Messzebb, könnyebben, biztonságosan

Egy család élete egy pillanat alatt 180 fokos fordulatot vehet. Elég hozzá egy betegség, amiből kifolyólag a nagymama már csak segítséggel képes közlekedni, de történhet baleset is, ami kerekesszékbe kényszerítheti szerettünket. A családnak a lelki trauma mellett azzal is szembesülnie kell, hogy kényelmes otthonuk „akadálypályává” válik. Két út van: vagy elköltöznek, vagy a meglévőben alakítanak ki akadálymentes környezetet.

 

akadalym03c

 

Az akadálymentesítésről a többségnek két dolog jut eszébe: az ajtók, erkélyajtók cseréje, illetve a küszöbök magasságának csökkentése. Ezzel a helyiségek kerekesszékkel való megközelítését valóban könnyebbé tehetjük, ám ahhoz, hogy az érintett valóban jól érezze magát ott hon, ennél sokkal több kell. „Ott van mindjárt a hálószoba, ahol újra kell gondolni az ágyat. Egy magas ágyra nehéz átülni, ráadásul az idős, illetve mozgásában korlátozott embernek elengedhetetlen, hogy az ágy támlája állítható legyen. Így megerőltetés nélkül ülhet fel, és így könnyebb átülni egy székbe. Ezt oldja meg az elektromos ágy” – avat be bennünket Mezei Zoltán klinikai szakmérnök, a Meyra-Ortopedia Kft. ügyvezetője.

„Kardinális kérdés a mindennapi tisztálkodás helyszíne, a fürdőszoba ki-, illetve átalakítása is. Az átépítés akár milliókat is elvihet, de ma már léteznek olyan praktikus eszközök, amelyek hatékony és pénztárcabarát alternatívát kínálnak. Jó megoldás például a falra szerelhető, felhajtható tusolóülés, ami helytakarékos, és a tusolót továbbra is minden családtag kényelmesen használhatja. Nem feltétlenül szükséges a kádat sem lecserélni, hiszen elektromos kádlift tel könnyebbé tehetjük a kádból való kiszállást. Lényeges, hogy a biztonságérzetet kapaszkodókkal is javítsuk. Sokféle típus kapható, közülük a tartós, rozsdamentes kivitelűeket ajánljuk.”

 

{gallery}images/stories/haztartas/2012_09/akadaly{/gallery}

 

További problémát jelenthet, ha emeletes házban él a család. Ilyenkor vagy átszervezik az egész életüket, és berendezkednek az alsó szintre, vagy megoldják a szintek között i közlekedést. „Egy normál lift beépítése tízmilliós költséget jelenthet. Léteznek viszont lépcsőlift ek, amelyek töredékébe kerülnek. Fontos különbség, hogy a beépítésükhöz nem kell falat bontani, nem kell hozzá építészeti szakvélemény, és nem kellenek statikai felmérések sem. Az is mindegy, hogy milyen lépcső van a házban, hiszen szinte mindenféle lépcsőre készülnek lift ek. „Előnyük továbbá, hogy gyorsan beszerezhetők. Cégünket választva egy hónapon belül a házban áll a lift , használatra készen – mondta el a Meyra-Ortopedia Kft . ügyvezetője, aki hangsúlyozta azt is: mint mindenhol, itt is léteznek olcsóbb és költségesebb megoldások, és az is igaz, hogy nem mindig a drágább a legjobb az adott feladat megoldására, ezért mielőtt akadálymentesítésbe kezdünk, kérjük ki szakember véleményét.

Bővebb információ az akadálymentesítésről és a termékekről:
MEYRA-ORTOPEDIA Kft.
Tel.: 1/230 0593, www.meyra.hu
http://www.facebook.com/kerekesszek


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop