy felületen alkalmazva vagy erősen tagolt, nagy minták esetén törekedjünk a visszafogottságra, mert az erős térformáló hatás miatt könnyen előnytelenné is válhat.

dekoraciosfalburkolatok 720


A dekorációs felületek leginkább enteriőrjeink fókuszpontjába kerülnek, mindig szem előtt vannak, ezért fontos a tartós és szép végeredmény. Elsőként a minőségi anyagok használatát és a tökéletes, precíz kivitelezést javasoljuk, gyakorlat híján ne kísérletezzünk magunk, mert az esztétikai hibák látványa állandó bosszúságot jelent, nem is szólva az utólagos korrigálás okozta újabb felfordulásról és költségekről.

DEKOR FESTÉS Ha az egyszerű falfestésnél többet, érdekesebbet szeretnénk készíteni, jó megoldás a dekor festés. A legnépszerűbb dekor festés, az antikolt, márványfal hatású felület létrehozása nem egyszerű feladat még a szakemberektől sem, komoly tudást, felkészültséget, gyakorlatot igényel, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Kellő rutin nélkül nagy valószínűséggel az anyag ablakon kidobott pénz lesz, létezik azonban néhány technika, amit magunk is bátran kipróbálhatunk, és az eredmény is látványos lesz. Használhatunk festéshez ecset helyett valamilyen tárgyat – szivacs, rongy, glettvas, szinte bármi –, mert a falra szinte minden eszközzel lehet festeni, ennek csak a fantáziánk szab határt. Módosíthatjuk a henger felületét is, különleges mintákat létrehozva a falon. Használhatunk sablonokat is, letölthetünk az internetről számtalan variációt, ezek segítségével a lakás bármelyik helyiségében érdekes kiegészítőkkel, grafikákkal díszíthetjük a falakat.
DEKOR TÉGLABURKOLAT A dekor téglaburkolat általában kisméretű vagy nagyméretű téglából készül. A téglát lehet lapjára fektetve vagy élére állítva is rakni. A fugázás lehet teli, süllyesztett, mélyített. A régi téglákat gyakran felszeletelik kb. 1 cm vastagságúra, és ezeket ragasztják az adott falfelületre, ekkor a tégla két hosszabb vagy két rövidebb oldala használható. Amennyiben még több részt vágunk, akár a hosszabb, akár a rövidebb oldalról, ezeket további csiszolás után használhatjuk, de a vágott rész színe nagy valószínűséggel eltérő lesz. A régi, bontott téglából készült felületeket a munka befejezését követően, de még a fugázás előtt felületkezelni kell impregnáló szerrel, hogy megvédjük a foltosodástól (vörösbor, ráfröccsenő zsír, kávé, maszatos ujjak).
FALKÁRPIT A falkárpitozás (nem tapétázás) tulajdonképpen nem más, mint falra felhelyezett szövetburkolat, tartószerkezetre szerelve. Használatuk hálókban, nappalikban javasolt. A falkárpitok lehetnek brokátból, damasztból, kretonból, bőrből vagy textilbázisú műbőrökből. A különbség a falkárpit és a tapétázás között, hogy tapétázásnál a fal fogadószerkezetét alaposan elő kell készíteni – vakolatjavítás, durva és simító glettelés, csiszolás. –, falkárpitozásnál a falfelületnek síkot kell képeznie ahhoz, hogy a fogadó lécváz egyenes felületet képezzen, és a rákerülő falkárpit fénytörésmentes legyen.
DEKORCSEMPE A dekorcsempe csak felületi mintájában tér el a hagyományos burkolólapoktól, mintázata, színe, változatossága szinte végtelen. Felhelyezése előtt meg kell találnunk a megfelelő arányt a kellemes összhatás érdekében. Építhetünk apró mintás csempéből falburkolatot, léteznek hatszögletű (méh sejt alakú) csempék, csempéből kirakható képek, kapható kő utánzatú csempe, készítenek fa utánzatú csempét is, sőt, saját magunk által készített fényképpel is készíthetünk egyedi mozaik csempefalat.
3D FALPANEL A 3D falpanel egyedi dekoráció, szinte bárhová beépíthető, elsősorban belső térben, és már kis felületen is egyedi hangulatot hoz létre. Az 50x50 cm-es 3D falpanelek gyártása speciális gipszből történik, ezért szinte bármilyen fogadó felületre elhelyezhetők.. Felületük jól tisztítható és javítható, ha sérül gipsz alapanyaga. A 3D falpanel festése utólag történik, egyedi és különleges színeket is kialakíthatunk (króm, metál, arany, márvány). A panelek struktúrája rejtett világítással, surló fénnyel egyedivé tehető. Falpaneleket készítenek bambuszból, fémből, PVC-ből is, de találkozni közöttük a „fajsúlyosabb”, laminált felületű MDF panelekkel is. Ezek négyzetméterenként akár 2 kg-nál is nehezebbek, előnyük a jó hő- és hangszigetelés és a nagy felületi szilárdság. Általában nagyobb falfelületek burkolásához használják, falra ragasztásuk után akril, latex vagy vinyl festékkel lehet a kívánt színűre festeni. Felerősítéséhez szerelési ragasztó, az élek lefedéséhez léces keretszegély az előnyös.
BŐRPANEL. A falra ragasztható burkolóanyagok luxus kategóriája a szivaccsal alápárnázott és textilbőrrel borított bőrpanel. Különféle színű és változó méretű elemeiből elegáns falburkolatok alakíthatók ki, felerősítésükhöz univerzális ragasztót használhatunk.

KŐBURKOLATOK A kőburkolatok egyedisége magától értetődő, több ezer éve használja az emberiség, gondoljunk csak az antik oszlopokra, párkányokra, egyéb díszekre. A belső térben elhelyezett faragott kőburkolat egyedivé teheti a belső teret, változtathatjuk a kő színét, formáját, világosabb falfelülethez rakhatunk sötétebb színű követ, illetve fordítva. Rakhatunk eltérő színű kövekből mintákat, az egyszerű „sakktáblamintától” a bonyolultabb nonfiguratív formákig. Manapság nagyon divatos az onyx – általában faragásokhoz, ékszerekhez és gyöngy formájában használt –, a kőtáblákat acél tartókonzolok segítségével helyezik a falra, természetesen led világítással. Ezt a látványt gyakran azzal fokozzák, hogy a tábla két oldalát befordítják (vagy falfülkébe helyezik), így akadályozva meg, hogy a faltól 6-8 cm-re elhelyezett onyx mögé be lehessen látni. A fából készült falburkolat is időtálló, természetes anyag, amely nagyon jól harmonizál szinte minden stíluselemmel. Jól párosítható egyéb anyagokkal, kővel, fémmel vagy üveggel. A falburkolatnak több előnye is van: egyedi, 3 dimenziós megjelenés, meleg, barátságos színek, formai sokszínűség, természetesség, könnyű, hosszú élettartam, dekoratív, könnyen készíthető.
ÜVEGFAL Az üvegnek, mint díszítő anyagnak, valamint az üvegművességnek szintén több ezer éves a hagyománya. Mára az üvegipar igen magas színvonalra jutott, üvegből készíthetünk falburkolatot anyagában színezetten, lehet rátett fénykép, mintás üveg, struktúrált üveg, intelligens üveg… Itt is, ahogy az előzőekben, szinte csak képzeletünk szab határt a megvalósítható ötleteknek.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}