A fürdőszoba

A fürdőszoba

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fürdőszobától elvárjuk, hogy praktikus, könnyen tisztítható, kényelmes és kellemes legyen. És bár funkcionális célokat szolgál, kár volna megfeledkezni a víz(terápia) frissítő-lazító hatásáról. Nem csak a látvány kedvéért fontos, hogy mindezen szempontokat kövessük a tervezés során, hanem azért is, mert a kádat, a mosdót nem tologathatjuk később…

 

 

 

A fürdőszoba nem egyszerűen egy tisztálkodásra használt helyiség, hanem relaxációs zóna, ahol reggel felkészülünk a ránk váró napra, és este megszabadulunk a stressztől. Ehhez elengedhetetlen az ergonómia, vagyis a kényelmes használhatóság. Komoly szerepet játszhat többek között a kád kiválasztása: testalkattól, magasságtól és egyéni elvárásoktól függ, milyen formájú kádban érezzük igazán pihentetőnek a fürdést. Az elérhető luxust több dolog testesítheti meg: lehet az egy kellemes illatú fürdősó, egy különleges csempedekor, vagy akár egy érintés nélkül működtethető csaptelep. Szakértőkkel eredtünk a fürdőszoba tervezés és a divat nyomába.

"Az egyéni ízlés határozza meg a fő lakberendezési szempontokat, ezt követi a minőségi elvárás és az anyagi lehetőség."

A kényelem a lényeg

Gyakran hibázunk abban, hogy nem kérjük tervező szakember segítségét, sok esetben ugyanis az alaprajz átszabása praktikusabb és szebb fürdőszobát eredményezne. Egy fürdőszoba kialakítása termék- és technikai ismeretet igényel, hiszen olyan bő a választék a burkolatok, szaniterek, csaptelepek, bútorok kínálatában, hogy a laikus felújító vagy építkező gyakran elvész a részletekben. A lényeg a kényelem! – ez legyen a jelszó a tervezéskor. Legtöbbünknek lehetnek rossz emlékei egy szűk zuhanykabin, egy rövid kád, vagy a falatnyi fürdőszobába bezsúfolt háztartási holmik, gépek miatt. Ha egy mód van rá, száműzzük a fürdőszobából a boljlert, a mosógépet, mert sokszor ergonómiailag és esztétikailag is rontanak a helyiség használati értékén.

Mi a fürdőszobadivat?

A burkolatgyártók újraértelmezték a stílusokat ez évben. 2011 őszén a New Country és New Classic stílusú burkolatokat mutatták be a szakmai kállításokon: visszaköszön a mediterrán, a vidéki életstílus és a polgári elegancia felfrissített köntösben – modern anyaghasználat jellemzi, klasszikus színekbe öltözve. Újra a színpalettán a bordó, a sötétkék, a megunhatatlan bézs, a fehér és a barna. Továbbra is trend az élethű megjelenés, így lehet, hogy a hidegburkolaton megmintázott természetes anyagok, például a mészkő, a pala és egyéb kövek, a fém-, a fa-, a bőrhatás a valódihoz megtévesztésig hasonló kivitelben jelennek meg. Sok esetben olyan tökéletességet érnek el a gyártók, hogy csak tapintással derül ki, nem minden az, aminek látszik. A gres pozitív tulajdonságai ötvöződnek a természetes anyagok szépségével.

"Ne akarjunk spórolni a segédanyagok minőségén! Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szép és jó minőségű burkolatot fel kell bontani, mert nem a megfelelő ragasztó került alá."

 

Legyen fehér?

2012 a fehér szín éve a lakberendezésben. Ezzel könnyű dolgunk van a fürdőszobában, hiszen a szaniter alapszíne a fehér; ebből van a legnagyobb választék is. Csaptelepből is kapható fehér! Az architektonikus és letisztult formavilág is jelen van, ugyanakkor nagyon trendi a keleties stílus a részletek szintjén. Érdemes időtálló formavilágra berendezkedni, és a trendkövetés terén a kiegészítőkre hagyatkozni.

"A csaptelep bizalmi cikk: kapuőr az otthonunk és a nagynyomású vízhálózat között."

Hogyan válasszunk?

Csaptelepet nem egy-két évre vásárolunk, ezért jobb olyan gyártót választani, amelynek van szervizháttere és alkatrész- utánpótlása. Érdemes figyelni: sok gyártónál a garancia feltétele, hogy vízszűrőt szereltessünk fel. Sokan az első, szemük elé kerülő terméket megveszik, miközben a hálószobai függöny kiválasztására heteket szánnak… Ne feledjük, egy átlagos család (4 fő) egy átlagos munkanapon legalább húsz alkalommal használja a mosdócsapot!

Még időben tervezzünk!

Először is tegyük fel a kérdést: ki és mire használja a fürdőt, és vele a csaptelepet? Falsík alatti, falon kívüli, vagy kádperemre szerelt terméket szeretnénk? A gépészeti méretezést befolyásolja például, hogy termosztátos kád/zuhany csaptelep kerül-e a fürdőszobába, vagy fejzuhanyos zuhanyrendszer – a vízigény miatt nem mindegy, milyen átmérőjű cső kerül a falba! Ezért jó, ha a fürdőszoba tervezésének kezdeti fázisában a csaptelepekre is gondolunk.

Tartsuk karban a csaptelepet is!

Gondos tervezés esetén a kivitelezésnél már nem érik meglepetések az embert. Ha mégis, vagy később módosul az elképzelés, van, ami orvosolható. Például a Kludi termékpalettájában megtalálhatók az úgynevezett „Problémamegoldó termékek” a hasonló helyzetekre. A csaptelepekkel kapcsolatban gyakori félreértés a rendszeres karbantartás kérdése. Szaküzletben kapható perlátorkulcs, amivel a perlátort kivehetjük, hogy vízkőtelenítsük. Kíméletesebb, citromsav alapú szert használjunk. Mindezzel évekkel növelhető a csaptelep üzembiztos működése és újszerű külleme.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szaniterek és a szerelvények nincsenek összhangban. Így fordulhat elő, hogy a rövid kifolyótól nehézzé, vagy akár lehetetlenné válik a csaptelep használata. Hasonló hiba, ha a napjainkban népszerű mosdótálhoz olyan csaptelepet választunk, amely pultba süllyesztett mosdóhoz való. Figyeljünk a csaptelep magasságára!

"A szaniterválasztáskor trendkövetők vagyunk, a színek, burkolatok terén már óvatosabbak."

Mi a leggyakoribb hiba?

Általában az utolsó pillanatban érkezünk a szaküzletbe, akkor, amikor a vízszerelési munkák már befejeződtek, és elkészültek a kiállások. Ekkor rendkívül leszűkülnek a választási lehetőségeink. Például könnyen kiderülhet, hogy a falba süllyesztett csaptelep megfelelőbb lenne, de nem így alakították ki a helyét. Mielőtt belevetnénk magunkat a fürdőszoba kialakításába, célszerű másfél-két hónappal korábban tájékozódnunk az üzletekben.

Mi a trend?

Nyugat-Európában a fekete-fehér fürdőszoba ma a legdivatosabb. A bézs-barna színpáros örök divatnak számít, és ez a színválasztás jellemzi leginkább a hazai otthonteremtőket is. Divatosak a háromdimenziósnak tűnő burkolólapok, a mozaikok, és a fém jelenléte is egyre erőteljesebb. Ma már választhatunk portaszító felülettel kialakított burkolólapok közül is. A 3-4 milliméter vastagságú lapok környezetvédelmi szempontból is előremutatóak (kevesebb anyagfelhasználás, kisebb szállítási költség), ugyanakkaor lehetővé teszik, hogy szinte bontás nélkül lehet újraépíteni egy fürdőszobát. Egyre nagyobb méretű lapok jelennek meg, ma már a 100 x 100, a 100 x 300, a 120 x 120 centiméteres lapok is egyre keresettebbek.

