Lejárt az izzók korszaka!

Az Európai Unió országaiban 2009. szeptember elsejétől betiltották a 100 wattnál nagyobb fogyasztású hagyományos izzók forgalmazását, és idén szeptembertől a 75 wattosokat is felszámolták. 2012-ig a hagyományos villanykörte árusítása teljesen megszűnik, a környezetvédelem jegyében. Hiszen az intézkedés kedvező hatása a villamosenergia-termeléssel együtt járó szén-dioxid-kibocsátás csökkenése. Az eddig megszokott világítási megoldásokban tehát már nem gondolkodnunk, aggodalomra azonban nincs ok, hiszen a fényforrásgyártó ipar jelentős fejlesztéseket végez. Ennek eredményeként az energiatakarékos égők a hagyományos formában is kaphatók, és a hagyományos izzókkal egyenértékű fényminőséget nyújtanak. Ugyanakkor az energiatakarékos fényforrások nem csak a környezetre, de a pénztárcánkra is kedvezően hatnak: a világítás akár 80 százalékos árammegtakarítást jelenthet.

 

 

OLED, a jövő fénye

A napfényhez hasonló fényt kibocsátó fényforrás várhatóan drasztikusan átalakítja a belső terek világítását. Szupervékonyak, segítségükkel a lakás bármely sík vagy hajlított felülete fényforrássá változhat. Világíthatnak a falak, a függönyök, a szekrények, az asztalok, de mivel kikapcsolt állapotban átlátszóak az izzók, akár az ablakra is felszerelhetők, így sötétedés után természetazonos világítást nyújtanak. Fényhasznosításuk a LED-fényforrásokat is felülmúlja. Áruk egyelőre magas, de ha sikerül megoldani az olcsó sorozatgyártást, olyan változást idéz elő az emberiség történetében, mint Edison wolframszálas izzója.

30-50000 óra élettartam, vagyis a normál izzók élettartamának ötvenszerese, a kompakt fénycsöveknek a nyolcszorosa
80 százalék energiamegtakarítás
A gyakori fel- és lekapcsolgatás nem befolyásolja az élettartamát
Azonnal maximális fényt ad
Kellemes fényérzetet nyújt
Minimális hőt termel
Egyetlen foglalat több színű fény kibocsátására is képes, keveréssel változtatható színű fényeket is elérhetünk, akár 16 millió árnyalatban
Nincs UV sugárzás, nem rontja a szemet
Környezetbarát, nem tartalmaz halogént, higanyt és ólmot Jelentősen csökken használatával a szén-dioxid-kibocsátás
Kiemelő és jelzővilágításra a legjobb. Dekoratív és színes világítások is megvalósíthatók a segítségükkel.

A cikk folytatását keresse az A Mi Otthonunk magazin 2010. december-januári számában 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop