A nagy teszt: krémlevestől a muffinig

A nagy teszt: krémlevestől a muffinig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kedves és kalandosnak ígérkező felkérésre egy hétvégére elfelejtettem az indukciós főzőlapot, a légkeveréses sütőt, és a Samsung okos sütőjére bíztam a sütést-főzést. Nem mondom, volt bennem némi kétely, hogy a padlizsán krémlevest és a kakaós, körtés muffint is ugyanabban a ketyerében készítsem el, de belevágtam!

 

01

 

Az első randi

Az okos sütőt láttam már fotón, írtunk róla, a honlapunkon is hírül adtuk, tehát lehetne ez az első találkozás. Mégis, amikor jól megmustrálhatja az ember, megtapogathatja a kijelzőt, bekukkanthat a belsejébe, az teljesen más. Az első randi pedig döntő. Mert lássuk be, főleg a nyitott konyhában az elektromos cuccoknak is hozniuk kell a formát. Csomagoljuk ki, és lássuk! A Samsung okos sütő e tekintetben jelesre vizsgázik: decens külseje megnyerő, digitális kék kijelzőjét a párom rögtön megdicséri. Az, hogy ez nem egy szimpla mikró, nem csupán az elnevezése sejteti, hisz a kiegészítők között mini sütőlapot és két grillrácsot is találunk az üveg forgótányér mellett. Az első gondolatom az volt, hogy száműzzük a konyhánkból az - egyébként szintén Samsung - mikrónkat, és a helyére kerül az okos tesója, de hamar rájöttünk, hogy ez nem fog menni: az okos sütőnek nem csupán a tudása jóval nagyobb a régi modellünknél, de a mérete is. Ezt sajnálom is kicsit, mert a pici konyhában értékes pultfelületet veszítettünk el. Mi ugyan csak egy hétvégére, de ezt érdemes vásárlás előtt, illetve a konyha tervezésekor figyelembe venni! Persze a másik gondolat meg az volt, hogy bár kívülről egy mikró, belülről annál jóval több ez a masina, hiszen süt, főz, grillez, párol, joghurtot készít, keleszt, így a mérete megbocsátható apróság...

Bevásárolt a Samsung

De nem csupán az okos sütő érkezett meg hozzánk. A Samsung három étel elkészítéséhez be is vásárolt nekünk. Zavarba is jöttem kicsit a figyelmesség láttán: a körtétől, a friss zöldfűszeren, a céklán, répán, spenóton át a gyömbérig minden jóval megtöltötték a hűtőtáskát. Na, most már tényleg rajtam a sor!

Az első lépések

11Gondosságom, és amiatti aggodalmam okán, hogy valami galibát okozom, nem mulasztottam el belelapozni a használati utasításba. Megvan a start, a stop gomb, látom a légkeverés, a grill, a mikró ikonját, van automata főzési funkció... Rendben. Aztán jött mindenféle kombináció, a kiolvasztástól, a kelesztésen és joghurtkészítésen át egészen addig, hogy tulajdonképpen az okos sütőre bízhatjuk az ebédet: elég körülbelül betáplálni a készülékbe, hogy mit tettünk bele, az okos szenzorok pedig teszik a dolgukat. Mérnek, fújnak, kevernek, hogy amikor a csippanás után kinyitjuk a sütőt, tálalhassunk, és bezsebelhessük az elismerést. De ne szaladjunk ennyire előre... Szóval ott jártam, hogy használati utasítás: éreztem, hogy elveszítem az uralmat a sok funkció és kombináció fölött, mire érkezett a párom mentő mondata: Nézd, ha lenyitod a mikró ajtaját, akkor leolvashatod, mikor mit kell nyomnod! Na, ettől annyira megnyugodtam, hogy rátértem egy izgalmasabb füzetkére: 20 egyszerű recept a Samsung Okos Sütőjéhez. Lapjai közül kikandikált három neonzöld post-it... A recepteket Stiller Tamás séf jegyzi. Nézegetem a szép ételfotókat. Na, ezeket készítem el!

Így főztem én

Habár éreztem a munkám felelősségét: egyrészt igyekeztem képekben és most e sorokkal dokumentálni konyhai kalandomat a Samsung okos sütőjével, másrészt meg ugye ezen múlt a szombati élelmezésünk, mégsem bírtam ki, hogy mindenben kövessem a receptek útmutatásait. Nem kell nagy kanyarokra gondolni, elég azt tudni, hogy kétszer ugyanúgy ugyanaz az étel biztosan nem sikeredik nálunk, leginkább a pillanatnyi kedvnek, egy csipetnyi ösztönnek engedve. Ezúttal is így történt.

 

06Padlizsán krémleves

Padlizsán, zöldségleves, főzőtejszín és fűszerek (oregánó, lestyán, petrezselyem). Csak néhány hozzávaló, ez igazán príma! Húsz perc alatt elkészült az ízletes leves. Igaz, kicsit hígabb lett, mint ahogyan mi a krémlevest szeretjük, de ez könnyen orvosolható legközelebb. 900 watton főzött az okos sütő, a pépesítést természetesen botmixerrel követtem el. Pirított fokhagymaszeletek helyett tejföl és petrezselyemzöld került a levesünkre.

 

 

07

Spenótos vadrizs, pirított sütőtökkel

Mondhatom, a rizsfőzésnek egyszerűbb módja nincs! A recept szerint víz, rizs, egy darabka vaj kerül egy hőálló tálba, az meg a mikróba, és 900 watton 15 perc alatt kész a rizs. A 8. percnél friss spenótleveket kevertem a rizsbe, és gondoltam, némi fokhagymakrém és egy kis só nem árthat. Ezzel a vadrizs kipipálva! A serpenyőben pirított tök helyett én a mikrót használtam! Négy perc alatt megfőztem egy pici vízben a sütőtökkocákat, majd egy wokban olívaolajat forrósítottam, chilikarikákat dobtam bele, majd a sütőtökkockák következtek egy kis tejszínnel. Tíz perc alatt elkészült a pikánsan csípős sütőtök, 15 perc volt a rizs. Kötelezően ismétlendő fogás.

 

10

Csőben sült válogatás tartármártással és gyömbérrel

Igazi konyhai színterápiának ígérkezett ez az étel. Bordós-lilás cékla, harsogó sárgarépa, körte és hagyma került egy lapos tálba. Kis darabokra vágtam minden hozzávalót, és mielőtt belborítottam volna a kiszemelt jénaiba, gyorsan belepróbáltam a mikróba. Hoppá, még ez is elfér benne; négy személyre nyugodt szívvel tálalhatok az okos sütőből. A zöldségekre olívaolaj, kevés só, kakukkfű került, majd a sütőre bíztam az ételt 20 percre. Légkeverésen dolgozott, és a villapróba után úgy döntöttem, hogy mikrózom is, mert keménynek éreztem a céklát és a répát is. Tíz perc elteltével igazán különleges étel került az asztalra. A tartármártásról mi lemondtunk, nem kedveljük, de így is kereknek éreztük az ízeket.

 

 

09+1 Kakaós, körtés muffin

Miután ilyen jól összebarátkoztunk a mikróval, gondoltam, sütök benne valamit. Adta magát a muffin, találtam is a receptfüzetben ötletet, de végül is saját kottából játszottam. Megkavartam gyorsan a jól bevált muffintésztámat, kavartam bele kakaót, és apróra vágott körtével gazdagítottam. Az Auto Cook programot írta elő a recept, ezt tartottam. A 2-13-at állítottam be (ez az egyik fent említett okos kombinációk egyike), és bármit is jelentsen, tökéletes muffin lett a végeredmény.

 

Hogy kellene-e?

Nos, a méretproblémát félretéve, határozottan örülnék egy ilyen okos sütőnek. A menüsor elkészítésének a végére egészen rutinosan kezeltem a gombokat. A kerámiabevonatú belsőt néhány mozdulattal tisztára töröltem. Ugyan nem készítettem panírozott ételt benne - amit hagyományos módon soha nem készítünk -, el tudom képzelni, hogy olaj nélkül aranybarnára pirítja a sütő a panírt. Csábító a kenyér és a joghurt házi előállításának a lehetősége is. Szóval a kreatív és praktikus, gyors konyhát kedvelők mindennapi társa lehet egy Samsung okos sütő.

Stiller Tamás receptjei:
http://www.schef.hu/samsung-okos-suto-receptek

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}