Konyhanyelven

Konyhanyelven

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kit nem csalogatott még oda közülünk a sütőből áradó finom illat, vonzott a háziasszony vidám tereferélése, és csábított hosszabb tartózkodásra a tűzhely „melege”. A konyha vonzereje abban rejlik, hogy elmerülhetünk az ízek és illatok világában, de annál jóval több! A jó étel – különösen, ha társaságban fogyasztjuk el – jó közérzetet biztosít, az evés az élet legkellemesebb dolgai közé tartozik. De mire kell odafigyelnünk konyhatervezéskor?

 

konyhanyelven

 

A konyha a legintenzívebben használt helyiség. Csak akkor lehet barátságos és kellemes, ha jól működik, vagyis ha az ergonómiai felépítése, elrendezése megkönnyíti az étel elkészítését, felszolgálását, ha van elegendő hely a tároláshoz és az előkészítéshez, ha megfelelő a világítás, és ha nem feledkezünk meg a többi praktikus szempontról sem. A gondosan megtervezett konyhában zökkenőmentesen, logikusan haladhatunk feladatról feladatra, kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan dolgozhatunk.

 

 

Hogyan válasszunk konyhabútort?

A konyhabútor felülete
Ez árulkodik a legjobban a minőségről. Bútorgyártáskor a felületkezelések előtti előkészítés és a felületképzés is fontos. Ez minden – festett, vákuumfóliázott, furnéros, tömörfa – felületre vonatkozik. Ha nem elég aprólékos az előkészítő megmunkálás, akkor nem tökéletes a végeredmény. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük: elég, ha végighúzzuk kezünket az ajtólapok és a szekrénytest részein, és érezzük, ha a felület nem sima, azaz nincs tökéletesen előkészítve.

Élzárások
Az ABS jó minőségű, vastag műanyag él, amelyet a szekrénytesteknél (korpusz) és az ajtóknál használnak. Figyeljünk rá, hogy a szekrénytest első élei ABS élzárással legyenek ellátva. A laminált tecnológiával készült szekrénytesteknél és ajtóknál gyakran nem ABS élzárást alkalmaznak, hanem egy vékony impregnált papír- vagy melamin fóliát, ami kerülendő, mert a bútor rövid időn belül tönkremegy.

Vasalatok minősége
Alapkövetelmény a legjobb minőségű vasalatok használata. A német és az osztrák vasalatok a legjobbak.

A bútor anyaga
A frontok alapanyaga lehet laminált faforgácslap ABS élzárással, vákuumfóliázott MDF, akryl bevonatú faforgácslap, lakozott, fafurnérozott (vékony 0,6-0,8 mm vastag falemez MDF lapra, vagy faforgácslapra kasírozva), tömörfa és tömör akryl. Az ár a felsorolás szerint növekszik.

A részletek
A szerkezeti furatoknál, illetve a formai kialakításoknál a kézi munka kevésbé pontos, mint a számítógépvezérlt, CNC gépekkel végzett művelet. Az alsó elemek vízszintbe állítható lábakra kerüljenek; így elkerülhetjük a lógó ajtókat, szoruló fiókokat. A felső elemeket szintezhető, állítható függesztő vasalatokkal erősítsük a falra.

Az idei divat

Anyag
Árkategóriától függ. A középkategóriában abszolút trend a vákuumfóliázott felület, szinte a valódi fával megegyező rajzolatú fóliák állnak a gyártók rendelkezésére. Magasabb kategóriájú szegmensben a fafurnérozott egzotikus fafajok (paliszander, szatindió), valamint a tömör fa és a tömör akryl.

Szín
Magasfényű fehér vagy magnólia, magasfényű fekete, paliszander, dió, zebrano, makassar. Tömörfa esetében a fehérre vagy világos színre pácolt vagy lazúrozott, öregített hatást keltő kivitel divatos.

Vasalatok és pántok
A teljesen kihúzható, fékezett záródású fiókok a legkényelmesebbek. A pántok lepattinthatók (nagytakarításnál egyszerűen levehető a szekrényajtó), fékezett záródásúak, 110 fok nyitásszögűek. A felső elemek ajtajai egyre gyakrabban felfelé, illetve harmonikaszerűen nyílnak, vagy a szekrény fölé „buknak”. Amellett, hogy szép, a jobb helykihasználás miatt praktikusak is. A prémium kivitelben készült konyhában a fiókok és a felfelé nyíló ajtók motorikus nyitásúak.

Alaprajzi elrendezés

Újra divat otthon főzni, akár társaságban is, ezért a szigetes- félszigetes elrendezés még mindig trend. Így aktív marad a kapcsolat a családtagok, illetve a vendégsereg és a konyhában tevékenykedők között. Időnként megjelennek a népies elemek is. Ilyen például a lóca, ami kiváló ülőalkalmatosság, belseje pedig tárolóként funkcionál.

A KLUDI L-INE konyhai csaptelepcsalád új taggal bővült. Talán találóbb volna L---INE-nak hívni, mivel az újítás tárgyát egy egyszerű, de végtelenül praktikus megoldás képezi: a kihúzható kifolyó „nyakát” egy 7 cm-es merev szakasszal megtoldották, így téve lehetővé a vízsugár kényelmes használatát kétmedencés mosogatótálcák esetében is. Nem véletlen tehát, hogy 2011- ben elnyerte a rangos PLUS X AWARD díjat az „Év Terméke” és „Magas minőség, Design és Funkció” kategóriákban!

www.kludi.hu

Hogyan válasszunk kiegészítőket?

Minőség kérdése
Az olcsó, rossz minőségű termék hosszú időre megkeserítheti mindennapjainkat, míg egy jó minőségű, kitűnően működő drágább termék ára hamar feledésbe merül, ha tökéletesen ellátja funkcióját.

Pontos mérés
Konyhai kiegészítők vásárlásakor elengedhetetlen a pontos mérés. Sokszor millimétereken múlik, hogy elfér-e például a belső vagy külső fémrács, a hulladékgyűjtő, nem ütközik-e valamibe a fogantyú…

Fogantyú kiválasztása
Elsődleges szempont, hogy a fogantyú összhangot alkosson a bútor és a munkalap stílusával, színével. A minimál stílus gyakran mellőzi a fogantyút, helyette rejtett fogantyúprofilt és „push open” szerkezetet használ. Utóbbinál a szekrényajtó enyhe nyomás hatására nyílik és záródik. Alkalmazásukkal jobban érvényesülnek a színes, csillogó felületek. Ha csak a fogantyú cseréjével szeretnénk feldobni a konyhabútort, mérjük meg a régi fogantyú furattávolságát, mert az új alól vagy mellől kikandikáló lyuk kiábrándító látvány.

A konyhai burkolat fontos szerepe, hogy az ott dolgozó vagy tartózkodó kellemes hátteret kapjon tevékenységéhez, miközben biztos lehet abban, hogy a sütés-főzéssel járó esetleges kosznak, nedvességnek is ellenáll. A színek, árnyalatok harmóniájától függ, milyen lesz a környezetünk. Az Aita Studio mozaikburkolatai nemcsak a színek, hanem a formák és minták sokféleségét kínálják azoknak, akik betérnek a Budapest IX., Lónyay utca 24. szám alatti mintaterembe.

Az idei divat

Szín és anyag
Divatosak a fém színű, kő hatású és fa erezetű munkalapok, az alu fogantyúk és a fém hatású, vagy a munkalap színével megegyező élzárók. A mindig aktuális klasszikus trend mellett élénk az érdeklődés a minimál stílus iránt, ami mára kissé színesebbé vált. Egyre többen választják az üvegszerűen fényes PET felületeket és az ezekhez illő munkalapokat és kiegészítőket.
Külső és belső fémrácsok
Rendkívül praktikusak, így érthető, hogy egyre többen terveznek be a konyhájukba fémrácsokat. A leggyakrabban használt külső fémrácsok a fémrúdra akasztható konyhaeszköz-, fedő-, papírtörlő-, fűszer-, palack- és pohártartók. A belső fémrácsok a szekrénytest belsejében helyezkednek el, feladatuk a konyhai eszközök és hűtést nem igénylő élelmiszerek gyors és kényelmes elérése és az optimális helykihasználás biztosítása. A rácsok önbehúzó és csillapított működésű változatban is elérhetők. A sarokszekrények is komfortossá tehetők a kihúzható sarokvasalatok, vagy az ún. forgókosarak segítségével. A „vese” alakú kihúzható sarokvasalatok jó helykihasználásúak, és komfortosan kezelhetők.
Világítás
A bútorokba beépített világítástechnika is egyre sokoldalúbb. Egyes típusai vonal mentén világítják meg a felületet, vagy pontszerű, sűrűn sorba rendezettek, vannak polcvilágítások is, de egyre inkább terjed a bútorok belső megvilágítása is. Működhetnek kapcsolóval, illetve érintőszenzorral. A közeljövő fényforrásának tekintett LED technika előnyei vitathatatlanok: kis fogyasztás, hosszú élettartam, kis hőkibocsátás.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}