Első az egészség – és az energiahatékonyság

A Wavin nemzetközi kutatása szerint a koronavírus-járvány az élet számos területén megváltoztatta a világot, legyen szó lelki egészségünkről, új munkavégzési formákról vagy az egészséges életkörülményekről, ezen belül is a beltéri levegőminőségről alkotott véleményekről. Míg itthon a megkérdezettek 80 százaléka tartja a korábbinál fontosabbnak a beltéri levegő minőségét, addig a külföldiek közül ez csak minden másodikra igaz, így hazánkban várhatóan nő az érdeklődés az olyan gépi szellőztetőrendszerek iránt, amelyek ötvözik az egészségügyi és energiatakarékossági előnyöket.

gépi szellőztetőrendszer

Az olyan kellemetlen, olykor veszélyes panaszok, mint a rossz alvásminőség, a szemszárazság, torok- és bőrirritáció, vagy éppen a koncentrációs nehézségek azonban egyformán érintenek mindenkit, hiszen valamennyi országban a megkérdezettek fele tapasztal hasonló tüneteket. „A nagyvárosi pollució, a vidéki multiallergiás légkör, illetve a helytelen beltéri páratartalom és a rosszul megválasztott hőmérséklet egyaránt hordoz veszélyeket egészségünk szempontjából. A helytelen páratartalom a nyálkahártyák kiszáradásához, vagy akár általános immungyengeséghez is vezethet. A túlzott szigetelés miatt bekövetkező párásodás miatt kialakuló penész egyszerre lehet allergénforrás és fertőzés forrása is. A helyesen megválasztott légszűrés nemcsak a pollent és káros partikulákat szűri ki, de sokkal nyugodtabb alvást és pihenést tesz lehetővé” – emelte ki a kutatás kapcsán Dr. Várdi Katalin pulmonológus, allergológus.

gépi-szellőztetés

Az egészséges és energiahatékony lakókörnyezettel, azon belül is a felülethűtéssel-fűtéssel, ivóvíz- és esővízkezeléssel, illetve szennyvízelvezetéssel foglalkozó vállalat nemzetközi kutatása szerint a külföldi válaszadók 68, illetve a magyar válaszadók 30 százaléka tervez a beltéri levegő minőségét javító felújítást, beruházást. Külföldön a legtöbben (23 százalék) légtisztító berendezést terveznek vásárolni, és sokan költenének párásítóra vagy új légkondicionálóra.

gépi szellőztetőrendszer

Fontos azonban számolni azzal, hogy a párásítók közelében könnyebben alakul ki penészesedés, a légkondicionálók pedig csak rendszeres karbantartás esetén biztosítanak tiszta, az egészségre veszélytelen levegőt, nem is beszélve a befúvók okozta zajos huzathatásról, illetve a gépi szellőztetőrendszerekhez képest lényegesen magasabb energiafogyasztásról. Egészségesebb beltéri levegőt eredményez a gépi szellőztető rendszer, amellyel folyamatosan, huzat nélkül juttathatunk megfelelő hőmérsékletű, friss levegőt a teljes lakótérbe. A Wavin felmérése szerint külföldön a válaszadók 12 százaléka szeretne vezérelt gépi szellőztetőrendszert kialakítani, és bár itthon egyelőre a megkérdezettek mindössze 2 százaléka használ ilyen megoldást, ez az arány várhatóan emelkedik. „Ha optimalizáljuk a beltéri levegő paramétereit, ne csak egészségesebb lesz a lakókörnyezetünk, hanem egyben kevesebb energia szükséges ahhoz, hogy a kültéri levegő változásait – például esős időben a magas páratartalom vagy forróság idején a meleg levegő hatását – ellensúlyozzuk. Ezért érdemes a felújításánál gépi szellőztetőrendszerben is gondolkodni, hiszen a megoldás ötvözi az egészségügyi és energiatakarékos előnyöket” – tette hozzá Ronyecz Nóra, a Wavin Magyarország marketing menedzsere.

wavin

www.wavin.com/hu

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop