A fürdőszoba

A fürdőszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fürdőszobától elvárjuk, hogy praktikus, könnyen tisztítható, kényelmes és kellemes legyen. És bár funkcionális célokat szolgál, kár volna megfeledkezni a víz(terápia) frissítő-lazító hatásáról. Nem csak a látvány kedvéért fontos, hogy mindezen szempontokat kövessük a tervezés során, hanem azért is, mert a kádat, a mosdót nem tologathatjuk később…

 

 

 

A fürdőszoba nem egyszerűen egy tisztálkodásra használt helyiség, hanem relaxációs zóna, ahol reggel felkészülünk a ránk váró napra, és este megszabadulunk a stressztől. Ehhez elengedhetetlen az ergonómia, vagyis a kényelmes használhatóság. Komoly szerepet játszhat többek között a kád kiválasztása: testalkattól, magasságtól és egyéni elvárásoktól függ, milyen formájú kádban érezzük igazán pihentetőnek a fürdést. Az elérhető luxust több dolog testesítheti meg: lehet az egy kellemes illatú fürdősó, egy különleges csempedekor, vagy akár egy érintés nélkül működtethető csaptelep. Szakértőkkel eredtünk a fürdőszoba tervezés és a divat nyomába.

"Az egyéni ízlés határozza meg a fő lakberendezési szempontokat, ezt követi a minőségi elvárás és az anyagi lehetőség."

A kényelem a lényeg

Gyakran hibázunk abban, hogy nem kérjük tervező szakember segítségét, sok esetben ugyanis az alaprajz átszabása praktikusabb és szebb fürdőszobát eredményezne. Egy fürdőszoba kialakítása termék- és technikai ismeretet igényel, hiszen olyan bő a választék a burkolatok, szaniterek, csaptelepek, bútorok kínálatában, hogy a laikus felújító vagy építkező gyakran elvész a részletekben. A lényeg a kényelem! – ez legyen a jelszó a tervezéskor. Legtöbbünknek lehetnek rossz emlékei egy szűk zuhanykabin, egy rövid kád, vagy a falatnyi fürdőszobába bezsúfolt háztartási holmik, gépek miatt. Ha egy mód van rá, száműzzük a fürdőszobából a boljlert, a mosógépet, mert sokszor ergonómiailag és esztétikailag is rontanak a helyiség használati értékén.

Mi a fürdőszobadivat?

A burkolatgyártók újraértelmezték a stílusokat ez évben. 2011 őszén a New Country és New Classic stílusú burkolatokat mutatták be a szakmai kállításokon: visszaköszön a mediterrán, a vidéki életstílus és a polgári elegancia felfrissített köntösben – modern anyaghasználat jellemzi, klasszikus színekbe öltözve. Újra a színpalettán a bordó, a sötétkék, a megunhatatlan bézs, a fehér és a barna. Továbbra is trend az élethű megjelenés, így lehet, hogy a hidegburkolaton megmintázott természetes anyagok, például a mészkő, a pala és egyéb kövek, a fém-, a fa-, a bőrhatás a valódihoz megtévesztésig hasonló kivitelben jelennek meg. Sok esetben olyan tökéletességet érnek el a gyártók, hogy csak tapintással derül ki, nem minden az, aminek látszik. A gres pozitív tulajdonságai ötvöződnek a természetes anyagok szépségével.

"Ne akarjunk spórolni a segédanyagok minőségén! Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szép és jó minőségű burkolatot fel kell bontani, mert nem a megfelelő ragasztó került alá."

 

Legyen fehér?

2012 a fehér szín éve a lakberendezésben. Ezzel könnyű dolgunk van a fürdőszobában, hiszen a szaniter alapszíne a fehér; ebből van a legnagyobb választék is. Csaptelepből is kapható fehér! Az architektonikus és letisztult formavilág is jelen van, ugyanakkor nagyon trendi a keleties stílus a részletek szintjén. Érdemes időtálló formavilágra berendezkedni, és a trendkövetés terén a kiegészítőkre hagyatkozni.

"A csaptelep bizalmi cikk: kapuőr az otthonunk és a nagynyomású vízhálózat között."

Hogyan válasszunk?

Csaptelepet nem egy-két évre vásárolunk, ezért jobb olyan gyártót választani, amelynek van szervizháttere és alkatrész- utánpótlása. Érdemes figyelni: sok gyártónál a garancia feltétele, hogy vízszűrőt szereltessünk fel. Sokan az első, szemük elé kerülő terméket megveszik, miközben a hálószobai függöny kiválasztására heteket szánnak… Ne feledjük, egy átlagos család (4 fő) egy átlagos munkanapon legalább húsz alkalommal használja a mosdócsapot!

Még időben tervezzünk!

Először is tegyük fel a kérdést: ki és mire használja a fürdőt, és vele a csaptelepet? Falsík alatti, falon kívüli, vagy kádperemre szerelt terméket szeretnénk? A gépészeti méretezést befolyásolja például, hogy termosztátos kád/zuhany csaptelep kerül-e a fürdőszobába, vagy fejzuhanyos zuhanyrendszer – a vízigény miatt nem mindegy, milyen átmérőjű cső kerül a falba! Ezért jó, ha a fürdőszoba tervezésének kezdeti fázisában a csaptelepekre is gondolunk.

Tartsuk karban a csaptelepet is!

Gondos tervezés esetén a kivitelezésnél már nem érik meglepetések az embert. Ha mégis, vagy később módosul az elképzelés, van, ami orvosolható. Például a Kludi termékpalettájában megtalálhatók az úgynevezett „Problémamegoldó termékek” a hasonló helyzetekre. A csaptelepekkel kapcsolatban gyakori félreértés a rendszeres karbantartás kérdése. Szaküzletben kapható perlátorkulcs, amivel a perlátort kivehetjük, hogy vízkőtelenítsük. Kíméletesebb, citromsav alapú szert használjunk. Mindezzel évekkel növelhető a csaptelep üzembiztos működése és újszerű külleme.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szaniterek és a szerelvények nincsenek összhangban. Így fordulhat elő, hogy a rövid kifolyótól nehézzé, vagy akár lehetetlenné válik a csaptelep használata. Hasonló hiba, ha a napjainkban népszerű mosdótálhoz olyan csaptelepet választunk, amely pultba süllyesztett mosdóhoz való. Figyeljünk a csaptelep magasságára!

"A szaniterválasztáskor trendkövetők vagyunk, a színek, burkolatok terén már óvatosabbak."

Mi a leggyakoribb hiba?

Általában az utolsó pillanatban érkezünk a szaküzletbe, akkor, amikor a vízszerelési munkák már befejeződtek, és elkészültek a kiállások. Ekkor rendkívül leszűkülnek a választási lehetőségeink. Például könnyen kiderülhet, hogy a falba süllyesztett csaptelep megfelelőbb lenne, de nem így alakították ki a helyét. Mielőtt belevetnénk magunkat a fürdőszoba kialakításába, célszerű másfél-két hónappal korábban tájékozódnunk az üzletekben.

Mi a trend?

Nyugat-Európában a fekete-fehér fürdőszoba ma a legdivatosabb. A bézs-barna színpáros örök divatnak számít, és ez a színválasztás jellemzi leginkább a hazai otthonteremtőket is. Divatosak a háromdimenziósnak tűnő burkolólapok, a mozaikok, és a fém jelenléte is egyre erőteljesebb. Ma már választhatunk portaszító felülettel kialakított burkolólapok közül is. A 3-4 milliméter vastagságú lapok környezetvédelmi szempontból is előremutatóak (kevesebb anyagfelhasználás, kisebb szállítási költség), ugyanakkaor lehetővé teszik, hogy szinte bontás nélkül lehet újraépíteni egy fürdőszobát. Egyre nagyobb méretű lapok jelennek meg, ma már a 100 x 100, a 100 x 300, a 120 x 120 centiméteres lapok is egyre keresettebbek.

Karakteres színhasználatával és szögletességével a modern stílus kedvelőit szólítja meg ez a fürdőszobabútor. Ahhoz, hogy teljes legyen az összhang, a szaniteren, a csaptelepen kívül a tükröt is illik körültekintően megválasztani. Az Aquamarim Kft. kínálatában szép számmal találunk bútorra és tükörre is! A JOKEY Plastic Sohland GmbH. márkatermékei, a Sieper – fából, magas fényű MDF-ből készülő – fürdőszobabútorok és az Imagolux keretes, fazettás és világítással ellátott tükrök között biztosan ott van a nekünk tetsző is. www.aquamarim.hu

 

Mi a mozaikburkolat legnagyobb varázsa?

Minden egyes kis kockája magába szívja a fényt, és a térbe vetíti. Hála az anyag és fény e kölcsönhatásának, a fürdőszoba megtelik energiával. Az Aita Studio a legmagasabb minőségű mozaikokkal várja azokat, akik szeretnek dúskálni a színekben és mixekben, akik értékelik a gazdag forma- és anyagvilágot, a dizájnt, a kő, az üveg és a fém kombinációját. Katalógusunkért kattintson a facebook-oldalunkra, vagy kérje a bemutatótermünkben, a Bp. IX., Lónyay u. 24. szám alatt!

 

A Hansgrohe apró perlátoraival és víztakarékos kézi zuhanyaival több, mint húsz százalékkal, azaz legalább hétszázezer forinttal csökkentette vízszámláját tavaly a Boutique Hotel Zxra. Nem csoda, hogy óriási az érdeklődés a vízmegtakarítási program és a Hansgrohe EcoSmart termékek iránt! A Hansgrohe környezettudatos termékeit nem csupán hotellakóként, hanem az otthonunkban is élvezhetjük. A perlátorokat az összes Hansgrohe csaptelepbe beépítik, de az eszköz önmagában is megvásárolható, cseréje is egyszerű. A kis „habosító” a folyó víz mozgásának enregiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa, így az többnek tűnik és lágyabb hatású.

www.hansgrohe.hu

 

Legyen kényelmes!

Tippek, tanácsok

* Minimum 70 centiméter szabad területre van szükség a kád, a zuhanyfülke előtt a ki-, illetve belépéshez.
* Akkor hajolhatunk kényelmesen a mosdó fölé, ha legalább 70 centiméter terület van előtte, a mosdó oldalától
  15-15 centimétert igényel a könyökünk.
* A kisebb fürdőkbe a gyártók kifejlesztettek ehhez alkalmazkodó szanitereket; 10-10 centiméterrel rövidebb bidét,
  illemhelyet  is választhatunk, és helytakarékos kádtípus is létezik.
* A mosdó alatti bútor nem luxus, hanem fontos tárolóhely. Lábakon álljon, illetve „lebegjen”, hogy elférjen a
  lábunk.
* A zuhanykabin minimum 90x90 centiméteres legyen. Tolóajtós változata takarékos a hellyel. Érdemes a
  vízlepergető fallal felszerelt típusra áldozni, mivel ezen a vízkő sem hagy nyomot.
* Mára megdőlt az a szabály, hogy kis térben csak kis méretű burkolólapot választhatunk. Bátran dönthetünk akár
  az óriás méretű lapok (120 x 160 cm) mellett is. Figyelem! A nagyméretű lapokhoz a hagyományos
  segédanyagok nem megfelelőek.
* Fontos a megfelelő vízszigetelés is. Általánosan elfogadott, hogy a zuhanytálca, zuhanykabin alá vízszigetés
  kerül, de előfordulhat, hogy a fürdőszoba más területein is szükség van rá.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}