Hűtőkészülékek

Ha tíz éve vásárolt hűtő duruzsol a konyhában, és nem egy A+-os vagy még jobb készülék, majdnem biztosak lehetünk abban, hogy az áramfelvétel körülbelül plusz húszezer forintunkban van évente. De hogy mi mindent rejthet még a hűtőajtó, arról szakértőnket kérdeztük.

 

huto

 

hűtőszekrényt, de milyet

A három legfontosabb szempont a kivitel, a méret és a használat módja, amelyet az energiafelhasználás és az igényelt felszereltség egészíthet ki. A kivitel lehet csak hűtő, esetleg kis fagyasztórekesszel kombinálva, vagy kétajtós, külön alsó vagy felső fagyasztóval készített kombi hűtő. Szélességük 50-70 centiméterig terjedhet, bár nálunk az 55 és 60 centiméteres a leggyakoribb. A család létszámát és a használati igényt is célszerű figyelembe venni: főzünk-e minden nap, gyakran hívunk-e vendégeket, sok mélyhűtött terméket vásárolunk-e (ekkor jobb a felső fagyasztós készülék), vagy saját magunk fagyasztunk le húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt. Ez esetben az alul fagyasztós kombi a jó választás.

beépített/szabadon álló

Ez könnyen eldönthető, hiszen a beépíthető kivitel szekrényelembe kerül, ami általában 60 centiméter széles. A hűtő 54 centiméter széles, a mélysége pedig 55 centiméter, így kisebb a hasznos térfogata. Viszont kárpótol bennünket az, hogy bútorelőlappal felszerelve láthatatlanná válik. Általában 35 dB körüli a zajszintje, így a nyitott lakótérben sem zavaró.

energiafogyasztás

Erre a legjobb jellemző a készülék energiabesorolása. Ha a 10–12 évvel ezelőtt vásárolt „B” vagy „C” osztályú készüléket lecseréljük egy A+, A++ vagy akár A+++ kategóriás hasonlóra, akkor évente akár 20 ezer forinttal is csökkenthetjük a villanyszámlát. A LED-világítás további spórolást jelenthet, amelyhez a megfelelő használat is besegíthet még, például ha csak rövid ideig nyitjuk ki az ajtót, ha csak kihűlt ételt teszünk a hűtőbe, vagy ha a fagyasztott ételt a hűtőtérben hagyjuk kiolvadni.

speciális ételtárolás

A hűtőajtó legfelső polcára kerülhet a vaj, sajt, tojás, mert itt a legmagasabb a hőmérséklet, míg a leghidegebb helyre (alulra, a hátfal közelébe) a hal, hús és felvágottak. Egyes hűtők ehhez külön 0 Celsius-fokos zónával rendelkeznek, amelyet a friss tengeri halféléket vásárlók különösen kedvelnek. A páratartalom is fontos, ezért jó, ha páratartó zárt fiókba tehetjük a zöldség- és gyümölcsfélék többségét.

mit tudhat még a hűtő?

A fantázia itt is határtalan, így hűtött és szűrt ivóvíz adagolós modellek, dobozos ital számára kialakított hűtőrekeszekkel, vagy vízszintes helyzetű inox palacktartóval felszerelt hűtők is léteznek. A fagyasztórész jégkockakészítőt, sőt, törtjégadagoló, jégdaráló egységet is tartalmazhat. A kezelést nagyméretű, akár színes LCD-kijelző is segítheti, amellyel a bonyolult menürendszer is könnyen áttekinthető. Ehhez persze korszerű érintőszenzoros kezelőfelület is tartozik.

Extra újdonság: hosszan friss

A Whirlpool szenzorvezérelt 6. Érzék Fresh Control készülékei bonyolult algoritmussal szabályozzák a hőmérsékletet és páratartalmat, s ezzel kiküszöbölik az élelmiszerek – NoFrost hűtők állandó és erőteljes légáramlata miatt fellépő – gyors kiszáradását. Így hosszú ideig friss marad a spenót, és tárolási súlyveszteség nélkül a pármai sonka…

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop