Valóra vált álmok - A hálószoba berendezéséről

Valóra vált álmok - A hálószoba berendezéséről

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A hálószoba az a helyiség, amely a legalkalmasabb a testi-lelki felfrissülésre. A megfelelően kialakított, szellemi és fizikai ingerektől mentes alvókörnyezet lehet az első lépés a kiegyensúlyozott nappalokhoz. Következésképpen alvóterünk berendezése kiemelt figyelmet igényel.

 

 


klasszikus

A tökéletes összhatás érdekében ne spóroljunk az anyagokkal! A falra akasszunk aranyozott keretes tükröt vagy képet. Helyezzünk el a szobában egy fésülködőasztalt, kárpitozott zsámolyt vagy klubfotelt. Választhatunk mintás szőnyeget, de arra ügyeljünk, hogy az ágyneművel harmonizáljon. A függöny kötelező – feldobhatjuk mintás fátyollal és függönyzsinórral, jól mutat hozzá a díszes karnis. Bátran alkalmazzunk luxust tükröző anyagokat: bársonyt, csipkét, brokátot, a falra selyemtapétát, a padlóra kézi csomózású szőnyeget. A kis asztalon tarthatunk könyvet, kedvenc tárgyainkat, fényképet. Kevés, klasszikus színt használjunk.

modern

A stílus alapja, hogy a csecsebecséket száműzzük, csak egy-két szép tárgy jelenjen meg a szobában. A legegyszerűbb vonalú fa ágykeret jól illeszkedik a modern stílushoz. A modern miliő megkívánja a magas minőséget és a különböző anyagok társítását: üveg, króm, bőr, fa, textil kombinálásával izgalmassá tehetjük az egyszerű formákat is. A színösszeállításhoz válasszunk fehéret, szürkét, illetve krémes, barna árnyalatokat. Laminált padlót vagy parkettát fektessünk le a hálóban, amelyet a különleges kényelem érdekében szőnyegekkel egészíthetünk ki. Az ágyra válasszunk természetes ágyneműt, az ablakokra pedig függöny helyett redőnyt, reluxát, lapfüggönyt.

rusztikus

Vidéki kényelemre vágyunk? A szobát finoman díszítsük, a falra kerülhet tapéta vagy faborítás, a padlóra terítsünk gyapjú- vagy rongyszőnyeget, az ágyra gyapjútakarót vagy patchwork paplant. Lepjük meg magunkat egy díszes kovácsoltvas ágykerettel, tároláshoz válasszunk festett vagy natúr fenyőbútorokat. Az éjjeliszekrényen remekül mutat egy textilburás lámpa, az ágy végében pedig egy láda a takarók számára. Rusztikus stílust természetes alapanyagokkal érhetünk el: a bútoroké a fenyő, a fűzfa, a nád, míg textíliából válasszuk a pamutból, gyapjúból, lenvászonból készültet. Az apró mintás vagy a kockás textíliák társításával egyedi hangulatot teremthetünk.

milyen matracot válasszunk?

Ha valaki azt állítja, hogy az ágy a legfontosabb bútordarab, amelyet életünk során vásárolunk, csak félig van igaza: a matrac a legfontosabb. Ha napról napra rossz matracon alszunk, annak idővel bizonyosan hátfájás lesz a vége.
A matrac legyen elég kemény ahhoz, hogy tartsa a gerincet, de ne legyen túl kemény, nehogy a csípőt és a vállakat kibillentse normális helyzetükből. Ha a matrac túl puha, nehezen fordulunk egyik oldalunkról a másikra, akadályozva az egészséges alvás igényelte természetes mozgást. A huzat legyen természetes anyagból, hogy a matrac „lélegezhessen”. A műszálas anyag kényelmetlenül csúszik, a lepedő könnyen elmozdul rajta. Minél jobb minőségű egy matrac, annál több zónás (maximum hétzónás létezik). Követve a zóna elvet, a bázistartókon lehetőség van az egyes zónák keménységének a szabályozására. Típusoktól függően beállíthatók a fekvőtől akár az ülő pozícióig.

