A nagy teszt: krémlevestől a muffinig

A nagy teszt: krémlevestől a muffinig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kedves és kalandosnak ígérkező felkérésre egy hétvégére elfelejtettem az indukciós főzőlapot, a légkeveréses sütőt, és a Samsung okos sütőjére bíztam a sütést-főzést. Nem mondom, volt bennem némi kétely, hogy a padlizsán krémlevest és a kakaós, körtés muffint is ugyanabban a ketyerében készítsem el, de belevágtam!

 

01

 

Az első randi

Az okos sütőt láttam már fotón, írtunk róla, a honlapunkon is hírül adtuk, tehát lehetne ez az első találkozás. Mégis, amikor jól megmustrálhatja az ember, megtapogathatja a kijelzőt, bekukkanthat a belsejébe, az teljesen más. Az első randi pedig döntő. Mert lássuk be, főleg a nyitott konyhában az elektromos cuccoknak is hozniuk kell a formát. Csomagoljuk ki, és lássuk! A Samsung okos sütő e tekintetben jelesre vizsgázik: decens külseje megnyerő, digitális kék kijelzőjét a párom rögtön megdicséri. Az, hogy ez nem egy szimpla mikró, nem csupán az elnevezése sejteti, hisz a kiegészítők között mini sütőlapot és két grillrácsot is találunk az üveg forgótányér mellett. Az első gondolatom az volt, hogy száműzzük a konyhánkból az - egyébként szintén Samsung - mikrónkat, és a helyére kerül az okos tesója, de hamar rájöttünk, hogy ez nem fog menni: az okos sütőnek nem csupán a tudása jóval nagyobb a régi modellünknél, de a mérete is. Ezt sajnálom is kicsit, mert a pici konyhában értékes pultfelületet veszítettünk el. Mi ugyan csak egy hétvégére, de ezt érdemes vásárlás előtt, illetve a konyha tervezésekor figyelembe venni! Persze a másik gondolat meg az volt, hogy bár kívülről egy mikró, belülről annál jóval több ez a masina, hiszen süt, főz, grillez, párol, joghurtot készít, keleszt, így a mérete megbocsátható apróság...

Bevásárolt a Samsung

De nem csupán az okos sütő érkezett meg hozzánk. A Samsung három étel elkészítéséhez be is vásárolt nekünk. Zavarba is jöttem kicsit a figyelmesség láttán: a körtétől, a friss zöldfűszeren, a céklán, répán, spenóton át a gyömbérig minden jóval megtöltötték a hűtőtáskát. Na, most már tényleg rajtam a sor!

Az első lépések

11Gondosságom, és amiatti aggodalmam okán, hogy valami galibát okozom, nem mulasztottam el belelapozni a használati utasításba. Megvan a start, a stop gomb, látom a légkeverés, a grill, a mikró ikonját, van automata főzési funkció... Rendben. Aztán jött mindenféle kombináció, a kiolvasztástól, a kelesztésen és joghurtkészítésen át egészen addig, hogy tulajdonképpen az okos sütőre bízhatjuk az ebédet: elég körülbelül betáplálni a készülékbe, hogy mit tettünk bele, az okos szenzorok pedig teszik a dolgukat. Mérnek, fújnak, kevernek, hogy amikor a csippanás után kinyitjuk a sütőt, tálalhassunk, és bezsebelhessük az elismerést. De ne szaladjunk ennyire előre... Szóval ott jártam, hogy használati utasítás: éreztem, hogy elveszítem az uralmat a sok funkció és kombináció fölött, mire érkezett a párom mentő mondata: Nézd, ha lenyitod a mikró ajtaját, akkor leolvashatod, mikor mit kell nyomnod! Na, ettől annyira megnyugodtam, hogy rátértem egy izgalmasabb füzetkére: 20 egyszerű recept a Samsung Okos Sütőjéhez. Lapjai közül kikandikált három neonzöld post-it... A recepteket Stiller Tamás séf jegyzi. Nézegetem a szép ételfotókat. Na, ezeket készítem el!

Így főztem én

Habár éreztem a munkám felelősségét: egyrészt igyekeztem képekben és most e sorokkal dokumentálni konyhai kalandomat a Samsung okos sütőjével, másrészt meg ugye ezen múlt a szombati élelmezésünk, mégsem bírtam ki, hogy mindenben kövessem a receptek útmutatásait. Nem kell nagy kanyarokra gondolni, elég azt tudni, hogy kétszer ugyanúgy ugyanaz az étel biztosan nem sikeredik nálunk, leginkább a pillanatnyi kedvnek, egy csipetnyi ösztönnek engedve. Ezúttal is így történt.

 

06Padlizsán krémleves

Padlizsán, zöldségleves, főzőtejszín és fűszerek (oregánó, lestyán, petrezselyem). Csak néhány hozzávaló, ez igazán príma! Húsz perc alatt elkészült az ízletes leves. Igaz, kicsit hígabb lett, mint ahogyan mi a krémlevest szeretjük, de ez könnyen orvosolható legközelebb. 900 watton főzött az okos sütő, a pépesítést természetesen botmixerrel követtem el. Pirított fokhagymaszeletek helyett tejföl és petrezselyemzöld került a levesünkre.

 

 

07

Spenótos vadrizs, pirított sütőtökkel

Mondhatom, a rizsfőzésnek egyszerűbb módja nincs! A recept szerint víz, rizs, egy darabka vaj kerül egy hőálló tálba, az meg a mikróba, és 900 watton 15 perc alatt kész a rizs. A 8. percnél friss spenótleveket kevertem a rizsbe, és gondoltam, némi fokhagymakrém és egy kis só nem árthat. Ezzel a vadrizs kipipálva! A serpenyőben pirított tök helyett én a mikrót használtam! Négy perc alatt megfőztem egy pici vízben a sütőtökkocákat, majd egy wokban olívaolajat forrósítottam, chilikarikákat dobtam bele, majd a sütőtökkockák következtek egy kis tejszínnel. Tíz perc alatt elkészült a pikánsan csípős sütőtök, 15 perc volt a rizs. Kötelezően ismétlendő fogás.

 

10

Csőben sült válogatás tartármártással és gyömbérrel

Igazi konyhai színterápiának ígérkezett ez az étel. Bordós-lilás cékla, harsogó sárgarépa, körte és hagyma került egy lapos tálba. Kis darabokra vágtam minden hozzávalót, és mielőtt belborítottam volna a kiszemelt jénaiba, gyorsan belepróbáltam a mikróba. Hoppá, még ez is elfér benne; négy személyre nyugodt szívvel tálalhatok az okos sütőből. A zöldségekre olívaolaj, kevés só, kakukkfű került, majd a sütőre bíztam az ételt 20 percre. Légkeverésen dolgozott, és a villapróba után úgy döntöttem, hogy mikrózom is, mert keménynek éreztem a céklát és a répát is. Tíz perc elteltével igazán különleges étel került az asztalra. A tartármártásról mi lemondtunk, nem kedveljük, de így is kereknek éreztük az ízeket.

 

 

09+1 Kakaós, körtés muffin

Miután ilyen jól összebarátkoztunk a mikróval, gondoltam, sütök benne valamit. Adta magát a muffin, találtam is a receptfüzetben ötletet, de végül is saját kottából játszottam. Megkavartam gyorsan a jól bevált muffintésztámat, kavartam bele kakaót, és apróra vágott körtével gazdagítottam. Az Auto Cook programot írta elő a recept, ezt tartottam. A 2-13-at állítottam be (ez az egyik fent említett okos kombinációk egyike), és bármit is jelentsen, tökéletes muffin lett a végeredmény.

 

Hogy kellene-e?

Nos, a méretproblémát félretéve, határozottan örülnék egy ilyen okos sütőnek. A menüsor elkészítésének a végére egészen rutinosan kezeltem a gombokat. A kerámiabevonatú belsőt néhány mozdulattal tisztára töröltem. Ugyan nem készítettem panírozott ételt benne - amit hagyományos módon soha nem készítünk -, el tudom képzelni, hogy olaj nélkül aranybarnára pirítja a sütő a panírt. Csábító a kenyér és a joghurt házi előállításának a lehetősége is. Szóval a kreatív és praktikus, gyors konyhát kedvelők mindennapi társa lehet egy Samsung okos sütő.

Stiller Tamás receptjei:
http://www.schef.hu/samsung-okos-suto-receptek

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}