Karakteres színhasználatával és szögletességével a modern stílus kedvelőit szólítja meg ez a fürdőszobabútor. Ahhoz, hogy teljes legyen az összhang, a szaniteren, a csaptelepen kívül a tükröt is illik körültekintően megválasztani. Az Aquamarim Kft. kínálatában szép számmal találunk bútorra és tükörre is! A JOKEY Plastic Sohland GmbH. márkatermékei, a Sieper – fából, magas fényű MDF-ből készülő – fürdőszobabútorok és az Imagolux keretes, fazettás és világítással ellátott tükrök között biztosan ott van a nekünk tetsző is. www.aquamarim.hu

 

Mi a mozaikburkolat legnagyobb varázsa?

Minden egyes kis kockája magába szívja a fényt, és a térbe vetíti. Hála az anyag és fény e kölcsönhatásának, a fürdőszoba megtelik energiával. Az Aita Studio a legmagasabb minőségű mozaikokkal várja azokat, akik szeretnek dúskálni a színekben és mixekben, akik értékelik a gazdag forma- és anyagvilágot, a dizájnt, a kő, az üveg és a fém kombinációját. Katalógusunkért kattintson a facebook-oldalunkra, vagy kérje a bemutatótermünkben, a Bp. IX., Lónyay u. 24. szám alatt!

 

A Hansgrohe apró perlátoraival és víztakarékos kézi zuhanyaival több, mint húsz százalékkal, azaz legalább hétszázezer forinttal csökkentette vízszámláját tavaly a Boutique Hotel Zxra. Nem csoda, hogy óriási az érdeklődés a vízmegtakarítási program és a Hansgrohe EcoSmart termékek iránt! A Hansgrohe környezettudatos termékeit nem csupán hotellakóként, hanem az otthonunkban is élvezhetjük. A perlátorokat az összes Hansgrohe csaptelepbe beépítik, de az eszköz önmagában is megvásárolható, cseréje is egyszerű. A kis „habosító” a folyó víz mozgásának enregiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa, így az többnek tűnik és lágyabb hatású.

www.hansgrohe.hu

 

Legyen kényelmes!

Tippek, tanácsok

* Minimum 70 centiméter szabad területre van szükség a kád, a zuhanyfülke előtt a ki-, illetve belépéshez.
* Akkor hajolhatunk kényelmesen a mosdó fölé, ha legalább 70 centiméter terület van előtte, a mosdó oldalától
  15-15 centimétert igényel a könyökünk.
* A kisebb fürdőkbe a gyártók kifejlesztettek ehhez alkalmazkodó szanitereket; 10-10 centiméterrel rövidebb bidét,
  illemhelyet  is választhatunk, és helytakarékos kádtípus is létezik.
* A mosdó alatti bútor nem luxus, hanem fontos tárolóhely. Lábakon álljon, illetve „lebegjen”, hogy elférjen a
  lábunk.
* A zuhanykabin minimum 90x90 centiméteres legyen. Tolóajtós változata takarékos a hellyel. Érdemes a
  vízlepergető fallal felszerelt típusra áldozni, mivel ezen a vízkő sem hagy nyomot.
* Mára megdőlt az a szabály, hogy kis térben csak kis méretű burkolólapot választhatunk. Bátran dönthetünk akár
  az óriás méretű lapok (120 x 160 cm) mellett is. Figyelem! A nagyméretű lapokhoz a hagyományos
  segédanyagok nem megfelelőek.
* Fontos a megfelelő vízszigetelés is. Általánosan elfogadott, hogy a zuhanytálca, zuhanykabin alá vízszigetés
  kerül, de előfordulhat, hogy a fürdőszoba más területein is szükség van rá.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.