Légtisztító, azaz a levegő őre

A mára népbetegségnek számító por-, pollen- és állatszőrallergia ellenségének, a légtisztító kiválasztásában segítünk. Milyen teljesítményű készüléket válasszunk a hatékony munkához? Sokat fogyaszt? Hogyan tisztítsuk? Hangos? Szakértőnk elárulja.

 

 

Mire jó a légtisztító?

Egyre több időt töltünk zárt helyen: otthon, munkahelyen, iskolában, óvodában. A házak egyre jobban szigeteltek, ami nemcsak a meleget, de az elhasznált, szennyezett levegőt is bent tartja. Kézenfekvő a megoldás: szűrjük meg a levegőt. Különböző rendszerű légtisztító készülékek léteznek: szűrővel, és a legújabb ionizáló
technológiák megjelenésével, szűrő nélküli berendezések. Én a szűrővel ellátott berendezések közül a HEPA szűrő hatékonyságát preferálom. A HEPA nemzetközileg védett, elfogadott szűrési tartományt jelöl, és 99,98 százalékos hatékonysággal képes a levegőt megszűrni. Port, pollent, kormot, szmogot, vörösiszapport, állatszőrt, atkát, gombaspórákat, allergéneket szűr ki.

Mire jó az ionizáló rendszer?

A levegőben negatív és pozitív töltésű részecskék lebegnek. A tiszta levegőben a negatív ionok vannak túlsúlyban, míg a szennyezett levegőjű helyiségben csökken a számuk. A szennyeződések töltése pozitív, ugyanúgy, mint a föld töltése. Az ionizátor negatív ionokat juttat a levegőbe, amelyek a szennyeződésekhez csatlakozva, azok töltését megváltoztatják, így a szennyeződéseket nem taszítja a föld: lebegésük megszűnik. A földön lévő szennyeződések már nem kerülnek a levegőbe. A szűrővel rendelkező készülékek, cserébe a folyamatos szűrőcseréért, a földre hullt szennyeződések nagy részét is beszippantják, míg az ionizátorok ezt nem teszik meg.

Milyen karbantartást igényel?


Alapvetően a készülékhez adott használati útmutató az irányadó, de az elmondható hogy a filteres légtisztítók szűrőjét egy-két hetente célszerű porszívóval megtisztítani, illetve a mosható előszűrőt leöblíteni. A HEPA szűrő élettartama a gyári ajánlásban szerepel, azonban ez átlagos szennyezettségű környezetre vonatkozik. Ha erősen elszennyeződött, fekete vagy nem jó illatú a szűrő, akkor a korától függetlenül ki kell cserélni. A szűrőbetét nélküli készülékeknél a szennyeződést nekünk kell kiöblíteni, kimosni – általában hetente egyszer.

Működtethető-e folyamatosan?

A HEPA filteres légtisztító készülékeket folyamatosan üzemeltessük. Egyrészt a por is folyamatosan keletkezik, másrészt a szűrő életciklusa az első bekapcsolás után elkezdődik. Ha csak három hónapot használtuk, akkor sem használható jövőre ugyanaz a szűrő. A szűrőbetét nélküli készülékeket használhatjuk folyamatosan is, ha erre van igény, de idényjelleggel is: az allergiás időszakban vagy csak a fűtési szezonban.

{gallery}images/stories/verysimple/legtisztito/f{/gallery}

Hangszint és energiafogyasztás?

A légtisztító készülékek energiafogyasztása elenyésző az ellátott feladathoz képest: általában 20-70 watt, típustól és ventilátorfokozattól függően. Zajszint tekintetében azonban lényegesen nagyobb az eltérés a komoly és az egyszerűbb készülékek között. Az utóbbi években megjelentek az igazán csendes, alig hallható légmosó, légtisztító készülékek, amelyeket már nyugodtan használhatunk a hálószobában is.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop