A fürdőszoba

A fürdőszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fürdőszobától elvárjuk, hogy praktikus, könnyen tisztítható, kényelmes és kellemes legyen. És bár funkcionális célokat szolgál, kár volna megfeledkezni a víz(terápia) frissítő-lazító hatásáról. Nem csak a látvány kedvéért fontos, hogy mindezen szempontokat kövessük a tervezés során, hanem azért is, mert a kádat, a mosdót nem tologathatjuk később…

 

 

 

A fürdőszoba nem egyszerűen egy tisztálkodásra használt helyiség, hanem relaxációs zóna, ahol reggel felkészülünk a ránk váró napra, és este megszabadulunk a stressztől. Ehhez elengedhetetlen az ergonómia, vagyis a kényelmes használhatóság. Komoly szerepet játszhat többek között a kád kiválasztása: testalkattól, magasságtól és egyéni elvárásoktól függ, milyen formájú kádban érezzük igazán pihentetőnek a fürdést. Az elérhető luxust több dolog testesítheti meg: lehet az egy kellemes illatú fürdősó, egy különleges csempedekor, vagy akár egy érintés nélkül működtethető csaptelep. Szakértőkkel eredtünk a fürdőszoba tervezés és a divat nyomába.

"Az egyéni ízlés határozza meg a fő lakberendezési szempontokat, ezt követi a minőségi elvárás és az anyagi lehetőség."

A kényelem a lényeg

Gyakran hibázunk abban, hogy nem kérjük tervező szakember segítségét, sok esetben ugyanis az alaprajz átszabása praktikusabb és szebb fürdőszobát eredményezne. Egy fürdőszoba kialakítása termék- és technikai ismeretet igényel, hiszen olyan bő a választék a burkolatok, szaniterek, csaptelepek, bútorok kínálatában, hogy a laikus felújító vagy építkező gyakran elvész a részletekben. A lényeg a kényelem! – ez legyen a jelszó a tervezéskor. Legtöbbünknek lehetnek rossz emlékei egy szűk zuhanykabin, egy rövid kád, vagy a falatnyi fürdőszobába bezsúfolt háztartási holmik, gépek miatt. Ha egy mód van rá, száműzzük a fürdőszobából a boljlert, a mosógépet, mert sokszor ergonómiailag és esztétikailag is rontanak a helyiség használati értékén.

Mi a fürdőszobadivat?

A burkolatgyártók újraértelmezték a stílusokat ez évben. 2011 őszén a New Country és New Classic stílusú burkolatokat mutatták be a szakmai kállításokon: visszaköszön a mediterrán, a vidéki életstílus és a polgári elegancia felfrissített köntösben – modern anyaghasználat jellemzi, klasszikus színekbe öltözve. Újra a színpalettán a bordó, a sötétkék, a megunhatatlan bézs, a fehér és a barna. Továbbra is trend az élethű megjelenés, így lehet, hogy a hidegburkolaton megmintázott természetes anyagok, például a mészkő, a pala és egyéb kövek, a fém-, a fa-, a bőrhatás a valódihoz megtévesztésig hasonló kivitelben jelennek meg. Sok esetben olyan tökéletességet érnek el a gyártók, hogy csak tapintással derül ki, nem minden az, aminek látszik. A gres pozitív tulajdonságai ötvöződnek a természetes anyagok szépségével.

"Ne akarjunk spórolni a segédanyagok minőségén! Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szép és jó minőségű burkolatot fel kell bontani, mert nem a megfelelő ragasztó került alá."

 

Legyen fehér?

2012 a fehér szín éve a lakberendezésben. Ezzel könnyű dolgunk van a fürdőszobában, hiszen a szaniter alapszíne a fehér; ebből van a legnagyobb választék is. Csaptelepből is kapható fehér! Az architektonikus és letisztult formavilág is jelen van, ugyanakkor nagyon trendi a keleties stílus a részletek szintjén. Érdemes időtálló formavilágra berendezkedni, és a trendkövetés terén a kiegészítőkre hagyatkozni.

"A csaptelep bizalmi cikk: kapuőr az otthonunk és a nagynyomású vízhálózat között."

Hogyan válasszunk?

Csaptelepet nem egy-két évre vásárolunk, ezért jobb olyan gyártót választani, amelynek van szervizháttere és alkatrész- utánpótlása. Érdemes figyelni: sok gyártónál a garancia feltétele, hogy vízszűrőt szereltessünk fel. Sokan az első, szemük elé kerülő terméket megveszik, miközben a hálószobai függöny kiválasztására heteket szánnak… Ne feledjük, egy átlagos család (4 fő) egy átlagos munkanapon legalább húsz alkalommal használja a mosdócsapot!

Még időben tervezzünk!

Először is tegyük fel a kérdést: ki és mire használja a fürdőt, és vele a csaptelepet? Falsík alatti, falon kívüli, vagy kádperemre szerelt terméket szeretnénk? A gépészeti méretezést befolyásolja például, hogy termosztátos kád/zuhany csaptelep kerül-e a fürdőszobába, vagy fejzuhanyos zuhanyrendszer – a vízigény miatt nem mindegy, milyen átmérőjű cső kerül a falba! Ezért jó, ha a fürdőszoba tervezésének kezdeti fázisában a csaptelepekre is gondolunk.

Tartsuk karban a csaptelepet is!

Gondos tervezés esetén a kivitelezésnél már nem érik meglepetések az embert. Ha mégis, vagy később módosul az elképzelés, van, ami orvosolható. Például a Kludi termékpalettájában megtalálhatók az úgynevezett „Problémamegoldó termékek” a hasonló helyzetekre. A csaptelepekkel kapcsolatban gyakori félreértés a rendszeres karbantartás kérdése. Szaküzletben kapható perlátorkulcs, amivel a perlátort kivehetjük, hogy vízkőtelenítsük. Kíméletesebb, citromsav alapú szert használjunk. Mindezzel évekkel növelhető a csaptelep üzembiztos működése és újszerű külleme.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szaniterek és a szerelvények nincsenek összhangban. Így fordulhat elő, hogy a rövid kifolyótól nehézzé, vagy akár lehetetlenné válik a csaptelep használata. Hasonló hiba, ha a napjainkban népszerű mosdótálhoz olyan csaptelepet választunk, amely pultba süllyesztett mosdóhoz való. Figyeljünk a csaptelep magasságára!

"A szaniterválasztáskor trendkövetők vagyunk, a színek, burkolatok terén már óvatosabbak."

Mi a leggyakoribb hiba?

Általában az utolsó pillanatban érkezünk a szaküzletbe, akkor, amikor a vízszerelési munkák már befejeződtek, és elkészültek a kiállások. Ekkor rendkívül leszűkülnek a választási lehetőségeink. Például könnyen kiderülhet, hogy a falba süllyesztett csaptelep megfelelőbb lenne, de nem így alakították ki a helyét. Mielőtt belevetnénk magunkat a fürdőszoba kialakításába, célszerű másfél-két hónappal korábban tájékozódnunk az üzletekben.

Mi a trend?

Nyugat-Európában a fekete-fehér fürdőszoba ma a legdivatosabb. A bézs-barna színpáros örök divatnak számít, és ez a színválasztás jellemzi leginkább a hazai otthonteremtőket is. Divatosak a háromdimenziósnak tűnő burkolólapok, a mozaikok, és a fém jelenléte is egyre erőteljesebb. Ma már választhatunk portaszító felülettel kialakított burkolólapok közül is. A 3-4 milliméter vastagságú lapok környezetvédelmi szempontból is előremutatóak (kevesebb anyagfelhasználás, kisebb szállítási költség), ugyanakkaor lehetővé teszik, hogy szinte bontás nélkül lehet újraépíteni egy fürdőszobát. Egyre nagyobb méretű lapok jelennek meg, ma már a 100 x 100, a 100 x 300, a 120 x 120 centiméteres lapok is egyre keresettebbek.

Karakteres színhasználatával és szögletességével a modern stílus kedvelőit szólítja meg ez a fürdőszobabútor. Ahhoz, hogy teljes legyen az összhang, a szaniteren, a csaptelepen kívül a tükröt is illik körültekintően megválasztani. Az Aquamarim Kft. kínálatában szép számmal találunk bútorra és tükörre is! A JOKEY Plastic Sohland GmbH. márkatermékei, a Sieper – fából, magas fényű MDF-ből készülő – fürdőszobabútorok és az Imagolux keretes, fazettás és világítással ellátott tükrök között biztosan ott van a nekünk tetsző is. www.aquamarim.hu

 

Mi a mozaikburkolat legnagyobb varázsa?

Minden egyes kis kockája magába szívja a fényt, és a térbe vetíti. Hála az anyag és fény e kölcsönhatásának, a fürdőszoba megtelik energiával. Az Aita Studio a legmagasabb minőségű mozaikokkal várja azokat, akik szeretnek dúskálni a színekben és mixekben, akik értékelik a gazdag forma- és anyagvilágot, a dizájnt, a kő, az üveg és a fém kombinációját. Katalógusunkért kattintson a facebook-oldalunkra, vagy kérje a bemutatótermünkben, a Bp. IX., Lónyay u. 24. szám alatt!

 

A Hansgrohe apró perlátoraival és víztakarékos kézi zuhanyaival több, mint húsz százalékkal, azaz legalább hétszázezer forinttal csökkentette vízszámláját tavaly a Boutique Hotel Zxra. Nem csoda, hogy óriási az érdeklődés a vízmegtakarítási program és a Hansgrohe EcoSmart termékek iránt! A Hansgrohe környezettudatos termékeit nem csupán hotellakóként, hanem az otthonunkban is élvezhetjük. A perlátorokat az összes Hansgrohe csaptelepbe beépítik, de az eszköz önmagában is megvásárolható, cseréje is egyszerű. A kis „habosító” a folyó víz mozgásának enregiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa, így az többnek tűnik és lágyabb hatású.

www.hansgrohe.hu

 

Legyen kényelmes!

Tippek, tanácsok

* Minimum 70 centiméter szabad területre van szükség a kád, a zuhanyfülke előtt a ki-, illetve belépéshez.
* Akkor hajolhatunk kényelmesen a mosdó fölé, ha legalább 70 centiméter terület van előtte, a mosdó oldalától
  15-15 centimétert igényel a könyökünk.
* A kisebb fürdőkbe a gyártók kifejlesztettek ehhez alkalmazkodó szanitereket; 10-10 centiméterrel rövidebb bidét,
  illemhelyet  is választhatunk, és helytakarékos kádtípus is létezik.
* A mosdó alatti bútor nem luxus, hanem fontos tárolóhely. Lábakon álljon, illetve „lebegjen”, hogy elférjen a
  lábunk.
* A zuhanykabin minimum 90x90 centiméteres legyen. Tolóajtós változata takarékos a hellyel. Érdemes a
  vízlepergető fallal felszerelt típusra áldozni, mivel ezen a vízkő sem hagy nyomot.
* Mára megdőlt az a szabály, hogy kis térben csak kis méretű burkolólapot választhatunk. Bátran dönthetünk akár
  az óriás méretű lapok (120 x 160 cm) mellett is. Figyelem! A nagyméretű lapokhoz a hagyományos
  segédanyagok nem megfelelőek.
* Fontos a megfelelő vízszigetelés is. Általánosan elfogadott, hogy a zuhanytálca, zuhanykabin alá vízszigetés
  kerül, de előfordulhat, hogy a fürdőszoba más területein is szükség van rá.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}