matractípusok

Zsebes-rugós. Minden rugót külön vászonzsebbe tesznek, így a rugó csak ott lép működésbe, ahol súly nehezedik rá. Rugóhálós. A rugók egymásba kapcsolódnak, és egy rendszerként működnek, így a súly egyenletesen eloszlik a matracon. A kettős matrac a nehezebb személy felé lejt. Habszivacs. A porallergiától szenvedőknek alkalmas, bár nyáron meleg lehet. Latexmatrac. Progresszív alátámasztást biztosít. Gyakran készül kétrétegű kivitelben – ezáltal nő a matrac rugalmassága. A latex mag alapú matracok két oldalán a bélés lehet teve-, lószőr, kókuszrost, poliészter, pamut vagy gyapjú. Biomatrac. Kizárólag természetes anyagból készül. Stabil alátámásztást ad a test minden pontján, engedi a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor tehermentesíti a hátgerincet.

szekrények, gardróbok

Csak kevesek kiváltsága az öltözőszoba, a ruhák többnyire a hálószobában kapnak helyet. Jó megoldás a beépített bútor: az építészeti elemként integrált bútor kevésbé figyelemfelkeltő, mégis minden tárolási igényünket kielégíti. Ha nem a beépített bútort preferáljuk, próbáljunk egységes szekrényrendszert kialakítani. Ne állítsunk szekrényeket szabadon a térbe, mert ezzel vizuálisan szűkítjük a helyiséget. Ha költözést fontolgatunk, vagy gyakran átrendezzük az otthonunkat, a  „mozgékony” szekrény mellett döntsünk.

fények

A padló közelében elhelyezett halvány fényű lámpa szinte mágikus altató hatással bír. Ha a falra vagy az éjjeliszekrényre, az ágy mindkét oldalára helyezünk olvasólámpát, a tér szimmetrikus lesz. Az ágyhoz irányítható fényű lámpákat tegyünk, amelyek rávilágítanak a könyv, az újság lapjára, és alvó társunkat sem zavarja. Szereltessünk alternatív kapcsolót az ágy és az ajtó mellé, így nem kell sötétben botorkálni az ágyhoz, vagy épp felkelni, hogy lekapcsoljuk a lámpát. Polcmegvilágító lámpákkal a szekrények felső és alsó polcaira is elegendő fény jut.

paplan

Pehely. A dunnaréce pelyhe a legfinomabb és a legdrágább, a fehérlúd- és a közönséges kacsapehely csak ezután következik. A pehely nagyon könnyű, meleg és puha, nincs benne durva tollszár. Pehely-toll keveréke. A toll kevésbé nemes anyag, mint a pehely: nehezebb és gyengébben szigetel. Minél nagyobb a pehely aránya a tollhoz képest, annál melegebb és könnyebb a paplan. Selyem. Még a pehelynél is könnyebb, lágy az esése. Télen meleg, nyáron hűvös, allergiásoknak is jó választás. Gyapjú. A fésűsgyapjú nagyon meleg, de nehezebb, mint a toll vagy a műanyag. Nem mosható, időnként tisztíttatni kell. A gyapjú légáteresztő és hőszigetelő tulajdonságával szabályozza a test hőmérsékletét. Szintetikus. A szintetikus töltőanyagú paplan meleg, könnyű, gépben mosható, és a tollra, porra allergiások is használhatják.

párna

Ha egy jó párnát a karunkra fektetünk, megtartja a formáját. A túl puha vagy régi párna lekonyul. (Kivétel a habszivacs, mert az ugyan nem hajlik el, mégsem kényelmes rajta az alvás.) A párna ára – a paplanokhoz hasonlóan – attól függ, hogy milyen anyaggal van megtöltve. A pehelypárnák puhák, könnyűek és rugalmasak, de az árfekvésük is a legmagasabb. A gyapjúból készült párna reumaellenes, bőrbarát. A keletkező párát, nedvességet elszállítja, és mivel a test hőjét átveszi, nem izzaszt. A műszál töltetű párna sokkal olcsóbb, mint a természetes anyagokkal töltött párna, ráadásul baktériumtaszító, nem okoz allergiát, és mosógépben mosható. A legjobbak olyan puhák és rugalmasak, mint a természetes anyagú párnák. A latexpárnák ellenállnak a baktériumoknak, nem okoznak allergiát és moshatóak is. Mivel a latexpárna túl rugalmas, kellemetlen lehet alvás közben.

légtisztítás

A légtisztítás különleges módja, amikor párásítás közben a készülék a levegőt valósággal „át is mossa”. Ezt tudja a svájci BONECO és AIR-O- SWISS légmosó, amely a vízen átvezeti a levegőt, és természetes úton tisztítja meg a legkisebb szennyeződésektől. A készülék önszabályozó: automatikusan az ideális 50-60 százalékos szinten tartja a relatív páratartalmat.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}