Mossunk, tisztítsunk okosan!

Mossunk, tisztítsunk okosan!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az ember érzi, tudja, amikor egészséges az otthona: könnyen lélegzünk, elégedettebbnek érezzük magunkat, minden napot fokozott energiával és lelkesedéssel kezdünk. A 21. században a technika nem csak a kényelmünket hivatott szolgálni, hanem az egészséges környezethez is hozzájárul. Lakóterünk tisztasága a fizikai megbetegedések megakadályozásán túl hosszan tartó pszichés jutalmat is ígér: aki tiszta, rendezett milioben él, annak felszabadul a gondolkodása, derűsebb a lelke.

 

 

takarítószerek

Ha a lakást környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, kezdjük a takarítószerekkel! Használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok esetén a növényi eredetűek választása. Az ásványi savak helyett használjunk természetes savakat, mint a citrom és az ecet.

Mit, mivel, hogyan?

fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát. Az ecet természtes vízkőoldó, forró vízzel még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. Hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, és habzás után forró vízzel leöntjük.

A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, hanem csökkentik a fertőzések lehetőségét is – mindamellett, hogy negyedannyira csökkentik a háztartás vízfogyasztását –, hiszen a gép 65-70 Celsius-fokon mosogat, míg a kéznek a kb. 40-42 Celsius-fok a „kényelmes”. Egyes típusokban van baktériumölő funkció is.

konyha

A környezetvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a mosogatók, a pultok és a vágódeszkák az e-coli és a szalmonella baktérium melegágyai. Azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek, semmi helye az agresszív vegyi anyagoknak! A konyhában is alkalmazható súrolószer az ecet és a szódabikarbóna. A tűzhelyre olyan tisztító- és súrolószereket használjunk, amelyek nem karcolnak. A kerámia főzőlapot speciális műanyag kaparóval és zsíroldókkal karcolás nélkül tisztíthatjuk meg. A sütőre a hideg zsíroldó a leghatásosabb. A hűtőben tartsunk egy nyitott szódabikarbónás üveget – kiváló szagtalanító. 

Víz, víz, tiszta víz

A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön keresztül és kerülhetnek a véráramba. Ezért ha tehetjük, szereltessünk fel komplett vízszűrő rendszert a háztartás számára.

mosógép

A mosógép az egyik legjobb „háztartási barát”, és az idők folyamán olyan technológiai újításokat mutatnak a legmodernebb készülékek, amire még csak gondolni sem mertünk volna néhány éve. Az, hogy a legjobb márkák között elérhetők az A+++ energiaosztályú modellek, amelyek mintegy harmadára csökkentik az energiafelhasználást, már talán nem újdonság. Az sem, hogy a legfinomabb kelméket sem szükséges kézzel mosni, mert a gépek programkínálatába bekerültek a selyem, a gyapjú mosására is alkalmas finom programok. Az okos funkciók között van olyan is, amelyik a ruha szennyezettségének és súlyának megfelelően adagolja a vizet, állítja be a mosási időt, ami szintén takarékossá teszi a mosást. A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk az energiát. Jó, ha kisebb és nagyobb darabokat vegyesen teszünk a gépbe, így egyenletesebb a dobmozgás. És ami még jó hír: a szénkefe eltűnésével együtt a mosógépek is lecsendesedtek.

Mitől egyedülállóak a Whirlpool új, Carisma sorozathoz tartozó mosógépei? A Színes 15°C opció és a 6. Érzék Színes technológia, valamint a Wave Motion technológia kombinációja dolgozik azért, hogy makuláltanul tisztára mossák a ruhát. A Wave Motion jóvoltából a mosnivaló egyenletesen helyezkedik el a dobban, így a mosószer tökéletesen felszívódik a ruhában. Egészen alacsony, akár 15°C-on is moshatunk ugyanazzal a tisztítási hatékonysággal, mintha 40 °C-on tennénk. A 6. Érzék Színes programok a megadott színre (fehér, világos, sötét/fekete) optimalizálják a mosási teljesítményt. A készülékek A+++ energiabesorolásúak.

www.whirlpool.hu

68 dB, -40% áram
Az Electrolux UltraSilencer Green az egyik legcsendesebb porszívó a világon! 68 dB zajszintjével tízszer csendesebb, mint egy átlagos (78 dB zajszintű) porszívó. Az UltraSilencer Green amellett, hogy csendben dolgozik, a környezetet is óvja. 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos 2000 wattos porszívó, miközben ugyanolyan hatékonyan takaríthatunk vele.
www.electrolux.hu

párásít és levegőt mos

A száraz köhögés, a kiszáradó parketta, a légúti panaszok mind nagyszerűen orvosolhatók a páratartalom beállításával, és persze folyamatos szinten tartásával. Erre hivatottak a párásító készülékek, amelyek között találni olyat, amelyik a légtisztítást is ellátja: miközben optimális páratartalmi szinten tartják az otthonunk levegőjét, kimossák a benne található szöszöket, szálló port, polleneket. A Bonair szakemberei minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb típust válasszuk!
www.bonairshop.hu

porszívó

Habár nem a porszívó a háztartás legnagyobb energiafalója, tudatos vásárlóként válasszunk olyan készüléket, amely a feladatát a legkisebb energiafelhasználással teljesíti. A „zöld” porszívók ismérve az alacsony energiaigényű, hatékony motor, valamint az újrafelhasznált anyagok alkalmazása a műanyag alkatrészekben és a csomagolóanyagban egyaránt.
Porszívó vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a névlegesen megadott teljesítmény és a szívóteljesítmény. Az előbbi arra vonatkozik, hogy a porszívó mennyi áramot használ működése során. A ma kapható porszívóknál ez 1000-1200 watt, ami azonban valóban fontos, az a szívóteljesítmény: elsősorban ez alapján kell választani. Ha a készülék szívóteljesítménye 300 wattnál nagyobb, nem jártunk rosszul.
De nem csak a teljesítmény fontos. Lényeges, hogy megfelelő vákuum alakuljon ki, amit a szívófej formája is jelentősen befolyásol. Szakemberek szerint a kiereszthető kefével rendelkező porszívók előnyösebbek, mert így oldalról is érkezik levegő a jó szívóhatáshoz. A porszívó egy másik fontos kelléke a szűrő. A modern porszívókat speciális HEPA légszűrővel szerelik fel, amelyek az allergén anyagok nagy részét is kiszűrik a levegőből. Allergiásoknak mindez azonban légtisztító készülékkel együtt jelenthet megoldást.

A takarítógépek annyival tudnak többet a porszívóknál, hogy nagynyomású, illetve forró vegyszeres víz segítségével tisztíthatjuk meg a padlót, parkettát, padlószőnyeget és a bútorkárpitot. Ha allergiás, asztmás beteg él a lakásban, érdemes rendszeresen bevetni a takarítógépet.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.