Konyhanyelven

Konyhanyelven

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kit nem csalogatott még oda közülünk a sütőből áradó finom illat, vonzott a háziasszony vidám tereferélése, és csábított hosszabb tartózkodásra a tűzhely „melege”. A konyha vonzereje abban rejlik, hogy elmerülhetünk az ízek és illatok világában, de annál jóval több! A jó étel – különösen, ha társaságban fogyasztjuk el – jó közérzetet biztosít, az evés az élet legkellemesebb dolgai közé tartozik. De mire kell odafigyelnünk konyhatervezéskor?

 

konyhanyelven

 

A konyha a legintenzívebben használt helyiség. Csak akkor lehet barátságos és kellemes, ha jól működik, vagyis ha az ergonómiai felépítése, elrendezése megkönnyíti az étel elkészítését, felszolgálását, ha van elegendő hely a tároláshoz és az előkészítéshez, ha megfelelő a világítás, és ha nem feledkezünk meg a többi praktikus szempontról sem. A gondosan megtervezett konyhában zökkenőmentesen, logikusan haladhatunk feladatról feladatra, kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan dolgozhatunk.

 

 

Hogyan válasszunk konyhabútort?

A konyhabútor felülete
Ez árulkodik a legjobban a minőségről. Bútorgyártáskor a felületkezelések előtti előkészítés és a felületképzés is fontos. Ez minden – festett, vákuumfóliázott, furnéros, tömörfa – felületre vonatkozik. Ha nem elég aprólékos az előkészítő megmunkálás, akkor nem tökéletes a végeredmény. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük: elég, ha végighúzzuk kezünket az ajtólapok és a szekrénytest részein, és érezzük, ha a felület nem sima, azaz nincs tökéletesen előkészítve.

Élzárások
Az ABS jó minőségű, vastag műanyag él, amelyet a szekrénytesteknél (korpusz) és az ajtóknál használnak. Figyeljünk rá, hogy a szekrénytest első élei ABS élzárással legyenek ellátva. A laminált tecnológiával készült szekrénytesteknél és ajtóknál gyakran nem ABS élzárást alkalmaznak, hanem egy vékony impregnált papír- vagy melamin fóliát, ami kerülendő, mert a bútor rövid időn belül tönkremegy.

Vasalatok minősége
Alapkövetelmény a legjobb minőségű vasalatok használata. A német és az osztrák vasalatok a legjobbak.

A bútor anyaga
A frontok alapanyaga lehet laminált faforgácslap ABS élzárással, vákuumfóliázott MDF, akryl bevonatú faforgácslap, lakozott, fafurnérozott (vékony 0,6-0,8 mm vastag falemez MDF lapra, vagy faforgácslapra kasírozva), tömörfa és tömör akryl. Az ár a felsorolás szerint növekszik.

A részletek
A szerkezeti furatoknál, illetve a formai kialakításoknál a kézi munka kevésbé pontos, mint a számítógépvezérlt, CNC gépekkel végzett művelet. Az alsó elemek vízszintbe állítható lábakra kerüljenek; így elkerülhetjük a lógó ajtókat, szoruló fiókokat. A felső elemeket szintezhető, állítható függesztő vasalatokkal erősítsük a falra.

Az idei divat

Anyag
Árkategóriától függ. A középkategóriában abszolút trend a vákuumfóliázott felület, szinte a valódi fával megegyező rajzolatú fóliák állnak a gyártók rendelkezésére. Magasabb kategóriájú szegmensben a fafurnérozott egzotikus fafajok (paliszander, szatindió), valamint a tömör fa és a tömör akryl.

Szín
Magasfényű fehér vagy magnólia, magasfényű fekete, paliszander, dió, zebrano, makassar. Tömörfa esetében a fehérre vagy világos színre pácolt vagy lazúrozott, öregített hatást keltő kivitel divatos.

Vasalatok és pántok
A teljesen kihúzható, fékezett záródású fiókok a legkényelmesebbek. A pántok lepattinthatók (nagytakarításnál egyszerűen levehető a szekrényajtó), fékezett záródásúak, 110 fok nyitásszögűek. A felső elemek ajtajai egyre gyakrabban felfelé, illetve harmonikaszerűen nyílnak, vagy a szekrény fölé „buknak”. Amellett, hogy szép, a jobb helykihasználás miatt praktikusak is. A prémium kivitelben készült konyhában a fiókok és a felfelé nyíló ajtók motorikus nyitásúak.

Alaprajzi elrendezés

Újra divat otthon főzni, akár társaságban is, ezért a szigetes- félszigetes elrendezés még mindig trend. Így aktív marad a kapcsolat a családtagok, illetve a vendégsereg és a konyhában tevékenykedők között. Időnként megjelennek a népies elemek is. Ilyen például a lóca, ami kiváló ülőalkalmatosság, belseje pedig tárolóként funkcionál.

A KLUDI L-INE konyhai csaptelepcsalád új taggal bővült. Talán találóbb volna L---INE-nak hívni, mivel az újítás tárgyát egy egyszerű, de végtelenül praktikus megoldás képezi: a kihúzható kifolyó „nyakát” egy 7 cm-es merev szakasszal megtoldották, így téve lehetővé a vízsugár kényelmes használatát kétmedencés mosogatótálcák esetében is. Nem véletlen tehát, hogy 2011- ben elnyerte a rangos PLUS X AWARD díjat az „Év Terméke” és „Magas minőség, Design és Funkció” kategóriákban!

www.kludi.hu

Hogyan válasszunk kiegészítőket?

Minőség kérdése
Az olcsó, rossz minőségű termék hosszú időre megkeserítheti mindennapjainkat, míg egy jó minőségű, kitűnően működő drágább termék ára hamar feledésbe merül, ha tökéletesen ellátja funkcióját.

Pontos mérés
Konyhai kiegészítők vásárlásakor elengedhetetlen a pontos mérés. Sokszor millimétereken múlik, hogy elfér-e például a belső vagy külső fémrács, a hulladékgyűjtő, nem ütközik-e valamibe a fogantyú…

Fogantyú kiválasztása
Elsődleges szempont, hogy a fogantyú összhangot alkosson a bútor és a munkalap stílusával, színével. A minimál stílus gyakran mellőzi a fogantyút, helyette rejtett fogantyúprofilt és „push open” szerkezetet használ. Utóbbinál a szekrényajtó enyhe nyomás hatására nyílik és záródik. Alkalmazásukkal jobban érvényesülnek a színes, csillogó felületek. Ha csak a fogantyú cseréjével szeretnénk feldobni a konyhabútort, mérjük meg a régi fogantyú furattávolságát, mert az új alól vagy mellől kikandikáló lyuk kiábrándító látvány.

A konyhai burkolat fontos szerepe, hogy az ott dolgozó vagy tartózkodó kellemes hátteret kapjon tevékenységéhez, miközben biztos lehet abban, hogy a sütés-főzéssel járó esetleges kosznak, nedvességnek is ellenáll. A színek, árnyalatok harmóniájától függ, milyen lesz a környezetünk. Az Aita Studio mozaikburkolatai nemcsak a színek, hanem a formák és minták sokféleségét kínálják azoknak, akik betérnek a Budapest IX., Lónyay utca 24. szám alatti mintaterembe.

Az idei divat

Szín és anyag
Divatosak a fém színű, kő hatású és fa erezetű munkalapok, az alu fogantyúk és a fém hatású, vagy a munkalap színével megegyező élzárók. A mindig aktuális klasszikus trend mellett élénk az érdeklődés a minimál stílus iránt, ami mára kissé színesebbé vált. Egyre többen választják az üvegszerűen fényes PET felületeket és az ezekhez illő munkalapokat és kiegészítőket.
Külső és belső fémrácsok
Rendkívül praktikusak, így érthető, hogy egyre többen terveznek be a konyhájukba fémrácsokat. A leggyakrabban használt külső fémrácsok a fémrúdra akasztható konyhaeszköz-, fedő-, papírtörlő-, fűszer-, palack- és pohártartók. A belső fémrácsok a szekrénytest belsejében helyezkednek el, feladatuk a konyhai eszközök és hűtést nem igénylő élelmiszerek gyors és kényelmes elérése és az optimális helykihasználás biztosítása. A rácsok önbehúzó és csillapított működésű változatban is elérhetők. A sarokszekrények is komfortossá tehetők a kihúzható sarokvasalatok, vagy az ún. forgókosarak segítségével. A „vese” alakú kihúzható sarokvasalatok jó helykihasználásúak, és komfortosan kezelhetők.
Világítás
A bútorokba beépített világítástechnika is egyre sokoldalúbb. Egyes típusai vonal mentén világítják meg a felületet, vagy pontszerű, sűrűn sorba rendezettek, vannak polcvilágítások is, de egyre inkább terjed a bútorok belső megvilágítása is. Működhetnek kapcsolóval, illetve érintőszenzorral. A közeljövő fényforrásának tekintett LED technika előnyei vitathatatlanok: kis fogyasztás, hosszú élettartam, kis hőkibocsátás.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}