Konyhanyelven

Konyhanyelven

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kit nem csalogatott még oda közülünk a sütőből áradó finom illat, vonzott a háziasszony vidám tereferélése, és csábított hosszabb tartózkodásra a tűzhely „melege”. A konyha vonzereje abban rejlik, hogy elmerülhetünk az ízek és illatok világában, de annál jóval több! A jó étel – különösen, ha társaságban fogyasztjuk el – jó közérzetet biztosít, az evés az élet legkellemesebb dolgai közé tartozik. De mire kell odafigyelnünk konyhatervezéskor?

 

konyhanyelven

 

A konyha a legintenzívebben használt helyiség. Csak akkor lehet barátságos és kellemes, ha jól működik, vagyis ha az ergonómiai felépítése, elrendezése megkönnyíti az étel elkészítését, felszolgálását, ha van elegendő hely a tároláshoz és az előkészítéshez, ha megfelelő a világítás, és ha nem feledkezünk meg a többi praktikus szempontról sem. A gondosan megtervezett konyhában zökkenőmentesen, logikusan haladhatunk feladatról feladatra, kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan dolgozhatunk.

 

 

Hogyan válasszunk konyhabútort?

A konyhabútor felülete
Ez árulkodik a legjobban a minőségről. Bútorgyártáskor a felületkezelések előtti előkészítés és a felületképzés is fontos. Ez minden – festett, vákuumfóliázott, furnéros, tömörfa – felületre vonatkozik. Ha nem elég aprólékos az előkészítő megmunkálás, akkor nem tökéletes a végeredmény. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük: elég, ha végighúzzuk kezünket az ajtólapok és a szekrénytest részein, és érezzük, ha a felület nem sima, azaz nincs tökéletesen előkészítve.

Élzárások
Az ABS jó minőségű, vastag műanyag él, amelyet a szekrénytesteknél (korpusz) és az ajtóknál használnak. Figyeljünk rá, hogy a szekrénytest első élei ABS élzárással legyenek ellátva. A laminált tecnológiával készült szekrénytesteknél és ajtóknál gyakran nem ABS élzárást alkalmaznak, hanem egy vékony impregnált papír- vagy melamin fóliát, ami kerülendő, mert a bútor rövid időn belül tönkremegy.

Vasalatok minősége
Alapkövetelmény a legjobb minőségű vasalatok használata. A német és az osztrák vasalatok a legjobbak.

A bútor anyaga
A frontok alapanyaga lehet laminált faforgácslap ABS élzárással, vákuumfóliázott MDF, akryl bevonatú faforgácslap, lakozott, fafurnérozott (vékony 0,6-0,8 mm vastag falemez MDF lapra, vagy faforgácslapra kasírozva), tömörfa és tömör akryl. Az ár a felsorolás szerint növekszik.

A részletek
A szerkezeti furatoknál, illetve a formai kialakításoknál a kézi munka kevésbé pontos, mint a számítógépvezérlt, CNC gépekkel végzett művelet. Az alsó elemek vízszintbe állítható lábakra kerüljenek; így elkerülhetjük a lógó ajtókat, szoruló fiókokat. A felső elemeket szintezhető, állítható függesztő vasalatokkal erősítsük a falra.

Az idei divat

Anyag
Árkategóriától függ. A középkategóriában abszolút trend a vákuumfóliázott felület, szinte a valódi fával megegyező rajzolatú fóliák állnak a gyártók rendelkezésére. Magasabb kategóriájú szegmensben a fafurnérozott egzotikus fafajok (paliszander, szatindió), valamint a tömör fa és a tömör akryl.

Szín
Magasfényű fehér vagy magnólia, magasfényű fekete, paliszander, dió, zebrano, makassar. Tömörfa esetében a fehérre vagy világos színre pácolt vagy lazúrozott, öregített hatást keltő kivitel divatos.

Vasalatok és pántok
A teljesen kihúzható, fékezett záródású fiókok a legkényelmesebbek. A pántok lepattinthatók (nagytakarításnál egyszerűen levehető a szekrényajtó), fékezett záródásúak, 110 fok nyitásszögűek. A felső elemek ajtajai egyre gyakrabban felfelé, illetve harmonikaszerűen nyílnak, vagy a szekrény fölé „buknak”. Amellett, hogy szép, a jobb helykihasználás miatt praktikusak is. A prémium kivitelben készült konyhában a fiókok és a felfelé nyíló ajtók motorikus nyitásúak.

Alaprajzi elrendezés

Újra divat otthon főzni, akár társaságban is, ezért a szigetes- félszigetes elrendezés még mindig trend. Így aktív marad a kapcsolat a családtagok, illetve a vendégsereg és a konyhában tevékenykedők között. Időnként megjelennek a népies elemek is. Ilyen például a lóca, ami kiváló ülőalkalmatosság, belseje pedig tárolóként funkcionál.

A KLUDI L-INE konyhai csaptelepcsalád új taggal bővült. Talán találóbb volna L---INE-nak hívni, mivel az újítás tárgyát egy egyszerű, de végtelenül praktikus megoldás képezi: a kihúzható kifolyó „nyakát” egy 7 cm-es merev szakasszal megtoldották, így téve lehetővé a vízsugár kényelmes használatát kétmedencés mosogatótálcák esetében is. Nem véletlen tehát, hogy 2011- ben elnyerte a rangos PLUS X AWARD díjat az „Év Terméke” és „Magas minőség, Design és Funkció” kategóriákban!

www.kludi.hu

Hogyan válasszunk kiegészítőket?

Minőség kérdése
Az olcsó, rossz minőségű termék hosszú időre megkeserítheti mindennapjainkat, míg egy jó minőségű, kitűnően működő drágább termék ára hamar feledésbe merül, ha tökéletesen ellátja funkcióját.

Pontos mérés
Konyhai kiegészítők vásárlásakor elengedhetetlen a pontos mérés. Sokszor millimétereken múlik, hogy elfér-e például a belső vagy külső fémrács, a hulladékgyűjtő, nem ütközik-e valamibe a fogantyú…

Fogantyú kiválasztása
Elsődleges szempont, hogy a fogantyú összhangot alkosson a bútor és a munkalap stílusával, színével. A minimál stílus gyakran mellőzi a fogantyút, helyette rejtett fogantyúprofilt és „push open” szerkezetet használ. Utóbbinál a szekrényajtó enyhe nyomás hatására nyílik és záródik. Alkalmazásukkal jobban érvényesülnek a színes, csillogó felületek. Ha csak a fogantyú cseréjével szeretnénk feldobni a konyhabútort, mérjük meg a régi fogantyú furattávolságát, mert az új alól vagy mellől kikandikáló lyuk kiábrándító látvány.

A konyhai burkolat fontos szerepe, hogy az ott dolgozó vagy tartózkodó kellemes hátteret kapjon tevékenységéhez, miközben biztos lehet abban, hogy a sütés-főzéssel járó esetleges kosznak, nedvességnek is ellenáll. A színek, árnyalatok harmóniájától függ, milyen lesz a környezetünk. Az Aita Studio mozaikburkolatai nemcsak a színek, hanem a formák és minták sokféleségét kínálják azoknak, akik betérnek a Budapest IX., Lónyay utca 24. szám alatti mintaterembe.

Az idei divat

Szín és anyag
Divatosak a fém színű, kő hatású és fa erezetű munkalapok, az alu fogantyúk és a fém hatású, vagy a munkalap színével megegyező élzárók. A mindig aktuális klasszikus trend mellett élénk az érdeklődés a minimál stílus iránt, ami mára kissé színesebbé vált. Egyre többen választják az üvegszerűen fényes PET felületeket és az ezekhez illő munkalapokat és kiegészítőket.
Külső és belső fémrácsok
Rendkívül praktikusak, így érthető, hogy egyre többen terveznek be a konyhájukba fémrácsokat. A leggyakrabban használt külső fémrácsok a fémrúdra akasztható konyhaeszköz-, fedő-, papírtörlő-, fűszer-, palack- és pohártartók. A belső fémrácsok a szekrénytest belsejében helyezkednek el, feladatuk a konyhai eszközök és hűtést nem igénylő élelmiszerek gyors és kényelmes elérése és az optimális helykihasználás biztosítása. A rácsok önbehúzó és csillapított működésű változatban is elérhetők. A sarokszekrények is komfortossá tehetők a kihúzható sarokvasalatok, vagy az ún. forgókosarak segítségével. A „vese” alakú kihúzható sarokvasalatok jó helykihasználásúak, és komfortosan kezelhetők.
Világítás
A bútorokba beépített világítástechnika is egyre sokoldalúbb. Egyes típusai vonal mentén világítják meg a felületet, vagy pontszerű, sűrűn sorba rendezettek, vannak polcvilágítások is, de egyre inkább terjed a bútorok belső megvilágítása is. Működhetnek kapcsolóval, illetve érintőszenzorral. A közeljövő fényforrásának tekintett LED technika előnyei vitathatatlanok: kis fogyasztás, hosszú élettartam, kis hőkibocsátás.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.