Mossunk, tisztítsunk okosan!

Mossunk, tisztítsunk okosan!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az ember érzi, tudja, amikor egészséges az otthona: könnyen lélegzünk, elégedettebbnek érezzük magunkat, minden napot fokozott energiával és lelkesedéssel kezdünk. A 21. században a technika nem csak a kényelmünket hivatott szolgálni, hanem az egészséges környezethez is hozzájárul. Lakóterünk tisztasága a fizikai megbetegedések megakadályozásán túl hosszan tartó pszichés jutalmat is ígér: aki tiszta, rendezett milioben él, annak felszabadul a gondolkodása, derűsebb a lelke.

 

 

takarítószerek

Ha a lakást környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, kezdjük a takarítószerekkel! Használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok esetén a növényi eredetűek választása. Az ásványi savak helyett használjunk természetes savakat, mint a citrom és az ecet.

Mit, mivel, hogyan?

fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát. Az ecet természtes vízkőoldó, forró vízzel még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló- és általános tisztítószer. Hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, és habzás után forró vízzel leöntjük.

A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, hanem csökkentik a fertőzések lehetőségét is – mindamellett, hogy negyedannyira csökkentik a háztartás vízfogyasztását –, hiszen a gép 65-70 Celsius-fokon mosogat, míg a kéznek a kb. 40-42 Celsius-fok a „kényelmes”. Egyes típusokban van baktériumölő funkció is.

konyha

A környezetvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a mosogatók, a pultok és a vágódeszkák az e-coli és a szalmonella baktérium melegágyai. Azokon a felületeken, amelyek ételeinkkel érintkeznek, semmi helye az agresszív vegyi anyagoknak! A konyhában is alkalmazható súrolószer az ecet és a szódabikarbóna. A tűzhelyre olyan tisztító- és súrolószereket használjunk, amelyek nem karcolnak. A kerámia főzőlapot speciális műanyag kaparóval és zsíroldókkal karcolás nélkül tisztíthatjuk meg. A sütőre a hideg zsíroldó a leghatásosabb. A hűtőben tartsunk egy nyitott szódabikarbónás üveget – kiváló szagtalanító. 

Víz, víz, tiszta víz

A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön keresztül és kerülhetnek a véráramba. Ezért ha tehetjük, szereltessünk fel komplett vízszűrő rendszert a háztartás számára.

mosógép

A mosógép az egyik legjobb „háztartási barát”, és az idők folyamán olyan technológiai újításokat mutatnak a legmodernebb készülékek, amire még csak gondolni sem mertünk volna néhány éve. Az, hogy a legjobb márkák között elérhetők az A+++ energiaosztályú modellek, amelyek mintegy harmadára csökkentik az energiafelhasználást, már talán nem újdonság. Az sem, hogy a legfinomabb kelméket sem szükséges kézzel mosni, mert a gépek programkínálatába bekerültek a selyem, a gyapjú mosására is alkalmas finom programok. Az okos funkciók között van olyan is, amelyik a ruha szennyezettségének és súlyának megfelelően adagolja a vizet, állítja be a mosási időt, ami szintén takarékossá teszi a mosást. A súlyérzékelővel ellátott mosógép segíthet abban, hogy ne pazaroljuk az energiát. Jó, ha kisebb és nagyobb darabokat vegyesen teszünk a gépbe, így egyenletesebb a dobmozgás. És ami még jó hír: a szénkefe eltűnésével együtt a mosógépek is lecsendesedtek.

Mitől egyedülállóak a Whirlpool új, Carisma sorozathoz tartozó mosógépei? A Színes 15°C opció és a 6. Érzék Színes technológia, valamint a Wave Motion technológia kombinációja dolgozik azért, hogy makuláltanul tisztára mossák a ruhát. A Wave Motion jóvoltából a mosnivaló egyenletesen helyezkedik el a dobban, így a mosószer tökéletesen felszívódik a ruhában. Egészen alacsony, akár 15°C-on is moshatunk ugyanazzal a tisztítási hatékonysággal, mintha 40 °C-on tennénk. A 6. Érzék Színes programok a megadott színre (fehér, világos, sötét/fekete) optimalizálják a mosási teljesítményt. A készülékek A+++ energiabesorolásúak.

www.whirlpool.hu

68 dB, -40% áram
Az Electrolux UltraSilencer Green az egyik legcsendesebb porszívó a világon! 68 dB zajszintjével tízszer csendesebb, mint egy átlagos (78 dB zajszintű) porszívó. Az UltraSilencer Green amellett, hogy csendben dolgozik, a környezetet is óvja. 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos 2000 wattos porszívó, miközben ugyanolyan hatékonyan takaríthatunk vele.
www.electrolux.hu

párásít és levegőt mos

A száraz köhögés, a kiszáradó parketta, a légúti panaszok mind nagyszerűen orvosolhatók a páratartalom beállításával, és persze folyamatos szinten tartásával. Erre hivatottak a párásító készülékek, amelyek között találni olyat, amelyik a légtisztítást is ellátja: miközben optimális páratartalmi szinten tartják az otthonunk levegőjét, kimossák a benne található szöszöket, szálló port, polleneket. A Bonair szakemberei minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb típust válasszuk!
www.bonairshop.hu

porszívó

Habár nem a porszívó a háztartás legnagyobb energiafalója, tudatos vásárlóként válasszunk olyan készüléket, amely a feladatát a legkisebb energiafelhasználással teljesíti. A „zöld” porszívók ismérve az alacsony energiaigényű, hatékony motor, valamint az újrafelhasznált anyagok alkalmazása a műanyag alkatrészekben és a csomagolóanyagban egyaránt.
Porszívó vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a névlegesen megadott teljesítmény és a szívóteljesítmény. Az előbbi arra vonatkozik, hogy a porszívó mennyi áramot használ működése során. A ma kapható porszívóknál ez 1000-1200 watt, ami azonban valóban fontos, az a szívóteljesítmény: elsősorban ez alapján kell választani. Ha a készülék szívóteljesítménye 300 wattnál nagyobb, nem jártunk rosszul.
De nem csak a teljesítmény fontos. Lényeges, hogy megfelelő vákuum alakuljon ki, amit a szívófej formája is jelentősen befolyásol. Szakemberek szerint a kiereszthető kefével rendelkező porszívók előnyösebbek, mert így oldalról is érkezik levegő a jó szívóhatáshoz. A porszívó egy másik fontos kelléke a szűrő. A modern porszívókat speciális HEPA légszűrővel szerelik fel, amelyek az allergén anyagok nagy részét is kiszűrik a levegőből. Allergiásoknak mindez azonban légtisztító készülékkel együtt jelenthet megoldást.

A takarítógépek annyival tudnak többet a porszívóknál, hogy nagynyomású, illetve forró vegyszeres víz segítségével tisztíthatjuk meg a padlót, parkettát, padlószőnyeget és a bútorkárpitot. Ha allergiás, asztmás beteg él a lakásban, érdemes rendszeresen bevetni a takarítógépet.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}