Mossunk, tisztítsunk okosan!

Mossunk, tisztítsunk okosan!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az ember érzi, tudja, amikor egészséges az otthona: könnyen lélegzünk, elégedettebbnek érezzük magunkat, minden napot fokozott energiával és lelkesedéssel kezdünk. A 21. században a technika nem csak a kényelmünket hivatott szolgálni, hanem az egészséges környezethez is hozzájárul. Lakóterünk tisztasága a fizikai megbetegedések megakadályozásán túl hosszan tartó pszichés jutalmat is ígér: aki tiszta, rendezett milioben él, annak felszabadul a gondolkodása, derűsebb a lelke.

 

 

takarítószerek

Ha a lakást környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, kezdjük a takarítószerekkel! Használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok esetén a növényi eredetűek választása. Az ásványi savak helyett használjunk természetes savakat, mint a citrom és az ecet.

Mit, mivel, hogyan?

fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát. Az ecet természtes vízkőoldó, forró vízzel még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. Hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, és habzás után forró vízzel leöntjük.

A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, hanem csökkentik a fertőzések lehetőségét is – mindamellett, hogy negyedannyira csökkentik a háztartás vízfogyasztását –, hiszen a gép 65-70 Celsius-fokon mosogat, míg a kéznek a kb. 40-42 Celsius-fok a „kényelmes”. Egyes típusokban van baktériumölő funkció is.

konyha

A környezetvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a mosogatók, a pultok és a vágódeszkák az e-coli és a szalmonella baktérium melegágyai. Azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek, semmi helye az agresszív vegyi anyagoknak! A konyhában is alkalmazható súrolószer az ecet és a szódabikarbóna. A tűzhelyre olyan tisztító- és súrolószereket használjunk, amelyek nem karcolnak. A kerámia főzőlapot speciális műanyag kaparóval és zsíroldókkal karcolás nélkül tisztíthatjuk meg. A sütőre a hideg zsíroldó a leghatásosabb. A hűtőben tartsunk egy nyitott szódabikarbónás üveget – kiváló szagtalanító. 

Víz, víz, tiszta víz

A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön keresztül és kerülhetnek a véráramba. Ezért ha tehetjük, szereltessünk fel komplett vízszűrő rendszert a háztartás számára.

mosógép

A mosógép az egyik legjobb „háztartási barát”, és az idők folyamán olyan technológiai újításokat mutatnak a legmodernebb készülékek, amire még csak gondolni sem mertünk volna néhány éve. Az, hogy a legjobb márkák között elérhetők az A+++ energiaosztályú modellek, amelyek mintegy harmadára csökkentik az energiafelhasználást, már talán nem újdonság. Az sem, hogy a legfinomabb kelméket sem szükséges kézzel mosni, mert a gépek programkínálatába bekerültek a selyem, a gyapjú mosására is alkalmas finom programok. Az okos funkciók között van olyan is, amelyik a ruha szennyezettségének és súlyának megfelelően adagolja a vizet, állítja be a mosási időt, ami szintén takarékossá teszi a mosást. A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk az energiát. Jó, ha kisebb és nagyobb darabokat vegyesen teszünk a gépbe, így egyenletesebb a dobmozgás. És ami még jó hír: a szénkefe eltűnésével együtt a mosógépek is lecsendesedtek.

Mitől egyedülállóak a Whirlpool új, Carisma sorozathoz tartozó mosógépei? A Színes 15°C opció és a 6. Érzék Színes technológia, valamint a Wave Motion technológia kombinációja dolgozik azért, hogy makuláltanul tisztára mossák a ruhát. A Wave Motion jóvoltából a mosnivaló egyenletesen helyezkedik el a dobban, így a mosószer tökéletesen felszívódik a ruhában. Egészen alacsony, akár 15°C-on is moshatunk ugyanazzal a tisztítási hatékonysággal, mintha 40 °C-on tennénk. A 6. Érzék Színes programok a megadott színre (fehér, világos, sötét/fekete) optimalizálják a mosási teljesítményt. A készülékek A+++ energiabesorolásúak.

www.whirlpool.hu

68 dB, -40% áram
Az Electrolux UltraSilencer Green az egyik legcsendesebb porszívó a világon! 68 dB zajszintjével tízszer csendesebb, mint egy átlagos (78 dB zajszintű) porszívó. Az UltraSilencer Green amellett, hogy csendben dolgozik, a környezetet is óvja. 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos 2000 wattos porszívó, miközben ugyanolyan hatékonyan takaríthatunk vele.
www.electrolux.hu

párásít és levegőt mos

A száraz köhögés, a kiszáradó parketta, a légúti panaszok mind nagyszerűen orvosolhatók a páratartalom beállításával, és persze folyamatos szinten tartásával. Erre hivatottak a párásító készülékek, amelyek között találni olyat, amelyik a légtisztítást is ellátja: miközben optimális páratartalmi szinten tartják az otthonunk levegőjét, kimossák a benne található szöszöket, szálló port, polleneket. A Bonair szakemberei minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb típust válasszuk!
www.bonairshop.hu

porszívó

Habár nem a porszívó a háztartás legnagyobb energiafalója, tudatos vásárlóként válasszunk olyan készüléket, amely a feladatát a legkisebb energiafelhasználással teljesíti. A „zöld” porszívók ismérve az alacsony energiaigényű, hatékony motor, valamint az újrafelhasznált anyagok alkalmazása a műanyag alkatrészekben és a csomagolóanyagban egyaránt.
Porszívó vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a névlegesen megadott teljesítmény és a szívóteljesítmény. Az előbbi arra vonatkozik, hogy a porszívó mennyi áramot használ működése során. A ma kapható porszívóknál ez 1000-1200 watt, ami azonban valóban fontos, az a szívóteljesítmény: elsősorban ez alapján kell választani. Ha a készülék szívóteljesítménye 300 wattnál nagyobb, nem jártunk rosszul.
De nem csak a teljesítmény fontos. Lényeges, hogy megfelelő vákuum alakuljon ki, amit a szívófej formája is jelentősen befolyásol. Szakemberek szerint a kiereszthető kefével rendelkező porszívók előnyösebbek, mert így oldalról is érkezik levegő a jó szívóhatáshoz. A porszívó egy másik fontos kelléke a szűrő. A modern porszívókat speciális HEPA légszűrővel szerelik fel, amelyek az allergén anyagok nagy részét is kiszűrik a levegőből. Allergiásoknak mindez azonban légtisztító készülékkel együtt jelenthet megoldást.

A takarítógépek annyival tudnak többet a porszívóknál, hogy nagynyomású, illetve forró vegyszeres víz segítségével tisztíthatjuk meg a padlót, parkettát, padlószőnyeget és a bútorkárpitot. Ha allergiás, asztmás beteg él a lakásban, érdemes rendszeresen bevetni a takarítógépet.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}