Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú süto az egyik legfőbb segítőnk a konyhában, mégis, leginkább a melegítésben merül ki a funkciója a legtöbb háztartásban. Mire képesek az „újhullámos” készülékek? Szakértőnket kérdeztük.

 

 

Mikrót, de milyet?

A mikrohullámú sütőt sokan csak vízforralásra, ételmelegítésre használják, pedig minimum a grill funkcióval is rendelkező készülékkel akár egy gyors vacsora is elkészíthető. A kisebb, 16–20 liter űrtartalmú alapkészülékek mellett léteznek többfunkciós modellek is, amelyek párolnak, ételrecepteket tudnak. Ezek akár 30, beépíthető kivitel esetén akár 40 literesek is lehetnek. A hőlégbefúvással és sütőtepsivel rendelkező csúcsmodellek a klasszikus sütőt is kiválthatják.

Szabadon álló vagy beépíthető?

A pénztárcánkon kívül a helyigény a döntő. A beépíthető kivitelhez szükséges egy általában 60 centiméter széles szekrényelem, ami legtöbbször a konyhabútor része. Egyes gyártók az önálló modelleket egy külön felszerelhető kerettel teszik alkalmassá a beépítésre, de az igazi beépíthető modelleket egyszerűen a szekrényelembe kell helyezni és rögzíteni. Itt a szükséges szabad magasság általában 37 vagy 45 centiméter. A felső szekrénybe építhető modellek mélysége maximum 30 centiméter.

Forgótányéros vagy forgóantennás?

A forgóantenna régebbi, ma már ritkán használt technológia, mert a kúpszerűen érkező mikrohullámú sugárzás az ételnek csak egy részét éri el teljes intenzitással. A forgótányér (ami egyes modelleknél megállítható) sokkal jobb hőeloszlást idéz elő az ételben, ezért a legtöbb készülék ezt használja. Ha a sugárnyaláb egy csőtápvonal segítségével jut a beltérbe, akár két helyen is, majd visszaverődve a teljes teret betöltő állóhullámot alkot, akkor beszélünk 3D besugárzási rendszerről (Whirlpool szabadalom), amely a leghatékonyabban éri el az étel minden pontját.

Csökkenthető az áramfogyasztás?

A hálózatból felvett teljesítménynek, a hatásfoktól függően csak egy része válik mikrohullámú (hasznos) sugárzássá, ezért a gyártók egyre korszerűbb megoldásokkal javítanak a hatékonyságon. A korszerű inverteres készülékek nem a hagyományos bekapcsol/kikapcsol üzemmódot használják, hanem valóban szabályozzák, „folyamatossá” teszik a sugárnyalábot, minden esetben optimális és a leggazdaságosabb energiafelhasználásra törekedve.

Sütési módok, funkciók?

Grill, hőlégbefúvás, crisp, gyorskiolvasztás, lágyítás, puhítás, szenzoros főzés/sütés/párolás…, akár ételfajták kiválasztásának a lehetőségével is. Létezik pirítótálas crisp rendszerű mikró is, ahol a mikrohullámmal és grillel készített étel alulról megpirul, akár a kemencében. Pizza, fűszeres csirkeszárny, hamburger is tökéletesen elkészíthető benne. A párolófunkciós készülék párolóedényében zöldségek, tészta, rizs, a hőlégbefúvásos modellekben a sülteken kívül aprósütemény, piskóta, kenyér is süthető.

Valóban ártalmas?

A mikrohullámú sugárzás semmi mást nem csinál, mint az étel folyadékmolekuláit gyors mozgásra kényszeríti – a súrlódás hőt termel, akár az összedörzsölt tenyér. Semmiféle káros elváltozást nem okoz tehát az ételben, és nem is „marad benne sugárzás”. Veszélyforrás csakis a helytelen használatból adódhat! Például sokan nem tudják, hogy tojást nem szabad mikróban főzni, melegíteni, mert a gőzképződés miatt felrobbanhat. Folyadékot pedig magas pohárban forraljunk, és tegyünk bele egy fémkanalat, ami éppen annyi hőt vezet el, hogy a rejtett forráspontot elkerüljük, így a poharat megfogva nem szenvedhetünk égési sérülést.

Új Gusto mikrohullámú sütők a Whirlpooltól

Gépesített gourmand
Már rég nem a régi a mikrohullámú sütő! Míg korábban jobbára azért „dobtuk bele” az ételt, hogy gyorsan megmelegítsük, esetleg kiolvasszuk, mára főzni, sütni tudunk vele, nem is akárhogyan! Itt a legújabb, a Whirlpool Gusto, amely ízletes, tápláló, ropogósra sült ételeket varázsol elénk, rekordsebességgel. A finom
falatok 3D mikrohullámon érkeznek!

Crisp™ funkció
A Gusto a Whirlpool szabadalmaztatott technológiáját használja, amivel néhány perc alatt tökéletesen átsült, ropogós étel kerülhet az asztalra. Az egyedülálló Crisp™ tállal együtt használva a hatékony 3D mikrohullám elosztórendszer és a gyors kvarc grill olaj nélkül főz és süt, a hagyományos elkészítési mód során megszokott ropogós ételeket készít.

Jet felolvasztás funkció
Ha beállítjuk az élelmiszer kategóriát, megadjuk a súlyt, a többit nyugodtan rábízhatjuk a Gustóra. A Whirlpool 3D mikrohullám elosztórendszernek köszönhetően a készülék 500 gramm darált húst mindössze 2 perc alatt olvaszt ki (hétszer gyorsabban, mint egy átlagos készülék).

Jet Menu Crisp
Ez a funkció abban segít nekünk, hogy sokkal gyorsabban készíthessük el a fagyasztott készételeket, mint a hagyományos sütőben – csak kiválasztjuk a megfelelő étel kategóriát, megadjuk az étel súlyát, és megnyomjuk a start gombot. Ettől a pillanattól kezdve a Gusto dolgozik!

Légkeveréses funkció
Bár még egy hónapot várnunk kell rá, de már most jó tudni róla, hogy októbertől kapható olyan 25 literes mikró, ami fantasztikus új főzési lehetőséget nyit meg előttünk. A légkeverés segítségével a hagyományos sütőknél megszokott sütési eredményt érhetjük el. A sarkokban és a mikrohullámú sütő hátoldalának közepén elhelyezett meleglevegő-bemenetek egyenletesen oszlatják el a levegőt a sütőben, így tökéletesen sül meg az étel.

Egyszerű kezelhetőség
A Gusto mikrohullámú sütőket logikus kezelőfelülettel látták el, így egyszerű és élvezetes velük a sütés-főzés.

Modern megjelenés
A Whirlpool új, legmodernebb formajegyeit csillantják meg a Gusto készülékek. Az éjfekete előlappal megálmodott gépekre elegáns fogantyú került. A minimalista külső tökéletesen illeszkedik a modern konyhákba.

www.whirlpool.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop